Paard staakt en bokt

Moderators: Nicole288, C_arola, Coby, Dyonne, Pistasche

 
 
LauraEnSilke
Berichten: 5
Geregistreerd: 06-01-17

Paard staakt en bokt

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-01-17 17:13

Heey heey,

Mijn naam is Laura en ik heb in september mijn eerste paardje gekocht. Een mooie fries en echt mijn droompaardje.

Toen ik haar pas had deed ze het echt super. Luisterde super, liep super mooi en leerde super snel. Sinds een maandje ongeveer is ze wat lastiger aan het worden maar niet heel heftig. Als je wat strenger bent luisterde ze weer. Nu sinds 2 weken is ze tijdens het rijden heel erg veranderd. Als je net op der zit is alles nog goed en kan je nog gewoon normaal met der rijden. Eerst lukte het ook om nog aan te draven en door te rijden en reageerde ze normaal op t been. Soms reageerde ze niet goed op te been dus geef ik dan een tikje waar ze normaal heel goed op reageerde. Maar sinds die 2 weken begint ze dan te trappen en bokjes te geven. Uiteindelijk overgang gemaakt naar stap en even gestapt en erna weer willen draven. Door druk van het been en stemhulp (wat normaal goed werkt) stopte ze ineens en wou ze niet lopen. Gaf ik een tik trapte ze en gaf ik been gooide ze haar hoofd omhoog. Ze kwam verder niet meer van der plek af tot ik afstapte. Iedere keer tijdens het rijden erna werd het erger tot het punt dat ik niet meer kan aandraven. Paar dagen geleden een vriendin van me mee laten komen die ons aan het longeertouw meenam en toen deed ze het net zo slecht. Ook wanneer ik gewoon stil zat met lange teugel en zij Silke mee naar voren wou nemen.

Dit is een beetje het verhaal hoe Silke nu doet. Ik heb verschillende dingen gelezen en vanalles opgezocht maar ik kom er nog steeds niet helemaal uit. er stond ook dat het zadel een oorzaak kan zijn maar die is gecontroleerd en ligt goed. Als iemand me verder kan helpen dan hoor ik het graag.


cobiie

Berichten: 7111
Geregistreerd: 26-02-03
Woonplaats: het mooie dorp Nieuwerkerk ad ijssel

Re: Paard staakt en bokt

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-17 17:23

Klinkt in mijn oren toch echt als een paard met een lichamelijk ongemak. Daarnaast zou het kunnen dat jij er zeer afwachting/onzeker op zit en hij daardoor ook erg onzeker is geworden.

Wat zegt je instructeur? Ik zou iig niet meer zonder hulp gaan rijden voordat het paard een keer goed doorgelicht is.

[o]

rien10
Berichten: 11427
Geregistreerd: 01-06-10

Re: Paard staakt en bokt

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-17 17:30

Ze heeft iets te vaak haar zin gekregen en heeft het spelletje nu door "ik bok, dan hoef ik niks meer te doen want mijn ruiter stopt met rijden."
Of zelf aanpakken of heel snel een goede instructeur erbij en samen dit oplossen. Ik zou het samen met iemand aanpakken. Succes

xChanelx
Berichten: 1842
Geregistreerd: 05-04-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-17 17:34

Hoi Laura,

Is er sinds twee weken iets veranderd? Heeft ze ander voer, is toen het zadel gecontroleerd, komt ze minder buiten, is ze van plek verwisseld?

Wat je kunt doen, is haar eens longeren, zonder iemand er op. Dit kan helpen om te zien hoe ze beweegt zonder ruiter en of de problemen zich dan ook voordoen.

Wat doe jij met je hand als je het tempo wilt veranderen? Wat doe je met je been?
Waar geef je een tik(je)?

Heb je een instructrice die je hiermee kan helpen?

In je tekst zie ik veel 'vage' begrippen staan (lastiger, normaal, druk geven). Probeer voor jezelf te bedenken wat je hiermee bedoelt. Wat is normaal? Wat is lastig gedrag?

Als ik je verhaal lees, denk ik of aan pijn (zeker als ze onbelast dit gedrag niet gaat vertonen) of aan onduidelijke hulpen van de ruiter. Pijn kan naast het zadel (door wie is het gecontroleerd?) ook veroorzaakt worden door het bit/tanden of bijvoorbeeld door de rug.
Je paard heeft nu geleerd dat bij het staken ze onder het werk uitkomt en dat kan doordat jouw hulpen niet consequent zijn (dan eens been, dan eens een tik, dan stem, dan afstijgen). Wees dus consequent in je hulpen, MITS pijn is uitgesloten!
Paarden door pijn heen rijden, gaat je niet lukken en moet je ook niet willen.

Hoe oud is je paard?

Goed dat je trouwens zelf al zo op zoek bent naar wat oorzaken kunnen zijn!

Enjoy the little things in life, because one day you will look back and realize it were the big things.

Roodvos

Berichten: 5352
Geregistreerd: 03-04-04
Woonplaats: Op een bult SiO2

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-17 17:37

Hallo Laura, welkom op Bokt. Vervelend dat je nieuwe paardje, wat zo goed leek, nu zo vervelend is.

Is het paard gekeurd bij de aankoop?
Dit klinkt als een paard dat kissing spines zou kunnen hebben. Ik zou beginnen met het maken van rugfoto’s.
Als alles o.k. is, dan doorpakken met een goede instructeur. Of, als je het zelf niet durft (en dat is zeker geen schande) een goede ruiter vragen. Bijvoorbeeld iemand die paarden zadelmak maakt.

Redactioneel
- Als je net op der zit is alles nog goed en kan je nog gewoon normaal met der rijden.
- Ze kwam verder niet meer van der plek af tot ik afstapte.
Vervang in het vervolg “der” door “haar”.

ZOLDEROPRUIMING, ik geef van alles en nog wat weg: *KLIK* en *KLIK*
Sinds wanneer is onwetendheid een opinie? [Dilbert]
Niet alles wat staat geschreven is waar. [Mijn vader]
Problemen moet je niet kopen, die krijg je vanzelf. [Annekee]

LauraEnSilke
Berichten: 5
Geregistreerd: 06-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-01-17 17:54

Mijn paard is 3,5. De laatste tijd wordt ze soms niet buiten gezet ivm het weer maar wordt dan minimaal een halve dag in de rijbak gezet samen met haar weidemaatje.

Zadel was gecontroleerd toen ik hem gekocht had door de staleigenaar. Hij zei dat het zadel goed lag en had er ook nooit last van gehad.

2 weken geleden had ik als kerstcadeautje bandages gekregen omdat mijn peesbeschermers gestolen waren in oktober en toen ik voor het eerst ermee reed begon ze met bokken als ik een tikje gaf. Daarna er niet meer mee gereden.

Ik heb nog een rijles op de planning staan voor volgende week maar ik zat te kijken of ik die kon verplaatsen naar dit weekend.

Ik longeer haar altijd voor het rijden omdat ze altijd ongelooflijk veel energie heeft en ik zelf vind het dan fijner rijden. Is dan nog steeds lekker voorwaarts zonder dat ik haar de hele tijd moet tegenhouden.
Tijdens het longeren doet ze zo af en toe in het begin een beetje lastig dat ze wat met haar hoofd gaat gooien of wat bokjes gaat geven maar als je haar voorwaarts drijft stopt ze met dat gedrag en loopt verder netjes en doet wat ze van je vraagt.

Ik denk dat er verschillende oorzaken zijn. Het bokken en trappen kwam toen ik de bandages voor het eerst gebruikte. Het stilstaan en niet meer willen lopen komt waarschijnlijk door mijn onzekerheid die ik gekregen heb toen ze voor het eerst wou gaan steigeren. Ik ben geen bange ruiter maar op zo'n momenten ga ik vanzelf voorzichtig doen waardoor dat probleem ontstaan is.

Ze was niet gekeurd toen ik haar kocht nee. Ik wil haar wel zo snel mogelijk laten keuren maar is er helaas nog niet van gekomen

cobiie

Berichten: 7111
Geregistreerd: 26-02-03
Woonplaats: het mooie dorp Nieuwerkerk ad ijssel

Re: Paard staakt en bokt

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-17 17:58

Ik ken je staleigenaar niet, maar tenzij hij geleerd heeft voor zadelmaker, zou ik er toch echt even een expert naar laten kijken.

Misschien ook handig om even een tandarts te bellen, qua leeftijd kan er ook zeker op dat gebied iets niet lekker zitten.

[o]

future_vet
Berichten: 2411
Geregistreerd: 01-05-10

Re: Paard staakt en bokt

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-17 18:21

Ik denk dat het echt een kwestie is van trucjes om onder het werk uit te komen. Dus een les is een goede optie. en belonen als ze het goed doet

xChanelx
Berichten: 1842
Geregistreerd: 05-04-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-17 18:23

Laat je instructrice gerust volgende week komen en ga deze week lekker vanaf de grond aan de slag, bijvoorbeeld met longeren.
Zo'n jonkie moet het qua lichaam kunnen verwerken,maar ook mentaal.

Vraag in ieder geval je instructrice nog naar hoe het zadel ligt, maar laat dit ook door een expert nakijken.
Als het geen pijn/ongemak is, is het enorm belangrijk om consequent in je hulpen te zijn. Het kan helpen om iemand vanaf de grond te laten drijven, bijvoorbeeld die meeloopt met een longeerzweep.

Ik vraag me namelijk af hoe goed de hulpen zijn bevestigd.

Blijf kalm en vriendelijk, maar zeer consequent.

Hoe vaak en hoe lang rijd je per week?

Enjoy the little things in life, because one day you will look back and realize it were the big things.

LauraEnSilke
Berichten: 5
Geregistreerd: 06-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-01-17 18:33

Vrienden van mijn staleigenaar hebben het zadel dat ik nu heb gemaakt dus die zou ik eventueel kunnen latem komen.

Als er iets met het gebit is en ik zou nu even zonder bit rijden, zou dat het probleem dan moeten verhelpen/verminderen? Of maakt dat niks uit?

Ik laat Silke sowieso nu even staan tot ik rijles heb en met mijn instructeur verder kan kijken.

Zijn er oefeningen die ik nu met haar kan doen om spieren op te bouwen en haar toch in beweging te houden?

Ik rijd om de dag en dan een half uur echt rijden dat ze moet werken maar van te voren en erna ook nog zo'n 10 minuten gewoon wat in/uit stappen

xdandelion
Berichten: 76
Geregistreerd: 08-11-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-17 18:43

Als je zeker weet dat het geen pijn of ongemak is, zal ik als ik jou was jezelf af vragen hoe consequent jouw hulpen zijn. Komen die wel juist door op het paard? En anders misschien ervaren hulp zoeken die jou hierbij kunnen begeleiden.

Edit: Om haar in beweging te houden kun je blijven longeren, maar ook misschien aan de hand werken/grondwerken?

Lien2
Berichten: 1236
Geregistreerd: 20-07-07
Woonplaats: Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-17 19:41

LauraEnSilke schreef:
Ik rijd om de dag en dan een half uur echt rijden dat ze moet werken maar van te voren en erna ook nog zo'n 10 minuten gewoon wat in/uit stappen


Naast dat je om de dag 50 minuten erop zit geef je ook aan dat je vooraf longeert Ik vind dit best veel voor een 3,5 jarige.

Paardenverstand is dat wat een paard weerhoudt op mensen te wedden

geerke

Berichten: 31213
Geregistreerd: 06-09-07

Re: Paard staakt en bokt

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-17 19:44

ze doet dit sinds je bandages om hebt?Heeft ze korsten in haar sokken en bobbels?

Ik ben niet intelligent genoeg om depressief te zijn.Ik begrijp dat soort problemen niet

xChanelx
Berichten: 1842
Geregistreerd: 05-04-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-17 19:52

Ik lees dat je Silke dan zo'n 3 à 4 keer rijdt voor 30 min. intensief en in totaal zo'n 10 min. in- en uitstappen, dus je zit er 40 min. op? En je longeert haar nog voor het rijden?
Dit vind ik vrij intensief voor een paard van 3,5.
Ik zou in ieder geval één keer vervangen voor longeerwerk.

Als er iets met het gebit is en je rijdt zonder bit, dan kan het zijn dat bijvoorbeeld een neusriem alsnog tegen de wang/kiezen aandrukt en dit gevoelig is.

In de tussentijd zou ik haar longeren, misschien met wat balkjes. Veel schakelen aan de longeerlijn, dus overgangen maken. Tussen longeren en een paard rondslingeren (aan de lijn laten rennen) zit voor mij een wereld van verschil. Heb je een longeercirkel tot je beschikking of prikpaaltjes en draad, ga dan eens longeren zonder touw/loswerken. Zo word je je meer bewust van je lichaamstaal en je communicatie naar je paard.
Daarnaast vind ikzelf aan de hand werken leuk. Bijvoorbeeld simpelweg wandelen, maar ook door kleine parcourtjes (balkjes, slalom) heen.
Als je het kent, kun je ook met lange lijnen of dubbele longe gaan werken. Hiermee kun je vaak gerichter werken.

Wat je verder kan helpen, is eens op te schrijven of te bedenken welke hulp je geeft en wat je verwacht. Of wanneer ze in verzet komt.
Ik heb bijvoorbeeld dat ik wil dat mijn paard op kuitdruk wegstapt, maar ondertussen ontspan ik mijn hand ook en richt ik mijn lichaam iets op.
Stel dat jij je hand aanspant als je been geeft, dan kan het zijn dat ze daardoor staakt.

Enjoy the little things in life, because one day you will look back and realize it were the big things.

Nibbit

Berichten: 10185
Geregistreerd: 03-06-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-17 19:54

Het kan inderdaad teveel zijn voor zo'n jong paard.
Misschien spierpijn.

Ik zou in dit geval gaan rijden met instructeur er bij, goed doorpakken, been = voorwaarts, ho = ho
Verder niet te moeilijk doen en weinig druk op de teugels, laat ze maar op eigen benen lopen.

Mocht het dan na een paar keer niet beter worden is het waarschijnlijk geen dominantie, maar zou er iets vast kunnen zitten, bijvoorbeeld in de rug.
In dat geval kan een fysio je misschien helpen.

Succes!

sparretje

Berichten: 599
Geregistreerd: 03-09-06
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-17 20:08

Ik denk niet dat paarden bewust 'onder het werk uit willen komen' Zoals je het beschrijft zou het mij niet verbazen als er lichamelijk iets niet lekker zit.

Voor de rug zou je een goede osteopaat kunnen laten komen, die zou goed moeten kunnen beoordelen of de rug en de gewrichten soepel bewegen. Foto's maken kan dan na overleg altijd nog ;)
Ik weet niet waar je woont, ik woon in Noord Holland en heb daar goede ervaring met een aantal verschillende osteopaten. Mocht je namen willen, dan laat het maar weten.

Daarnaast inderdaad het gebit even goed laten nakijken, dan ben je al een heel eind op weg.

Zadel zeker laten nakijken door een zadelmaker. Zeker gezien je schrijft dat ze aan de longeerlijn wel gewoon voorwaarts is, maar zodra er iemand op haar rug zit niet meer. Het beoordelen van de ligging van een zadel is echt specialistisch werk om te zien of het zadel zowel goed op je paard aansluit, maar ook of de drukverdeling over de rug goed is en blijft als je haar rijd.

Daarnaast ben ik het met Lien eens dat de mate van arbeid best veel is voor een 3,5 jarige. Friezen zijn over het algemeen wat later in hun ontwikkeling, en dan met name ook de rug. Wist je dat de groeischijven in de rug van een paard op zijn vroegst pas op een leeftijd van 5,5 jaar gesloten zijn?
Hier kan je daar onder andere meer over lezen.
http://dierpraktijk-beest.nl/ruggenwervels-paard/
http://equinespirit.nl/wanneer-kan-ik-m ... -inrijden/

Ik zou maximaal 3x per week 20-30 minuten rijden, 2x per week wat longeerwerk zonder bijzet of wat dan ook, gewoon lekker bewegen en conditie opbouwen (let wel op de bodem en grootte van je longeer cirkel) en 2-3 dagen per week gewoon lekker vrij, en dan het liefste lekker buiten met een maatje.

Ik hoop dat je wat met alle tips kan, en jullie er achter komen waardoor Silke moeite heeft met het werk. Veel plezier en geluk samen!

Wicked, bedankt voor alles! Het ga je goed... 30 maart 1994 - 27 juni 2008

Good Bye My Dear Old Friend.... Furor Grande 27 mei 1996 - 27 februari 2017

Special_Da
Berichten: 150
Geregistreerd: 14-01-16
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-17 20:18

Dag Laura

Ik herken jouw verhaal heel erg. Ik rijd ook een dominante ruin. En hij deed in begin net hetzelfde écht protesteren en gewoon stoppen en niet meer vooruit willen. We hebben alles laten controleren en niets meer aan de hand. We hebben dan eens serieus doorgepakt, zodat hij door had dat dit niet wordt aanvaard. Nu doet hij niets meer en is hij super braaf, natuurlijk hij blijft dominant en blijft af en toe eens proberen, maar je zeker niet laten doen want ze weten het snel! Ik zeg niet dat het bij jouw paard ook zo is, laat misschien eerst alles goed controleren vooraleer je echt gaat doorpakken. Veel succes alvast!

geerke

Berichten: 31213
Geregistreerd: 06-09-07

Re: Paard staakt en bokt

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-17 20:20

hoe goed rij je?Welk niveau ongeveer?

Ik ben niet intelligent genoeg om depressief te zijn.Ik begrijp dat soort problemen niet

LauraEnSilke
Berichten: 5
Geregistreerd: 06-01-17

Re: Paard staakt en bokt

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-01-17 20:37

Ik heb voorheen op M niveau dressuur gereden.

Zodra ik Silke gekocht had had ik een blaadje met informatie van haar meegekregen waarop stond hoeveel voer ze kreeg, hoe vaak bereden en zo'n dingen. Ik heb alles van dat blaadje overgenomen. Bij de fokker werd ze 4x per week een uur intensief gereden en verder 1 dag op de wei en de rest op stal. Hier staat ze iedere dag op de wei en in de avond word ze bereden.

Mijn paard is onderling heel onderdanig en onzeker.

Ik en op het moment op stal en heb haar op de poetsplaats eens goed onderzocht. Beginnend bij de benen wat druk geven om te kijken of ze ergens op reageert van pijn ofzo. Nou niks bij de benen. Daarna rug gecontroleerd. Vanaf de schoft allemaal heel smooth verder voelde nergens last tot de plek waar het achterste stuk zadel ligt. Daar werd het een stukje hoger en begon ze meteen naar voren. Dit stukje was zo'n 10cm en daarachter was er niks meer. Geen idee of het nu iets heel ernstigs is of gewoon wat pijn wat snel over is. Maar ik ga het wel laten nakijken

geerke

Berichten: 31213
Geregistreerd: 06-09-07

Re: Paard staakt en bokt

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-17 21:28

een filmpje zou meer duidelijkheid geven denk ik,nu is het echt gissen

Ik ben niet intelligent genoeg om depressief te zijn.Ik begrijp dat soort problemen niet

Laura1982

Berichten: 3860
Geregistreerd: 23-01-04

Re: Paard staakt en bokt

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-17 21:42

Laura ik zou persoonlijk niet teveel afwachten laat een da komen om haar goed te onderzoeken en ook een erkend zadelmaker die er verstand van geeft in plaats van iemand die maar wat doet.
Persoonlijk vind ik dat ze erg veel werkt voor haar leeftijd. Je zegt dat je op M niveau gereden hebt voordat je haar kocht was dat op e manege of ook al een eigen paard ik vermoed dat het ook een beetje gedrag is in de zin van pubers en of wisselen.

B + 13 L1+13 L2+11 M1+11 M2+11 Z1+3
10-09-2019 06:52 uur Dex geboren.

purny

Berichten: 23952
Geregistreerd: 08-06-06
Woonplaats: Den haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-17 21:47

Ik zou beginnen met een zadelmaker laten komen om te zien of het zadel goed ligt. Ligt het zadel goed dan zou ik daarna een osteo laten komen of masseur. Mocht het daarna toch niet over zijn daarna een dierenarts.

Omdat ik een verstandelijke beperking heb begrijp is het voor mij moeilijk om bepaalde onderwerpen juist te begrijpen. Ik lees de dingen net iets anders dan jullie bedoelen. Communicatie is dan ook niet mijn sterkste punt

geerke

Berichten: 31213
Geregistreerd: 06-09-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-17 21:50

purny schreef:
Ik zou beginnen met een zadelmaker laten komen om te zien of het zadel goed ligt. Ligt het zadel goed dan zou ik daarna een osteo laten komen of masseur. Mocht het daarna toch niet over zijn daarna een dierenarts.maar stel,ik weet het niet maar stel....dat TS er scheef opzit of haar dwars zit....dan helpt dat toch allemaal niet?
Ik ken zat gevallen waarbij het paard behandelt word,de ruiter er net zo op blijft zitten als hij deed en binnen twee weken het paard weer zo krom is als een banaan.
Vind het paard trouwens ook vrij jong,maar goed...bij mij loopt een vierjarige in de wei die zelfs nog nooit een longe heeft gezien...

Ik ben niet intelligent genoeg om depressief te zijn.Ik begrijp dat soort problemen niet

joey2010

Berichten: 4320
Geregistreerd: 08-09-11
Woonplaats: limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-17 21:55

Zou het zadel niet te lang zijn voor haar rug, omdat je zegt dat ze daar op dat plekje reageert.
Ik denk dat een goede zadelpasser en een ostheopaat je paard al verder kunnen helpen.
Persoonlijk vind ik ook wel dat ze veel moet doen. Geef haar wat extra vrij.

purny

Berichten: 23952
Geregistreerd: 08-06-06
Woonplaats: Den haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-17 22:00

geerke schreef:
purny schreef:
Ik zou beginnen met een zadelmaker laten komen om te zien of het zadel goed ligt. Ligt het zadel goed dan zou ik daarna een osteo laten komen of masseur. Mocht het daarna toch niet over zijn daarna een dierenarts.maar stel,ik weet het niet maar stel....dat TS er scheef opzit of haar dwars zit....dan helpt dat toch allemaal niet?
Ik ken zat gevallen waarbij het paard behandelt word,de ruiter er net zo op blijft zitten als hij deed en binnen twee weken het paard weer zo krom is als een banaan.
Vind het paard trouwens ook vrij jong,maar goed...bij mij loopt een vierjarige in de wei die zelfs nog nooit een longe heeft gezien...

Ik heb geen verstand over hoe of wat maar een zadelmaker kan toch ook kijken hoe het paard loopt als er iemand op zit? Zelf geen paard dus ik weet eigenlijk niet hoe het in z'n werk gaat

Omdat ik een verstandelijke beperking heb begrijp is het voor mij moeilijk om bepaalde onderwerpen juist te begrijpen. Ik lees de dingen net iets anders dan jullie bedoelen. Communicatie is dan ook niet mijn sterkste punt


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GrapeshotBot, Pallatin, PipMarly en 6 bezoekers