Paard loopt naar de poort tijdens rijden in de bak

Moderators: Nicole288, Coby, Dyonne, Apple, Pistasche, C_arola

 
 
sspinoy
Berichten: 31
Geregistreerd: 10-01-18

Paard loopt naar de poort tijdens rijden in de bak

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-12-18 11:45

Hallo iedereen,

Ik heb een halve stal op een fjord. Ze test me soms uit tijdens het rijden, maar voor dit probleem heb ik nog geen oplossing gevonden. Wanneer we op de linkerhand rijden wilt ze altijd naar de poort die in de hoek tussen F en A ligt. Vaak merk ik al wanneer we bij K zijn dat ze met me gaat weglopen en naar de poort toe loopt. Ik heb dan niets meer over haar te zeggen en eenmaal we dan aan de poort staan blijft ze daar ook staan tenzij ik echt haar hoofd naar opzij trek. Mij boos maken en een tik geven maakt haar nog meer vastberaden om door te lopen of te blijven staan aan de poort en op voorhand nog afslaan zit er niet meer in. Ik heb het proberen op te lossen door telkens vanaf B-E een volte te rijden die geleidelijk aan naar de A toe gaat. Als ze deze voltes zonder tegenwerking uitvoert beloon ik haar ook met stem, maar vanaf ik eenmaal te dicht bij de A ben loopt ze er weer naartoe. Dit probleem is in stap, draf en galop. Als we op de rechterhand rijden kan ik zonder probleem tot in de hoek van de poort rijden. Wie heeft er tips om dit probleem aan te pakken?
Bedankt!


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-18 11:47

Zit er dan nog iets van een stuur, rem of achteruit op?

Ik zou compleet het tegenovergestelde willen doen. Stopt ie? Dan doorlopen voorbij de poort. Loopt ie naar de poort? Dan in de achteruit zetten.

sspinoy
Berichten: 31
Geregistreerd: 10-01-18

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-12-18 11:55

Wanneer ik voel dat ze met me gaat weglopen en ik de rem erop zet heeft dit geen effect en loopt ze door tot in de hoek. Soms kan ik haar toch nog laten doorlopen voorbij de poort door haar opzij te trekken, maar vaak loopt ze echt door tot in de hoek en blijft ze daar staan. Achteruit wilt ze dan zelfs niet meer doen, dan staat ze daar ter plaatse wat te trappelen. Alleen als ik haar echt opzij trek krijg ik haar weg uit de hoek.
Laatst bijgewerkt door sspinoy op 01-12-18 11:56, in het totaal 1 keer bewerkt

LaLune
Berichten: 54
Geregistreerd: 17-12-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-18 11:56

Hmm, doet ze dit echt alleen op deze hand of ook wel eens op de andere hand. Zweepje aan de kant waar ze naar toe loopt? Doet ze dit in één gang of in allemaal?

Sowieso is het natuurlijk handig, indien dit een mogelijkheid is om les te nemen.
Als ik het goed begrijp is het dus een soort bijrijdpaard? Heeft de eigenaar hier ook last van? Misschien dat die je dan kan helpen.

14 augustus 2017: Fandaan (Fumero Finch)!!!! Numero Uno x Negro. <3 *\o/*

sspinoy
Berichten: 31
Geregistreerd: 10-01-18

Re: Paard loopt naar de poort tijdens rijden in de bak

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-12-18 12:05

Nee echt alleen op de linkerhand. Daarom vraag ik mij af of dit met iets anders zou kunnen te maken hebben. Links is ook haar slechte kant in de galop. Vroeger weigerde ze ook vaak om een volte op de linkerhand te maken bij B-E. Wanneer ik les neem dan gaat mijn lesgever (de eigenaar die er zelf niet op rijdt) op de plek staan waar ze niet wil afslagen, maar voor het poort probleem hebben we dit nog niet geprobeerd. Ik zal eens vragen of zij erop wil zitten.
Zweep heb ik altijd aan de buitenkant inderdaad maar dit doet dus niet veel. Ze doet het in alle gangen.

Nala

Berichten: 7468
Geregistreerd: 11-04-13
Woonplaats: Kerkrade

Re: Paard loopt naar de poort tijdens rijden in de bak

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-18 12:10

Mijn trucje daarbij is vrij "simpel". Gewoon opstappen en laten lopen, zij mag weten waarheen. Beste in draf. Ze zal beslist inimini rondjes bij de poort gaan lopen, maar dit gaat heel snel vervelen. Zodra ze van de poort wegloopt belonen en laten stappen. Loopt ze weer naar de poort dan weer draf.

❤ Nala 29/06/2019 ❤
❤ Bayron 06/04/2014 ❤ Titan 06/07/2016 ❤

Avanti

Berichten: 13844
Geregistreerd: 14-02-02
Woonplaats: ridderkerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-18 12:15

Haha wat een draak. Je bent kennelijk niet streng en duidelijk genoeg. Zeer consequent gaan rijden maar dit is niet makkelijk.
Op elk punt in de bak moet je kunnen wisselen in tempo, figuren kunnen rijden etc. Bij ongehoorzaamheid een tik met de zweep. Tevens is het belangrijk dat je ook op de grond het respect van je paard hebt en deze je ziet als leider.

fjordnina
Berichten: 8861
Geregistreerd: 14-10-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-18 12:55

Tja, inmiddels 20 jaar ervaring met fjorden en als tiener kwam ik dit probleem ook zeker tegen. De oplossing ligt in je rijvaardigheid. Blijf kijken naar waar je heen wil, houd haar aan het werk en voorkom dat haar schouder uitbreekt naar buiten. Dan mag je direct met intentie bij tikken op de schouder en dan direct vragen om meer voorwaarts te denken. Wees ook alert op een oor dat richting poort beweegt of een kaak die schuin gezet wordt, dat mag je direct corrigeren.

Ook als het haar wel een keer lukt om bij de poort stil te gaan staan zorg je direct dat je weer gas geeft. Naar voren, naar voren, naar voren. Dat je figuur een rommeltje wordt is niet erg, focus ligt op voorwaarts, aan het been, en mentaal bij jou. Veel overgangen rijden helpt ook en ga nooit stilstaan waar zij stil wil staan, ook niet met op- of afstijgen.

Na 15 jaar op Bokt sluit ik het hoofdstuk.

SuperZodiaX
Berichten: 1333
Geregistreerd: 26-05-03
Woonplaats: Dordrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-18 13:26

Omdat je aangeeft dat links ook haar slechte galop kant is lijkt het mij ook aan haar natuurlijke scheefheid te liggen. Ze zal denk ik uitbreken over de rechterschouder en als reactie trek jij waarschijnlijk aan je linkerteugel om haar te sturen. Wat er dan gebeurd is dat ze alleen haar hoofd opzij doet maar dat haar schouder nogsteeds de kant op kan lopen waar ze zelf heen wil. Ga dus werken aan de schoudercontrole en zorg dat je haar daardoor beter kan begrenzen op de buitenschouder. Wegsturen/tegenhouden is dan dus ook met je rechterteugel, rechterbeen en niet met links. Evt tikje op de rechterschouder om daar je hulp te bekrachtigen. Succes!

Janneke2

Berichten: 16852
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-18 13:51

Mijn jonkie deed een tijdje hetzelfde.

Ze draagt haar gewicht graag op rechtsvoor. Ik vraag haar om dit netjes te verdelen - en dat resulteerde er in dat ze op de linkerhand alle kanten op dweilde.

Ik ga dus mee met super zodiac: werk aan die scheefheid.
Ik liet haar maar een beetje begaan, scheefheid corrigeren is raar werk: 'het oog van de wereld ziet niets', maar zeker in het begin als het dier andere spieren moet gaan gebruiken is het pittig werk.

(Een paard dat op de ene hand braaf is en op de andere hand raar doet vind ik sowieso geen draak!!)

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Lindsey_99
Berichten: 1819
Geregistreerd: 20-12-14

Re: Paard loopt naar de poort tijdens rijden in de bak

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-18 13:54

Draadje/gekleurd lint spannen voor de poort langs en eerder afwenden. En inderdaad; werken op de grond om de scheefheid op te lossen. Rechtrichten dus. En vergeet het belonen ook niet als ze netjes en goed doet wat je vraagt.

Over de IJssel

Felien_Kyra

Berichten: 1788
Geregistreerd: 28-04-08
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-18 14:17

Mijn paard deed dit ook, alleen dan rechtsom. Wat bij mij hielp was volhouden.. heel erg lang. Ik reed net als jou altijd een volte die ik steeds wat verder uitreed. Uiteindelijk was het op het moment dat ze naar de uitgang wilde mijn rechter hand heel hoog zetten en links een tik op de hals als ze mijn hand negeerde. Misschien even niet zo vriendelijk. Maar dit even volhouden werkte altijd. Nu nergens meer last van. Uiteraard ook goed been er bij zodat ze goed door moest lopen. Dan zag t er maar even wat minder uit..

Misschien een optie om les te nemen?

Elaya ~ dressuur : B+7 - springen B+7

Swanzie
Berichten: 461
Geregistreerd: 22-08-18

Re: Paard loopt naar de poort tijdens rijden in de bak

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-18 14:28

Ik heb ooit ook een oldenburger merrie gehad die dit deed. Haalde de linkerbocht zeer slecht en in de linker galop al helemaal niet.
Achteraf bleek dat ze bij de schoft kissing soine had waardoor het draaien naar links extreem pijnlijk was.

Verder denk ik dat het goed is de fjord eens door een fysio/ osteo te laten nakijken. Wellicht zit gewoon iets goed vast waardoor hem dit niet lukt

Gini
Berichten: 16683
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-18 16:41

Aandraven en cirkels en achtjes rijden aan de poort, dan terug naar stap en rechtuit van de poort wegstappen. Trekt ze terug naar de poort, laat haar doen (ik zou zelfs helemaal vrije teugel durven geven, ga niet remmen of wegtrekken). Wanneer je in de hoek van de poort komt, draaf je aan en rijd je weer de hele tijd cirkeltjes en achtjes in die hoek. Daarna stap je rustig van de poort weg. Trekt ze weer naar de poort, laten doen en je begint weer opnieuw.

Zo beseft ze dat de poort misschien toch niet altijd de beste keuze is, want daar moet ze aan de slag, terwijl ze in de rest van de piste rustig mag stappen.

Wat je hierbij wel nodig hebt is een flinke portie geduld en doorzettingsvermogen. En dan bedoel ik echt wel een flinke portie. Vaak zeggen mensen dat ze dat wel hebben, maar wanneer het paard dan voor de 10de keer opnieuw naar de poort loopt, blijkt de frustratie toch de bovenhand te krijgen en 'snapt dat domme beest het nog steeds niet' en 'zo kom ik niet aan trainen toe'.

sspinoy
Berichten: 31
Geregistreerd: 10-01-18

Re: Paard loopt naar de poort tijdens rijden in de bak

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-12-18 16:05

Dankjewel voor jullie tips allemaal!! Ik ga ze meteen uittesten *D

xtessax83

Berichten: 734
Geregistreerd: 02-01-17

Re: Paard loopt naar de poort tijdens rijden in de bak

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-18 16:36

Is dit alleen tijdens het rijden of ook aan de hand ? Anders zou ik het eerst proberen aan de hand. Misschien ook iemand erbij halen die je langs de poort begeleid?

Dilan93
Berichten: 6240
Geregistreerd: 06-11-15

Re: Paard loopt naar de poort tijdens rijden in de bak

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-18 17:20

En als je het plekje bij de poort nu eens gebruikt om lastige oefeningen te doen en je paard flink aan het werk zet daar? En dan vervolgens laten ontspannen in de rest van de bak waar ze niet steeds stopt/naar de poort loopt?

Misschien is ze ook gewend dat jij bij de poort afstapt? Dat ze daarom er naartoe wil? Mijn paard stopte in het begin ook steeds bij de uitgang. Ben iedere keer op verschillende plekken in de bak afgestapt. Nu stopt ie nog zelden bij de uitgang van de bak

Instagram @runningdilan :)

eldie
Berichten: 337
Geregistreerd: 19-02-09

Re: Paard loopt naar de poort tijdens rijden in de bak

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-18 15:22

Ik zou gewoon eens les nemen. Die kan jou vertellen wat je op welk tijdstip moet doen, zodat je het probleem voor kunt zijn. Nu wordt het elke keer bevestigd en wordt het steeds moeilijker om op te lossen. Doorzetten is belangrijk, maar hoe hangt af van paard en van ruiter.

EmptyWords

Berichten: 9394
Geregistreerd: 27-02-08
Woonplaats: Rheden

Re: Paard loopt naar de poort tijdens rijden in de bak

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-18 15:29

allemaal leuke ideeen, rondjes laten lopen, door laten lopen, maar fjordlief lijkt dus het bit vast te pakken en daar stil te gaan staan. verder dus ook niet meer te reageren op sturen of aandrijven.

wat je wel kunt doen? paard probeert onder zijn moeilijke kant uit te komen,dus dit is ook iets rijtechnisch. iemand erbij die je meehelpt het paard door te laten lopen, iemand bij de poort te zetten en verder werken aan je overwicht over de pony.

Beauty is as beauty does [o]

[MWS] paardrijden en overgewicht.

Absolem

Berichten: 2065
Geregistreerd: 27-11-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-18 15:57

aan de andere kant van de bak voltes gaan rijden op haar moeilijke kant. en pas als jij die schouders onder controle hebt weer een volledige bak ronde proberen te rijden . en zodra je merkt dat ze langzamer gaat . gelijk bij tikken . Geen slomigheid tolereren . Er zij maar weinig paarden die van een fix vlotte draf in een klap stil gaan staan met een ruiter op hun rug namelijk . Want dan trekken ze zichzelf uit balans.

Dus zweep laten rusten op de buiten schouder. op de volte zetten aan de andere kant van de bak op haar moeilijke kant . en zodra je van de hoefslag af komt pompende bewegingen maken met je binnen been .
je buitenbeen laat je iets achter de singel rusten . die doet verder niets die begrenst alleen. goed je buiten teugel er aan houden dus goed contact en tegen de hals aan ,even heel grof gezegd je wilt haar de volte op drijven, niet op trekken. binnen hand licht contact (geen druk op zetten dus! ) in feite wil je een bocht kunnen maken terwijl je binnen hand een slap waslijntje is.

Drijven met je binnen been doe je drie keer(niet meer niet minder!!!) . als je dan geen reactie krijgt als in dat ze van je been afwijkt naar buiten toe om de cirkel groter te maken, geef je haar een tik op haar buiten schouder.
Waarom? omdat als ze stoïcijns op hetzelfde bochtje blijft lopen ,ze haar lijf dus stijf houd en jij dus geen controle over haar schouders hebt . Dus Been , Geen reactie? Been ,Geen reactie ? Been , Geen reactie. TIK! op de buitenschouder.

Dit kan je tien minuten achter elkaar proberen . daarna moet je even adem ruimte geven door op de andere hand even te gaan stappen.

Let op ! dit is geen wonder middel . Dit is een hulp middel . Een paard weer correct leren reageren kan een half jaar duren.

En als ze wel reactie geeft. DIRECT BELONEN. helemaal compleet de hemel in prijzen die pony . want ze doet dan iets wat ze ontzettend moeilijk vind. Al zit je midden in de volte. of kom je er net op of ga je er net af. Als ze reactie geeft belonen!

Dat vinden wij alleen maar heel bijzonder!

Gini
Berichten: 16683
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-18 17:46

EmptyWords schreef:
allemaal leuke ideeen, rondjes laten lopen, door laten lopen, maar fjordlief lijkt dus het bit vast te pakken en daar stil te gaan staan. verder dus ook niet meer te reageren op sturen of aandrijven.

wat je wel kunt doen? paard probeert onder zijn moeilijke kant uit te komen,dus dit is ook iets rijtechnisch. iemand erbij die je meehelpt het paard door te laten lopen, iemand bij de poort te zetten en verder werken aan je overwicht over de pony.


Kan je specifieker zijn? Wat moet de persoon aan de poort precies doen?

EmptyWords

Berichten: 9394
Geregistreerd: 27-02-08
Woonplaats: Rheden

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-18 09:19

Gini schreef:
EmptyWords schreef:
allemaal leuke ideeen, rondjes laten lopen, door laten lopen, maar fjordlief lijkt dus het bit vast te pakken en daar stil te gaan staan. verder dus ook niet meer te reageren op sturen of aandrijven.

wat je wel kunt doen? paard probeert onder zijn moeilijke kant uit te komen,dus dit is ook iets rijtechnisch. iemand erbij die je meehelpt het paard door te laten lopen, iemand bij de poort te zetten en verder werken aan je overwicht over de pony.


Kan je specifieker zijn? Wat moet de persoon aan de poort precies doen?

Het paard door laten lopen

Beauty is as beauty does [o]

[MWS] paardrijden en overgewicht.

Felien_Kyra

Berichten: 1788
Geregistreerd: 28-04-08
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-18 10:32

EmptyWords schreef:
allemaal leuke ideeen, rondjes laten lopen, door laten lopen, maar fjordlief lijkt dus het bit vast te pakken en daar stil te gaan staan. verder dus ook niet meer te reageren op sturen of aandrijven.

wat je wel kunt doen? paard probeert onder zijn moeilijke kant uit te komen,dus dit is ook iets rijtechnisch. iemand erbij die je meehelpt het paard door te laten lopen, iemand bij de poort te zetten en verder werken aan je overwicht over de pony.


Ja deed die van mij ook en toch hielp het echt om mijn hand hoog te zetten tijdens de wending.

Elaya ~ dressuur : B+7 - springen B+7

Janneke2

Berichten: 16852
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Re: Paard loopt naar de poort tijdens rijden in de bak

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-18 10:40

...volgende vraag : als het dier het bit beetpakt: waarom doet zij dit?

(Een dier dat op de ene hand braaf is en op de andere hand raar doet vind ik geen draak.)

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Absolem

Berichten: 2065
Geregistreerd: 27-11-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-18 10:52

Felien_Kyra schreef:
EmptyWords schreef:
allemaal leuke ideeen, rondjes laten lopen, door laten lopen, maar fjordlief lijkt dus het bit vast te pakken en daar stil te gaan staan. verder dus ook niet meer te reageren op sturen of aandrijven.

wat je wel kunt doen? paard probeert onder zijn moeilijke kant uit te komen,dus dit is ook iets rijtechnisch. iemand erbij die je meehelpt het paard door te laten lopen, iemand bij de poort te zetten en verder werken aan je overwicht over de pony.


Ja deed die van mij ook en toch hielp het echt om mijn hand hoog te zetten tijdens de wending.Daar los je het probleem niet meer op. Dit soort dingen is geen quick fix voor.

Dat vinden wij alleen maar heel bijzonder!


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 bezoekers