RUGPIJN!

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

 
 
Irene2

Berichten: 5113
Geregistreerd: 16-01-03
Woonplaats: Enschede

RUGPIJN!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-02-04 09:27

hallo,
Ik heb nu al bijna een jaa een goed,nieuw merovecht zadel op mijn tuigpaard kwpn-er liggen. in het begin was alles goed,maar na een tijdje merkte ik dat hij drukplekken kreeg. hij werd steeds bozer als je een zadel op zijn rug legde. waarschijnlijk is hij te breed voor het zadel en knelt het. Maar gisteren kwam ik er achter dat door de verkeerde ligging van het zadel zijn rug echt pijn is gaan doen. hij vind niets meer goed. zonder zadel op hem gaan zitten mag niet meer(hij begint dan te bijten en te steigeren) en toen ik hem wilde longeren en alleen maar een chabrakje op zijn rug legde werd hij al kwaad!

Wat moet ik doen?!!?!?!?!?! HELP!


Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-04 09:34

Zowiezo beginnen met NOOIT meer dat zadel erop gooien. Schandalig dat je het bent blijven gebruiken terwijl je wist dat hij er drukplekken van kreeg!
Geef je paard de rust om te herstellen, evt. in combi met behandeling door veearts/fysiotherapeut, en koop een PASSEND zadel van een GOEDE zadelmaker.
Je paard heeft groot gelijk dat hij al boos op je werd toen je er een chabrak op wilde gooien. Dat vind je toch hopelijk niet gek he?

Shyla25

Berichten: 4645
Geregistreerd: 13-02-04
Woonplaats: Heerlen en Shy Landgraaf

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-04 09:34

Laten kraken! of een hele goede fisio erbij.
Vooral niet forseren maar wel lekker los in de wei zetten kan hij ontspannen.

Shyla25

Berichten: 4645
Geregistreerd: 13-02-04
Woonplaats: Heerlen en Shy Landgraaf

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-04 09:41

Mijn god hij is pas 5 en nu al verpest!! Boos!
Dit heb je zeker niet goed aangepakt Stoom uit je oren .
Je had ook meteen op je reactie van je paard moeten reageren.
Ik ben met mijn 5e zadel bezig in 9 maanden omdat ik dat soort dingen wil voorkomen.
Ik rij nu met een boomloos zadel en een bont dekje.
en nu goed op de reactie van mijn pony letten (tot nu toe goed want ze loopt veel ontspannener staartje hoog en oortjes naar voren)

Irene2

Berichten: 5113
Geregistreerd: 16-01-03
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-02-04 09:48

ik heb er wel goed op gelet, en ik heb zeker niet dit topic geplaats om kritiek te krijgen! Ik heb raad gevraagd aan verschillnde mensen die zeiden dat hij opnieuw opgevuld moestbworden, en dat heb ik gedaan.
dat werkte niet. dat zadel komt er zoweizo al een week niet op te liggen!
Jullie denken toch niet echt dat ik dit voor mijn plezier doe? Ik was al down genoeg, moet jullie vooral nog ff stomme dingen gaan zeggen! nou julie worden bedankt hoor!

Irene2

Berichten: 5113
Geregistreerd: 16-01-03
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-02-04 09:49

En mijn pard loopt elke dag buiten om te 'ontspannen '! beter dan al die arme beesten die de hele dga op stal staan dacht ik zo

Shyla25

Berichten: 4645
Geregistreerd: 13-02-04
Woonplaats: Heerlen en Shy Landgraaf

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-04 09:59

ja het is al goed maar je vraagt dan wel op kritiek als je zegt dat je doorgereden hebt nadat hij drukkingen had.

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-04 10:11

Irene2 schreef:
En mijn pard loopt elke dag buiten om te 'ontspannen '! beter dan al die arme beesten die de hele dga op stal staan dacht ik zo


Beter de hele dag gezond op stal dan met rugpijn de wei in omdat je baas een niet passend zadel gebruikt.

Als je hier geen kritiek op wilt, moet je beter voor je paard zorgen. Boos! Dat dier heeft er niet om gevraagd dat jij niet gewoon een vakkundige zadelmaker inschakelt.

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-04 10:12

Irene2 schreef:
dat zadel komt er zoweizo al een week niet op te liggen!


Daarvoor heeft íe er een slordige 51 weken wel mee rond moeten lopen, dus da's erg genoeg. Niet zeuren dat jij een beetje down bent, je paard heeft pijn in z'n lijf, dat vind ik veel erger.

Irene2

Berichten: 5113
Geregistreerd: 16-01-03
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-02-04 10:52

denk jij nou echt dat ik dit niet heel erg vind? Ik zal het ff uitleggen:
Ik heb het zadel gekocht van een goed (in onze buurt bekende) eigenaar vn en ruitersport zaak. en ik heb alleen maar positieve reacties gekregen dat het zadel zo goed lag. Hij heeft gewoon een hele tijd ermee gereden zonder dat nescio er ook maar iets last van had of liet merken!(ik snap ook niet hoe dat komt) een maandje geleden ondekte ik echter dat hij een paar witte haartjes kreeg aan de zijkanten van zijn schoft. ik heb toen eerst geinformeerd bij een persoon die al (praktisch) haar hele leven rijd en die zij dat ik onder het zadle moest kijken naar harde stukken. erzat idd een beetje hard stuk aan de voorkan en die heb ik 10 keer ingevet, nu is hij helemaal lekker zacht net zoals de rest van de keilkussens.toen begon nescio dus ook te vertonen dat hij ht niet leuk vomd. een beetje de oortjes naar achter leggen als het zadel erop ging. Afijn, ik wer informeren en de helft van de mensen zei dat heel veel paarden dat doen en de andere helft zei dat ik dan m,aar eens een gelpad eronder moest leggen. Dat ehbik ook gedaan en de oortjes bleven naar ahcteren. intussen werden de rukplekken wél steeds minder. De laatse week werd nescio echt wel kwaad als je het zadel erop legde en gisteren is dus gebeurt dat nes kwaad werd met het chabrakje.
Ik ben dus niet meer gaan rijden met dit zadel. en ik hb al een advertentie staan dat dit zadel word verkocht( hij is dus waarschijnlijk te krap bij zijn schoft)
ik weet wel dat het verschrikkelijk is dat necio er pijhn aan heeft, maar als het zadel er niet op ligt heeft hij dat absoluut niet!(dan kun je doen wat je wil, hij vind alles goed) Hij heeft dus alleen pijn als het zadel er daadwerkelijk opligt. Toch wil ik voor de zekerheid er iemadn bijhalen om naar zijn rug te kijken. mijn vader vind het allemaal erg overdreven want 'dat paard dat ziet er prima uit en heeft nix'(zegt hij dus) dus ik zal het zelf moetn gaan bekostigen. weet iemand wat voor mij?

Ik kreeg net ook de kritiek dat het helemaal erg was omdat hij nog maar 5 jaar is, daar hebben jullie helemaal gelijk in, maar ik vind dat het niet uitmaakt of een paard 5 of voor mijn part 20 is. een paard verdient dat niet. en nescio al helemaal niet.

Ik weet wel dat ik mischien direkt bij de erste klacht had moetne verkopen, maar ik zit niet dik in het geld, en er waren zat andere opties. kunnen jullie dat begrijpen? Verdrietig Ik heb trouwen extra dit zadel gekocht omdat het zo geschikt is voor paarden met een gevielige rug!( blijkbaar dus alleen voor dune paarden met gevoelige rug:( )

Wie weet er een goed merk zadel voor mij en een persoon die naar mijh paard rug (voor de zekerheid) wil kijken?

Ik had nit zo aangebrand moeten reageren p julie kritiek, maar ik zat r zelf ook al zo mee, het was ff de laatse druppel. sorry, en bedankt jongens.

Ik ga nu off line. ik heb me ziekgemeld op school net, omdat ik ff bij nescio wil zijn, en ik ga zo direct mijn instructrice bellen omt te vragen of zij ook ff wil komen kijken. Lachen

Kusje, Irene

SunnyBoy
Berichten: 437
Geregistreerd: 20-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-04 10:54

Hoi Irene,
laat hem inderdaad even lekker op rust staan een tijdje (wel langer dan een week). Misschien na een paard dagen even longeren zonder iets op zijn rug zodat hij ontspant.
Ik weet nog wel een adres hier in de buurt. Een man die zowel accupunctuur doet als kraken. PB me maar even als je meer wilt weten.
Vooral niet te vroeg een zadel er op gooien nu, want daar maak je het alleen maar erger mee!!!
Gun het de tijd om te 'genezen'.

Irene2

Berichten: 5113
Geregistreerd: 16-01-03
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-02-04 10:59

ok, dank je wel. ik heb hem dus gister ook maar gewoon zonder dinge gelongeerd. maar het probleem is dat het een tuigpard is. als hij aan de longe komt dan word hij dus wer een knieheffend beestje Lachen dan gaat z;n koppie erop en tstaart recht omhoog *LOL*
Maar is dat slecht voor zijn rug?

Irene2

Berichten: 5113
Geregistreerd: 16-01-03
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-02-04 11:01

hoe is het met sunnyboy?

jarrah

Berichten: 3617
Geregistreerd: 03-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-04 11:09

Ik vind het echt afschuwelijk dat niet eerder naar je paard hebt Boos! geluisterd, maar daar heb je nu niks meer aan!
Als een paard last van zijn rug heeft is het goed om te longeren met balkjes, zodat hij zijn rugspieren moet rekken en ontspannen, gewoon aan een halstertje en zoveel mogelijk proberen met dat hoofd omlaag (ontspannen). Ik zou er sowieso een tijd niet meer op gaan zitten. Je kunt ook zelf de rug masseren, gewoon zachte halen over de rug, maar niet drukken, dat moet je aan een specialist over laten! Je kunt ook 'cole's liniment' erop smeren, dat is een middel voor de spieren!
Veel sterkte en suc6! OK dan!
Groetjes lisette

Irene2

Berichten: 5113
Geregistreerd: 16-01-03
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-02-04 11:12

dank je wel lisette. Toch snap ik nog niet dat je nou zegt dat ik niet naar mijn paard heb geluisterd, dat hetb ik wel gedaan. ik heb alles geprobeerd toch? wat had ik ander kunnen doen?(niet banketstaaf bedoeld, echt een vraag) had ik het anders aan kunnen pakken? leg het ij aljeblieft even uit, dan kan ik zulke dingen altijd in de toemkomst voorkomen Lachen

SunnyBoy
Berichten: 437
Geregistreerd: 20-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-04 11:13

wel oppassen met masseren hoor. mijn paard heeft laatst ook last gehad van zijn rug, maar ik hoorde toen ook dat het van masseren ook erger kan worden. Een middel voor de spieren erop smeren is niet verkeerd maar niet teveel aan de spieren gaan 'prutsen'.

Shyla25

Berichten: 4645
Geregistreerd: 13-02-04
Woonplaats: Heerlen en Shy Landgraaf

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-04 11:18

mischien een boomloos zadel zoals de Barefoot is een hele discussie in RT bezig (doe ik ook aan mee ik heb namelijk een Canadian Trec en die is net iets anders als de barefoot Schijnheilig )

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-04 11:28

Irene2 schreef:
ik heb alles geprobeerd toch? wat had ik ander kunnen doen?(niet banketstaafig bedoeld, echt een vraag) had ik het anders aan kunnen pakken? leg het ij aljeblieft even uit, dan kan ik zulke dingen altijd in de toemkomst voorkomen Lachen


Niet vertrouwen op niet-specialisten, en eerder ingrijpen. Maar dat heb je hiervan ongetwijfeld geleerd. Enne..... ik zou persoonlijk nog maar 1x bij die "deskundige" die jou dat zadel aangemeten en verkocht heeft in de buurt komen; om 'm verrot te schelden. En daarna zou die persoon voor mij niet meer bestaan....

Irene2

Berichten: 5113
Geregistreerd: 16-01-03
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-02-04 11:33

Sonja"]
[quote="Irene2 schreef:
ik heb alles geprobeerd toch? wat had ik ander kunnen doen?(niet banketstaafig bedoeld, echt een vraag) had ik het anders aan kunnen pakken? leg het ij aljeblieft even uit, dan kan ik zulke dingen altijd in de toemkomst voorkomen Lachen


Niet vertrouwen op niet-specialisten, en eerder ingrijpen. Maar dat heb je hiervan ongetwijfeld geleerd. Enne..... ik zou persoonlijk nog maar 1x bij die "deskundige" die jou dat zadel aangemeten en verkocht heeft in de buurt komen; om 'm verrot te schelden. En daarna zou die persoon voor mij niet meer bestaan....
[/quote]

jA BEN HET ER HELEMAAL MEE EENS! Lachen zal ik hem opbellen en vragen hoe dit heeft kunne gebeuren?

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-04 11:35

Tja, misschien denkt die persoon wel oprecht dat hij/zij goed nieuwe zadels aanmeet, en heeft hij/zij dus helemaal niet door wat voor leed dat daar van komt.
Ik ben voorstander van keihard confronteren. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Irene2

Berichten: 5113
Geregistreerd: 16-01-03
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-02-04 11:35

Toen ik het zadel kocht heeft HIJ het trouwens opgevuld!
Ik kan nu wel hem de schuld geven, maar kan het niet zijn dat nescio last kreef door het groeien en de opbouw van de spieren en dat het aan andere ligging van het zadel nodig was?

Ik ben trouwens net bij nescio gewest, heb zijn deken afgedaan en heb toen een beetje druk op zijn schoudes, schoft er rug gegeven, hij gaf geen kik !Kan het niet zijn geweest dat hij bij dat chabrak gewoon kwaad werd ?

( ik bedoel , nescio houd ook niet zo van dekens, dan kijjkt hij ook wleens kwaad)

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-04 11:40

Ik zou er niet van uitgaan dat die rug nu al hersteld is, lijkt me iets te optimistisch. Geef het even wat tijd, lekker longeren, evt. met balkjes erbij, over een paar dagen misschien eens voorzichtig met pessoa oid.

Tuurlijk verandert de vorm van je paard als je er mee gaat trainen, maar dat gebeurt ook niet in een paar weken tijd. En als ik zie hoe lang je eigenlijk al met dat zadel loopt te modderen, kan het in eerste instantie al niet goed gelegen hebben. Bovendien hoort iemand die een zadel aanpast ook voldoende zicht op het paard en de bespiering te hebben om meteen een toekomstadvies uit te brengen. Dus bv dat je paard in de schouderpartij bv nog wat breder zal worden, waardoor het zadel te krap zal worden. Met het advies om over een maand of 5 (bijvoorbeeld) even te bellen zodat er een controleafspraak gemaakt kan worden om te zien of je paard niet onder het zadel uit groeit. DAT kenmerkt een vakman in het zadelmakersvak.

cornelie

Berichten: 9349
Geregistreerd: 11-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-04 11:40

Reken in elk geval op een paar maanden revalidatie. Ook als je nu een goed passend zadel hebt blijven die rugspieren lang gevoelig. In het rijden ervoor zorgen dat de rugspieren ook weer op een goede manier gebruikt worden.

Shyla25

Berichten: 4645
Geregistreerd: 13-02-04
Woonplaats: Heerlen en Shy Landgraaf

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-04 11:41

kan maar nu wel eerlijk zijn en niet terug krabbelen (niet banketstaaf bedoeld ofzo ben gewoon recht voor zijn raap)

Irene2

Berichten: 5113
Geregistreerd: 16-01-03
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-02-04 11:41

ok, zal ik doen


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 4 bezoekers