Wat kan er mis zijn met mijn paard?

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, SayaJones, A_nouk, C_arola

 
 
FCSA

Berichten: 5903
Geregistreerd: 30-10-01

Wat kan er mis zijn met mijn paard?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-12-13 19:52

Ik zit een beetje in over mijn vijfjarige. Ik heb hem sinds hij zadelmak is gemaakt en hij is eigenlijk altijd vrij stijf en slecht aan het been geweest. (Bij het zadelmak maken vonden ze hem al 'exceptioneel stug'.) Hij heeft grote moeite met loslaten in de kaak en kantelen in zijn bekken, en komt in protest wanneer hij linksachter onder moet plaatsen. Hij maakt zich graag lang en valt op de voorhand. Ik heb eigenlijk nog nooit een paard meegemaakt dat zijn lichaam zo slecht gebruikt.

Met springen/buitenrijden gaat het over het algemeen wat beter. Mijn instructrice krijgt hem goed en ontspannen aan het lopen, maar is wel ongerust over het feit dat hij iedere training zo stijf begint.

Er is al eens bloed getrokken (ietwat te weinig magnesium, wat hij nu bij krijgt, en iets verhoogde leverwaarde, wat geen issue was volgens de DA) en er zijn verschillende osteo's/cranio's/masseurs etc bij geweest. Zij vinden hem allemaal vrij gespannen in zijn vel zitten (hoge spiertonus). Tuig wordt regelmatig nagekeken en hij krijgt vitaminen/mineralen bijgevoerd.

Ik vraag me af wat ik het beste kan doen. Rug eens op de foto laten zetten? Heeft iemand iets soortgelijks meegemaakt en een oplossing gevonden?

Alvast dank!


Sammie

Berichten: 71599
Geregistreerd: 04-06-03

Re: Wat kan er mis zijn met mijn paard?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-13 20:42

Hoe staat hij op stal? (omgeving, drukte, alleen, voerschema (welke brok,kuil,hooi etc) etc.?)

- Offline -

FCSA

Berichten: 5903
Geregistreerd: 30-10-01

Re: Wat kan er mis zijn met mijn paard?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-12-13 20:47

Hij staat op een pensionstal in een rustig deel, komt in de winter 2-4 uur per dag in de paddock en 's zomers de hele dag in de wei. Hij krijgt veel hooi en 1.5kg brok per dag.

FCSA

Berichten: 5903
Geregistreerd: 30-10-01

Re: Wat kan er mis zijn met mijn paard?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-12-13 20:48

Ik bekijk net wat filmpjes van de zomer en daar lijkt hij wel een stuk losser te zijn. Wellicht dus ook last van de kou (wat zou betekenen dat het een spierprobleem is?).

StableDoor

Berichten: 1589
Geregistreerd: 23-10-09

Re: Wat kan er mis zijn met mijn paard?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-13 13:30

Ik denk dat hij voor een 5 jarige veel te weinig buiten komt en veel te veel brok krijgt. Heb je de mogelijkheid om hem 's winters minimaal 6 uur per dag buiten te zetten? Ik denk dat je krachtvoer kan minderen of zelfs helemaal kan weglaten. Lekker veel hooi geven en lekker veel beweging. Laat hem zo veel mogelijk het puppypaard zijn wat hij nog is.
Het kan ook zijn dat hij last heeft van groeipijnen. Het ene paard is sneller volgroeid dan het andere. De meeste paarden zijn tussen hun 6e en 7e levensjaar uitgegroeid, het kan zomaar zijn dat jouw paard er nog niet klaar voor is om bereden te worden.

Probeer in ieder geval of je hem langer buiten kan zetten en minder krachtvoer kan geven. Ik denk dat dat al een stuk scheelt. Van de hele dag op een paar vierkante meter staan wordt je natuurlijk ook stijf! Een paard kan prima zonder krachtvoer leven. Daar is nog eens onderzoek naar gedaan bij dravers (die ook echt op de baan liepen). De dravers die alleen hooi kregen presteerden beter dan de dravers die ook krachtvoer kregen. Ik kan alleen niet meer vinden waar dat onderzoek nou stond...

Je doet wel je best door alles te laten checken!

Succes :D

Sammie

Berichten: 71599
Geregistreerd: 04-06-03

Re: Wat kan er mis zijn met mijn paard?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-13 13:40

Euh… anderhalve kilo brok voor een vijfjarige veel? Dat vind ik niet veel hoor. Dat is, afhankelijk van het werk dat hij doet en het soort brok, voldoende. Groeipijnen voor een vijfjarige geloof ik niet in. Maar als hij als 3-jarige al als stug wordt benoemd, acht ik het te weinig beweging klein. Het kan wel zijn dat hij gevoeliger is voor de kou. Dan zou je hem met een dekentje los moeten rijden en die deken aan de kant leggen als hij ‘opgewarmd’ is.

Ik zat eerst te denken aan een te drukke stalomgeving waardoor hij te weinig rust krijgt en te veel stress (= aangespannen spieren). Hoe is hij met poetsen? Reageert hij met poetsen op bepaalde delen van zijn lijf?

Extra vitamines en supplementen zijn in theorie helemaal niet nodig als de brok (en ruwvoer) compleet zijn.

Je zou nog kunnen kijken hoe het gaat als hij elke dag beweging krijgt, waarbij ik bedoel elke dag rijden of longeren. Dit hoeft niet elke dag intensief te zijn, maar wel even de stap, draf en galop door z’n lijf (en met impuls van achter naar voren).

Staat hij op ijzers?

- Offline -

Achterom
Berichten: 19267
Geregistreerd: 28-09-04

Re: Wat kan er mis zijn met mijn paard?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-13 13:52

Het lijkt een beetje op het probleem wat mijn paard ook gehad heeft. In de winterperiode was hij met name vaak onregelmatig. Hij werd regelmatig behandeld door een osteopaat, maar zat dan ook zo weer vast.
Ook is hij een keer echt spierbevangen geweest. Ook was hij altijd relatief arm bespierd. Vorig jaar november heb ik maar weer eens bloed laten onderzoeken, daaruit bleek een (volgens de DA) licht tekort aan selenium. Dat kon het volgens haar niet zijn, maar voor de zekerheid was het goed als ik het toch ging bijvoeren.
Dus dat ben ik gaan doen, en het resultaat was vrij snel al geweldig te noemen. Paardlief liep ruimer dan ooit en is de hele winter regelmatig gebleven.
Tegelijkertijd zijn we het hooi gaan onderzoeken. Het bleek relatief goed te zijn, maar wel met een tekort aan selenium en een scheve calcium-fosfor verhouding, waardoor de opname van andere mineralen in het lichaam zoals magnesium ook niet goed kon plaatsvinden.
Hierop ben ik equilin basic gaan bijvoeren, wat samen met de selenium dé oplossing voor mijn paard bleek te zijn. Hij is compleet veranderd, zowel qua gedrag als lichamelijk. De bespiering is enorm verbeterd, hij loopt veel ruimer, is soepeler. Groot voordeel is ook dat hierdoor minder snel iets vast gaat zitten, dus eens per jaar een osteopaat is ruim voldoende voor onderhoud nu.

Mijn conclusie is voor mijzelf in ieder geval dat alleen ruwvoer in theorie heel goed klinkt, maar dan moet de kwaliteit hiervan echt perfect zijn. En helaas is dat zelden het geval.
Ik zou je daarom zeker aanraden om je ruwvoer te laten analyseren. En als dat niet kan (bijvoorbeeld omdat dit vaak wisselt) toch eens te kijken naar een compleet supplement om bij te voeren.
Verder zou ik ook een uitgebreid bloedonderzoek aanraden en zelf de uitslag bestuderen. Want waar soms maar een klein tekort zichtbaar is, is uiteindelijk soms toch een signaal voor een groter probleem. En DA's missen dat signaal helaas nog wel eens.

linnie050

Berichten: 9153
Geregistreerd: 20-04-11
Woonplaats: Gelderland de veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-13 14:07

Misschien is dit wat voor je:

http://www.joy4horses.nl/index.aspx?pagID=484

Andere adressen:
http://www.happy-athlete.nl/Therapeuten.html

Mijn lease paard krijgt vanmiddag zijn 2e behandeling...
Na de eerste behandeling merkte ik al dat hij veel sneller fijner door het lijf loopt en minder lang stijf blijft.
Alleen gaat het bij mij om een 20 jarige.
Op stal hebben 2 andere mensen er ook plezier van jongere paarden.

Ik heb ook nog dit topic geopend maar nog weinig reacties

[MD] Welke paardenmassages bestaan er en waarvoor?

En inderdaad kan je paard ook een tekort hebben.
Een paar dop stal krijgt krijgt vit. E met selenium en loopt ook een stuk minder stijf.

FCSA

Berichten: 5903
Geregistreerd: 30-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-12-13 16:32

Dank allemaal voor het meedenken!

@stabledoor: ook toen hij 13 uur per dag buiten kwam bleef hij zo stug. Minder krachtvoer is een optie, maar dat vind ik lastig omdat hij al zo flegmatiek is... Hij is trouwens vrijwel helemaal uitgegroeid (ziet eruit als een volwassen paard).

@sammie: hij is ultiem relaxed met alles, kijkt nergens van op of om. Hij staat in een aparte stal met 6 paarden. Reageert nergens op met poetsen. Hij staat rondom op ijzers inderdaad (omdat zijn hoeven anders zo kort afslijten dat hij gevoelig gaat lopen).

@wendy: ik heb zijn voer laten analyseren en hij krijgt een speciaal op hem afgestelde vitaminen/mineralenmix, waar ook selenium (en vit. E) in zit. Uit het bloed bleek ook geen tekort. Wel goed om te weten dat je met vit/min zoveel voor elkaar kunt krijgen! Misschien moet ik toch nog eens iets proberen...

@linnie: hij is dus al meerdere keren behandeld door osteos/cranios/chiros etc. Altijd zonder enig merkbaar resultaat. Ik vind het dan steeds zo zonde van mijn geld.. Jij hebt dus wel goede ervaringen met happy athlete?

linnie050

Berichten: 9153
Geregistreerd: 20-04-11
Woonplaats: Gelderland de veluwe

Re: Wat kan er mis zijn met mijn paard?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-13 19:09

Ja ik merkte duidelijk verschil met los rijden.
Ik zit alleen met een 20 jarig paard met artrose.
Hij is nu minder stijf en veel sneller los.
Net de tweede behandeling gehad dus ben benieuwd hoe het volgende week gaat!

Ik zou het toch eens proberen. Ik snap zonde van je geld maar vind het toch het proberen waard.
En anders inderdaad je paard op de foto laten zetten heb je misschien wel meer duidelijkheid.
Moeilijk hoor!
het is vreemd dat het paard dit altijd al had er zit duidelijk iets niet lekker.

aerdenhout1

Berichten: 15885
Geregistreerd: 24-02-06
Woonplaats: Velsen noord

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-13 19:12

Staat je paard ook buiten met een vriendje ( vriendjes, nog beter) waar hij mee gaat spelen?

wie zijn buisje lapt met leugens
vind, al lapt hij dag en nacht
toch altijd weer nieuwe gaatjes
daar waar hij niet had verwacht

FCSA

Berichten: 5903
Geregistreerd: 30-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-12-13 21:28

aerdenhout1 schreef:
Staat je paard ook buiten met een vriendje ( vriendjes, nog beter) waar hij mee gaat spelen?


Af en toe ja. In de zomer en op zijn vorige stal stond hij met meerdere andere paarden los. Maakte geen enkel verschil..

FCSA

Berichten: 5903
Geregistreerd: 30-10-01

Re: Wat kan er mis zijn met mijn paard?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-12-13 21:30

Als ik zijn vier benen en zijn rug op de foto zou willen laten zetten, hoeveel zou zoiets dan kosten?

Elco
Berichten: 1918
Geregistreerd: 20-08-06

Re: Wat kan er mis zijn met mijn paard?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-13 21:34

Heb je zijn SI gewricht ook na laten kijken.? Deze problemen komen mij bekend voor nadat mijn paard vast had gelegen in zijn stal.

Flynn ZZ-Licht (met pensioen) Unique ZZ-Licht startgerechtigd.!!

FCSA

Berichten: 5903
Geregistreerd: 30-10-01

Re: Wat kan er mis zijn met mijn paard?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-12-13 21:37

De osteo vond inderdaad wat problemen bij zijn SI-gewricht (maar was er niet heel ongerust over). Ik vermoed eigenlijk dat er iets heel erg is misgegaan met inrijden (bv. achterover gevallen) en dat hij daardoor niet lekker in zijn lijf zit.. Hoe is het SI-probleem opgelost bij jouw paard?

youngster

Berichten: 26261
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug!

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-13 21:42

FCSA schreef:
Als ik zijn vier benen en zijn rug op de foto zou willen laten zetten, hoeveel zou zoiets dan kosten?


Dat wil nog eens varieren per kliniek. Houd maar rekening tussen de 400 en 700 euro gok ik zo.
overigens denk ik dat dit wel een goede optie is. Je hebt al zoveel "alternatief" gedaan en daarmee uitgesloten.
Kan je nog wel meer gaan doen, maar ik zou denk ik zelf eerst rug/nek/benen uitsluiten. :j

Wise Guy 2003-2006

Schoonheidssalon, permanente make-up, wimperextensions en Shellac studio
http://www.mooibijmarielle.nl

FCSA

Berichten: 5903
Geregistreerd: 30-10-01

Re: Wat kan er mis zijn met mijn paard?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-12-13 21:43

Ik ben een beetje aan het lezen over rugklachten:

De klachten bij rugpatiënten zijn soms vaag en moeilijk om exact te benoemen. Een duidelijk kreupel paard herkent en erkent iedereen, maar een vage rugklacht is niet zo makkelijk te onderkennen. De symptomen zijn niet specifiek en kunnen sterk uiteen lopen. Heel vaak merkt de ruiter een zekere stijfheid, ongemak of verminderde werklust. De paarden vertonen een algemene verminderde prestatie en werken minder impulsief. Enkele mogelijke symptomen bij springpaarden zijn: veranderde stijl van springen, scheef springen, minder onderkomen, minder afdruk, links rechts verschil, weigeren, moeilijkheden in combinaties, bokken tussen de sprongen, enz… Dressuurpaarden worden soms wat vlak, missen oprichting, missen mooie stelling, zijn moeilijker te verzamelen, hebben moeilijkheden om achterwaarts te gaan of hebben problemen met zijgangen.

Klinkt wel bekend..

FCSA

Berichten: 5903
Geregistreerd: 30-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-12-13 21:44

youngster schreef:
FCSA schreef:
Als ik zijn vier benen en zijn rug op de foto zou willen laten zetten, hoeveel zou zoiets dan kosten?


Dat wil nog eens varieren per kliniek. Houd maar rekening tussen de 400 en 700 euro gok ik zo.
overigens denk ik dat dit wel een goede optie is. Je hebt al zoveel "alternatief" gedaan en daarmee uitgesloten.
Kan je nog wel meer gaan doen, maar ik zou denk ik zelf eerst rug/nek/benen uitsluiten. :j


Ja, ik vind het zo sneu om het rijtechnisch aan te gaan pakken als er iets in zijn lichaam mis zou kunnen zijn. Wel een hoop geld!

idefix4

Berichten: 4242
Geregistreerd: 15-07-08
Woonplaats: bommelerwaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-13 21:44

StableDoor schreef:
Ik denk dat hij voor een 5 jarige veel te weinig buiten komt en veel te veel brok krijgt. Heb je de mogelijkheid om hem 's winters minimaal 6 uur per dag buiten te zetten? Ik denk dat je krachtvoer kan minderen of zelfs helemaal kan weglaten. Lekker veel hooi geven en lekker veel beweging. Laat hem zo veel mogelijk het puppypaard zijn wat hij nog is.
Het kan ook zijn dat hij last heeft van groeipijnen. Het ene paard is sneller volgroeid dan het andere. De meeste paarden zijn tussen hun 6e en 7e levensjaar uitgegroeid, het kan zomaar zijn dat jouw paard er nog niet klaar voor is om bereden te worden.

Probeer in ieder geval of je hem langer buiten kan zetten en minder krachtvoer kan geven. Ik denk dat dat al een stuk scheelt. Van de hele dag op een paar vierkante meter staan wordt je natuurlijk ook stijf! Een paard kan prima zonder krachtvoer leven. Daar is nog eens onderzoek naar gedaan bij dravers (die ook echt op de baan liepen). De dravers die alleen hooi kregen presteerden beter dan de dravers die ook krachtvoer kregen. Ik kan alleen niet meer vinden waar dat onderzoek nou stond...

Je doet wel je best door alles te laten checken!

Succes :D

Ik deel echt je mening hierin, maar ik zit me net te bedenken hoe boos mijn paard was, toen de brokkies op waren! haha. Dat moet je mijn paard dan toch eens uitleggen. Zal wel door de suikers er in komen.

Ik zou idd ook willen weten wat er in zijn benen aan de hand kan zijn. Zo te lezen is dat nooit gedaan. Ik zou het niet zo snel in het voer zoeken dan. Want dan zie je vooral in de winter meer tekortkomingen.
En wat weet je van zijn voorgeschiedenis als veulen? Wij hebben ooit een veulen gezien, die altijd hetzelfde been voorzette bij het eten. Het andere zette hij nooit voor. Op zich zou je denken: "Nou en?" Maar die bleek later wel iets te mankeren aan zijn andere voorbeen. Dat kwam er pas uit toen ze hem onder het zadel wilden brengen. Er zat dus iets niet goed.

Mbt foto's maken, kun je informeren bij de paardendierenartsen. Die bij mij in de buurt maakt ook foto's. Een specialist mbt paarden. Ik zou dan de rug ook meepakken.
Ik wens je veel succes en hopelijk vind je een goed antwoord met een oplossing. Ik ben dan oprecht benieuwd wat het kan zijn.

Is je paard verzekerd? Want dan kan je het op de verzekering verhalen? Mijn paard was met die leeftijd verzekerd.

Groetjes, Anouk!
Engels gediplomeerd (Qualified) zadelmaker en lid van Society of Mastersaddlers in Engeland. Tevens zadel fitter. Kijk eens op mijn site: http://www.wellsaddle.nl

youngster

Berichten: 26261
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug!

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-13 21:45

Is ook een hoop geld. Maar als je allerlei voer/supplementen/fysio's & osteopaten erop los gaat laten zit je ook zo aan dat bedrag.
Sterker nog, ik denk dat je dat ondertussen al kwijt bent en je weet dus nog steeds niks.
Maar omdat het kleinere bedragen zijn steeds valt het minder op.

Wise Guy 2003-2006

Schoonheidssalon, permanente make-up, wimperextensions en Shellac studio
http://www.mooibijmarielle.nl

FCSA

Berichten: 5903
Geregistreerd: 30-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-12-13 21:48

idefix4 schreef:
[q
Ik zou idd ook willen weten wat er in zijn benen aan de hand kan zijn. Zo te lezen is dat nooit gedaan. Ik zou het niet zo snel in het voer zoeken dan. Want dan zie je vooral in de winter meer tekortkomingen.
En wat weet je van zijn voorgeschiedenis als veulen? Wij hebben ooit een veulen gezien, die altijd hetzelfde been voorzette bij het eten. Het andere zette hij nooit voor. Op zich zou je denken: "Nou en?" Maar die bleek later wel iets te mankeren aan zijn andere voorbeen. Dat kwam er pas uit toen ze hem onder het zadel wilden brengen. Er zat dus iets niet goed.

Is je paard verzekerd? Want dan kan je het op de verzekering verhalen? Mijn paard was met die leeftijd verzekerd.


Hij is klinisch en rontgenologisch gekeurd toen hij van de fokker naar de handelsstal ging, daar heeft hij maar een paar maanden gestaan dus toen heb ik hem niet opnieuw laten keuren. Stom misschien.. Hij staat inderdaad altijd met hetzelfde been (rechts) voor tijdens het grazen. Die hoef is ook breder/platter en rechtsom is hij soepeler. De afgelopen 2 dagen heb ik hard met hem getraind en vandaag aan de longe (heel rustig) leek hij korter te lopen met linksvoor...

Paard is verzekerd maar alleen basis, dus 'levensbedreigende aandoeningen' - helaas.

FCSA

Berichten: 5903
Geregistreerd: 30-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-12-13 21:49

youngster schreef:
Is ook een hoop geld. Maar als je allerlei voer/supplementen/fysio's & osteopaten erop los gaat laten zit je ook zo aan dat bedrag.
Sterker nog, ik denk dat je dat ondertussen al kwijt bent en je weet dus nog steeds niks.
Maar omdat het kleinere bedragen zijn steeds valt het minder op.


Heb je helemaal gelijk in! Hij heeft ook nog een tijd geheadshaked (vrijwel over inmiddels) dus daar is ook een hoop aan op gegaan..

FCSA

Berichten: 5903
Geregistreerd: 30-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-12-13 21:53

youngster schreef:
FCSA schreef:
Als ik zijn vier benen en zijn rug op de foto zou willen laten zetten, hoeveel zou zoiets dan kosten?


Dat wil nog eens varieren per kliniek. Houd maar rekening tussen de 400 en 700 euro gok ik zo.
overigens denk ik dat dit wel een goede optie is. Je hebt al zoveel "alternatief" gedaan en daarmee uitgesloten.
Kan je nog wel meer gaan doen, maar ik zou denk ik zelf eerst rug/nek/benen uitsluiten. :j


Kun je zo'n check ook (tijdens hetzelfde bezoek) in fases doen? Dus bv. eerst de benen en alleen als daarop niets te zien is ook de rug?
Laatst bijgewerkt door FCSA op 13-12-13 21:56, in het totaal 2 keer bewerkt

Freya6

Berichten: 2199
Geregistreerd: 27-02-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-13 21:54

Sjonge, nou zowiezo respect dat je heel goed wilt kijken naar je paard.
Is ze alleen stijf onder het zadel?

'Techniques are nothing if you can't read the horse' Pat Parelli

FCSA

Berichten: 5903
Geregistreerd: 30-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-12-13 21:55

Freya6 schreef:
Sjonge, nou zowiezo respect dat je heel goed wilt kijken naar je paard.
Is ze alleen stijf onder het zadel?


Nee ook aan de longe.. Aan de hand (stap) lijkt hij soms zijn passen niet helemaal af te maken (voorbenen), maar dat is al een stuk minder dan het ooit was. Ook los met een ander paard gaat hij alleen rennen als hij echt excited is (en misschien door adrenaline door de pijn hene loopt?).


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: MCE en 5 bezoekers