Recht op zitten.. Hoe?!

Moderators: C_arola, Nicole288, Coby, Dyonne, Pistasche, Apple

 
 
Joliieeenn
Berichten: 939
Geregistreerd: 05-12-12
Woonplaats: Tongeren

Recht op zitten.. Hoe?!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-08-16 21:48

Hey mede-bokkers,

Na maanden gehamerd te hebben op mijn houding dacht ik dat het nu wel een stuk beter was. Ik rij sinds kort op een klein handelstalletje en nu word ik dus veel gefilmd en gefotograffeerd, en ben nog altijd niet tevreden..

Het is al stukken beter! Eerst zat ik echt verschrikkelijk krom naar voren met mijn ellenbogen een kilometer van mijn lijf en verschrikkelijke piano handen. Ondertussen zegt iedereen dat ik mooi recht zit, maar ik vind het toch echt tegenvallen en ik doe zo mijn best om steeds te denken; Jolien recht zitten, handen recht, schouders naar achteren!


Afbeelding
Op deze foto valt het nog mee maar op de volgende foto zie je dat ik besef dat ik weer niet zit zoals ik het wil en mij dan begin aan te spannen en dat helpt ook niet mee.. pff..


Afbeelding

Wie heeft er DE tip voor mij zodat ik recht ga zitten?! Ik ben er echt heel bewust mee bezig tijdens het rijden maar het wilt niet zo goed lukken.

"Do a loony-goony dance
'Cross the kitchen floor,
Put something silly in the world
That ain't been there before."


AlwaysH

Berichten: 9730
Geregistreerd: 28-10-14
Woonplaats: The Hidden World

Re: Recht op zitten.. Hoe?!

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-08-16 21:50

Schouders rechtmaken, dat gaat sowieso helpen. Voordat je gaat rijden en thuis op een stoel je rug hol en bol maken, dit doe je zo'n vijftien keer. Zo wordt je rug steeds sterker want ik denk dat dit het probleem is.

troi
Berichten: 16528
Geregistreerd: 12-09-08
Woonplaats: Boven Zwolle

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-08-16 21:53

De tip mij helpt is het 'openen' van het borstbeen. Als je je dat voorstelt gaan je schouders naar achteren en je kin wat omhoog. Zonder dat 1 van beide te geforceerd is.

fotoshoot van mijn knappe ventje !!

[ITP] hop hop hop quarter in galop, dankzij emdr!


Rintah

Berichten: 2757
Geregistreerd: 28-05-07
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-08-16 21:53

Waar zit het probleem precies? Zit je goed maar maak je je rug te bol, of moet je je bekken kantelen en meer op je kont gaan zitten?

AlwaysH

Berichten: 9730
Geregistreerd: 28-10-14
Woonplaats: The Hidden World

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-08-16 22:01

troi schreef:
De tip mij helpt is het 'openen' van het borstbeen. Als je je dat voorstelt gaan je schouders naar achteren en je kin wat omhoog. Zonder dat 1 van beide te geforceerd is.


Inderdaad, tieten naar voren zou mijn moeder zeggen. :j
En belangrijk is inderdaad dat je je nek niet vastzet.

Joliieeenn
Berichten: 939
Geregistreerd: 05-12-12
Woonplaats: Tongeren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-08-16 22:02

Rintah schreef:
Waar zit het probleem precies? Zit je goed maar maak je je rug te bol, of moet je je bekken kantelen en meer op je kont gaan zitten?


Ik denk dat ik mijn rug te bol maak en daarom dus ook niet goed op mijn kont kan blijven zitten. Merk dit met springen soms ook. Als ik terug moet gaan zitten dat ik echt een heel stuk "naar achter" moet gaan zitten om op mijn kont te kunnen gaan zitten.

Bedankt al voor de tips, morgen hebben de paarden een dagje rust en dinsdag ga ik ze allemaal eens uitproberen!


Afbeelding

Nog een foto bijgevoegd van de zijkant in stap. Hier zijn mijn beugels wel een stukje korter omdat ik een paar sprongen moest nemen. Zadel is ook niet ideaal trouwens maar helaas nog geen centjes voor een eigen zadel..

"Do a loony-goony dance
'Cross the kitchen floor,
Put something silly in the world
That ain't been there before."

mrie
Berichten: 6232
Geregistreerd: 08-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-08-16 22:08

Het lijkt er op dat je op je schaambeen steunt in plaats van op je zitbotjes.
Maar laten we vooraan beginnen: Ga zitten, draai je benen vanuit de heup een klein stukje naar binnen, zoals de xbenen die je maakt als je nodig moet plassen. Laat je onderbeen hangen, niks mee doen.
Til je tenen op en zorg dat je op die hoogte je beugel hebt hangen. Je moet er moeiteloos in kunnen schuiven.
Je zit nu in het zadel in plaats van er op.
Doe je ogen dicht en rij een rondje (let niet op je zit) Let op wat er beweegt.
Het paard is de skippybal. Jij zit er op, dat betekent dat je heupen van links naar rechts gaan, tegelijkertijd gaat je middenrif van rechts naar links, je schouders gaan als je ontspannen zit van links naar rechts en maak je nek los, je hoofd gaan van rechts naar links.
Als je zo ontspannen bent dat dat allemaal beweegt dan gaan we naar stap twee
Hoe zit dat bekken eigenlijk op dat zadel, voel je je botjes? Kantel je bekken door je buikspieren te gebruiken en je navel omhoog te trekken.
Als ik naar de foto's kijk dan zul jij als je je middenrif niet corrigeert nu het gevoel hebben dat je naar achteren valt. Dus til nu je ribben net boven je middenrif op, je verheft jezelf. Nu nog het bovenste stukkie als je dit niet ook recht zet blijf je gedoe houden met je balans. Dus tieten vooruit, schouders laag en je hoofd aan een touwtje. Doe je ogen weer dicht en zit weer op de skippybal. Het is nu makkelijk om met je paard mee te bewegen
Stap 3 tm 30.00000 oefenen, corrigeren, oefenen, laat je corrigeren door iedereen in de buurt

Tenslotte het is niet echt duidelijk op deze foto's maar ik heb stellig de indruk dat het zadel én te ver naar voren ligt én jou niet past

Bejaarde bokkers weten meer

Leo

Berichten: 48145
Geregistreerd: 06-12-02
Woonplaats: Den Haag e.o.

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-08-16 22:10

Het lijkt op de foto's alsof je je bekken te ver naar achter kantelt. Je bent tijdens het rijden een 'gesloten keten'; de positie van het ene lichaamsdeel heeft effect op positie / stand van het andere.

Ik heb in mijn opleiding en bijscholing rond anatomie en zithoudingen geleerd altijd laag te beginnen, bij het bekken en de benen, vanaf daar werk je naar boven.
Als je je bekken meer naar voren kantelt komt er meer holling in je onderrug. Probeer dat maar eens overdreven te doen. Door die holling is het makkelijker je schouders naar achteren te brengen en je borstbeen wat te openen / liften.
Probeer beide zitbeenknobbels evenveel te voelen als je zo zit.

Een Mensendieck therapeut gespecialiseerd op ruiterfitheid en houding kan je eventueel ook helpen om je houding te sterken. :j

..
The music of this awe
Deep silence between the notes
Deafens me with endless love

..

crazyshar

Berichten: 1984
Geregistreerd: 07-09-10
Woonplaats: z-brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-08-16 22:11

Zoek even naar een fijne zit instructeur die met een joker werkt. Dit is een simulator waarbij je zelf alle beweging maakt van het paard, en waarbij meteen je eigen onbalans naar voren komt, en met 1-2 lessen ben je al bizar verbeterd.

Voor het zuiden van het land ken ik roos dyson en Angèle van Tilburg. Je zou puur voor informatie eens via Internet hun kunnen opzoeken.

Verder kan ik persoonlijk aanraden om niet je schouders naar achteren te doen maar om je navel naar voor te brengen.
In de voorwaartse beweging van het paard je navel richting de oren van je paard bewegen.

_mjwb

Berichten: 2191
Geregistreerd: 07-01-16
Woonplaats: Zuid Holland

Re: Recht op zitten.. Hoe?!

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-08-16 22:17

Om mijn houding te verbeteren rij ik best wel vaak met een zweepje achter mijn rug en dan het begin van het zweepje en het einde voor mijn armen. Het helpt bij mij echt!

Endurance: Impulsklasse + 1 (22,4 goedgekeurde km’s) | Klasse 1 + 5 (163,6 goedgekeurde km’s) | Klasse 2 + 1 (47,8 goedgekeurde km’s)
_mjwb @ [WN-ITP] Dutch Dynamite goes western

Alicia2u

Berichten: 3418
Geregistreerd: 14-09-06
Woonplaats: Zundert

Re: Recht op zitten.. Hoe?!

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-16 11:05

Ik ga mee met een boel van het bovenstaande. Je houdiing moet je als één geheel zien en een echte quick fix is er niet. je hebt al een boel tips gehad voor je bekken. Les nemen van een specialist op houding en zit gebied is altijd aan te raden. Ik heb nog wel een laatste tip voor je:

Je zit met erg ronde schouders op je paard. Je kunt heel hard proberen dat op te lossen door je borstbeen op te tillen of je bovenrug te strekken, maar dat zal maar in beperkte mate helpen zolang je je handrug naar boven rolt. Je duimen moeten het hoogste punt zijn, maar nu rijdt je met je handpalmen naar beneden. Oefen dit ook zonder paard, als je loopt bijvoorbeeld. Laat dan je duimen naar voren wijzen. Op die manier rollen je schouders automatisch terug en strekt je bovenrug meer.

Equus Pondus Hippische SportOefentherapie: Houding van ruiter en paard
Balance Coach, Lessen, workshops en lezingen
Bezoek ons youtube-kanaal en Facebookpagina voor tips en tricks voor je houding

pateeke
Berichten: 1428
Geregistreerd: 12-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-16 16:15

Ik heb de indruk dat je zoveel op je houding let en het zo goed wil doen dat je er gespannen van raakt en daardoor ook gespannen gaat zitten wat nefast is voor een goede houding. :)
Mijn tip is dus in de allereerste plaats: ontspannen en iets minder perfectionistisch proberen te zijn.
Daarnaast: eigenlijk zit je onvoldoende op je zitbeenknobbels (zo lijkt het althans). Deze zouden verticaal op het zadel moeten terechtkomen. Je zou met andere woorden een loodlijn moeten kunnen tekenen van aan je zitbeenknobbels tot op de grond.
Op de eerste foto kijk je bovendien nogal naar beneden. Dit maakt dat je onbewust ook je rug gaat bollen. Probeer je hoofd recht te houden. Dit heeft al veel invloed want je hoofd is een van de zwaarste onderdelen van je hele lichaam en heeft met andere woorden best wel wat impact op je houding.

Enkele boeken die jouw misschien kunnen helpen zijn 5 minute fixes to improve your riding van Wendy Murdoch (hierin staan veel oefeningen voor zowel tijdens het rijden als buiten het rijden om), centered riding van Sally Swift en Posture and Performance van Gillian Higgins.

Succes!

Kmbrly

Berichten: 1608
Geregistreerd: 11-05-09
Woonplaats: Rekem

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-16 21:50

_mjwb schreef:
Om mijn houding te verbeteren rij ik best wel vaak met een zweepje achter mijn rug en dan het begin van het zweepje en het einde voor mijn armen. Het helpt bij mij echt!


Wou ik ook al zeggen :')
En raar maar waar het heeft effect !

I know you'll be a sun in somebody else's sky

dresjoepie

Berichten: 2399
Geregistreerd: 23-11-13

Re: Recht op zitten.. Hoe?!

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-16 23:28

Vraag iemand om je schouders en rug te tapen wanneer je recht staat Wanneer je "krom" gaat zitten begint de tape te trekken En ben je je er steeds van bewust dat je houding niet goed is

Stef_Alinde

Berichten: 268
Geregistreerd: 02-06-09

Re: Recht op zitten.. Hoe?!

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-16 00:26

Ik moest vroeger op de manege altijd doen alsof ik een mooie broche of speldje had op mn shirt en omdat die zo mooi was dat ik moest doen alsof ik er heel trots op was en aan iedereen moest laten zien.
Heel kinderachtig als ik er nu aan denk maar het heeft me zeker wel geholpen.

420BlazeIt

Berichten: 2106
Geregistreerd: 10-12-12

Re: Recht op zitten.. Hoe?!

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-16 00:54

Bekken kantelen toch?
Zo heb ik het me geleerd. Achterwerk naar achter en boezem naar voren, ook gewoon in je dagelijks leven (ik had daar ook last van - ben ervan af door dit). Je schouderbladen goed bij elkaar houden.

Zit je zadel wel lekker? Het ziet er ongelofelijk oncomfortabel uit. Als je probeer om zo zwaar mogelijk op je paard te zitten zit je al wat meer op je bips.

Jes

Berichten: 12052
Geregistreerd: 12-11-02
Woonplaats: Frankrijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-16 07:06

kimz_angel schreef:
_mjwb schreef:
Om mijn houding te verbeteren rij ik best wel vaak met een zweepje achter mijn rug en dan het begin van het zweepje en het einde voor mijn armen. Het helpt bij mij echt!


Wou ik ook al zeggen :')
En raar maar waar het heeft effect !Zo heeft een oud paarden man mij ook les gegeven en ik zit nog altijd netjes recht. Mijn moeder herkend mij ook van 100den meters afstand vanwege mijn rechte zit.

Bralindy

Berichten: 3281
Geregistreerd: 06-11-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-16 07:35

Buikspieren aanspannen, bekken kantelen en je beugels wat langer :+ wat ook help is die zweep methode. Dan moet je wel

"Unable are the loved to die, for love is immortal." - Emily Dickinson

fjordnina
Berichten: 8861
Geregistreerd: 14-10-05

Re: Recht op zitten.. Hoe?!

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-16 08:13

Als je bereid bent om zitlessen te volgen zou ik je een centered riding instructrice aanraden. Die werken vanuit de visie dat je lichaam bestaat uit ballen die op elkaar gestapeld in balans moeten blijven. Op de website van centered riding staan namen van cr instructeurs.

Na 15 jaar op Bokt sluit ik het hoofdstuk.

evaxfanny
Berichten: 54
Geregistreerd: 11-11-12

Re: Recht op zitten.. Hoe?!

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-08-16 19:02

Ik weet niet of het tot je mogelijkheden behoort maar tegenwoordig bestaat er zoiets als de flexchair, een soort stoel waar je op gaat zitten en dan zie je op een scherm hoe je zit (scheef, te veel naar voren, te veel naar achter enz). Het is nogal lastig uit te leggen maar bij mij heeft het echt geholpen! Volgens mij zijn er een paar mensen in nl met zo'n stoel ter beschikking.

laziezo

Berichten: 137
Geregistreerd: 17-06-09

Re: Recht op zitten.. Hoe?!

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-16 20:27

Probeer eens om je bovenlichaam uit te strekken en de schouders dan naar achter te duwen ;) Proberen kan altijd toch? :)

Ken jij 't Voedingscentrum voor paarden al ?
http://www.voedingscentrumvoorpaarden.nl of volg ons op instagram/facebook!

Pindakaa7
Berichten: 606
Geregistreerd: 28-07-16
Woonplaats: Ja

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-16 20:37

Wat mijn instructrice meestal als tip heeft voor ditsoort problemen:
Beeld je in dan je een krokodillenstaart hebt, die je naar voren tussen je benen richting je neus wil trekken :D klinkt een beetje vreemd maar voor mij helpt het wel goed.
Daarvoor moet je niet je neus naar beneden doen natuurlijk maar juist je bekken kantelen door je buikspieren aan te spannen.
En ontspan je bovenbenen!
Ohja en maak jezelf lang.

Joliieeenn
Berichten: 939
Geregistreerd: 05-12-12
Woonplaats: Tongeren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-09-16 07:39

Waaauw. Iedereen super bedankt voor de tips! Ik heb het zo druk gehad dat ik nu pas kan reageren.

Het zadel is echt verschrikkelijk waar ik daar op zat. Maar moest dit paard even "snel" rijden en had daarna les met een ander paard. Dus zadel waar ik normaal mee rijdt lag op dit paard. Ik heb al iets vooruit gang geboekt. Ik blijf er heel bewust mee bezig en ben ook een paar keer naar de fysio geweest omdat ik in het dagelijks leven ook krom loop en zit.

Hier even een foto van hoe het er nu uitziet!
Afbeelding

"Do a loony-goony dance
'Cross the kitchen floor,
Put something silly in the world
That ain't been there before."

pateeke
Berichten: 1428
Geregistreerd: 12-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-16 08:04

proficiat met de vooruitgang! Het ziet er inderdaad al heel wat beter uit.
Wat me hier wel opvalt is dat je linkerpols gekanteld is. Daardoor zet je eigenlijk je hand wel behoorlijk vast naar mijn idee en kan je denk ik moeilijk op de mond inwerken. Hetzelfde zie ik eigenlijk ook op de eerste foto van je OP. Moet je eens op gaan letten als je weer gaat rijden hoe je paard daarop reageert.
Je lijkt mij - maar ik kan het natuurlijk ook helemaal mis hebben - toch ook nog wel wat gespannen op je paard zitten. Klopt dat? Gewoon lekker ontspannen hoor, je rijdt voor je plezier :)
Laatst bijgewerkt door pateeke op 27-09-16 08:10, in het totaal 1 keer bewerkt

Simpelman
Berichten: 4155
Geregistreerd: 24-03-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-16 08:05

Het ziet er naar uit dat je sterk geconcentreerd bent op alles dat je doet met je paard en jezelf.
Dat heeft als gevolg dat je overal "bezig" bent met doen.

Hoe gek het ook klinkt een goede zit is voornamelijk "niets doen".
Je zoekt je ontspannen evenwicht bovenop je zitbeen knobbels, alert maar totaal ontspannen, als een jongleur.
Je hoofd, als een bal op een stok, op je hals, je armen hangen ontspannen af en vangen je paard slechts op.

Je geeft je over aan je paard, je gaat mee in zijn evenwicht en zorgt dat je hem hierin niet stoort.

Je hoeft helemaal niets te doen met je handen, wanneer je in het ritme van de bewegingen en het evenwicht zakt, dan wordt je één en dan heb je slechts je zit en been hulpen nodig om de houding van je paard te beinvloeden.
Je doet dat nu vrijwel totaal met je handen waardoor je je paard belet zijn eigen evenwicht te vinden.
Het is essentieel dat een paard eerst zijn eigen evenwicht onder de ruiter hervindt.

Vergeet het te voldoen aan "het plaatje", het plaatje kun je niet doen, "het plaatje" ontstaat vanuit ontspanning en evenwicht en kan pas volmaakt zijn als het paard een volmaakt eigen evenwicht heeft bereikt na jaren van training.
Het is een eveolutie.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, Janneke2 en 5 bezoekers