Rustig blijven tijdens het rijden

Moderators: Pistasche, C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Felicxa

Berichten: 2411
Geregistreerd: 04-06-14

Rustig blijven tijdens het rijden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-04-17 21:08

Ten eerste, ik wist niet precies waar dit hoorde, dus als dit topic verkeerd staat: mijn excuses!

Hallo bokkers,

Ik zit een beetje met een vervelend probleem, en dat is dat ik het heel moeilijk vind om rustig te blijven tijdens het rijden of mennen als het druk is, of wanneer het paard wat moeilijk gaat doen. Zo nog vandaag: door het mooie weer waren veel mensen buiten bezig, met als gevolg dat het paard af en toe iets onrustig werd. Ik kan me dan werkelijk niet ontspannen, en dat gaat weer ten kosten van het rijden. Ik let te veel op dingen om me heen, waar het paard eventueel van zou kunnen schrikken waardoor ik me niet meer kan concentreren. Ik zit dan als een bonk spanning op de wagen. Zeker als er iets gebeurd, bijvoorbeeld als een paard schrikt. Ik kan dan niet goed nadenken over hoe ik in moet grijpen en ik kan het daarna niet meer van me afzetten en weer rustig worden.

Ik ben van nature sowieso al erg voorzichtig, maar het zit me nu gewoon in de weg en het zorgt ervoor dat ik minder/niet relaxed bezig kan zijn. Ik heb het overigens alleen als ik zelf rijd, bij een ander heb ik wel het vertrouwen dat het goed komt dus het zal ook wel uit onzekerheid voortkomen.

Zijn er misschien anderen die dit het herkennen en/of mensen die tips hebben om rustig te blijven?

(✿◠‿◠)


immanuela29

Berichten: 617
Geregistreerd: 16-07-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-17 22:58

Hooi! Ik heb ook zo'n soort probleem;
Met jury's die je beoordelen, of als het gewoon een keertje misgaat met rijden, en dat er dan mensen in het algemeen meekijken. Dan kan ik me soms ook echt niet ontspannen en raak ik helemaal in de stress en kan me dan ook echt niet meer concentreren.
Maar dan krijg ik altijd de tip om je gewoon alleen te focussen op je paard, en wat je doet. En gewoon hoe moeilijk het ook is, om relaxed te blijven. En er gewoon niet aan denken wat anderen denken.
Gewoon focussen, en soms er gewoon niet teveel bij nadenken. ;)
Sorry als dit niet echt helpt. Maar dit zijn de enige tips waar ik zelf op kan komen en die ik heb gekregen :o Hopelijk heb je er wat aan! :D

[o]

Incroyable

Berichten: 1827
Geregistreerd: 19-06-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-17 23:38

Ik herken het wel van vroeger, maar ondertussen heb ik mezelf aangeleerd om automatisch heel rustig te blijven en vind ik zelden dingen nog echt eng in de zin van dat ik in niet meer kan ontspannen. Ik ben soms ook te laat met uberhaupt reageren op een schrikreactie omdat ik zo ontspannen ben :') maar dat helpt vaak wel omdat het paard dan merkt dat ik het niet eng vind en er dus niks aan de hand is.

Mijn grootste tip is door blijven ademen, desnoods een liedje zingen of veel tegen het paard praten. Ik adem op zulke momenten meestal met het ritme van het paard mee maar als het paard goed op stem reageert dan ga ik veel met hem praten. Vaak vloeit de spanning daardoor al weg. En ik probeer er niet aan te denken dat het paard kan schrikken of gek kan doen, maar aan wat ik kan doen om dat te voorkomen. Bijvoorveeld dat ik stelling of een andere oefening ga vragen omdat het paard iets engs ziet.

Hopelijk heb je er iets aan :)

ᗪIᖇTY ᗰIᑎᗪ IS ᗩ ᒍOY ᖴOᖇᕮᐯᕮᖇ.

Gypsy
Soort van gewaardeerd verhalenverteller

Berichten: 19834
Geregistreerd: 09-08-07
Woonplaats: The world is my playground.

Re: Rustig blijven tijdens het rijden

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-17 23:41

Misschien eens een schriktraining doen met je paard? Word paard zelfverzekerder van, en jij leert hoe hij reageert en hoe jij daar dan weer op moet reageren, waar jij ook weer zelfverzekerder van raakt! :)

jetm
Berichten: 1169
Geregistreerd: 03-10-05
Woonplaats: Driebergen (ut)

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-17 18:56

Goed dat je dit al bij jezelf herkent, dat is vaak de eerste stap.

Je geeft aan dat je het minder spannend vindt als een ander (met mennen neem ik aan) rijdt dus lijkt het me geen controle dingetje.

Blijven ademen is idd een hele goede tip en om dat makkelijker te maken kan je ook gewoon ademmomentjes inplannen waardoor het ontspannen ademen steeds meer een automatisme kan gaan worden.

En als er veel om je heen gebeurt is het mooi om met "zachte ogen" een term uit het Centered Riding te werken. Hierbij neem je de omgeving in je op met een zachte/brede blik. Dit zorgt voor meer lichaamsbewustzijn en ontspanning dan een harde gefocusde blik. Dat kan ook prima op de bok.

En eens bedenken wat jij nodig zou kunnen hebben om je zelfverzekerder te voelen als je met je paard bezig bent.
Er zijn nl ontzettend veel verschillende redenen te bedenken waardoor je iets spannend vindt en daarvoor ook een scala aan mogelijkheden (gelukkig) om er wat aan te doen.

Maar het begint altijd bij een stukje inventarisatie met soms al verassenende resultaten.

Centered Riding & Rechtrichten (Specialisatie: begeleiding voor ruiters met (faal)angst en bitloos rijden), Joker the Horse Simulator,
Relatie met je paard, Therapie / EMDR & coaching met paarden en Ademcoach
https://www.paardenpsyche.nl en https://www.facebook.com/Paardenpsyche - Utrechtse Heuvelrug


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 3 bezoekers