Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
AlwaysH schreef:Is je pony soepel? Als je pony niet soepel is kan hij van last al snel het bit vast willen pakken.
Jetta schreef:Les nemen, dit met je trainer bespreken, harnachement controleren, hangt het bit op de juiste hoogte, ligt het op de juiste plaats?
Een dubbel gebroken bit is niet per definitie zachter. Er zijn paarden die liever een ongebroken of zwaar bit hebben, dat rustiger in de mond ligt.
Ik kan hier natuurlijk niet zien hoe je omgaat met je teugelvoering. Korte duidelijke signalen zijn fijner voor je paard.
Princesj schreef:Als hij in de galop vooral vast pakt, denk ik inderdaad dat het een balansprobleem is. Mijn bijna 5 jarige heeft daar ook een handje van, zij doet het meestal op 1 hand. Truc is om hem dan met je been van de kant af te drukken waar hij "vast" houd, zodat je weer meer op 2 teugels komt. Dus niet terugtrekken, maar juist loslaten.
Princesj schreef:Voorwaarts rijden zolang hij op en neer beweegt. En probeer juist eens geen stelling en buiging te vragen, maar gewoon recht. Anders heb je kans dat je ze gaat verbuigen, waardoor ze van het achterbeen komen en gaan klapbakken. Hou het simpel!
Waarom moet hij spelen met het bit trouwens? Dat doet geen een van mijn paarden, gewoon een rustig mondje is best fijn.
Abacab schreef:Wat bedoel je eigenlijk met vastpakken? Ik kan me niet voorstellen dat hij het bit tussen zijn kiezen pakt. Want een bit dat goed past drukt op de tong en de lagen en blijft vrij van het gebit.
Ik denk dat je bedoeld dat je paard zich sterkt maakt waardoor jij niet meer kunt communiceren via het bit. Het paard geeft dan niet na. En nageven moet je een paard leren. Een paard wordt niet nageeflijk geboren.
Bij het nageven stelt het paard zich emotioneel open voor jouw hulpen waardoor je met je paard op een bijna telepathische manier kunt communiceren. Daarvoor moet je bouwen aan een band van wederzijds respect en vertrouwen. Want pas dan kan een paard zich voor jou openstellen en jouw commando's opvolgen.
bontejames schreef:Ik vraag ook advies omdat ik er zelf niet uit komt en mijzelf ook niet goed weet te verwoorden. Het paard laat de hulpen inderdaad dan niet doorkomen. Het bit zit goed en de tandarts is net geweest. Hij loopt verder in stap en draf nageeflijk en in de galop niet constant.
idefix4 schreef:Ik heb een tip gekregen om de dynamic te proberen van Sprenger? Die is iets anders opgebouwd. Mijn paard heeft er gisteren echt op lopen sabbelen en kouwen. Hij moest er over nadenken.![]()
En verder kunnen er bij een 5 jarige nog wolfstandjes in de weg zitten? Die kun je niet altijd meteen zien, maar kunnen er wel zijn.
anais96 schreef:Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar je antwoorden op de rijtechnische vragen die gesteld worden. Het hoeft niet altijd aan je bit te liggen, het kan ook een rijtechnisch probleem zijn. Je geeft aan dat hij niet goed aan de hulpen is toch? Misschien moet je aan de slag gaan met het rijden van veel overgangen en tempowisselingen. Komt hij heel moeilijk terug, zet je 'm gewoon stil. Reageert hij niet op je been, geef een keer extra been naar voren. Hij kan nooit fijn in de aanleuning worden als je er niet aan kunt rijden.
Voor hetzelfde geldt ligt je probleem ergens anders maar dat is moeilijk te bepalen van achter de computer
bontejames schreef:Verder rijd ik veel overgangen, denk aan stap draf, stilstand draf, stap galop en dat afwisselen. Ook tempowisselingen in de vorm van verruimen en juist verzamelen.
Floortz schreef:bontejames schreef:Verder rijd ik veel overgangen, denk aan stap draf, stilstand draf, stap galop en dat afwisselen. Ook tempowisselingen in de vorm van verruimen en juist verzamelen.
Blijf dat maar eens een jaartje doen, of nog langer, en kijk dan terug naar zijn ontwikkeling.
Paardje is nog maar 5 jaar. Die moet nog uitgroeien, kracht opbouwen, balans krijgen en dat ook met een ruiter erop. Vergeet ook VWNW niet. Heel goed voor de balans.