Paard vind "door"galoperen moeilijk

Moderators: Apple, Pistasche, C_arola, Coby, Dyonne, Nicole288

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Kjellebel
Berichten: 15
Geregistreerd: 21-07-18

Paard vind "door"galoperen moeilijk

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-08-18 15:26

Hoihoi

Ik ben nieuw hier.
In september heb ik mijn 1e B wedstrijd en ik ben al proefjes aan het oefenen. Nu ben ik erachter dat mijn verzorgpaard (een vrij lompe tinker) het galoperen lastig vindt. Ze springt altijd in de goede galop aan begrijpt mijn hulpen maar ze galopeerd niet "door" na drie galopsprongen valt ze terug in draf.
Zelf ben ik best wel een groentje qua rijden maar ik ken de gangen en achterwaarts :). Maar ik heb galop sowieso best lastig gevonden maar mijn zit en hulpgeving is volgens de instructrice in orde en ligt het aan mijn paard.
Mijn vraag is nu, hoe laat ik mijn vzpaardje doorgaloperen en niet steeds terugvallen? Ze doet ook 1 drafpas 1 galopsprong om en om zeg maar...
Gister wel doorgezet en veel been gegeven en er later een zweepje bijgepakt (niet als een idioot paard geschopt en gemept!!!) Haar erg voorwaarts geprobeerd te houden maar dat resulteerde in platte oren en bokken tot het punt dat ik er naast lag...

Paard is qua karakter vrij lui en eten is heilig maar ze is wel erg lief. Haar bouw is enorm lomp. Dit paard heeft jaren voor de kar gestaan en rijdt sinds 3 jaar pas onder het zadel. Ze is eigenlijk toen pas onder het zadel ingereden en heeft bij vorige ruiters ook moeilijk gedaan in galop... bokken en steeds weer terugvallen in draf...
Help!
Wie o wie heeft goede raad!

(In mijn vorig topic over mok stond dat de veears zou komen veearts heeft mijtbehandeking gegeven en alles is nu weg het was dus mijt..)


Caily

Berichten: 11888
Geregistreerd: 02-09-07

Re: Paard vind "door"galoperen moeilijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-18 15:29

Het galopperen leuk maken. Dus overdreven belonen. En haar terug nemen voor ze terug valt, zodat je het zelf terug komen niet verder bevestigt. Op deze manier kan je steeds een beetje uitbreiden. En voor je het weet heb je een Tinker die niet meer wilt draven :Y) (zoals mijn oude Tinker)

Fair
Berichten: 3373
Geregistreerd: 18-01-12

Re: Paard vind "door"galoperen moeilijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-18 15:39

Volgensmij heeft het niets te maken of je tinker galopperen wel of niet leuk vindt, maar mist hij de kracht om in een bak rond te kunnen galopperen. Ik zou focussen op de stap en draf, focussen op de achterhand en een instructrice zoeken die je kan helpen met de galop.

_Zoe

Berichten: 1530
Geregistreerd: 12-03-14
Woonplaats: Rotterdam

Re: Paard vind "door"galoperen moeilijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-18 15:52

Misschien kun je het met buitenrijden oefenen? Rechtuit is makkelijker om sterk te maken dan in bak en vaak hebben ze buiten toch wat meer voorwaartse drang ook!

https://www.instagram.com/zomora.horses/
They don't judge, gossip or lie. Horses, our true friends. He might only be here for a part of your life, but for him you are his whole life :+:

Sizzle

Berichten: 28869
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Re: Paard vind "door"galoperen moeilijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-18 15:55

Is hij PSSM vrij?

Thats_Me

Berichten: 10489
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: N-Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-18 15:57

Hoe wil je in september een nette b proef rijden als je nog niet eens 3 passen kan galopperen? Heb je de eigenaar al om tips gevraagd? Is het paard verder gezond en heeft het een goed passend zadel? Wat geeft je instructrice voor tips?

All good things are wild and free
Beautifull things don't ask for attention
The earth has music for those who listen

Kjellebel
Berichten: 15
Geregistreerd: 21-07-18

Re: Paard vind "door"galoperen moeilijk

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-08-18 16:25

Bedankt voor de reacties
Paard is perfect gezond en heeft een goed passend zadel. Volgens de instructrice dan. De eigenaar heeft samen met een "bevriende" manege een onderlinge wedstrijd gorganiseerd waar ik aan meedoe. Er ligt nergens druk op en niks moet. Bij die wedstrijd mag je zelf een proef kiezen en ik koos B proef 5 omdat ik toe ben aan een uitdaging!

Ik kan niet op buitenrit ten minste niet vaak want omdat ik een groentje ben mag ik niet alleen en niemand hier heeft tijd om mee te gaan dus dat wordt em niet helaas.
Ik ben al zolang ik op tink rij erg overdreven aan het belonen want de draf was eerst ook een no go en nu draaft ze lekker door en wil ze niet stappen :\ dus hoop ik de galop ook zover te krijgen met veel belonen en geduld en vooral blijven proberen...
Huidig plan van aanpak: laten aanspringen en zover mogelijk door laten galoperen als ze terugvalt gelijk weer aanspringen en hopen dat ze het na een poosje snapt -:) en ik kreeg de tip "op de grote volte galoperen" van mijn instructrice dus dat probeer ik dan ook maar uit :o .
Mocht het niet lukken voor september dan ga ik voor bixie proef F1 zonder galop. Bij de vorige onderlinge westrijd ging die ook (bijna) foutloos. *\%/*

Sunnda

Berichten: 6426
Geregistreerd: 28-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-18 16:38

Gewoon rustig oefenen en opbouwen.
Sommige paarden hebben hun bouw/kracht niet mee en dus is het begin lastig.
Steeds even meepakken, korte stukjes en dan langzaam opbouwen.
Rechtuit is makkelijker oefenen, dus misschien wil een stalgenoot een keer mee naar buiten? :)

MistyR
Berichten: 5
Geregistreerd: 05-08-18

Re: Paard vind "door"galoperen moeilijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-18 16:42

het klinkt alsof hij nog niet zon balans heeft en daardoor de galop moeilijk vind.
Gewoon lekker blijven oefenen en proberen, zodat je paardje sterker gaat worden.
Dat is niet in een paar weken voor elkaar...sterker maken, duurt wel wat langer.
Tijd ervoor nemen en lekker blijven rijden.
Komt het vanzelf goed.

Pepperrr

Berichten: 7715
Geregistreerd: 28-07-16
Woonplaats: Het gezellige Brabant

Re: Paard vind "door"galoperen moeilijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-18 17:38

Zoals ik het hoor klinkt het inderdaad alsof hij moeite heeft met de balans in galop. Laten we de galop makkelijk maken door alleen op het lange rechte stuk te galopperen. Dus net na de hoek aanspringen en net voor de volgende hoek weer in draf. Volgende hoek doe je het zelfde. Na de hoek aanspringen, voor de hoek in draf.
Zeker áls je op buitenrit gaat is dit iets wat je hier perfect kan oefenen. Lange rechte stukken galopperen. Merk je dat hij dit steeds makkelijker doet, dan kun je ook de bocht om.

Wat je ook kunt proberen is om hem aan de longeerlijn te laten galopperen. Zonder ruiter gaat dit namelijk een stuk makkelijker.

Voltes en bochten galopperen zijn voor een paard een stuk moeilijker omdat hij dan meer kracht moet zetten op zijn binnen achterbeen. Probeer dus ook tijdens de lessen om zijn achterbenen goed onder zijn lichaam te laten zetten. Je paard in een actief tempo door blijven rijden en veel overgangen maken.

Veel succes!

Let the wind carry you home
Blackbird, fly away

Kjellebel
Berichten: 15
Geregistreerd: 21-07-18

Re: Paard vind "door"galoperen moeilijk

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-08-18 17:40

Ik ga zeker de tip rechte stukken gebruiken bedankt!
En ik heb een les komende donderdag dus dt is ook mooi meegenomen.

Jolien87

Berichten: 15943
Geregistreerd: 27-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-18 18:05

Ik zou eerst kijken naar de capaciteiten van het paard. Het is leuk dat je voor jezelf uitdaging zoekt maar het paard moet dit ook kunnen behappen. September is al over een maand, is het reëel om te verwachten dat de galop tegen die tijd bevestigd is?

De tip van de longeerlijn vind ik ook een goeie, dit had ik ook in gedachte. Aan de longe zit je hem als ruiter niet in de weg wat het a: lichter voor hem maakt en b: makkelijker voor hem maakt om balans te vinden.
Laat hem een paar passen galoperen en geef hem dan het commando om terug te gaan naar draf. Laat hem dus niet door galoperen tot hij het niet meer volhoudt.

Floortz
Berichten: 1774
Geregistreerd: 19-02-15

Re: Paard vind "door"galoperen moeilijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-18 18:25

Ik vermoed dat ze scheef is. Als je in draf op de rechte lijn met lichtrijden van been wisselt, voelt het dan heel anders? Zo ja, dan is het dier scheef en zal aan 1 kant het in galop gaan heel moeilijk zijn voor haar. Laat staan op de volte galopperen. Ze valt hoogstwaarschijnlijk over de schouder weg. Waarschijnlijk zal je ook met longeren merken dat op de ene hand zowel draf als galop wat makkelijker gaat dan op de andere hand.
Ostheopaat erbij, kijken waar blokkades zitten en rechtrichten is dan het beste.

boeflover

Berichten: 5471
Geregistreerd: 28-06-03
Woonplaats: zeeland

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-18 18:30

In de bak kan galop lastig zijn als ze nog niet genoeg kracht heeft. Op buitenrit of in een lange wei is ms gemakkelijker om te oefenen, lekker lang stuk rechtuit. In de bak moet ze snel al weer de bocht om waarbij ze behoorlijk wat spieren moet gebruiken.

Op zoek naar inspiratie voor je trip naar Nieuw Zeeland? Zie mijn blog http://www.buitendereisgids.nl

cathyenbeau

Berichten: 548
Geregistreerd: 24-07-12

Re: Paard vind "door"galoperen moeilijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-18 18:49

Kleine stukjes galop voor zover dat lukt, veel overgangen rijden, zodat je de achterhand sterker maakt. Rechte stukken inderdaad. Heeft ze hier aan de longeerlijn ook moeite mee?

De Vriesjes Beau (Marit's Mistique x Brummerhoeve's Boss) Z1 + 2!

Diddykong

Berichten: 1148
Geregistreerd: 09-05-12

Re: Paard vind "door"galoperen moeilijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-18 19:06

Hoe gaat het als anderen op haar rijden? Je schrijft dat ze dan ook moeilijk deed in de galop, doet ze dat nu ook nog of kunnen anderen intussen wel langer met haar galopperen zonder problemen. Omdat jij schrijft dat je de galop ook nog lastig vindt, kan het zijn dat jullie elkaar een beetje uit balans halen. En dan lukt het haar zeker niet. Doe je ook wel eens longeren met haar? Want dan kun je onbelast aan de galop werken en kun je haar vast sterker maken. Mijn paard vond het ook lastig onder het zadel in de bak, ik ging in het begin vaak in verlichte zit zitten omdat ik zelf ook moeite had met balans. Zo bleef ik stabieler zitten en maakte ik het mijn paard makkelijker.

Kjellebel
Berichten: 15
Geregistreerd: 21-07-18

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-08-18 21:44

Hoihoi

Vandaag aan de longe ging super! beide kanten ging ze mooi in galop wel maar anderhalf rondje per keer maar het is iets :7
Ze is niet scheef en heeft geen pijn, samen met de stalhouder haar rug uitgebreid bekeken overal druk zetten van oren tot staart. Ze reageerde nergens op.
Het zadel past ook nog steeds goed daar hebben we ook meteen naar gekeken. Dus ik denk dat het vooral oefenen en doorzetten is voor paard en mij. De eigenaar heeft ook op haar gereden en kjelda ging een half rondje hoefslag in galop op beide kanten...(dus het ligt ook aan mij := ).
Huidig plan: blijven oefenen en overgangen rijden wn dit afwisselen met aan de longe galoperen.
En eigenaar gaf de tip om los te laten in de bak en haar dan zonder lijn met lange longeerzweep te laten galoperen en evt wat lage kruisjes(vrij springen). Hiervan zou paard wat soepelheid en conditie opbouwen is me verteld...
Ook best grappig toen ik kjelda losliet in het land ging ze er in volle galop en bokkend doorgeen sjezen _O- ze kan het dus wel +:)+
Edit: volle vertrouwen dat het gaat lukken!!!

Nikass

Berichten: 12706
Geregistreerd: 27-04-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-18 21:56

Je schrijft dat je zelf nog best een beginner bent dus ik denk zomaar dat jou overgang naar de galop nog niet vloeiend gaat, en dan bedoel ik dus dat je mogelijk 'tegen' zit bij het aanspringen en/of bij het doorgaloperen
Ik zou ervoor kiezen om:
1. vanuit stap aan te springen, dat is voor veel paarden makkelijker dan vanuit draf
2. Alleen in verlichte zit te galopperen (óók aanspringen!)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 2 bezoekers