Linde99 schreef:Goed dat je je meer wilt verdiepen!
(...)
Ik heb de online cursus van Rien van der Schaft deels gevolgd. Hij heeft
In fase 1 moet je ervoor zorgen dat je paard aan het been is en contact houdt met de hand. Als je paard goed voorwaarts is kun jij dit opvangen met je hand waardoor hij in aanleuning gaat lopen. Als je je paard in een correcte aanleuning kan laten lopen kun je pas naar fase 2.
Hier dreigt het weer jargon te worden.
Een paard dat goed voorwaarts is, is heerlijk om te rijden.
Wat je er precies aan 'kunt opvangen' -...?
Ja - je kunt de teugel in contact hebben zonder dat dit 'remt'.
Vanuit dat contact kan het dier besluiten tot aanleuning. En het is nogal een kunst om het vertrouwen van het dier niet te beschamen. (Dat is voor mij: "het dier in aanleuning te laten lopen".)
Citaat:
Dus eerst een correcte aanleuning verkrijgen door je paard goed voorwaarts aan je been te krijgen en dit op te vangen met je hand. Heb je dit voor elkaar dan kun je oefeningen gaan doen om je paard meer op de achterhand te krijgen

En met alle respect voor Van der Schaft: het dier op de achterhand krijgen is voor hem als natuurtalent iets vanzelfsprekends.
Voor de mindere goden zoals ik geldt, dat het dier niet met remmen en gasgeven op de achterhand komt - maar door een correcte zit en houding. Dat wat Rien van der Schaft vanzelf al doet.
En daarna gaan we gek doen, zoals wijken, schouderbinnenwaarts etc.
(En soms misschien een keer een knijpje in 1 teugel.)