Bang voor andere paarden

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
MacavityL

Berichten: 3649
Geregistreerd: 10-03-03
Woonplaats: Amsterdam

Bang voor andere paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-02-04 16:01

Ik heb al de zoekfunctie gebruikt, maar die geeft geen resultaten (al weet ik bijna zeker dat die er wel zijn).

Maar... Ik rij dus een groot paard (rond de 1.80), 7 jaar, maar nog niets serieus mee gedaan dan een beetje rondjes rijden (beweging geven noem ik dat). Nadat hij een tijdje heeft 'stil' gestaan ivm last van zn gebit (moet ie maar niet proberen over een hek heen te springen Knipoog ), waar hij overigens GEEN last meer van heeft (tandarts is geweest ed), zijn we/ben ik hem weer wat aan het rijden om nu langzaam toch wat serieuzer aan de slag te gaan.

Het probleem: hij is suuuuper braaf (nee dat is het probleem niet) en hij kan goed met andere paarden, maar als je met hem rijdt, en de voorrangsregels in acht neemt, waardoor jij voorrang hebt en een ander paard je van overgestelde richting nadert, raakt hij in paniek. Echte paniek is het niet, maar hij begint te slaan met zn hoofd (brengt deze naar beneden) en wil dan omdraaien/dwars over gaan staan oid. In ieder geval niet rustig een ander paard passeren. Dit heeft hij dus wanneer een ander paard te hard op hem af komt. In stap gaat het nog en kan er gewoon gepasseerd worden.

Zou het zijn dat hij zich zo groot voelt dat hij bang is dat hij niet weg kan komen indien nodig? (alle paarden om hem heen zijn natuurlijk kleiner). Hoe zou je dit het beste op kunnen lossen? Ik heb het zelf niet eens altijd door als iemand passeert, maar merk dat dus aan zijn reactie..

"And sometimes I think the people to feel saddest for are people who once knew what profoundness was, but who lost or became numb to the sensation of wonder -- people who closed the doors that lead us into the secret world"


Ellebel

Berichten: 4198
Geregistreerd: 15-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-02-04 17:04

Moeilijk probleem....in ieder geval niet proberen hem gerust te stellen door hem te aaien/kloppen op het moment dat hij bang is...dan versterk je het gedrag alleen maar. Gewoon doen alsof je niks door hebt en zodra je er redelijk normaal langs bent pas belonen...

Only two things are infinite: the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former - Albert Einstein

sofieenhans
Berichten: 56
Geregistreerd: 29-03-03
Woonplaats: Zwevegem (Belgiƫ)

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-02-04 18:45

ben je zeker dan hij bang is!!!Zo te horen is hij niet bang maar wil hij zich gewoon laten zien en horen, wil hij gewoon de dominante zijn. IZoals al gezegd zou ik hem gewoon negeren. Goed aansporen en doorijden. Wanneer hij zich goed gedraagd hem belonen. Probeer zijn negatieve gedrag gewoon te negeren.

Wees blij dat je op een paard kan rijden. Alleen het feit al dat je erop mag zitten zou ik al als een hele eer beschouwen.

Supertje

Berichten: 6546
Geregistreerd: 03-10-02
Woonplaats: Hoekse waard

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-02-04 18:52

Ik ken het probleem, bij mij was het echter zo dat alle andere paarden groter zijn dan die van mij Haha!
Ik kon zelf wel aan de binnenkant passeren (en ook redelijk dichtbij), maar als ik langs de bakrand reed ging het niet. Hij ging bovenop de rem en wilde ook omdraaien.
Mijn paard was heel onderdanig tegenover andere paarden, ik denk dat dat een rol speelde. Ik heb het gewoon genegeerd, na een tijd is het vanzelf over gegaan (wel zelf brutaal doorrijden).

Give a man a fish and he eats for a day. Teach him how to fish and you get rid of him all weekend.

Anne_GTI

Berichten: 16789
Geregistreerd: 26-09-02
Woonplaats: Kan de rand van Zwollywood zien uit mijn keukenraam, daarom kijk ik liever in de kamer naar buiten

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-02-04 19:17

In eerste instantie wat meer ruimte nemen om te passeren. Hij is gewoon bang voor een frontaaltje. Verder weinig aandacht aan schenken. Hij leert het vanzelf. "jonge" paarden reageren wel vaker zoals jij beschrijft maar na een paar weken is dat wel over als je er maar niet al teveel aandacht aan schenkt.

favoriet tijdverdrijf overdrijven is ook een vak
hoe sloop je een crosshindernis... nou zo dus
Gaat een ruiter naar de kapper; komt ie weer buiten.... Wat denk je.... Pony weg....

MacavityL

Berichten: 3649
Geregistreerd: 10-03-03
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-02-04 19:31

Hoi, bedankt voor de reacties..
Als ik degene ben die geen voorrang heeft, passeer ik ook vrij ruim, hier lijkt hij dan ook geen moeite mee te hebben. Zoals supertje beschrijft is het dus meer wanneer ik voorrang heb en dus langs de bakrand rij. Ik vraag de mede ruiters er wel een beetje rekening mee te houden en niet in volle vaart (vlak) langs te passeren, helaas betreft t vaak kinderen en die hebben niet altijd de inzicht (of wil) om op te letten. (ik neem het ze niet echt kwalijk, het is immers hun probleem niet).
Tot zover ik door kan rijden (en niet eerst terug moet draaien Knipoog ) rij ik ook gewoon stug door, even stem of extra been en doorlopen..

De eigenaresse van het paard kwam ook met het idee om eens gewoon met hem in de bak te gaan lopen (aan de hand) wanneer er andere paarden om hem heen aan het rijden zijn (natuurlijk wel met goedkeuring van de ruiters Lachen ). Om m zo meer gewend te laten raken met rijdende paarden om hem heen...

"And sometimes I think the people to feel saddest for are people who once knew what profoundness was, but who lost or became numb to the sensation of wonder -- people who closed the doors that lead us into the secret world"


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 13 bezoekers