Terugvallen bij moeilijkere oefeningen

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, SayaJones, A_nouk, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Koortje

Berichten: 5274
Geregistreerd: 26-12-02
Woonplaats: Boxtel

Terugvallen bij moeilijkere oefeningen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-02-04 22:42

Ik heb al weer sinds een poosje les op stal. Kore en ik gaan naar mijn en mn instructrice dr mening echt vooruit, in alle gangen. We werken erg veel aan de basis en ontspanning, aangezien Kore nogal snel spant en zich opkropt. Dat is er nu grotendeels uit, al moeten we nog steeds erg opletten en een stapje terug doen als we voelen dat ze zich spant.
Momenteel zijn we bezig met volte van 10 meter tot de middenlijn, en dan een aantal passen schouderbinnenwaarts, in draf. Ik merk dan tijdens de volte vaak al dat ze terug valt of neigt te vallen, en moet echt benen geven wil ze een fatsoenlijk tempo aanhouden. Tijdens het schouderbinnenwaarts is dat net zo, ik moet het tempo echt onderhouden. Ook probeert ze dan nog wel eens tegen de hand te komen en spant zich dan wat aan. Vaak zijn er dan dus maar 2 of 3 passen echt netjes.
We zijn dus nu nog niet lang met die oefening bezig, en ik verwacht dat ze terugvalt omdat het voor haar nog een zware oefening is. Ik overvraag haar dan ook niet, en rij rechtuit als ik merk dat ze teveel tegen de hand komt of echt terugvalt. Wat is jullie mening??

Mama van Imke ~ 29-01-2012 & Quinten ~ 17-02-2014


Anoukie

Berichten: 12609
Geregistreerd: 01-08-02
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-04 22:54

Idd maar 2 a 3 pasjes doen en dan weer rechtuit rijden (of weer een volte maken, maar ik stel ze liever recht). Probeer ook eens wat te verruimen in de sb, maar dat lukt meestal pas beter als het beter bevestigd is.

Het terugvallen komt denk ik uit verschillende dingen voor. Omdat ze het moeilijk vindt en zich dus wat spant, maar ook omdat ze nog niet sterk genoeg is (vandaar dat je het moet opbouwen). De echte lengtebuiging is het moeilijkste, dus ik denk dat ze daar nog wat mee aan het strubbelen is Knipoog.

Koortje

Berichten: 5274
Geregistreerd: 26-12-02
Woonplaats: Boxtel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-02-04 23:02

Ter toevoeging, ik doe dit vaak ook doorzittend, dan ben ik wat netter in mijn hulpen, en loopt ze minder snel onder mij uit (heeft ze een handje van als het haar te moeilijk wordt!). Is dat voor haar dan ook een stuk zwaarder als wanneer ik licht rij?

Mama van Imke ~ 29-01-2012 & Quinten ~ 17-02-2014

CaroleKlomp
Berichten: 3253
Geregistreerd: 19-04-03
Woonplaats: Heede

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-04 23:03

Het lijkt erop dat je paard niet de goede balans heeft. Dan zijn oefeningen altijd moeilijk.

De beste wensen voor iedereen die ze kan gebruiken!

Koortje

Berichten: 5274
Geregistreerd: 26-12-02
Woonplaats: Boxtel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-02-04 23:04

Kan je iets preciezer zijn, en uit leggen wat je bedoelt?
Ze loopt nu wel zelfstandig op 4 benen, als je dat bedoelt (iets wat ze eerst niet zo goed deed)?

Mama van Imke ~ 29-01-2012 & Quinten ~ 17-02-2014

Anne_GTI

Berichten: 17140
Geregistreerd: 26-09-02
Woonplaats: Kan de rand van Zwollywood zien uit mijn keukenraam, daarom kijk ik liever in de kamer naar buiten

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-04 00:44

Sb is voor een paard een knap lastige oefening. Immers, hij moet gebogen over drie sporen rechtuit. Daar moet een paard eerst ook zijn "evenwicht" in vinden. Vergelijk het maar met aerobics bij een mens. Voor je alle oefeningen vlekkeloos onder de knie hebt ben je ook al heel wat litertjes zweet verloren. (en dan verzinnen ze weer iets nieuws... )

sharonaollie

Berichten: 6442
Geregistreerd: 05-06-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-04 01:33

gewoon de oefening doen hij vindt het vast moeilijk.
nou gewoon je oefening doen.valt die terug gelijk rechtuit gaan en dan weer een paar passen opzij zetten .steeds als die terug valt weer naar voren ,paar passen opzij en weer naar voren als die terug valt

Waar de kennis van de ruiter ophoudt,begint zijn grofheid!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-04 09:04

Als je merkt dat ze op de volte al terugvalt, NIET de volgende oefening in gaan zetten, eerst weer je basis terugpakken, dus het voorwaartse herstellen. Schakelen in tempo, scherp houden op je been. Pas als je volte goed was, rustig een paar passen sb of sv inzetten. Niet te lang, probeer je probleempunt NET voor te blijven. Paar pasjes dus, en dan RECHT eruit rijden, wat mij betreft liefst even met temposchakeltje erin.
Niet te snel resultaat verwachten, de kans dat je paard dit doet omdat hij het echt moeilijk vindt (cq nog niet sterk genoeg is), is groot. OF het moet luiheid zijn, maar jij bent de enige die dat kan beoordelen.
En hou 'm scherp he, dus niet elke keer na een volte sb of sv inzetten, maar ook rechtstellen en eens wegrijden, overgang naar stap inzetten op het punt waar je anders sb of sv zou vragen etc. Voldoe NIET aan het verwachtingspatroon van je paard.
En wat je natuurlijk ook kunt doen om je paard sterker en soepeler te maken, is gewoon op je volte (dan wel wat groter) wat spelen met je schouder- en heupcontrole. Steeds niet lang, maar even de reactie vragen en de spieren triggeren.

Kleintje

Berichten: 5763
Geregistreerd: 08-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-04 09:41

Ik ga met Sonja mee, als ze in de volte al terugvalt idd niet de volgende oefening inzetten.
Eerst terug naar het doorzitten. Als jij gaat doorzitten dan mag ze al niet terugkomen in tempo. Als je dit gewoon de bak rond voor elkaar hebt, dan begin je met een volte. Mag ze ook niet terugkomen. Pas als dat echt goed gaat, dan zet je een paar passen in.
Ze moet er sterker in worden, je hoeft de spieren niet helemaal te ontzien, want om verder te kunnen komen moet je grenzen passeren, maar nu is de volte al te moeilijk en dan kan je nooit een goede SB doen, want je impuls valt weg en zo leer je het haar al verkeerd aan.

Wij mutsen zijn vaak heel erg gesloten....
Het is maar hoe je het opvat...

Ik wil graag even de groeten doen aan iedereen die dit leest!

Jasmijn

Berichten: 3601
Geregistreerd: 24-02-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-04 11:41

Vaak is dit een gevolg van het niet genoeg (kunnen) dragen op het achterbeen.
Je ziet het heel veel, ook tijdens proeven.
Probeer je paard dus achter nog een stuk sterker te maken.

Navragen is beter dan afvragen.

Koortje

Berichten: 5274
Geregistreerd: 26-12-02
Woonplaats: Boxtel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-02-04 14:14

Ja ik ga mee in jullie reacties, het is ook herkenbaar. Gisteren ook nog les gehad (eens per week), en toen hebben we het ook nog geoefend en ging het erg goed. Ze was netjes voorwaarts, en volgens Jacqueline ERG braaf! Schijnheilig en ik had er ook een goed gevoel bij.

Mama van Imke ~ 29-01-2012 & Quinten ~ 17-02-2014


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 3 bezoekers