hoe leer ik mijn paard de juiste galop

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, SayaJones, A_nouk, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
astrid

Berichten: 245
Geregistreerd: 08-02-01
Woonplaats: weelde

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-03-01 00:52

als ik lucy aan wil laten galopperen dan springt ze wel goed aan alleen springt ze constant over kruist in de galop en gaat erv ook nog eens vandoor in de galop.
ik probeer dan wel te blijven zitten wat erg moeilijk is ik moet ook de teugels "loslaten"in ieder geval ik mag ze niet strakker gaan aannemen wat erg moeilik is omdat ze echt uitbreekt hoofd omhoog en niet op mijn benen reageert.ze is nog wel onervaren in de galop en ik zelf vind het ook wel wat eng om haar aan te laten galopperen.komt ook wel dat ik gezien en zelf ervaren heb dat ze dus gewoon tegen de muur aanloopt.aan de longelijn galoppeert ze dus wel rustig en op het goede been zonder overte springen of te kruisen ik snap dus ook niet dat ze dat wel goed doet wie kan mij daar in helpen alle tips zijn welkom.


Martine__oud
Berichten: 5
Geregistreerd: 17-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-01 12:04

Hoi Astrid. Waarschijnlijk heeft je paard moeite om haar evenwicht te vinden. Je schreef al dat ze nog erg onervaren is in de galop. Een jong paard moet leren om z'n evenwicht te vinden. Het is dus niet zo vreemd dat ze het alleen doet als jij er op zit, een ruiter verstoord het evenwicht namelijk. Het paard moet nog wat sterker worden en het evenwicht leren vinden, probeer veel rechtuit te galopperen. Geen (moeilijke) bochten rijden. Probeer hem inderdaad niet te hinderen en galoppeer gewoon in een lekker tempo (niet te hard, maar zeker niet te langzaam). Je zult waarschijnlijk wel merken dat het steeds beter wordt.
Succes!

Laui!

Berichten: 16863
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: wherever I wanna be

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-01 12:14

Het helpt het paard ook om in de goede galop te blijven door op de volte te rijden. Aan de longe loopt ze al op een cirkel, waarom zou je daar vanaf wijken als ze het nog niet helemaal snapt? En verder proberen niet te lang te galopperen maar veel overgangen te rijden.

Laui

"Restaureer je kerk / Stuur je kinderen ten oorlog / Lees handen tot je blind bent / Maar red mij niet " - Maarten van Roozendaal

I'm livin' the dream | Interessante dingetjes

Tabitha

Berichten: 47
Geregistreerd: 24-02-01
Woonplaats: Wieringerwerf

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-01 13:48

als je recht gaat ga dan niet op de hoefslag rijden, hij steunt zich dan namelijk aan de bakrand, dat heb je misschien niet door maar kijk maar naar een pony die jaren lang op een hoefslag rondjes loopt en hem, opeens naast de hoefslag zet, dat beest loopt dan niet meer recht op zijn eigen kracht
succes

Irisje
Berichten: 49
Geregistreerd: 20-03-01
Woonplaats: Geleen

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-01 16:43

Ik ken je probleem wel een beetje. Ik heb ook een jong paard, dat graag gallopeerd, maar nog moeite heeft om zijn evenwicht te houden.
Mijn instructrice gaf mij het advies om langere tijd achter elkaar met hem te galloperen, dus 5 minuten achter elkaar op een hand. Het leek mij veel voor een jong paard, maar ik moet zeggen dat het heel goed werkt. In het begin gaat het moeilijk, maar je voelt dat hij steeds beter in de galopbeweging komt. De laatste tijd gallopeerd hij veel beter, springt ook niet meer zo veel overkruist (aan de longe nog wel) en voelt hij beter aan. Misschien is dit het proberen waard.
Succes ermee

Mytens_oud

Berichten: 4184
Geregistreerd: 20-03-01
Woonplaats: omgeving Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-01 10:26

Hoi,
Laat je paard eerst eens aan de longe galoperen, springt hij over dan laat je hem terug komen naar de draf en doe het nog een keer. Lukt dit niet doe er dan een veer (elastiek) en op deze manier moet hij een beetje laag blijven met zijn hoofd en loopt dan automatisch wat meer door de rug en het zal dan makkelijker gaan.
Als je aan galoppeert met rijden en hij springt over dan neem je hem terug en galoppeerd opnieuw aan (want als je doorgaloppeert gaat hij er toch van door). Je doet dit op een volte. lukt het nog niet dan kun je beter professionele hulp vragen want anders 'verpest' je hem misschien alleen maar doordat je niet weet hoe je het moet oplossen. En vooral rechtop blijven zitten!! Succes!!!!!!! Pling

Hoofd AMF.
ik heb er 1, een chocolad met wit katertje,
Gizmo !! Mijn icon is zijn vader.

Renee_oud
Berichten: 12
Geregistreerd: 09-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-01 20:32

Hoi,

Mijn pony springt altijd netjes in de goede galop aan in de bocht maar zodra ze de bocht uitkomt gaat ze ervandoor en springt over naar de andere galop. Op de volte zetten heeft ook geen zin, dan springt ze ook over en gaat scheuren.
Weet iemand ook misschien wat eraan te doen is.

Renee

astrid

Berichten: 245
Geregistreerd: 08-02-01
Woonplaats: weelde

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-04-01 21:26

nou na al deze tips ben ik dus ook echt wel wat wijzer geworden.
ik ben haar eerst aan de longe lijn de galop aan gaan leren dat ging dus eigenlijk meteen goed toen weer onder het zadel en hoe eng ik het ook vonf ik ben toch steeds blijven proberen ,we hebben toen aan de longelijn met mij erop de galop uitgeprobeerd dat ging dus ook beter als alleen in de bak voor mezelf maar ook voor lucy was dit prettiger mijn zelfvertrouwen werd nu dus ook wat groter,daarna ben ik blijven oefenen en jawel hoor gisteren in de les ben ik in de rechtergalop aangesprongen en het ging vrij rustig niet overgesprongen of overkruist en wel twee keer de hoefslag rond en ook nog een vrij nette volte kunnen galopperen alleen dan komt het andere probleem dan is ze vrij opgefokt en loopt ze dus weer onder mij uit in de draf zodat ik haar weer kwijt ben ze buigt dan ook verkeerd af net achter haar hoofd gaat ze buigen zodat mijn teugels dan veel te lang zijn en zij zichzelf dus ook sterker maakt ,nieuwe tips zijn naruurlijk weer welkom <IMG SRC="/forums/images/smiles/shout.gif"> ik leer er veel van

francien
Berichten: 405
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: soesterberg

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-01 10:02

hoi astrid
ik heb een welhs K pony 6 voor mijn dochter gekocht een schat van een beest maar ze moets nog veel leren .
een van de ding was de galop ze deet het ook niet goed het zelfde als bij jou .
nou mijn dochter van 10 heeft les van een grand prix ruiter en die heeft norma (de pony van ons ) alleen op de hoefslag latten galopeen en net zo lang dat ze zelf zoek naar de goede galop en ik moet zeggen het gaat heel goed ze springt nog af en toe over

aglaranna

Berichten: 449
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: Belgiƫ, vlaams-brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-01 22:12

Ik heb dat bij onze jongste pony aangeleerd aan de longe, als hij verkeerd zat deed ik hem stoppen en dan onmiddelijk weer aansporen en wanneer hij (eindelijk??!!) in de juiste galop zit laat je hem zo enkele voltes lopen. (Hier heb je soms wel wat (veel) geduld voor nodig *LOL* Zo merkt hij/zij na wat oefenen wel dat het juist dat is dat je bedoelt.
Wanneer dit aan de longe geen probleem meer vormt, kan je het onder zadel proberen, waarschijnlijk gaat dit zonder problemen, indien niet pas je best dezelfde tactiek toe als aan de longe.

ik hoop dat dit eventueel helpt
succes & groetjes
Sarah

apenstaartje

Berichten: 709
Geregistreerd: 24-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-01 11:27

Hoi,

Ik heb wel eens gehoord op het verkeerde been licht rijden en dan laten aangalopperen.
Ik heb het zelf nooit geprobeerd, heb ook zelden problemen gehad. De laatste tijd wil 1 paard van ons slecht linksom aangalopperen (vanwege een gebitsprobleem). Ik kan het oplossen door het paard goed op 2 teugels te rijden en de binnenhand bij aanspringen te ontspannen. Groetjes Femmy

Mellien
Berichten: 1121
Geregistreerd: 23-03-01
Woonplaats: Warffum

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-01 16:21

Hwet wil ook wel helpen om in de joek het hoofd van je paard eerst naar buiten te sturen en dan als je hem weer naar binnen laat kijken aanspringen in galop. Ik heb ongeveer dezelfde problemen als Astrid. De Fjord die ik rij springt telkens op rechts in de verkeerde galop aan om dan vervolgens keihard door de bak te gaan scheuren. Op de volte zetten helpt niet want dan breekt hij vaak uit. Hij is erg sterk dus als hij op de volte echt naar links wil in plaats van rechts kan ik dit niet goed verhinderen. Heeft iemand misschien nog tips? En dan nog iets: ik neem de pony altijd weer terug naar draf als hij in de verkeerde galop zit om danopnieuw aan te springen in galop. Is dit een goede manier om hem in de goede galop te krijgen of is het misschien beter hem door te laten galopperen?

Margje

Berichten: 2534
Geregistreerd: 26-04-01
Woonplaats: Etten

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-01 19:47

hee,
ik ken het probleem ook,mijn pony heeft/had heel veel problemen met de rechtergalop. Ze spong eerst altijd verkeerd aan, toen heb ik geleerd om juist de stelling naar buiten te nemen, klinkt raar maar voor een jong paard helpt het wel om het te leren, nu gaat het al stukken beter als ik het zelf maar niet overhaast, dan springt ze verkeerd aan. Als dat 1 keer gebeurd is gaat ze in elke hoek weer aangalopperen en omdat dat niet de bedoeling is dus niet goed voorbereidt en op de verkeerd hand, maar met veel geduld kom je ene heel eind. O ja, en een goede instructrice/teur

Waventy

Berichten: 5285
Geregistreerd: 22-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-04-01 11:18

ja hebben wel meer mensen en paarden problemen mee.

als ik jouw was zou ik goed gaan opletten dat je je buiten teugel er aan hebt!!
niet met je binnen teugel, want daar vallen ze van om,en zeg je eigenlijkt de andere galop!

een paard heeft een kruislinkse werkin, dus rechts is link en links is recht (zop ongeveer.)

en natuurlijk ook duidelijke hulpen, in de bochten aanspringen is altijd makkelijker, en denk aan je buiten teugel.

groetjes lara

wanneer hij het goed heeft gedaan.
BElonen alsof de OS heeft gewonnen !!!

suc8

Z1+4 !!!!
reserve kampioen M2 dressuur!!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 bezoekers