plezier in het rijden

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, SayaJones, A_nouk, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Togechick

Berichten: 213
Geregistreerd: 18-09-12
Woonplaats: Tilburg

plezier in het rijden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-12-13 13:44

Ik weet niet zeker of dit topic hier goed staat, maar ik hoop het.

Ik heb mijn merrie (arabier, 18 jaar) nu iets meer dan een half jaar en we hebben haar begin november van stal verhuisd.
Op de vorige manege waar ze stond ging het rijden meestal goed (iig tot mijn tevredenheid), ik heb er aan het begin wat moeite mee gehad dat ze nogal schrikkerig is, maar ik heb er in mijn les aan gewerkt (het ligt aan mijn eigen ontspanning tijdens het rijden) en de laatste 2 maanden op de oude stal ging het gewoon goed.

Nu staan we dus al bijna 2 maanden op een nieuwe plek, waar veel mensen zijn die erg goed kunnen rijden (ik ben laat begonnen en rijd pas 2,5 jaar, en al helemaal geen wedstrijden). Ik merk dat ik sindsdien steeds onzekerder word over mijn eigen rijstijl en het rijden gaat ook steeds slechter. Ze schrikt veel en reageert slecht/weinig op been, waardoor ik weer gefrustreerd raak.
Ik werk eraan in mijn les, door te proberen meer te ontspannen en goed adem te halen tijdens het rijden, meestal gaat het dan aan het einde van de les goed, maar zodra ik weer alleen rijd, begint de ellende weer.

Ik weet dat het aan mij ligt, zoals ik zeg: ik merk heel duidelijk aan mijn paard dat ze, als ik zelf ontspannen zit en ademhaal, beter reageert op mijn hulpen en ontspannender loopt ipv met haar hoofd omhoog. Dus wat dat betreft weet ik wat ik moet doen, maar door alle frustratie en inmiddels ook angst, lukt het me eigenlijk alleen nog tijdens mijn les om ontspannen met plezier te rijden.
Ik ga er eerlijk gezegd ook tegen op zien, niet eens zozeer tegen wat Missy gaat doen, maar meer hoe boos ik zelf soms kan reageren.. Ik ben dus op zoek naar mensen die dit ook hebben/ hebben gehad en eventueel tips hebben om weer wat plezier te krijgen.

14-11-2015 Elsa <3


brighteyes85

Berichten: 1203
Geregistreerd: 18-07-11
Woonplaats: waar ik wil

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-13 16:54

heb ik zelf ook heel erg last van gehad, ik houd dit plaatje altijd in mijn achterhoofd
Afbeelding

It's the mark of an educated mind to be able to entertain a thought without accepting it - Aristotle

piendumaitre

Berichten: 15694
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-13 19:08

Tineke er zullen altijd mensen zijn die beter rijden dan jij. Zeker als je op een stal staat zoals bij jou. In de paarden wereld lopen veel mensen met een hoge borst rond hetzij omdat ze een geweldig paard hebben, hetzij dat ze heel goed wedstrijd rijden met drie winstpunten per wedstrijd :+ enz.
Probeer dat maar helemaal los te laten en richt je op je eigen paard en ga met plezier weer rijden.
Een grappige anekdote om de betrekkelijkheid van een heleboel zaken je in te laten zien. Ik was ooit met mijn merens in de RAI los aan het rijden ter voorbereiding van onze kür op muziek. Ankie v. Grunsven was voor ons aan de beurt ik geloof met een Clinic. Haar paard wilde niet de ring in. Dus toen heb ik haar geholpen door met mijn merens voorop te gaan waarna ze zo binnen was. Lachend wij beiden, zij: "dank je wel", ik: "graag gedaan" en ze kon beginnen.
Daarmee bedoel ik dus te zeggen, zelfs een top ruiter met een top paard krijgt soms zaken niet voor elkaar en we zijn tenslotte op de wereld om elkaar te helpen niet waar. Het kan altijd mooier en beter maar uiteindelijk zijn we allemaal maar kleine stumpers die van onze paarden houden en graag willen rijden.
Richt je dus op je eigen paard, vind je plezier weer terug en laat alle kale kak mooi van je af glijden. Ieder paard en ruiter heeft zijn eigen plaats in het geheel, de een die aan de top rijdt, de ander die zo cool en bom proof is en niets geeft om veel publiek, grote hal en applaus en even de topper helpt. De een kent iedereen en de ander gaat geruisloos op in het geheel. Beiden mogen er zijn en zijn even waardevol.

Brighty wat een mooie bijdrage. Helemaal waar en erg leuk.

Just_Simple
Berichten: 172
Geregistreerd: 13-10-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-13 19:21

Ooit, nog niet zo lang geleden dacht ik precies als jij.
Ik had een superleuke 4 jarige merrie waar ik ontzettend van kon genieten. Onbewust teveel druk op mezelf gezet.... Ik moest en zou er zo snel mogelijk op, ik moest volgend jaar gaan starten.... Alles moest volgens het perfecte plaatje....
3,5 maand geleden heb ik de keuze moeten maken tussen paardlief kunnen betalen of eindelijk m'n opleiding weer oppakken. Ik heb voor het laatste gekozen en loop nu stage op een zorgboerderij met een 3tal paarden.... De eerste dag meteen het bos ff ingestuurd met een paard.... Toen viel het kwartje..... Niks moet, behalve genieten met je paard. Ik rij amper meer, alleen als ik echt zin heb en geniet er dan ook echt van...
Wel een iets ander verhaal, maar meis.... Geniet van je pony en kijk niet teveel naar dat perfecte plaatje, lekker door oefenen en iedereen moet paardrijden leren... Is ook lastig, ieder paard is anders en je bent nooit uitgeleerd ;)typfoutje

Op zoek naar een fijne rustige pensionstal, opfok of je paard een mooie oude dag gunnen?
http://www.countryfairhoeve.nl

Togechick

Berichten: 213
Geregistreerd: 18-09-12
Woonplaats: Tilburg

Re: plezier in het rijden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-12-13 09:44

Bedankt voor jullie mooie reacties! Ik dacht dat ik de enige was die dit heeft, voelde me al een slechte eigenaar :) Ik ga proberen om sowieso altijd te gaan om IETS met haar te doen, maar niet meer altijd te rijden als ik er ben. Misschien dat ik het kan afwisselen met oefenen met longeren!

14-11-2015 Elsa <3


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: EliseXJoelle, MCE, niienn en 10 bezoekers