Been geven en sturen

Moderators: C_arola, Nicole288, Coby, Dyonne, Pistasche, Apple

 
 
xminthe

Berichten: 44
Geregistreerd: 19-10-16

Been geven en sturen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-10-16 20:18

Hallo,

Ik ben nieuw hier op Bokt dus hoop dat mijn topic goed staat :)
Ik rijd nu 6 weken paard dus ben nog beginner.

Ik heb drie vragen;
1. Hoe moet je nou eigenlijk op de goede manier been/kuit geven? Mijn instructrice zegt gewoon dat ik schopjes moet geven maar dat moet toch juist niet?

2. Hoe moet je nou goed sturen? Mijn instructrice leerde me, naar rechts is trekken aan de rechterteugel en naar links aan de linkerteugel. Maar volgensmij is dit ook fout.

3. En hoe moet je nou in draf gaan? Volgens mijn instructrices moet je schoppen totdat hij in draf gaat, maar ik wil helemaal niet schoppen.

Ik heb twee instructrices gehad en beide zeggen dat het zo moet. Maar dit is toch fout? Ik hoop dat jullie me een beetje kunnen helpen.

♡♡♡


Anoniem

Re: Been geven en sturen

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-16 20:24

Hoi Xnkosi, wat goed dat je deze vragen al stelt. Je hebt het goed hoor, schoppen is niet de bedoeling. Wat vaak wel zo is, is dat de manegepaarden niet anders weten, omdat ze niet netjes aan de hulpen zijn. Als jouw instructrices beide zeggen dat je moet schoppen, heb je kans dat ze dat iedereen aanleren. Dus de paarden weten niet beter.
Maar als je wilt drijven, is het de bedoeling dat je je onderbeen tegen de buik van het paard aan legt. Een paard die goed aan de hulpen is, zal al reageren op lichte druk. Dat geldt zowel voor been geven algemeen, als de overgang van stap naar draf.
Het sturen, ja meestal leer je dat aan alsof je op een fiets zit, maar dat is ook niet de manier. Je stuurt met 2 handen, en ook met je lichaam. Als je netjes rechtop zit(dat kun je al oefenen op een stoel, en je handen netjes voor je houdt, en dan kijkt waar je heen gaat, neem je je handen netjes mee. Je brengt je hand opzij, dus stel je wilt linksaf, breng je je linkerhand opzij. Daarnaast neem je je paard mee op de buitenteugel, die leg je tegen de hals aan. Doordat je kijkt waar je heen gaat, draai je ook je heupen wat in, waardoor je automatisch je buitenbeen tegen je pony aanlegt en ruimte geeft met je linkerbeen, zodat het paard linksaf kan.

Ik hoop dat ik zo je vragen duidelijk heb beantwoord?

Evelijn

Berichten: 7670
Geregistreerd: 12-07-04
Woonplaats: Peize

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-16 20:26

Wat goed dat je dit jezelf al afvraagt... in de ideale wereld zou je been aanleggen en misschien eventjes knijpen genoeg moeten zijn om paard te laten aandraven. Sturen is inderdaad niet alleen de rechterteugel opzij brengen om paard naar rechts te krijgen daar kan zou subtieler met zithulp kunnen.
En daar zit een deel van het probleem... subtiel hulpen geven kan alleen als het paard dat ook heeft aangeleerd en jij als ruiter ook mooi onafhankelijk kan zitten.

Ik neem aan dat je niet meteen een eigen paard hebt aangeschaft maar nu op een manegepaard rijdt in een groepsles... en dan kan je wel super mooi subtiele hulpen gaan geven maar die paarden zijn gewend wat de instructrie nu tegen je zegt. Ja zo wil je over 10 jaar niet nog steeds rijden... maar je moet ook ergens beginnen en dat is jammergenoeg niet 2x per week priveles op geweldig leerpaard die daarnaast ook nog door de instructeur wordt gereden.

"Men kan in de africhting van het paard en de opleiding van de ruiter pas een volgende stap zetten als de vorige stap is afgesloten" Ernest van Loon

Thebiglion
Berichten: 66
Geregistreerd: 24-09-16

Re: Been geven en sturen

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-16 20:30

Je kunt je paard ook drijven met je zit. Maak je een ruime beweging in je heupen, maakt het paard een ruimere stap, en bij een kleinere beweging wordt de stap kleiner. Rek je je uit en zet je je heupen "vast" staat hij stil. Bij manegepaarden zal het wel moeilijk zijn, maar je kunt proberen of je het voelt.

xminthe

Berichten: 44
Geregistreerd: 19-10-16

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-10-16 20:31

Superbedankt voor jullie antwoorden! Ik zie wel in mijn groepsles bij bijvoorbeeld mensen die langer rijden dat ze niet hoeven te schoppen of overdreven te sturen. Dus ik weet niet of het aan het paard ligt. En nee ik heb geen eigen paard (zou leuk zijn)! Maar super bedankt voor de antwoorden nogmaals :)

♡♡♡

Evelijn

Berichten: 7670
Geregistreerd: 12-07-04
Woonplaats: Peize

Re: Been geven en sturen

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-16 20:39

Die manegepaarden weten wel wat voor ruiter ze op zich hebben ;)
Wat je kan proberen is toch beginnen met een kleinere hulp en daarna de grotere hulp.

Misschien ook wel leuk om iets van extra info over houding en zit gaan zoeken en misschien dat er in de buurt wel iets van een clinic is over ruiterfit of beter leren zitten etc. daar ga je als beginnende ruiter echt veel profijt van hebben als je je eigen lijf onder controle kan hebben en dus snel onafhankelijk kan zitten.

"Men kan in de africhting van het paard en de opleiding van de ruiter pas een volgende stap zetten als de vorige stap is afgesloten" Ernest van Loon

xminthe

Berichten: 44
Geregistreerd: 19-10-16

Re: Been geven en sturen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-10-16 20:41

Ah ja dankje! Ik hoor wel van mensen dat ik een mooie houding heb. Maar ik zal nog is informatie opzoeken, Helaas geen clinic in de buurt :(

♡♡♡

xminthe

Berichten: 44
Geregistreerd: 19-10-16

Re: Been geven en sturen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-10-16 20:43


♡♡♡

Evelijn

Berichten: 7670
Geregistreerd: 12-07-04
Woonplaats: Peize

Re: Been geven en sturen

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-16 20:48

Die is wel aardig ja... maar als ik het me goed herrinder (is wel tijd geleden) veel oefeningen te paard terwijl er ook veel te doen is zonder paard.
Zelf heb ik bijvoorbeeld veel gehad aan yoga. Maar er is ook vanalles te verzinnen met van die fysioballen en er is op bokt ook wel topic geweest dat iedereen ging hoelahoepen voor meer core-stabiliteit.

Misschien eens balletje opgooien bij je manege ... iets van houding&zit workshop voor de manegeruiters.

"Men kan in de africhting van het paard en de opleiding van de ruiter pas een volgende stap zetten als de vorige stap is afgesloten" Ernest van Loon

xminthe

Berichten: 44
Geregistreerd: 19-10-16

Re: Been geven en sturen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-10-16 20:50

Oh oke dankjewel! Ik zal is kijken wat ik kan doen maarja ik rijd ook net 6 weken dus het is logisch dat ik nog niet alles kan, Maar bedankt!

♡♡♡

aeolusnr1
Berichten: 4292
Geregistreerd: 05-10-08
Woonplaats: St. Job in't Goor , Antwerpen , België

Re: Been geven en sturen

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-16 23:04

Je bent eigenlijk nog maar pas begonnen met paardrijden en je vind nu al dat je lesgevers het bij het verkeerde eind hebben.
Tjaaaa ok deels heb je wel gelijk, maar leren paardrijden gaat gedeeltelijk net door eerst deze al dan niet verkeerde dingen eerst te doen en dan pas ga je steeds weer bijschaven en bijschaven en bijschaven en .... Als je nu al in verzet gaat voorspel ik dat je het zal opgeven en dat het je dus nooit zal lukken.

Zaterdag 09 mei 2015 Clinic schrik en stress training,te Heeze nabij Eindhoven. Er zullen een 7 tal paarden behandeld worden, elk met hun eigen probleempjes. Er zijn nog een paar plaatsen als toeschouwer beschikbaar, deze Clinic zal een ganse dag duren, voormiddag een theoretische benadering, namiddag het praktijk gedeelte.
Deelname prijs 20 euro/pers. iedere deelnemer/toeschouwer krijgt ook een uitgebreide gedrukte cursus tekst.

Dreamybol

Berichten: 4195
Geregistreerd: 13-09-05
Woonplaats: NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-10-16 23:19

In onze beginnersles wordt in les 1 altijd uitgelegd dat je op 3 manieren stuurt: met je teugels, met je been en met je zit. Daarnaast wordt over het been geven uitgelegd dat je dit doet door je kuit aan te drukken, maar voor mensen zover zijn dat ze die beweging ook makkelijk kunnen maken als ze zelf in beweging op het paard zitten noemen we het 'een schopje' geven met twee benen. Als lesgever roept het ook makkelijker als iemand z'n paard niet van z'n plek geeft 'geef maar een schopje' is op zo'n moment duidelijker dan 'druk je kuit aan'. Vooral ook omdat als mensen doelbewust hun kuiten gaan aanspannen ze daar in het begin vaak hun hele lijf voor gaan gebruiken en ook hun bovenbenen aanspannen en helemaal naar voren gaan zitten.
Dus eerst leren zitten in de stap en draf, zodat je door balansproblemen je paard niet meteen weer uit z'n gang haalt en dan de volgende stap(pen). Zo ook met sturen. In het begin is het al lastig zat om één hand van de hals van je paard af te bewegen zonder dat je andere hand bijvoorbeeld over de hals meegaat. Daarom dus eerst die coördinatie leren door wat grotere hulpen te geven. Op het moment dat je benen en handen onafhankelijk van elkaar kunt gaan bewegen, kun je bij de teugelhulp je beenhulp gaan gebruiken en vanuit daar ga je weer leren je zit te gebruiken. Maar daar hebben de meeste mensen echt wel wat lessen voor nodig.
De hulpen worden naar mate je langer rijd steeds verfijnder (is de bedoeling).

Wat ik trouwens zelf merk is dat beginners vaak zo lief zijn voor het paard dat je wel moet zeggen dat een schopje gegeven moet worden voordat er überhaupt iets met een been wordt gedaan. Vooral volwassenen hebben vaak bij hun eerste lessen echt het idee dat het paard het allemaal vanzelf wel doet. Wat de meeste paarden volgens mij best makkelijk vinden, want als er niets wordt gevraagd dan hoeven ze ook niets. :)

Op een paardenrug hoog boven de grond
Voel ik mij pas echt gezond
Ondersteund door vier gezonde benen en een sterke rug
Heb ik telkens voor even die van mij terug!


xminthe

Berichten: 44
Geregistreerd: 19-10-16

Re: Been geven en sturen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-10-16 00:08

aelousnr1, ik wil het gewoon gelijk goed doen en niet weer een jaartje weggooien op een manege waar ik niks leer :) ik ben gewoon erg perfectionistisch en doe het liefst alles meteen goed!

♡♡♡

alice0cullen

Berichten: 2151
Geregistreerd: 20-12-11
Woonplaats: Deventer

Re: Been geven en sturen

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-16 00:17

Ik vind het wel goed dat je eigenlijk meteen dingen ziet die je eigenlijk wil verbeteren, manege paarden zijn over het algemeen wel wat afgestompt zeker beginnerspaarden. Maar ze weten vaak ook dondersgoed wie er op de rug zit.

Wat hierboven genoemd wordt zijn goede tips, en als de rijstijl je echt niet aanstaat kun je altijd als die mogelijkheid er is, opzoek naar een andere manege. Heb ook zo leren rijden maar ben daar redelijk snel vanaf gestapt, je leert gewoon weinig. Leuke manege voor terug gevonden waar je wel de correcte manier van rijden werd aangeleerd.

Blijf lekker vragen stellen ook aan je instrusctrische, waarom juist deze hulp en niet de ander. Leer je alleen maar van is mijn stelling.

Maar vooral, heb plezier in het rijden en omgaan van paarden. Want dat is toch het belangrijkste wil je een leven lang paarden tegemoet gaan. :D :D

Van een ruin kan je eisen, aan een hengst kan je het vragen en bij een merrie moet je 3-voudig schriftelijk verzoek indienen.

Riding: The art of keeping the horse between you and the ground.

xminthe

Berichten: 44
Geregistreerd: 19-10-16

Re: Been geven en sturen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-10-16 00:22

dankjewel alice0cullen :) ik zal zeker wat met al deze tips doen, mocht het mij niet aanstaan ga ik opzoek naar een andere manege!

♡♡♡

Dreamybol

Berichten: 4195
Geregistreerd: 13-09-05
Woonplaats: NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-16 00:23

xnkosi, als je iets wilt leren zul je eerst fouten maken, dat is met ongeveer alles zo. En daarbij zul je om te leren toch echt bij het begin moeten beginnen. Paardrijden wordt leuker naar mate je het beter gaat leren, maar ook steeds moeilijker, omdat er steeds meer bij komt kijken.
Ik ben een gruwelijke perfectionist en als er één plek is waar ik dat los moet laten is dat op het paard. Hoe verbetener je het goed wilt doen, hoe beroerder het gaat. Je moet gaan voelen, ervaren, kilometers maken, heel veel kilometers maken.

Hier op bokt worden maneges regelmatig afgedaan als de plek waar je tijd verdoet, maar veel mensen vergeten dat je ergens moet beginnen. Daarbij is mijn ervaring dat je ook met privépaarden en instructeurs met veel papieren en hoge klasseringen heel verkeerde dingen kunt leren. Kritisch zijn is heel erg goed, maar vergeet niet dat je altijd ergens moet beginnen en dat je áltijd leert. Al is het maar dat je leert dat een bepaalde manier niet bij jou past.

Wat betreft dat manegepaarden afgestompt zouden zijn. Op sommige plekken is dat misschien zo, maar vergis je er ook niet in hoe slim paarden zijn. Ik denk dat manegepaarden over het algemeen gewoon een grotere truckendoos hebben om toch net niet te hoeven doen wat jij net niet op de goede manier vraagt.
Je zou ook eens bij een gevorderde les kunnen gaan kijken hoe het daar toegaat en hoe de paarden daar worden gereden en erbij lopen. Kan soms erg verhelderend zijn.

Op een paardenrug hoog boven de grond
Voel ik mij pas echt gezond
Ondersteund door vier gezonde benen en een sterke rug
Heb ik telkens voor even die van mij terug!


nutella_life
Berichten: 31
Geregistreerd: 17-10-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-16 19:07

1: Wanneer je nog beginner bent, kan je onmogelijk meteen op de juiste manier been geven. Ikzelf rij vaak met héél gevoelige paarden dus denken aan vooruitgaan en een kleine beweging is al goed.
Wanneer ik met sporen rij, geef ik eerst been zonder spoor (ik zorg dat de spoor de huid niet raakt) en als er dan niet gereageerd wordt, een klein prikje, maar dit is meestal niet nodig.
Ik raad je aan om nu gewoon nog te schoppen (zorg dat je knieën niet loskomen van het zadel). Paarden zijn niet van porselein :P
Voor de meeste manegepaarden is dit gewoon nodig omdat ze vaak heel bot aan het been staan (=niet goed reageren op je been) en anders reageren ze gewoon niet.

2: Wanneer ik aan beginnelingen lesgeef, leer ik ze ook altijd het volgende: links trekken is links, rechts trekken is rechts.
Maar hier is hoe het echt moet, als je dat toch wilt weten. (dit nog niet proberen, hier zijn je hulpen nog niet fijn genoeg voor): Alles wat je doet met je paard moet in balans gebeuren. Je rijdt van je been naar je hand, zoals ze dat noemen. Eerst ga ik even een paar termen uitleggen die ik zo meteen ga gebruiken.
Contact: je voelt de mond van je paard nog, je teugels staan strak maar je trekt niet.
Openingsteugel: je doet je hand opzij (niet trekken, gewoon opzij) en houdt je buitenteugel tegen de hals.
Begrenzen: zorgen dat je paard niet over zijn schouder valt door middel van een combinatie van been en teugel.
Over de schouder vallen: te veel naar binnen of buiten hangen.
Wanneer je een bocht maakt moet je altijd zorgen dat je paard recht blijft: het helt niet over naar de andere kant. Wanneer je bv afwendt op de middellijn, geef je binnenbeen en openingsteugel zodat je paard niet naar binnen over de schouder valt, maar je begrenst met je buitenteugel en buitenbeen zodat hij niet naar buiten valt. Zorg voor goed contact en kijk altijd naar waar je naartoe gaat.

3: Net hetzelfde als hierboven: hoe je instructrice het je leert is goed voor jouw niveau. Gewoon schoppen tot hij in draf gaat.
Zo zal het later, wanneer je wat meer gevorderd bent, moeten:
Alles wat je er achteraan aan rijdt, moet je vooraan opvangen. Dit betekent dat wanneer je been geeft, je met je handen (teugels) moet tegenhouden zodat hij toch weer niet té snel gaat. Dit moet in de overgang naardraf ook: je geeft been en houdt contact met je teugels.

Nog een paar tips: Probeer NIET uit wat ik hierboven allemaal heb opgeschreven. Ik heb heel deze bijbel puur informatief getypt, omdat je het vroeg. Je leert dit later allemaal wel ; ) Luister naar je instructrice en wil niet alles tegelijk doen en leren. Je bent nooit uitgeleerd met paardrijden, dat is er ook zo leuk aan!

Nog een paar dingen: ik heb niet alle reacties op dit topic gelezen maar waarschijnlijk zul je wel reacties krijgen of hebben gekregen over dat manegepaarden sloom of afgestompt zijn en dat je beter voor een verzorgje kunt kijken. Luister hier niet naar, vooral nu nog niet. Veel mensen vergeten vaak dat iedereen van nul moet beginnen, en dit gaat nu eenmaal beter met 'slome', 'afgestompte' manegepaarden. Ik heb heel lang gewoon in de maneges gereden en na een tijd voel je wel dat je niet zo veel meer bijleert. Dan is het pas tijd om een verzorgje te zoeken.

Veel succes met je leerproces! Super dat je nu al zo veel vragen stelt!

O ja, nog één ding: ik heb in deze rea nogal vaak gezegd dat het 'voor jouw niveau nog niet moet'. Neem dit niet persoonlijk, iedereen is van nul begonnen! Er is niemand die voor de eerste keer op een paard zat en zich meteen heeft ingeschreven voor de Grand Prix :P

where did all my money go? Oh yeah.. I'm riding it

xminthe

Berichten: 44
Geregistreerd: 19-10-16

Re: Been geven en sturen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-10-16 20:17

hey nutella_life super bedankt voor je reactie! :) Ik heb er zeker wat aan!

♡♡♡

mrie
Berichten: 6230
Geregistreerd: 08-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-16 21:12

xnkosi schreef:
aelousnr1, ik wil het gewoon gelijk goed doen en niet weer een jaartje weggooien op een manege waar ik niks leer :) ik ben gewoon erg perfectionistisch en doe het liefst alles meteen goed!


Wij snappen wel dat jij het in een keer goed wilt doen, maar wat als er nou niet één manier is die goed is maar wel 50. En Pas als je het geleerd heb kun je er je eigen handschift an geven.
Ik vind het knap dat je deze vragen stelt, maar ik ben ook bang dat je een pietstie (zeg maar best veel) te hoge eisen stelt aan jezelf. Je gaat te hard.
Eerst luisteren, uitproberen, eigen maken en dan pas naar je eigen hand zetten.

Bejaarde bokkers weten meer

xminthe

Berichten: 44
Geregistreerd: 19-10-16

Re: Been geven en sturen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-10-16 09:01

Ja ik snap het, ik dacht altijd dat er maar een goede manier was! Maarja ik ben ook pas net begonnen:)

♡♡♡

mrie
Berichten: 6230
Geregistreerd: 08-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-10-16 11:31

Je bent in elk geval goed op weg. Je zult nog vele keren drie passen voorwaarts zetten en dan weer twee terug uit moeten. Maar dat hoort bij het leerproces laat je dus niet van de wijs brengen door tereurstellingen in de toekomst. Houd je problemen simpel dan is de oplossing ook simpel.

Bejaarde bokkers weten meer

Ir111

Berichten: 10929
Geregistreerd: 06-04-04
Woonplaats: home is where the heart is...

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-10-16 12:07

Ik vind dat je hele logische vragen stelt en ik moet gelijk aan een stripje van 'Fed up Fred' denken. :D Hij is niet helemaal van toepassing op deze situatie maar wel op dingen die je vaak hoort zeggen tegen beginners...

Afbeelding

Ik denk dat je ook anders kunt leren rijden dan je nu leert. Waarom zou je als beginner een schopje moeten geven terwijl je dat als meer gevorderde niet doet? Dan draaf je weg op alleen maar intentie, of evt kantelen van je bekken. Waarom niet direct zulke hulpen leren?

edit: heb je al meer met paarden gedaan (aan de hand bv) of ben je echt pas heel kort met ze in aanraking gekomen? Welke regio zit je ongeveer?

Zeg me, dat het niet zo is...
Mijn lieve Rhody; 6 maart 1998 - 17 juni 2010

24-09-2015 | De Kolonel - Welkom kerel! --- 12-11-2021 | Fritsje - Welkom vent!
[ITP] Een Zwitserse Kolonel in Nederland & [UK] [SCH] 'Plaats rust', glimlachte De Kolonel.

Rooss_24

Berichten: 124
Geregistreerd: 01-10-16
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-10-16 12:16

1: Je moet je paard natuurlijk geen harde trap verkopen, maar een zacht 'schopje' is wel de manier hoe je het moet leren, aangezien je niet vanaf een paar weken al perfect op je zit kan rijden. Dat klinkt veel gemener dan het is, omdat je het natuurlijk gewoon zachtjes kan doen. Als je paard er niet op reageert, kun je het wel ietsje harder (dus strenger) doen.

2: Dit is ook wel een beetje hoe je het zou moeten leren, omdat je dus vanaf een paar weken niet al perfect op je zit kan rijden. Maar je kan beter wel naar de zijkant 'trekken' dan naar achter en dan kan je de andere teugel ook een beetje naar die kant doen, zodat die tegen de hals aankomt. En je kan dan je binnenbeen aandrukken om hem beter te laten buigen (maar dat leer je allemaal vanzelf wel)

3: Zoals ik al zei; je hoeft helemaal geen harde trap te verkopen. Maar je kan wel zachtjes een 'schopje' geven. En als hij niet luistert dus wat strenger. De hulp is nu (nog) niet anders dan wanneer je sneller wil gaan stappen.

En vaak denken 'beginners' heel snel dat je te streng bent, je paard pijn doet, etc. Maar dat valt best wel mee. Een paard heeft echt geen pijn als je hem een keertje wat strenger been geeft. En als hij niet luistert kun je best een keertje streng doen, dat is namelijk beter dan nog 60 x half :)

xminthe

Berichten: 44
Geregistreerd: 19-10-16

Re: Been geven en sturen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-10-16 12:33

hey lr111! ik heb vroeger toen ik 12 was paardgereden voornamelijk longeren, maar nu rijd ik dus sinds 6 weken weer ik krijg hem wel gewoon in stap zonder schoppen maar bij draven moet ik opeens wel schoppen van mijn instructrice, ik woon trouwens in gelderland

♡♡♡

Ir111

Berichten: 10929
Geregistreerd: 06-04-04
Woonplaats: home is where the heart is...

Re: Been geven en sturen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-10-16 12:49

Ik zit nog even over je vragen na te denken. Waarom stel je jezelf deze vragen? Omdat je het denkt dat het niet de juiste hulp maar je hebt verder geen probleem met bv een schopje geven? Of stel je de vraag omdat je denkt dat een paard een schopje geven niet ok is?

Is het dat eerste dan moet je gewoon ervaring opdoen zodat je handiger wordt en uiteindelijk met kleinere hulpen kunt gaan rijden.
Is het het tweede dan zou ik zoeken naar een plek waar ze op een andere manier paarden benaderen, dan kom je denk ik meer in de natural horsemanship hoek uit.

Zeg me, dat het niet zo is...
Mijn lieve Rhody; 6 maart 1998 - 17 juni 2010

24-09-2015 | De Kolonel - Welkom kerel! --- 12-11-2021 | Fritsje - Welkom vent!
[ITP] Een Zwitserse Kolonel in Nederland & [UK] [SCH] 'Plaats rust', glimlachte De Kolonel.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bonita_Bon en 8 bezoekers