Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
FriesWytske schreef:En toch ga ik er vanuit dat hij geen prima balans heeft. Want dan zou hij het niet doen. Hij is 4, dus nog in de groei. Mijn huidige paard deed dit ook, maar dan in de rechtergalop. En die miste op dat moment toch echt een stukje balans, doordat ze weer een groeispurt kreeg. Wij hebben dit opgelost, door hele kleine stukjes te galoperen. Dus echt maar een paar passen en dan weer draven. Dit hebben we heel erg langzaam uitgebreid, naar een hele volle rijbaan rond.
Ballard_L schreef:Wat vervelend dat hij opeens zo doet! Je zei dat je een nieuw zadel hebt laten aanmeten? Kan het niet zo zijn dat hij last heeft van zn rug door het oude zadel en dat dat nu tot uiting komt?
rien10 schreef:De oplossing is simpel. Zeer korte stukjes galopperen. Laat hem er eerst sterker in worden. Stoppen voordat het fout gaat.
Sizzle schreef:Klinkt voor mij redelijk voorspelbaar gedrag van een groen paard dat er (nog) geen vertrouwen in hebt dat jij de gevaren en problemen wel voor hem kan oplossen, hij lost ze dus liever zelf op.
Sizzle schreef:Heel veel jonge paarden hebben 1 kant waarom ze makkelijk (kunnen) uitbreken. Als je net niet handig genoeg bent en het gebeurt 1x per ongeluk dan is dat daarna voor het paard domweg de makkelijkste weg om zijn eigen gang te gaan.
Mijn vorige (jonge) paard deed dit alleen maar bij mijn bijrijder, niet bij mij.
Mijn huidige jonkie voel je ook zoeken richting uitgang bijvoorbeeld, het is zaak dat dit niet tot een geleerd gedrag komt.
Het paard bedoeld dat niet boos en vaak is er lichamelijk ook niets aan de hand behalve dat het een combinatie is van je eigen minder ontwikkelde kant icm de minder ontwikkelde kant van het paard.
Het is op de eerste plek belangrijk dat het paard leert dat jij zorgt dat de er geen problemen zijn, dat jij de oplossende factor bent waar je beter niet bij weg rent, een stuk basis vertrouwen en basis opvoeding.
Uiteraard met goede timing en begrenzing, als hij eenmaal gaat ben je al veel te laat.
patricia2403 schreef:FriesWytske schreef:En toch ga ik er vanuit dat hij geen prima balans heeft. Want dan zou hij het niet doen. Hij is 4, dus nog in de groei. Mijn huidige paard deed dit ook, maar dan in de rechtergalop. En die miste op dat moment toch echt een stukje balans, doordat ze weer een groeispurt kreeg. Wij hebben dit opgelost, door hele kleine stukjes te galoperen. Dus echt maar een paar passen en dan weer draven. Dit hebben we heel erg langzaam uitgebreid, naar een hele volle rijbaan rond.
Ik snap je reactie, vandaar ook die prima tussen haakjes. Natuurlijk is het nog niet 100% stabiel, maar zijn balans heeft deze problemen nog niet eerder veroorzaakt.. Uit het niets was het er opeens. Dat linksom moeilijker is, dat mag. Maar me uit het zadel trekken en de bak door sjezen.. Nee daar ben ik "niet van gediend", begin er alleen zo weinig tegen..
patricia2403 schreef:FriesWytske schreef:En dat je uit het zadel trekken en gaan sjezen heeft toch echt te maken met onbalans. Kun je wel niet van gediend bent. Maar je moet het accepteren. En hem de tijd geven om sterker te worden. Hij is groot en heeft daardoor echt wel tijd daarvoor nodig.
Gimme_Joy schreef:Joy deed dit in het begin ook. En inderdaad, als het een keer lukt heb je de popoen aan 't dansen...
Niet heel fijn was dat ik echt met twee handen mijn binnenteugel vasthield om haar maar niet te laten "winnen" en inderdaad. Na drie keer was de lol ervan af.
Veel rechtuit galopperen zodat hij stabiliteit krijgt. Daarnaast niet aanspringen op x, maar op de volte het moment dat je op de hoefslag komt.
Het is echt puppie gedrag. Laatst wilde Joy ineens niet meer aanspringen op links. (Ze bleef contra aanspringen). Maar ook dit wijd ik aan onbalans.
Het soms even laten wil ook weleens helpen. Een paar dagen (weken) niet galopperen, maar je focussen op de dingen die goed gaan en die uitbreiden. Bij Joy helpt dat om daarna weer sneller op te pakken.
Citaat:Sorry maar daar ben ik het niet mee eens, als ik het maar laat gebeuren en het "accepteer" dat hij uitbreekt en maar de andere kant op gaat als t even lastig is, heb ik straks n paard die denkt dat die zwlf wel ff kan bepalen wat hij doet.
Sizzle schreef:Je moet inderdaad niet accepteren dat hij uitbreekt, maar accepteren dat hij nog tijd nodig heeft. Stapje terug dus.
Het is hetzelfde met paarden die langs de sprong schieten, die hebben dat doorgaans al veel eerder bedacht dan de ruiter doorheeft.
Met je handen ga je weinig oplossen, behalve correct buiten begrenzen. Hij moet terug leren komen aan je zit en beter aan het been komen zodat hij zijn eigen plannen ‚vergeet‘.
Hij breekt in feite uit de gevraagde conventratie.
In het eerste begin is de ruiter vaak heel bewust aan het inrijden met veel geduld en veel belonen.
Dan komt het doorrijden. Was het paard braaf in de eerste fase dan worden zijn behoeftes vaak teveel vergeten in de tweede fase en dan zoekt hij zelf een oplossing.
Zo zie je regelmatig topics op bokt dat een paard als 3 jarige zooooo braaf was met buitenrijden en dan na een half jaar ineens staakt bij de poort. Precies hetzelfde. Het werd te vanzelf sprekend.
Change3x schreef:Het is heel normaal dat je zulke ‘problemen’ krijgt met jonge paarden. Je hebt verschillende fases in zo’n proces en tijdens hun ontwikkeling zul je ook tegen lastige punten zoals dit aanlopen.
Daarnaast is hij 1.80 en nog maar 4 jaar oud, geef hem de tijd.
Ik zou aanraden om korte stukjes te galopperen, daar wordt hij ook sterker van. Van rondjes achter elkaar galopperen niet.
hns schreef:Citaat:Sorry maar daar ben ik het niet mee eens, als ik het maar laat gebeuren en het "accepteer" dat hij uitbreekt en maar de andere kant op gaat als t even lastig is, heb ik straks n paard die denkt dat die zwlf wel ff kan bepalen wat hij doet.
Daarnaast was dit de eerste 5 maandsn geen punt, en dan zou meneer uit het niets in een kwestie van 4 dagen niet meer linksom galloperen? Gaat er bij mij niet in.