Scheef in het zadel

Moderators: Nicole288, C_arola, Coby, Dyonne, Pistasche

 
 
Brendatil
Berichten: 173
Geregistreerd: 27-04-16
Woonplaats: Spijkenisse

Scheef in het zadel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-02-17 20:26

Ik heb echt een probleempje.
Mijn zadel zakt continu naar rechts. Ik heb diverse zadels geprobeerd, dus het ligt niet aan het zadel maar aan het paard of mezelf.
Mijn paard loopt linksom het makkelijkste.
Ik verwissel elke keer mijn beugelriemen.
Ik kijk telkens in de bakspiegel, maar zie elke keer dat ik toch weer meer naar rechts hang (mijn lijf lijkt recht in de spiegel).
Het zadel wat ik nu gebruik is net bijgevuld dus kussens zijn gelijk, maar ook met mijn barefoot was dit en met mijn veelzijdigheidszadel ook.
Wie heeft een tip!


Anoniem

Re: Scheef in het zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-17 20:30

Zowel jij als je paard kunnen scheef zijn.
Dus je zult een goede instructeur nodig hebben die jou zelf leertrecht te zitten en die jou ook leert je paard recht te richten. En begin met een goede zadelmaker.

Macs

Berichten: 7219
Geregistreerd: 19-06-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-17 20:32

Kijk eens in de spiegel of je wel recht bent.
Door mijn scoliose zit ik ook vaak scheef, maar ik weet wel hoe ik recht kan zitten en dan gebeurt het niet meer.

Maks :+:

Lillian__

Berichten: 3229
Geregistreerd: 21-02-08
Woonplaats: Het o zo mooie Wijk Bij Duurstede

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-17 20:37

Misschien een keer een zitles nemen? vaak kunnen hun jou extra tips geven bij het scheef zitten.
Verder recht op je zitbeen knobbels zitten en wat vaker oefeningen rechtsom pakken (je geeft aan dat hij op links makkelijker is) blijf vooral soepel in je gewrichten en probeer de rug van je paard recht te rijden (ook in bochten) als je paard met een afgezakte rug rechts loopt kan jij niet anders dan scheef zitten, hoe rechter de rug van je paard hoe makkelijker het is om zelf recht in het zadel te blijven zitten.

Wat bij mij nog wel eens wilt helpen is (ben ook een scheefzitter op links) is om onder je linkerbil een denkbeeldig kussentje te leggen.
Vaak zie je aan de voorzijde niet of je recht of scheef zit, daar voor moet er iemand achter je gaan staan.
Daarbij kan de scheefheid ook vanuit je heupen komen, als je rechterheup losser is dan je linkerheup dan trek je als het ware al je linkerbeen op waardoor je meer op rechts gaat zitten.

Maar in iedergeval de rug van je paard recht rijden en plat op je zitbeenknobbels gaan zitten.
een paar oefeningen die ik mee kreeg was fietsbeweging met mijn benen maken zowel vooruit als achteruit maken. en je benen helemaal optrekken tot dat ze elkaar bijna kunnen aantikken en dan je neus er even tussen leggen, dan voel je je zitbeenknobbels beter.

Floris[o][o]
Shetlandpony_floris_andme @instagram
Guess, & Polly i kerstmuts you
Armani de hemel is weer een ster rijker, rust in vrede :'(

Cowgirl

Berichten: 23205
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-17 20:54

Je zegt zelf al dat je paard linksom het makkelijkst loopt . Je hebt dus een links gebogen paard.
De spieren aan de linker kant zijn het kortst en die aan de rechter kant het langst en daardoor ga je scheef zitten.

Je kunt dit oplossen door grondwerk(rechtrichten aan de hand) en door het onder het zadel te doen
Verstandig is om een instructeur te zoeken die hier meer in thuis is.

' On bended knee is no way to be free'
Peter R de Vries.

funnyhorses
Berichten: 8046
Geregistreerd: 30-06-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-17 20:58

Je zou eigenlijk eens op OTTO moeten "rijden" dan weet je of het aan jezelf ligt.

Zo ben ik erachter gekomen dat ik mijn linker bovenbeen omhoog trek en mn rechter been teveel omlaag duw.

OTTO laat dan precies zien waar het fout gaat en hoe je jezelf moet verbeteren. Erg handig omdat je dan ook eens VOELT wat je moet doen om het te verbeteren.

funnyhorses
Berichten: 8046
Geregistreerd: 30-06-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-17 21:00

Cowgirl schreef:
Je zegt zelf al dat je paard linksom het makkelijkst loopt . Je hebt dus een links gebogen paard.
De spieren aan de linker kant zijn het kortst en die aan de rechter kant het langst en daardoor ga je scheef zitten.

Je kunt dit oplossen door grondwerk(rechtrichten aan de hand) en door het onder het zadel te doen
Verstandig is om een instructeur te zoeken die hier meer in thuis is.Hoeft niet perse zo te zijn. Als je zelf onbewust linksom rijd met je lichaam zal je paard ook linksom makkelijker aannemen omdat je op rechts juist zelf onbewust tegenwerkt.

Brendatil
Berichten: 173
Geregistreerd: 27-04-16
Woonplaats: Spijkenisse

Re: Scheef in het zadel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-02-17 21:06

Ik vergeet te vertellen dat ik een instructrice heb die ons uiteraard ook help met rechtrichten en ik ben er elke dag mee bezig.
Ik heb zelf een rugoperatie gehad en ben rechtgezet en vastgezet dus het is technisch vrijwel onmogelijk dat ik scheef zit....
Ik denk zelf dat het echt een bespieringsprobleem is aan 1 kant, terwijl ik echt probeer allebei de kanten evenveel aandacht te geven.
Is het zinvol om meer op de rechterhand te gaan werken? Ze heeft ook moeite met de buiging op rechts namelijk.

xyzutu2

Berichten: 9104
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-17 21:17

Hoe lang heb je deze problemen al, en hoe lang hebben jullie al begeleiding hierin van deze instructrice?
Een hoop instructeurs (of ze nou uit de grondwerk- of rijhoek komen) zijn erg slecht in het echt goed rechtstellen van ruiter en paard. In plaats van dat ze het probleem bij de oorzaak aanpakken zijn ze vooral bezig met de oefeningen omdat die het paard 'vanzelf' recht zouden maken maken (zijgangen zijn dan favoriet) terwijl veel paarden eerst recht moeten worden gemaakt voordat ze überhaupt deze oefeningen op een goede en gezonde manier kunnen doen.
Dus mocht dit probleem al langer spelen en je hebt al langer les van dezelfde instructeur hiervoor, dan kan het de moeite waard zijn om eens verder te kijken.
Laatst bijgewerkt door xyzutu2 op 24-02-17 21:32, in het totaal 1 keer bewerkt

joyce2

Berichten: 11136
Geregistreerd: 14-05-01
Woonplaats: Amersfoort

Re: Scheef in het zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-17 21:26

Eens met xyzutu2!

Ik plaatste net toevallig in een ander topic dat mijn paard scheef is en ik heb precies hetzelfde probleem als jij beschrijft. Ik had echt een instructrice nodig die heel consequent bezig is met mijn houding en dat van mijn paard. We werken heel hard en doen op het oog makkelijke oefeningen, maar jeetje, wat is het moeilijk! M'n paard wordt steeds een stukje rechter en ik laat mezelf steeds minder verleiden om scheef te gaan zitten.

Wij doen bijvoorbeeld oefeningen met pionnen: buigen, rechtmaken, andere kant op buigen. Maar dit moet wel op de juiste manier gebeuren! Je moet leren voelen wanneer je paard écht recht loopt en goed buigt, maar het is heel moeilijk om dat zonder begeleiding voor elkaar te krijgen (tenzij je hier natuurlijk al veel ervaring mee hebt).

Het is jammer dat je niet in de buurt woont, anders had ik je heel graag mijn instructrice aangeraden. Mocht je interesse hebben, dan kan ik aan m'n instructrice vragen of ze iemand weet bij jou in de buurt, die op dezelfde manier werkt.

xyzutu2

Berichten: 9104
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-17 21:41

Hier heeft een vriendin ook net een 'echte' revalidatietrainer in de arm genomen na jarenlang aanmodderen met academische/nh/grondwerk/rechtrichtmensen om haar paard recht te krijgen.
Ze was alleen maar bezig met oefeningen en houdingen aangezien die haar voorgeschoteld werden onder het motto 'als je maar lang genoeg op de travers/renvers/piaffe' studeert, dan kom vanzelf ooit de dag waarop het paard deze correct en ook echt verzameld gaat uitvoeren'. Met als resultaat dat ze twee jaar lang braaf het paard in elke zijgang vouwde en met de kaptoom het neusje netjes op de loodlijn hield, wachtend tot het moment dat het paard zich vanzelf verzamelde - en al die tijd liep het paard compleet uit elkaar en op de voorhand omdat hij stomweg nog nooit iets anders had gedaan dan compleet uit elkaar en op de voorhand lopen.

Bij de echte revalidatie instructeur moesten de hulpteugels (door een paar instructeurs aangeraden voor het longeren) eraf, het hoofd moest daar gelaten worden waar het paard dat nodig had en dus niet meer eventjes vibreren met de teugels tot de neus op de loodlijn hing en ze moest ook aan de slag met halster, logeerlijn en pionnen, omdat je met dat soort dingen het paard leert om zelf na te denken over hoe hij zijn lichaam draagt. Je kunt niet een vierkante volte om 4 pionnen draven als je helemaal op de voorhand hangt, dus leerde haar paard zichzelf in de bochten op te tillen.
Maar dat werkt alleen als je iemand naast je hebt staan die precies aangeeft hoe je dat moet doen en hoe lang je dat met je paard mag doen, om te voorkomen dat je over de grenzen van je paard heen gaat en hij door die op zich goede oefening weer verslechtert... En zo blijf je bezig. ;)

joyce2

Berichten: 11136
Geregistreerd: 14-05-01
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-17 22:21

xyzutu2 schreef:
Hier heeft een vriendin ook net een 'echte' revalidatietrainer in de arm genomen na jarenlang aanmodderen met academische/nh/grondwerk/rechtrichtmensen om haar paard recht te krijgen.
Ze was alleen maar bezig met oefeningen en houdingen aangezien die haar voorgeschoteld werden onder het motto 'als je maar lang genoeg op de travers/renvers/piaffe' studeert, dan kom vanzelf ooit de dag waarop het paard deze correct en ook echt verzameld gaat uitvoeren'. Met als resultaat dat ze twee jaar lang braaf het paard in elke zijgang vouwde en met de kaptoom het neusje netjes op de loodlijn hield, wachtend tot het moment dat het paard zich vanzelf verzamelde - en al die tijd liep het paard compleet uit elkaar en op de voorhand omdat hij stomweg nog nooit iets anders had gedaan dan compleet uit elkaar en op de voorhand lopen.

Bij de echte revalidatie instructeur moesten de hulpteugels (door een paar instructeurs aangeraden voor het longeren) eraf, het hoofd moest daar gelaten worden waar het paard dat nodig had en dus niet meer eventjes vibreren met de teugels tot de neus op de loodlijn hing en ze moest ook aan de slag met halster, logeerlijn en pionnen, omdat je met dat soort dingen het paard leert om zelf na te denken over hoe hij zijn lichaam draagt. Je kunt niet een vierkante volte om 4 pionnen draven als je helemaal op de voorhand hangt, dus leerde haar paard zichzelf in de bochten op te tillen.
Maar dat werkt alleen als je iemand naast je hebt staan die precies aangeeft hoe je dat moet doen en hoe lang je dat met je paard mag doen, om te voorkomen dat je over de grenzen van je paard heen gaat en hij door die op zich goede oefening weer verslechtert... En zo blijf je bezig. ;)Precies, dit!! Je balanceert op een hele fijne lijn, zowel qua niet voldoende vragen/overvragen, maar ook tussen precies goed lopen en er net tegenaan hikken (waar je weer geen bal aan hebt).

Brendatil
Berichten: 173
Geregistreerd: 27-04-16
Woonplaats: Spijkenisse

Re: Scheef in het zadel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-02-17 21:20

Ik ben van mei tot december bij de ene instructrice geweest, welke mij al heeel ver gebracht heeft, en sinds januari met mijn nieuwe instructrice waar ik ook wel heel erg blij mee ben.
Het rechtrichten is altijd onderdeel van het progam, bij allebei trouwens. Ik werk zelf ook heel erg aan het rechtrichten.
Gisteren en vandaag liep de training niet zo lekker; ze had echt een dwarse bui en wilde rechts gewoon echt niet buigen en ging zelfs heel erg hangen. Echt vermoeiend. Nou ja, ze heeft vanaf maandag tot en met vrijdag vakantie, misschien is dat wel even goed. Daarna weer rustig oppakken en kijken of we nog wat meer aandacht kunnen besteden aan rechtrichten.

Nibbit

Berichten: 10182
Geregistreerd: 03-06-05

Re: Scheef in het zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-02-17 21:24

Zijn je beugelriemen exact gelijk, geen uitgerekt leer?

kamille
Berichten: 459
Geregistreerd: 18-07-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-02-17 00:23

Zonder beugels rijden! Voeten door ontspanning in je bovenbenen naar beneden laten zakken. 2 zitbeenknobbels evenredig belasten op de rechte lijn, bij buiging word je binnenzitbeenknobbel vanzelf iets meer belast als het goed is. En natuurlijk kun jij ook scheef zitten, ze hebben niet álle wervels vastgezet neem ik aan Het heeft weinig zin om je paard recht te richten als je zelf scheef zit. Flexchair kan ook uitkomst bieden.

pol1
Berichten: 3832
Geregistreerd: 05-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-02-17 00:38

Madonnamagic schreef:
Ik heb echt een probleempje.
Mijn zadel zakt continu naar rechts. Ik heb diverse zadels geprobeerd, dus het ligt niet aan het zadel maar aan het paard of mezelf.
Mijn paard loopt linksom het makkelijkste.
Ik verwissel elke keer mijn beugelriemen.
Ik kijk telkens in de bakspiegel, maar zie elke keer dat ik toch weer meer naar rechts hang (mijn lijf lijkt recht in de spiegel).
Het zadel wat ik nu gebruik is net bijgevuld dus kussens zijn gelijk, maar ook met mijn barefoot was dit en met mijn veelzijdigheidszadel ook.
Wie heeft een tip!


Ga een linksom stappen met rechterstelling ( en dan zoveel stelling als nodig is om je zadel weer recht te laten liggen).. voel wat er gebeurt!!

Brendatil
Berichten: 173
Geregistreerd: 27-04-16
Woonplaats: Spijkenisse

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-02-17 08:59

Nibbit schreef:
Zijn je beugelriemen exact gelijk, geen uitgerekt leer?

Sterker nog; splinternieuw:-)Ik heb ze er 3 weken aanhangen. En ik wissel ze ook elke week.

Brendatil
Berichten: 173
Geregistreerd: 27-04-16
Woonplaats: Spijkenisse

Re: Scheef in het zadel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-02-17 09:01

bedankt voor de tips allemaal!! Ik ga het allemaal uitproberen. Ik hoop dat er binnenkort een flex-chair dag is ergens in de buurt lijkt me ook zinvol.

Alicia2u

Berichten: 3418
Geregistreerd: 14-09-06
Woonplaats: Zundert

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-17 11:23

Hierboven zijn natuurlijk al een boel goede tips gegeven. De Rechtgerichtheid van je paard speelt een hele belangrijke rol bij de ligging van je zadel. Mijn ervaring is dat mensen teveel op het zadel en de oriëntatie op de grond afgaan en te weinig op het paard zelf. Ik hoop dat je wat hebt aan de tips in dit filmpje:

Equus Pondus Hippische SportOefentherapie: Houding van ruiter en paard
Balance Coach, Lessen, workshops en lezingen
Bezoek ons youtube-kanaal en Facebookpagina voor tips en tricks voor je houding

Brendatil
Berichten: 173
Geregistreerd: 27-04-16
Woonplaats: Spijkenisse

Re: Scheef in het zadel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-03-17 21:41

Dank je wel, het filmpje vertelt me eigenlijk niks nieuws, heb al zoooveel gelezen over rechtrichten, rechtzitten enz.... toch komen we niet op de juist rechte lijn zeg maar....Ik ga wel eens even voor de spiegel staan, wellicht vertelt me dat iets nieuws...

Alicia2u

Berichten: 3418
Geregistreerd: 14-09-06
Woonplaats: Zundert

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-17 10:21

Madonnamagic schreef:
Dank je wel, het filmpje vertelt me eigenlijk niks nieuws, heb al zoooveel gelezen over rechtrichten, rechtzitten enz.... toch komen we niet op de juist rechte lijn zeg maar....Ik ga wel eens even voor de spiegel staan, wellicht vertelt me dat iets nieuws...


Wanneer je wel midden boven je paard zit, met de ruggegraad van je paard onder je navel en tussen je billen. Let dan eens op of je geen rotatie maakt in je benen of schouders. Met name in het lichtrijden komt dit vaak naar boven in het staan. Het is vaak ook te zien aan je beenligging die dan niet gelijk is aan elkaar en aan de hoogte van je ellebogen.

Equus Pondus Hippische SportOefentherapie: Houding van ruiter en paard
Balance Coach, Lessen, workshops en lezingen
Bezoek ons youtube-kanaal en Facebookpagina voor tips en tricks voor je houding

Anna79

Berichten: 2731
Geregistreerd: 30-11-15

Re: Scheef in het zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-17 10:42

Beste ts,
Ik herken dit wel, ik krijg altijd de opmerking dat ik in knik in mijn linkerheup en dat ik dat niet moet doen :P Ook vind ik het lastig om bijvoorbeeld schouderbinnenwaarts of travers op links goed uit te voeren, rechts gaat makkelijker, maakt niet uit op welk paard ik dan rijd. Vorig jaar ben ik begonnen met hardlopen en na verloop van tijd kreeg ik last van mijn je raad het al linkerheup. Ermee naar de fysio en die kwam tot de conclusie dat mijn rompstabiliteit niet al te best was en dan met name links. Ik doe nu dagelijks oefeningen met o.a. een fitnessbal en buikspieroefeningen (planking) gewoon thuis en idd voor de spiegel, op 1 been balanceren bv.
Binnen enkele weken merk ik al een duidelijk verschil en zit ik al een stuk rechter!!! Mijn hele lijf wordt stabieler en gelijker!!!

Ik ben er dan inmiddels ook een grote voorstander van om de ruiterscheefheid op de grond op te lossen ipv op het paard.

Als je wilt kan ik je de oefeningen wel in een pb sturen!

Janneke2

Berichten: 18214
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-17 10:56

Madonnamagic schreef:
Ik heb echt een probleempje.
Mijn zadel zakt continu naar rechts. Ik heb diverse zadels geprobeerd, dus het ligt niet aan het zadel maar aan het paard of mezelf.
Mijn paard loopt linksom het makkelijkste.
Ik verwissel elke keer mijn beugelriemen.
Ik kijk telkens in de bakspiegel, maar zie elke keer dat ik toch weer meer naar rechts hang (mijn lijf lijkt recht in de spiegel).
Het zadel wat ik nu gebruik is net bijgevuld dus kussens zijn gelijk, maar ook met mijn barefoot was dit en met mijn veelzijdigheidszadel ook.
Wie heeft een tip!


Taal kan tricky zijn.
Icm jouw operatie: wat bedoel je met 'naar rechts hangen'?
Bedoel je een recht bovenlijf, dat naast het midden 'hangt'? Bedoel je een recht bovenlijf dat in rechte lijn opzij gaat?

Gebruikt een van jouw instructeurs de term 'het paard gooit jou op rechts'? Paarden die makkelijk naar links buigen dragen ons graag op rechts.

En mbt rechtrichten: de oefeningen zijn hulpmiddelen. Een eerlijke schouderbinnenwaarts helpt je paard om recht te worden en te dragen.
De basisoefening is in wezen 'ga fatsoenlijk over de hoefslag'. Het schot maakt het paard ook op een manier scheef, compenseer door op de rechte zijden je handen naar binnen te hebben. Let op bij de K en de M linksom en de F en de H rechtsom: vaak steken ze hun neus naar buiten. Corrigeer, of beter nog: voorkom het met je binnenhand: met een doorhangende teugel naar voor en naar binnen te brengen.
(Daarmee wordt het dier gegymnastiseerd. Veel paarden blijven op de rechterhand ook linksgebogen, behalve als het dan opeens moet in een volte. Zo zijn/worden ze recht op alle rechte zijden en buigen links en rechts zonder gevecht.)

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Brendatil
Berichten: 173
Geregistreerd: 27-04-16
Woonplaats: Spijkenisse

Re: Scheef in het zadel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-03-17 17:04

Nou, het voelt alsof ik kaarsrecht zit, ik zit op 2 zitbeenknobbels, ik heb 2 nieuwe stijgbeugelriemen, mn zadel is pas opgevuld (en het is bij alle zadels het geval) en als ik naar beneden kijkt ligt mn zadel op de schoft recht. Maar, als ik in de spiegel kijk, dan zie ik dat mn ene beugel langer is dan de ander. Als je achter me rijd zie je ook dat het zadel naar 1 kant helt.

Alicia2u

Berichten: 3418
Geregistreerd: 14-09-06
Woonplaats: Zundert

Re: Scheef in het zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-17 16:01

Heb je je stijgbeugelriemen ook wel eens nagemeten? Dat ze nieuw zijn betekend niet altijd dat ze even lang zijn en op dezelfde manier uitrekken. Verschillende koeien enzo... :)

Equus Pondus Hippische SportOefentherapie: Houding van ruiter en paard
Balance Coach, Lessen, workshops en lezingen
Bezoek ons youtube-kanaal en Facebookpagina voor tips en tricks voor je houding


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Vagabondo en 0 bezoekers

cron