hoe kan ik dit nu het beste aanpakken...?

Moderators: SayaJones, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Suzy

Berichten: 2241
Geregistreerd: 16-02-02
Woonplaats: Ittervoort ( L)

hoe kan ik dit nu het beste aanpakken...?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-12-03 11:35

Ik heb een klein probleempje met wedstrijd en het is iedere keer weer hetzelfde. Standaard als ik de preof ga rijden neemt Marco een of twee versnellingen terug met als resultaat ieder keer de coupon vol met: meer impuls. meer verruiming, meer voorwaarts en andere variaties hierop. Doodzonde, want de rest van de proef gaat meestal harstikke goed. Maar meneer weigert om harder te gaan, dus meestal is de middendraf/galop niet veel (terwijl het thuis tijdens de training wel super gaat) en over het algemeen zien de oefeningen er ook minder uit.
Ik heb er al aan gedacht dat ik hem zelf zo vast hield, door mijn zenuwen of dat ik het zo perfect mogelijk wil doen, maar dit is niet het geval. Ook de zweep doet hem bitter weinig tijdens zo'n proef, soms bokt hij even en gaat dan weer in hetzelfde tempo verder.
Jullie snappen al, hier wil dus thuis mee aan het werk, want dit doet hij ook als thuis iemand de proef voorleest. Ik heb vorige week al met mijn zusje wat geoefend, en het is nu zo dat het begin van de proef het tempo er nog aardig inzit, maar het lijkt onmogelijk voor hem om dat vast te houden.
Maar hoe kan ik dit het beste aanpakken. Veel proeven voor laten lezen, of juist niet. hoe en wanneer belonen of straffen....alle tips zijn welkom!

Sancho, Nationaal Kampioen M1 Haflingers 2010 !


Lielle

Berichten: 65041
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-03 11:54

thuis al een keer stevig rijden. Zeer waarschijnlijk ga je zelf toch "te netjes" rijden, dus een keer de figuren even vergeten en alleen op je impuls letten.

Eline

Berichten: 73129
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-03 11:57

het zou inderdaad voor een groot deel aan jou kunnen liggen (ik zeg niet dat dit zo is, het zou kunnne) dat je inderdaad zoals Lielle zegt 'te netjes' wil rijden en daardoor gewoon minder 'fel' in je hulpen bent.

orsini

Berichten: 1228
Geregistreerd: 28-10-03
Woonplaats: noord holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-03 12:37

heb precies hetzelfde probleem met mijn paard, maar daar ligt het meer aan het feit dat nu de wedstrijden binnen zijn en ik altijd buiten train, merk meteen dat als hij de binnenbak in komt langzamer/trager gaat lopen omdat het dan best warm is. Weet niet of jij ook altokd buiten rijdt??? Dan kan het daaraan liggen,


http://www.equi-unity.nl als paarden je passie zijn.......

3e graads instructrice Rechtrichten (academische rijkunst)

Gjilke

Berichten: 4695
Geregistreerd: 27-10-03
Woonplaats: Fryslân

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-03 22:53

Ik heb het met de mijne ook gehad, met het inrijden super, en in de proef niet vooruit te branden. Eerst lag het aan mijzelf, ik ging als ik een proef reed ineens helemaal rechtop en netjes zitten. Maar op een gegeven moment deed hij het altijd. Na veel proberen bleef er voor mij maar een ding over. Ik ben in de proef met scherpere sporen gaan rijden. Voordat ik nou iedereen over mij heen krijg, mijn pony ws echt gewoon lui. In de B en de L was er nix aan de hand, maarja in de M mag je niet meer met zweep rijden, en dat had hij heel goed in de gaten.
Ik weet niet of dit bij jou het geval is. Als hij het t huis ook doet, zou ik eerst naar mezelf kijken, en anders hem er maar eens flink aanpakken.

Lielle

Berichten: 65041
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-03 08:01

in dat geval gjilke is je paard niet voldoende aan je been maar aan je zweep. Een keer echt aanpakken in de ring en die verknoeide proef op de knoop toenemen en je bent van een hoop gedonder af (been there, done that).

CaroleKlomp
Berichten: 3253
Geregistreerd: 19-04-03
Woonplaats: Heede

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-03 08:06

Ik weet niet precies wat je met flink aanpakken bedoeld maar over het algemeen heeft dat niet zoveel zin. Ik zou ook inderdaad even de figuren vergeten en puur trainen op het voorwaarts zijn. Ik zou wel veel afwenden om het paard goed bij de les te houden. Dus zo min mogelijke op de hoefslag rijden. Je hodut je paard dan allert dus heeft hij minder tijd om na te denken. Of het aan jouw spanning ligt is erg moeilijk om te beoordelen, het kan natuurlijk best wel meespelen, maar dan kom je snel genoeg achter.

De beste wensen voor iedereen die ze kan gebruiken!

Lielle

Berichten: 65041
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-03 08:22

flink aanpakken betekent heel simpel reactie EISEN op je been. Dus niet hysterisch schoppen en slaan, maar been betekent naar voren. En dan mag die van mij ongecontroleerd naar voren weg schieten als het maar voorwaarts is. Alert op jou ben ik het helemaal mee eens net als met de verdere aanpak. Probleem is alleen dat je in de ring nu eenmaal met die proef te maken hebt, en dus niet op eigen houtje wat dingen kunt gaan doen.

En het been there, done that: reed jaren geleden een L proefje waarin het paard aanvoelde alsof ze door een halve meter klei moest ploegen (in de mooie binnenbak, terwijl ze buiten in de modder juist fijn aan het sjouwen was). Ik heb de hele proef braaf mijn best gedaan om haar netjes voorwaarts te rijden *resultaat nihil* en toen ze na het afgroeten niet eens aanstapte op mijn hulp (had geen sporeen aan) heb ik één keer bovenhands een ongelooflijke klap verkocht. Paard schoot naar voren, stapte heerlijk voorwaarts en tevreden de ring en heeft het nooit meer gedaan. Reactie van de jury was een 5 voor de ring verlaten en de opmerking "terecht".

Suzy

Berichten: 2241
Geregistreerd: 16-02-02
Woonplaats: Ittervoort ( L)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-12-03 10:04

Dat van die verknoeide proef heb ik ook al een geprobeerd, maar helaas heb ik een te nuchtere en eigenwijze haflinger die dan eens een flinke bok teruggeeft en gewoon verder sloft. Het is ook geen probleem van de laatste tijd maar ik heb hier al meer dan een jaar "last" van en begin het nu toch een beetje beu te worden dat ik nu noit eens een superproef kan rijden (dus zonder mijn fouten;) ).
Als ik de ring ga verkennen maak ik nog vlug zoveel mogelijk overgangen en tempowisselingen dat hij scherp aan het been is. En daar heb ik nog profijt van in het eerste deel van de proef, maar daarna zakt hij dus in.
Ik denk dat ik dus maar in de training meer op de impuls ga trainen tijdens een proef, want met 'gewoon" rijden gaat hij voorwaarts genoeg..

Sancho, Nationaal Kampioen M1 Haflingers 2010 !

INkie

Berichten: 4651
Geregistreerd: 05-05-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-03 11:31

Als hij in de proef 2 versnellingen terug neemt dan moet je met rijden je tempo 2 versnellingen omhoog leggen! dan gata ie in de proef weer 2 versnellingen terug en dan heb je het normale tempo Tong uitsteken

www.IngridGerritsen.nl
Gediplomeerd instructrice B t/m Lichte tour

Suzy

Berichten: 2241
Geregistreerd: 16-02-02
Woonplaats: Ittervoort ( L)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-12-03 14:05

INkie schreef:
Als hij in de proef 2 versnellingen terug neemt dan moet je met rijden je tempo 2 versnellingen omhoog leggen! dan gata ie in de proef weer 2 versnellingen terug en dan heb je het normale tempo Tong uitsteken


Marco ziet me al aankomen Clown

Sancho, Nationaal Kampioen M1 Haflingers 2010 !

swaida
Berichten: 56
Geregistreerd: 05-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-03 14:29

in je trainen toch consequenter zijn. been is weg en anders in je training een zweep er bij gebruiken. op je wedstrijd kan je inderdaad een ander spoortje gebruiken...dan heb je gewoon net even wat meer...
en ik zou hem zeker in je training tijdens het oefenen van een proef gewoon een keer flink vooruit "jagen"...en daarna opvangen en weer opnieuw beginnen en dat elke keer herhalen als hij er weer mee stopt.

Gjilke

Berichten: 4695
Geregistreerd: 27-10-03
Woonplaats: Fryslân

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-03 18:17

Lielle, ik weet het. Dit is nu ongeveer twee jaar geleden. Ik heb nou van iemand anders les, en rijdt niet eens meer met zweep. Hij luistert nu "gewoon" naar mijn been.

casanova

Berichten: 10939
Geregistreerd: 04-11-03
Woonplaats: maassluis

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-03 19:10

ik had ook een haflinger marco en had exact hetzelfde probleem als jij!!

ik ben er achterge komen dat hij een zwak hart had en door de trailerreis naar de wedstrijd te moe was om daar met impuls een proef te laten zien.
thuis was er dus niets aan de hand qua impuls.

mijn haflinger marco is 2 jaar geleden door een hartaanval tijdens training aan de longe overleden.

hartafwijkingen komen (te) vaak voor bij haflingers,wil jij het weten?
da hartonderzoek laten doen.........

ik las net je profiel enne mijn haflinger zijn oma was ook overleden aan een hartaanval met haar veulen van 4 maanden oud naast haar(dat veulen was marco's moeder!)

wie was de moeder van jouw haflinger?????????????

Nieuwe eczeemdekens te koop..voor maar 40 euro

Suzy

Berichten: 2241
Geregistreerd: 16-02-02
Woonplaats: Ittervoort ( L)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-12-03 11:03

de moeder van Marco heette Marita van de klingelbeecke, maar volgens mij staat niet in mijn profiel dat de moeder is overleden aan een hartaanval, wat het is geweest weet ik ook niet, kan idd een hartaanval zijn geweest maar misschien ook iets heel anders.
Nee, ik weet voor 100% zeker dat dit probleem niet medisch ligt, bij het inrijden tussen de andere paarden gaat het wel goed, met voldoende impuls en als we met de trailer naar de les (ongeveer dezelfde afstanden als naar een wedstrijd) rijdt hij de sterren van de hemel.
Het is net zoiets als wat hij nu weer ondekt heeft. Sinds hij geschoren is rijd ik hem in met een inrijdeken, maar meneer heeft nu door dat hij daardoor de zweep niet voelt, dus doet hij helemaal niets met de deken op, ik kan bij wijze van spreken meppen als ik wil, maar hij slentert gewoon door alsof hij niets gevoelt heeft Clown Hij gewoon net iets te slim voor mij Haha!

Sancho, Nationaal Kampioen M1 Haflingers 2010 !

Lielle

Berichten: 65041
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-03 17:22

simpele oplossing: inrijdeken eraf *LOL*

Lielle

Berichten: 65041
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-03 17:23

Jilke, mooi Knipoog

Suzy

Berichten: 2241
Geregistreerd: 16-02-02
Woonplaats: Ittervoort ( L)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-12-03 17:32

Lielle schreef:
simpele oplossing: inrijdeken eraf *LOL*


Ja hoor dat gebeurt nu ook. Wie niet luisteren wil, moet maar kou lijden Haha!

Sancho, Nationaal Kampioen M1 Haflingers 2010 !

Lielle

Berichten: 65041
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-03 17:41

*LOL* *LOL* precies


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 bezoekers