De volgende stap

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, SayaJones, A_nouk, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
pien26
Berichten: 216
Geregistreerd: 05-11-12

De volgende stap

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-12-13 17:16

Ik hoop dat ik hier goed sta, mijn tweede berichtje en durfde naast de eerste keer (die stond totaal verkeerd) niet meer te plaatsen. Maar wil graag wat advies.

Ik heb een ruim 3,5 jarige merrie. Eerst ingereden en veel lol gemaakt, buitenritten om verkeersmak te maken en gehoorzaamheid. (rijden 1x in de week) Ga eens in de zoveel tijd op les en ben nu begonnen met dresseren (dressuren?).
Nu komt het probleem, mijn merrie is erg voorwaarts wat ik graag wil en actie is reactie. Om haar op de achterhand te laten lopen moet ze juist langzamer stappen/draven en veel figuren rijden. Instructrice zei dat hard niet altijd actief is. Dit oefen ik maar nu ze op de achterhand loopt en een aanleuning heeft is ze weer een slungelige pony, net als dat ze net was ingereden. Ook vind ik haar dan sloom en minder snel reageren op mijn hulpen. Dat ze veel te diep loopt wist ik van te voren, maar weet niet zo goed wat de volgende stap is. Ik les niet meer omdat ze nu ergens anders staat om als het ware te overwinteren en rijd nu ook weer 1x in de week. Ze is toch nog erg jong.

Heeft iemand advies wat ik nu goed moet oefenen of volgend jaar mee kan beginnen?


Dribbel

Berichten: 13640
Geregistreerd: 13-08-05
Woonplaats: Cambridge (UK)

Re: De volgende stap

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-13 05:06

Ben het met je instructirce eens dat hard niet altijd actief is. Vaak zie je dat een paard over het tempo loopt, waardoor de passen verkorten en het paard 'uit elkaar valt'. Ik lijk uit je verhaal op te maken dat ze het moeilijk vind om onder te treden en niet meer op de voorhand te vallen, maar meer horizontaal komt. Het is nog een jong paard, dus het kan best zijn dat ze hier moeite mee heeft, doordat ze nog niet in balans loopt. Als gevolg gaat ze dan harder lopen om dat te compenseren. Als dit het geval is (ik heb je natuurlijk niet zien rijden), dan zou ik eerst aan balans gaan werken en vanuit daar het probleem van te hard gaan oplossen. Ik ben bang dat je met terugrijden, zoals je nu doet, het probleem niet oplsot, maar symptomen aan het bestrijden bent, waardoor je er later weer tegenaan loopt.

You just want to tag along so you can go all Jane Goodall on me at my high-school reunion because you got imprisoned in an all-girls school
DFTBA! Shiny! The game is on!
Instagram Twitter Tumblr Youtube Goodreads

pien26
Berichten: 216
Geregistreerd: 05-11-12

Re: De volgende stap

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-12-13 08:13

Bedankt dribbel, waarom het zo gaat is al een stuk duidelijker. Maar nu..
Ik wil namelijk niet kiezen tussen balans en hard/voorwaarts maar niet aan de teugel/aanleuning of op de achterhand met een mooie aanleuning maar niet vooruit te branden.
Ik rijd al veel figuren en overgangen in een rustiger tempo ( ik dacht dat ze altijd van zichzelf zo snel was).
Maar wat moet ik dan precies doen om haar op de achterhand in balans te krijgen zonder dat ze aanleuning heeft, want zodra ze op de achterhand komt hoef ik de teugel maar te raken of ze gaat veel te diep met haar hoofd. Ik wil graag eerst zelf oefenen aangezien dit in de lessen ook gebeurd.

appeltje93
Berichten: 29
Geregistreerd: 02-08-13
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-13 08:45

Het is nog een jong paard, daarom zou ik je in ieder geval aanraden niet te veel te belasten en ook niet te vaak en te lang te rijden.
Hou het simpel, als het aan de teugel lopen nog even niet gaat, laat dat dan even voor wat het is tot je weer onder begeleiding van een instructrice bent.
Als ik jouw verhaal hoor denk ik dat het goed is om veel overgangen te rijden waarbij je oplettendheid en activiteit moet nastreven. Bij elke tempowisseling die je paard maakt (dus ook van langzaam naar harder draven) moet je jezelf afvragen of dat is omdat jij het van het paard vroeg of omdat hij dat zelf is gaan doen.
Succes!

midgie

Berichten: 7015
Geregistreerd: 03-08-03
Woonplaats: Rucphen

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-13 08:48

Miss van iemand les nemen die jou wel kan helpen?
Soms zul je ergens mee moeten beginnen, ik zou niet kiezen voor hard en op de voorhand vallend, want dat verbeterd je paard niet, ik zou eerder voor kiezen voor een goed ondertredend achterbeen en dan maar wat minder tempo, want voorwaarts en tempo zijn 2 verschillende dingen en het een kan niet zonder het ander, dus het is toch les nemen in het gymnastiseren zodat het dier met jou in balans kan leren lopen .
Heb ej het al eens bitloos geprobeerd? met 3.5 gebeurd er nog veel in de mond , zelf rij ik jonge dieren nooit met bit, want ze moeten nog zoveel leren en een bit is tenslotte voor verfijning toch?

pien26
Berichten: 216
Geregistreerd: 05-11-12

Re: De volgende stap

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-12-13 15:34

Bedankt voor alle tips, ik ga gewoon lekker 1x in de week rijden tot het voorjaar. Kan ze nu nog even jong zijn. En daarna lessen zodat ik onder begeleiding goed kan oefenen in plaats van zelf, misschien is dat een beter idee. Bitloos durf ik niet, ze komt/is in de puberteit en is echt een draak. Wel rijd ik eens in de zoveel tijd zonder zadel om mijn zit te verbeteren of kan ik dit beter doen op een ervaren paard?


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 bezoekers