Onwillekeurig aanspannen.... loslaten..... maar hoe?

Moderators: Dyonne, Nicole288, C_arola, Pistasche, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Ninx

Berichten: 13821
Geregistreerd: 19-07-05

Onwillekeurig aanspannen.... loslaten..... maar hoe?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-09-18 14:33

Ik merk dat er nog wel wat winst te behalen is in mijn zitten. Ik merk dat ik onwillekeurig nogal eens aanspan/ opspan (grappig woord) en daarmee niet meer IN mijn paard zit maar OP mijn paard.
Als reactie daarop raakt mijn paard ook minder ontspannen. En dat is eigenlijk zonde...

Wat maakt nu dat je zoiets doet? Ik denk een deel 'controlfreak' zijn, dus teveel de controle willen houden waar je gewoon moet loslaten. Een deel teveel nadenken wat ik doe, dus teveel in je hoofd en te weinig in je lijf.
En misschien ook onbewuste angst die ik nog niet helemaal heb losgelaten (heb ooit een flink ongeluk gehad te paard).

Ben een beetje aan het kijken naar tips en tricks... het hoogste doel is immers dansen met je paarden, zijn bewegingen volgen... er zijn vast meer mensen die daaraan werken op een bepaalde manier.


Suzanne F.

Berichten: 43832
Geregistreerd: 03-03-01

Re: Onwillekeurig aanspannen.... loslaten..... maar hoe?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-18 14:38

Het is een gedeelte angst maar ook een groot deel lichaamscontrole. Dat heeft ook met kracht te maken en met coordinatie. Dat moet je trainen. Ik heb nu jaren geen paard meer gereden, ik kon altijd supergoed zitten maar als je me nu op een paard zit zit ik heel onwennig en wat gespannen. Ik voel gewoon dat ik de balans niet meer heb omdat mijn core stability gewoon nul is nu. Coordinatie is stuk minder, ik ben dood na 10 minuten lichtrijden en ga zo maar door.
Het is dus ook aandacht besteden aan je lichaam. Ga je naar de sportschool? Daar kan je ook al veel oefeningen doen die je helpen. En anders gewoon veel doen, doorzitten, oefenen etc.

"Through dangers untold and hardships unnumbered, I have fought my way here to the castle beyond the Goblin City to take back the child that you have stolen. For my will is as strong as yours, and my kingdom is as great - You have no power over me"

Maanlicht

Berichten: 6675
Geregistreerd: 30-07-07
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-18 14:39

Ik doe dit ook, en bij mij komt het door stress. Dat kun je op verschillende manieren opslaan. Veel mensen krijgen spanning in hun schouders, bij mij zijn het mijn billen. Het enige wat bij mij werkt is me er heel erg bewust van zijn. Telkens jezelf de vraag stellen: 'span ik aan?' en zo ja, voor je gevoel de spanning af laten vloeien en helemaal loslaten. Uiteindelijk ga je onbewust steeds minder spannen en uiteindelijk gaat het (hopelijk) helemaal weg.

Hoppit

Berichten: 1836
Geregistreerd: 23-03-10
Woonplaats: Leersum <3

Re: Onwillekeurig aanspannen.... loslaten..... maar hoe?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-18 14:41

Centered riding :)
Ik span mijn onderrug aan als ik iets spannend vind. Gaat heel onbewust, en merk het pas na een tijdje. Bovendien is het erg moeilijk om bewust te ontspannen, want als ik bewust mijn rug ontspan, knijp ik mijn billen samen :') Lesjes CR helpen.

[EV-ITP] Soldaatje spelen in Duitsland

Winkel in 14e, 15e en 16e eeuwse re-enactment spullen en accessoires
=====> http://www.cervustrading.nl <=====
==> https://www.facebook.com/CervusTrading <==

FCSA

Berichten: 6334
Geregistreerd: 30-10-01

Re: Onwillekeurig aanspannen.... loslaten..... maar hoe?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-18 14:44

Je zou ook kunnen kijken naar Alexandertechniek :j

Valerie_91
Berichten: 540
Geregistreerd: 28-11-07
Woonplaats: België - Brecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-18 14:46

Ik span mij onbewust op als het moeilijk wordt, dat is nog iets dat ik rijtechnisch zelf er moet uitkrijgen.

Wat mij de laatste tijd enorm geholpen heeft in het ontspannen rijden, is op regelmatige basis pilates volgen/doen. Het heeft zowel lichamelijk (stevige buik en benen) als het rijden op mijn paard, zo'n boost gegeven dat ik niet meer zonder kan en minstens 3x pilates per week doe. Vooral mijn core stability is enorm verbeterd en dat geeft ook resultaat op mijn zit. Vroeger spande ik hard op in het doorzitten en nu merk ik dat het allemaal gemakkelijker wordt en dat mijn paard ook helemaal anders aan het lopen is. En nu kan ik mijn aandacht en energie in andere probleempunten steken. Maar we hebben nog een héle weg te gaan, vooral in de verruimingen heb ik minder lichaamscontrole en span ik me op. Ik weet dat veel grote ruiters yoga of pilates mee in hun training nemen en ik kan dit elke ruiter zeker aanraden om pilates te doen. Hoef je ook nergens voor te gaan lessen, je kan dit perfect thuis doen.

Janneke2

Berichten: 18526
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-18 21:59

Ninx schreef:
Ik merk dat er nog wel wat winst te behalen is in mijn zitten. Ik merk dat ik onwillekeurig nogal eens aanspan/ opspan (grappig woord) (...)

Wat maakt nu dat je zoiets doet?


Dat zijn doorgaans reflexen en de kunst is om die voor te zijn.

Controle willen hebben is normaal - maar controle over jezelf op een bewegend paard is lastig. De tip van Centered Riding is hier heel zinnig.
Mbt je eigen coördinatie kan ook de flexchair goed werken. Ook yoga en de Alexander techniek hebben zin.

Angst is geen gedachte en dus geen kwestie van 'in je hoofd zitten' - maar angst maakt wel dat je bepaalde spieren wel en niet aanspant.
Een van de dingen die ik mij heb aangewend: ik rijd gewoon standaard met een touwtje om de hals. (Officieel heet t ding balansteugel, het is een nuttig ding - en het heeft mij in sommige situaties voor een nare val behoed.)
Ook laag ademen en 'doen alsof je kauwgom kauwt' kunnen helpen.

Citaat:
Een deel teveel nadenken wat ik doe, dus teveel in je hoofd en te weinig in je lijf.

Dit is een pedagogische kwestie: op het moment dat je iets aanleert, moet je er bij nadenken.
En geleidelijk aan wordt het een automatisme - dat duurt even.

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Janine1990

Berichten: 43160
Geregistreerd: 13-03-05

Re: Onwillekeurig aanspannen.... loslaten..... maar hoe?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-18 22:11

Oeh leuk topic! Ik volg even!

Ik ben me dit ook gaan realiseren. Gebeurde op het moment dat ik me niet meer lekker voelde bij het rijden. Wedstrijden gingen niet meer lekker. Klein voorvalletje met stalgenootje dat me nog onzekerder maakte. Tel daarbij op dat ik net nieuw werk had waar ik me niet heel erg lekker bij voelde. Eigenlijk was ik gewoon één grote brok spanning.

Besloten om het hartgrondig aan te pakken. Dus ik ben stress release 'therapie' gaan volgen bij een bowentherapeut. Die mij zelf ook even aan heeft gepakt lichamelijk. Ze waarschuwde al dat ik met enige regelmaat mij heel erg bewust zou zijn van mijn schouders die ineens omlaag zouden gaan. Dat klopte dus ook echt als een bus!

Afijn, ik zit weer een stuk beter in mijn vel en heb meer controle over mijn ontspanning. Ik kan nu zelf ook makkelijker releasen als ik het even ergens moeilijk mee heb.

Met rijden nog niet altijd makkelijk hoor! Ik zit er over te denken om een paar lessen centered riding te gaan volgen :j Ook voor mijn eigen balans.

Ninx

Berichten: 13821
Geregistreerd: 19-07-05

Re: Onwillekeurig aanspannen.... loslaten..... maar hoe?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-09-18 14:18

Goed, we zijn even verder en ik ben begonnen met mijn pilates weer oppakken. Ik doe dat nu iedere dag 20 min en zorg dat ik ergens later op de dag ook nog wat stretchen doe.
Gewoon thuis, op de mat, laptop erbij.... Ik bemerk nu alweer resultaat, dat gaat zo ontzettend snel. Dus dat is bemoedigend.

In het rijden loop ik er tegenaan dat het ook een mentaal ding is. Ik wil het zo graag goed doen, en ben zo bezig in mijn hoofd met een beeld van hoe ik het goed moet doen dat ik uit mijn lijf ga.
Dus probeer ik nu heel bewust te ademen. Meer in mijn lijf te zakken.

Ik heb ook een Franklin Ball besteld... paar keer mee geoefend, en dat helpt je bekken ontspannen.

Maar goed, ik ga er eens huiswerk van maken had ik bedacht. Echt kijken hoe ver ik kom door dit van verschillende kanten te belichten.
Dus hoe ik, als volwassene, er toch in slaag die onbevangenheid terug te krijgen en het paard te volgen met mijn lijf zonder steeds te verdwijnen in het 'nadenken'.

Tot slot ook directiever durven rijden. Ik ben snel bang te overvragen of mijn paard te beschadigen, dus ben ik vaak erg voorzichtig. Daardoor is het mijn paarden niet altijd duidelijk wat ik wil, en dus ontstaat er juist meer ruis en onrust.

Enfin, genoeg huiswerk!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: YandexBot en 3 bezoekers