Paard juiste galop

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Inni1070
Berichten: 2
Geregistreerd: 24-08-20

Paard juiste galop

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-08-20 14:54

Hoi
Mijn pony is 16 jaar is nu omgeveer onderhalf jaar zadelmak heb alles super rustig gedaan kwa inrijden het is een haflinger
Maar we lopen ergens tegen aan ik krijg haar maar niet in de juiste galop heb echt al veel geprobeerd ik neem elke week les met haar ze snap het gewoon niet in de wei springt ze meestal juist aan zonder zadel met de longe springt ze ook super vaak niet goed aan en ik neem ze vaak aan de longe ik neem de ook altijd terug in draf als ze niet goed zit als ze dan is juist zit beloon ik haar maar ze snapt het niet denk ik of is dit uit protest ik weet het niet in zit echt met me handen in men haar ik zou zo graag willen dat ze het kan iemand tips?


nessinator
Berichten: 1767
Geregistreerd: 02-08-13
Woonplaats: Gelderland

Re: Paard juiste galop

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-20 15:18

Het komt waarschijnlijk omdat je pony nog geen balans heeft op de kleine voltes die je in de (longeer)bak maakt (20m is klein in dit geval). Dat is iets dat te trainen is, maar echt lang duurt, minstens een jaar als je mazzel hebt. Het is in ieder geval zeker geen protest, een paard gaat niet expres in 'de goede/verkeerde galop'.
Wat je kan doen met dit specifieke probleem is
1. Met zo min mogelijk stelling rijden (dus echt proberen bochten zonder stelling of zelfs in lichte buitenstelling te rijden)
2. Op het verkeerde been blijven lichtrijden en de galophulp geven als je in het zadel komt
3. In buitenstelling aangalopperen
4. Niet in de hoek, maar in de wending aangalopperen: Wend bij B af, ga bij E links (of rechts) en galoppeer in die wending aan (hiermee breng je het paard juist uit balans, dus het is prima te gebruiken om je paard te leren op de hulp aan te galopperen, maar niet op de lange duur om hem goed te laten galopperen).

En daarnaast aan de balans blijven werken!

Pistasche

Berichten: 6676
Geregistreerd: 02-01-07
Woonplaats: Boktlid nr. # 56477

Re: Paard juiste galop

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-20 17:39

Ik verplaats dit topic naar [RT-V] Rijtechnische vragen

heb vertrouwen, houd moed

troi
Berichten: 16968
Geregistreerd: 12-09-08
Woonplaats: Boven Zwolle

Re: Paard juiste galop

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-08-20 08:39

Sowieso moet je je beseffen dat een paard in natuurlijke omstandigheden zelf de 'goede' galop kiest omdat dat simpelweg het prettigste loopt voor het paard. Daarom zie je gezonde veulens al galopwissels maken in de weide bij hun mamma als ze van richting veranderen. Als een paard dus niet in de goede galop gaat betekent dat dat ze dat niet goed kunnen. Ofwel omdat ze stijf zijn, ze de balans niet goed hebben of omdat de ruiter tegenstrijdige signalen geeft. Expres de verkeerde galop kiezen zou betekenen dat ze ook zichzelf plagen omdat ze dat van nature al niet graag doen.

Is dit dier behandeld door een fystio/ osteo? Is het goed los? Hoe gaat het met het wijken etc in stap en draf? Dat geeft je een beeld van hoe los het dier is bij de achterhand. Die losheid is nodig wil het soepel kunnen aanspringen, ook op de lastigere kant. Net als een mens heeft een paard ook een voorkeurskant. Alleen naarmate hij losser is en beter getrained zal die er minder nadeel van hebben.

Dus: zorg dat je een los paard hebt en dat alle voorbereiding goed is en dan pas die lastige galop gaan meepakken!

Tenno7

Berichten: 2240
Geregistreerd: 23-11-11
Woonplaats: Uithuizermeeden

Re: Paard juiste galop

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-20 00:56

Heb je al wel eens een fysio erbij gehad? Of naar het zadel gekeken? Of het gebit?

Dit kunnen namelijk allemaal redenen zijn waarom een paard niet in de juiste galop wil aanspringen. Zou zelf eerst daar eens naar kijken en daarna het rijtechnisch gaan oplossen.

LiselotZorro
Berichten: 597
Geregistreerd: 14-03-20

Re: Paard juiste galop

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 16:45

De schouder naar binnen zetten en dan aangalopperen. Als je dat niet kunt zou ik je de tip van het licht rijden op het verkeerde been adviseren. Of een stukje wijken voor je de hulp geeft.

Heiberg
Berichten: 56
Geregistreerd: 04-09-20

Re: Paard juiste galop

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-20 11:33

Mankeert je paard niets?
Zo niet, dan vooral je paard een beetje naar binnen instellen en je binnenbeen extra hulp geven bij het aanspringen.

Inni1070
Berichten: 2
Geregistreerd: 24-08-20

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-09-20 13:05

[quote="Heiberg"]Mankeert je paard niets?
Zo niet, dan vooral je paard een beetje naar binnen instellen en je binnenbeen extra hulp geven bij het aanspringen.[/quote hyyy ze heeft ze wat voetje diee naar buiten zijn een beetje hie tis de hoefsmid aan het werken maar hij zij dat day de oorzaak niet kon zijn

Eatshay
Berichten: 679
Geregistreerd: 18-08-17

Re: Paard juiste galop

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-20 13:26

Voor een paard bestaat er geen 'verkeerde' galop, dus het belonen bij 'goed' aanspringen is altijd leuk voor je pony omdat er waardering uit blijkt, maar er van leren wat de 'goede' galop is, gaat hij er niet van doen. Dat zal toch een kwestie van lenigheid en balans zijn, en mogelijk ook even een kritische blik naar je eigen houding en zit. Eén van mijn nieuwe lesklanten liep er ook tegenaan dat haar pony linksom zo lastig galoppeerde, maar ze bleek zelf in haar lijf 'rechtsaf' te zitten waardoor ze hem onbedoeld behoorlijk in de weg zat. Met wat extra aandacht richting haar houding, bleek het 'galopprobleem' als vanzelf opgelost te zijn.
Even een osteopaat erbij is ook nooit verkeerd.

K_nolan

Berichten: 448
Geregistreerd: 21-07-20
Woonplaats: Overijssel

Re: Paard juiste galop

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-20 17:06

op een kleine volte rijden en vandaar uit aanspringen om de goede galop aan te leren werkt ook goed. Ligt je zadel goed?


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amazonbot, IASCrawler en 5 bezoekers