Bang om te galopperen

Moderators: Nicole288, C_arola, Coby, Dyonne, Pistasche

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
E_J
Berichten: 1180
Geregistreerd: 05-12-15

Bang om te galopperen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-06-17 15:19

Er wordt door veel mensen gelachen als ik het zeg, maar ik ga het toch doen. Ik vind het eng om te galopperen met mijn paarden, omdat ik bang ben dat ze struikelen en we met z'n tweeën vrij hard vallen.

"Ja maar dat gebeurt echt niet!" Hoor ik telkens... Toch is het bij mij alweer drie keer raak, op drie verschillende paarden nog wel. Eerste keer is alweer een paar jaar geleden, toen ik als ukkie nog op de manege kwam pony rijden. Ik weet niet meer zo goed wat er precies gebeurde, maar de langzame fjord waar ik op zat struikelde en zakte door zijn voorbenen. Knieën en neus in het zand, maar hij kon nog net opstaan voordat 'ie echt lag.

Tweede keer, twee jaar geleden, nog een manege paard. Dit maal een voorwaartse warmbloed met een beetje pit. Meneer struikelde en ging onderuit, alleen hij kon zich niet net op tijd redden dus toen lagen we samen in het zand. Ik met één been onder hem, en met mijn schouder tegen de bakrand (van de binnenbak) geknald. Been deed pijn, schouder deed pijn, paard had niks. Toch maar weer erop geklommen en rustig gestapt en gedraafd de rest van het uur.

Derde keer, twee weken geleden, mijn eigen pony deze keer. Een puberend kruisinkje tussen warm- en koudbloed. Mevrouw heeft weleens de neiging om aan te galopperen wanneer ik wil draven, volgens instructie om er onderuit te komen. Dit deed ze dus weer voor de zoveelste keer. Ze galoppeerde aan - zucht - ik ging rustig naar achteren zitten, haalde de teugels lichtjes naar me toe (ik trok absoluut niet, puur lichte druk op het bit) en ik zei 'easy' want dat heeft ze geleerd. Ook deze keer weet ik niet precies wat er gebeurde, of ze struikelde of iets anders, maar ineens van de ene op de andere seconde lag ik samen met mijn pony in het zand. Net op tijd behendig eraf kunnen springen/klauteren zodat ik er niet wéér onder zou liggen, en dus lag ik uiteindelijk naast haar.

Waarom blijft dit nou telkens gebeuren? Heb ik gewoon ongeluk, dat mijn paarden toevallig net als ik erop zit struikelen? Of heeft dit iets met mij te maken? Doe ik iets verkeerd? En hoe leer ik van die angst af komen?

Ik durf alleen nog in rechte lijnen te galopperen, voor hoeken en bochten rem ik al af gewoon omdat ik niet nog eens samen met mijn paard in het zand wil liggen. Bang voor mezelf? Nooit, vallen hoort er nou eenmaal bij. Nee, ik ben doodsbang dat ik weer een keer val en dat het verkeerd gaat. Dat mijn paard voor de verandering de pineut is en er iets aan overhoudt, of dat mijn paard een keer verkeerd valt en ik er iets blijvends aan overhoud.


Caroline52

Berichten: 1056
Geregistreerd: 02-04-15

Re: Bang om te galopperen

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-17 15:25

Ben ook een keer met m'n paard gevallen in galop viel mee gelukkig maar is toch schrikken bij blijven proberen en zorgen dat hij z'n benen optilt en gefocust is lijkt mij het belangrijkst tempo behouden in de hoekjes komt vanzelf weer als alle stres weer een beetje wegzakt verder misschien dat de bak bodem niet gelijk is of heel zacht of dat de paarden gewoon klunzig zijn vanwege bijvoorbeeld jonigheid dan kan cavaleti ook helpen en dat helpt ook als ze heel erg sloffen het belangrijkste is denk ik goede bodem en op de achterhand proberen te zetten? Verder veel succes

06-02-2016 ista to ❤️

Zelientje
Berichten: 51
Geregistreerd: 16-03-16

Re: Bang om te galopperen

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-17 22:45

Ik ken het gevoel. Ben een keer met een jonge pony onderuit gegaan en vond het daarna ook doodeng.
Een vriendin van mij had een brave pony, die mij het vertrouwen langzaam terug gaf. Maar dit lijkt me bij het gevalt van 3 verschillende pony's lastiger op te lossen..
Ik geloof wel dat er 'angstrainingen' zijn voor het rijden. Misschien zou je hier onderzoek naar kunnen doen?
Zelf geen ervaring mee maar ik geloof best dat een specialist je kan helpen!

Als je het zelf op wil lossen sluit ik me verder aan bij de reactie van Caroline.

Succes!

midgie

Berichten: 7186
Geregistreerd: 03-08-03
Woonplaats: Rucphen

Re: Bang om te galopperen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-17 08:27

Ja is een veel voorkomend probleem angst in galop, wees je getroost heel veel mensen hebben angst voor galop maar vele geven het niet eerlijk toe.

Misschien een iemand aan de longeer lijn zetten en jij op een volte galoperen.
Als je galoppeert zoek dan geen steun in je aan de teulges, want vaak word er terug gewerkt en dan kan het paard zijn sprong niet af maken en gaat hij struikelen, dus doe een halster touw om zijn nek kun jij je vast houden en het paard galoperen.

Dat het paard onder zijn werk uit wil komen als hij aangalopeerd in draf is onzin, het is een balans probleem, waarschijnlijk ook door de ruiter die te veel op de rem rijd en het paard zijn pas niet af kan maken, of je zit te stijf , dus ja neem les van een goeie instructrice en ga werken aan je eigen balans , weet zeker dat je dan wel kan galoperen,
Werk ook aan de balans van de pony , want ook die moet op eigen benen kunnen lopen zonder dat de ruiter aan zijn hoofd hangt, want dat brengt hem uit balans en enorm op de voorhand en dan krijgt hij uit eindelijk rug en bekken problemen en ook dan gaan ze struikelen, dus misschien eens laten nakijken door een chiropractor ook aan te rade,

E_J
Berichten: 1180
Geregistreerd: 05-12-15

Re: Bang om te galopperen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-06-17 09:48

Zou het balans probleem te maken kunnen hebben met dat ze best wel dik is (overgewicht dus)?

Spenk
Berichten: 18869
Geregistreerd: 30-08-05

Re: Bang om te galopperen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-17 09:49

Dat zou heel goed kunnen ja.

manubres

Berichten: 2476
Geregistreerd: 17-11-08
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-17 10:01

Ik snap je angst helemaal. Ik ben eens met een paard tijdens een lekker galopje (op grasland) over de kop gegaan toen het paard struikelde over oneffenheid. Gelukkig goed afgelopen, maar ik galoppeer eigenlijk ook liever niet meer op grasland (zonder stoten). Het lijkt wel ontzettende pech dat het je al meerdere keren is overkomen. Misschien is het toch het type paard dat je rijdt....paarden/pony's die wat minder balans hebben. Het paard waarmee het mij overkwam was een Fries en die struikelde wel eens vaker. Met andere paarden/pony's nooit geen last gehad. Denk ook dat veel (galop) werk aan de longe kan helpen en laat er eens een goede instructeur naar kijken of het een balans probleem is. Misschien een tijdje door een ander even goed laten doorrijden. Voor angstverwerking kan je eventueel EMDR doen, dat is een vrij simpele manier om vervelende gebeurtenissen te verwerken.

Succes!

Nieuwe aanwinst!..zwarte parel Jill (Fairytale x Elite v. Voice), Olita met pensioen.Chicago HJ (V.Citango) 2011-2018 RIP Veel te vroeg moest ik je laten gaan. Ik hou vandaag meer van je dan gisteren, maar minder dan ik morgen zal doen!

Nele80
Berichten: 566
Geregistreerd: 25-01-06
Woonplaats: België - Oost-Vlaanderen

Re: Bang om te galopperen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-17 10:19

Ook ik snap je angst heel goed. Ik heb(had) zelf 2 pony's. Met mijn eerste pony kan ik galopperen alsof het niets is. Met mijn andere durf ik ook niet. Haar balans is nog niet zo goed waardoor de galop nog niet zo goed uit te zitten is, dan ben ik dus ook bang om eraf te vallen.
Helaas heb ik geen oplossing voor je angst.

Terrydr

Berichten: 81
Geregistreerd: 09-01-17

Re: Bang om te galopperen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-17 11:29

Misschien kan je het samen met iemand oefenen? Evt eerst een klein rondje aan de longeerlijn zodat jij je goed kunt focussen op je zit

Estherbuddy

Berichten: 45
Geregistreerd: 10-07-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-17 12:36

Je moet doen wanneer jij je goed voel.
Ik heb een ongeluk gehad in de galop en ben rest van me leven beperkt. Ik rijd nu op het moment niet wegens 2e operatie. Maar ik heb ook angst in galop.
Ik heb hulp van me vriendin die me stap voor stap vooruit help . Daarnaast heb ik een instructeur die me aanmoedig en steunt.
Maar als jij het niet wil moet ie het niet doen.
Je komt er vanzelf aan toe om weer te galopperen. Anders met hulp ernaast misschien fijn.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 bezoekers