Wel of geen sporen.

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken, A_nouk

 
 
AmoorM
Berichten: 2869
Geregistreerd: 16-10-13

Wel of geen sporen.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-12-13 13:08

He.

Ik heb een paard wat behoorlijk lui aan het been is, meerderen hebben al het advies gegeven om met sporen te gaan rijden. Maar ik ben best druk in me been, moet me echt concentreren om me been stil te houden, en ik rij al met de zweep, met beiden rijden vindt ik persoonlijk TE.
Maar misschien als ik weet dat ik sporen om heb dat ik dan meer op focus dat ik niet zo druk ben met me benen omdat ik daar door mijn paard kan belasten. Door dat ze niet goed aan het been is, is ze ook een beetje lui geworden maar ze is wel voorwaarts, ik hoef d'r niet elke min met de zweep te tikken.
Gisteren kreeg ik het advies om sporen om te doen zodat mijn paard de dingen wat sneller snapt.
Het kwam net in me op dat ik misschien wel de sporen om kan ruilen voor de zweep?
Ik vindt het zowiezo niet leuk om met zweep te rijden, hangt alleen maar in de weg haha.


Wat vinden jullie?


Nies_
Berichten: 17712
Geregistreerd: 25-12-05

Re: Wel of geen sporen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-13 13:10

Je paard moet aan je been, niet aan je spoor. Wat ik ook nooit gaat worden als jij alle kanten uitgaat met je benen, maar dat terzijde. Nee dus.

_nvds
Berichten: 3289
Geregistreerd: 15-09-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-13 13:12

Sporen zijn niet om je paard actief te maken... vind ik.
Waarschijnlijk omdat jij druk bent met been is je paard hier aan gaan wennen en snapt het verschil niet meer. Het is ook niet handig als je druk met been bent met sporen te gaan rijden.. waarschijnlijk belast je je paard hier alleen maar mee.

Iets wat ik geleerd heb van iemand voor sneller/beter reageren op been is 1 x aandrijven en wanneer er geen verschil is een tik.. ben zelf niet zo van de zweep.. daar rijd ik nu ook niet meer mee.. maar hierdoor is ze wel veeel actiever geworden.

Succes :)

don't let your dreams be dreams...

nine1987

Berichten: 6285
Geregistreerd: 14-07-08
Woonplaats: Alphen aan den Rijn

Re: Wel of geen sporen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-13 13:15

Zou ik niet doen.. zou juist werken aan je beengebruok als ik jou was.. consequent je benen stilhouden en alleen bewegen indien npdog.. en dan heel simpel.. 1x = been 2x =duidelijker 3e keer = been met tik achter je been..

<3 Wiebe & Sneakers <3

Amigo_stan

Berichten: 713
Geregistreerd: 08-11-10
Woonplaats: Naast de buren, in het midden

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-13 13:17

Als je zelf al aangeeft dat je het moeilijk vind om te benen stil te houden. Zou ik daar eerst aan werken! Anders zit jij straks steeds je paard te prikken met sporen, terwel je je benen helemaal niet onder controle hebt!

Delphi

Berichten: 5152
Geregistreerd: 23-08-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-13 13:34

Hoi,

nee niet aan beginnen.

En eigenlijk zijn er twee redenen om er nu niet aan te beginnen.
Je geeft zelf al aan dat je je benen niet goed stil kan houden. Zolang je je benen niet goed stil kan houden zou ik nooit aan sporen beginnen. Zo ga je je paard onbedoeld toch steeds even aanraken/prikken met je spoor. En daarbij is het moeilijk om subtiel een hulp te geven met je spoor als je aangeeft dat je je benen niet goed stil kan houden. Kans is groot dat je hem te hard gaat prikken. Je zou eventueel zitlessen kunnen nemen om je eens goed te concentreren op je beenligging.

De andere reden dat ik er niet aan zou beginnen is dat sporen dienen om je hulpen te verfijnen, om eigenlijk kleine subtiele en preciezere hulpen te kunnen geven. Daarvoor is het eigenlijk belangrijk dat je paard goed aan je been is. Als je sporen juist gaat gebruiken om hem aan het been te krijgen zal je merken dat het de eerste par keren goed effect heeft. Je paard krijgt immers flinkere drijfhulp door als je flink met je spoor duwt. Maar, en dit is de reden dat je dat dus nooit moet doen, de keren erop zal je merken dat je weer wat harder moet drijven omdat hij aan de vorige hardere hulp is gewend.
Op die manier ga je de grens verleggen en verhard je het paard. Op die manier wordt hij afgestompt en dat zou jammer zijn. Dat hij niet goed reageert heeft niets te maken met het niet goed voelen van je been. Je paard voelt een kleine aanraking al goed, net als een vlieg die op hem gaat zitten.
Het is puur een africhtingsprobleem en waarbij je erg consequent moet zijn.

Een goede geduldige instructrice kan jou hier perfect mee helpen!!! Ga terug naar de basis en laat de voorkant (aan de teugel / nageeflijk) met rust. Je paard moet van achter naar voren gereden worden. Eerst die motor maar eens goed aan de gang krijgen, dan komt de rest vanzelf ;) Dat je paard hard loopt wilt niet zeggen dat hij actief loopt. Je moet hem actief aan je been gaan maken. Zoals hierboven staat heel consequent zijn. 1e keer een normale hulp, geen reactie? dan direct een iets duidelijkere hulp, nog geen reactie? Een tik met de zweep achter je been. As je paard straks goed aan het been is (en dat hoeft echt geen weken/maanden te duren) kun je zonder zweep gaat rijden. Sporen gaan nu op den duur alleen je probleem maar groter maken.

Succes!

C_arola
Hoofdmoderator Informatief en Moderator Markt
May the horse be with you!

Berichten: 53781
Geregistreerd: 24-05-08

Re: Wel of geen sporen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-13 17:42

HAR -> RT-V

I had a lot of things I was going to do, then I picked up a book

Joscaa

Berichten: 14132
Geregistreerd: 16-05-05

Re: Wel of geen sporen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-13 17:44

Sporen lost je probleem niet op, consequent zijn daar in tegen wel. 1x vriendelijk drijven, tweede keer wat harder en dan een tik met je zweep. Geen aai'tje, gewoon duidelijk zijn. Schiet ze een keer in galop weg? Niet afstraffen, maar blij zijn dat ze reageert. Gewoon alert maken en houden, ze moeten fel zijn op je been. Sporen stompen je paard alleen maar meer af, je moet 'm in zijn hoofd fris houden en werkwillig.

Heaven has my hero - Valentino.

Volg de knapste minipony Bright op Instagram!

Simpelman
Berichten: 4155
Geregistreerd: 24-03-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-13 18:07

Er is een mooi gezegde dat luidt:
Een ruiter mag sporen dragen als hij ze niet meer nodig heeft.

Een spoorhulp is een verfijnde hulp, je kunt er je paard de buikspier(en) mee aan laten spannen.
Een paard hoort voorwaarts te gaan op een kuithulp.

Voorwaarts gaan op een kuithulp moet een paard leren, dat doe je normaal gesproken met behulp van een dressuurzweep die achter de kuit aantikt als het paard niet op de kuithulp reageert.
Het voorwaarts gaan van het paard is afhankelijk van zijn temperament, conditie en graad van africhting.
Er zijn dus paarden die op een kuit aai voorwaarts gaan en paarden die wat meer duidelijkheid nodig hebben.

Wees niet te bang om een zweep te gebruiken bij een wat ongevoeliger paard.
Een drijvende leidhengst in de kudde bijt soms flink in de flanken, dat is normaal.

En, vergeet goed gedrag niet uitbundig te belonen.

Bizzybijtje

Berichten: 23056
Geregistreerd: 28-02-06
Woonplaats: Dromenland

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-13 18:21

Ik vermoed dat je paard "sloom" is omdat ie gewoon niet meer weet wanneer hij nou wel of niet op je been moet reageren. Immers, je beweegt er de hele tijd mee dus wanneer meen je het nou echt? Heb je les?

If you like pina coladas
And getting songs stuck in your head

AmoorM
Berichten: 2869
Geregistreerd: 16-10-13

Re: Wel of geen sporen.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-12-13 19:12

Ik ga ook niet meer met sporen rijden.
Vindt het ook erg onnodig en totaal niet leuk om daar mee te rijden, maar als je paard niet goed aan het been is en je blijft maar tikken uitdelen waardoor je er op gewezen wordt dat je te veel met de zweep bezig bent wordt je wel gefrusteerd.

Ik krijg elke week les, ik leer 1x been en geen reactie gelijk een tik. Dan reageert ze wel(behalve bij de galop dat snapt ze gewoon niet) maar dan blijf je tikken.

Joscaa

Berichten: 14132
Geregistreerd: 16-05-05

Re: Wel of geen sporen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-13 19:14

Dan moet je ze een keer een extra harde tik geven, dat je er een reactie op hebt. Is het sinds een periode dat je paard niet meer wilt lopen? Krijgt ze voldoende voer voor het werk wat ze verricht? Zit je er niet teveel aan aan de voorkant?

Heaven has my hero - Valentino.

Volg de knapste minipony Bright op Instagram!

lovefriesjes
Berichten: 9
Geregistreerd: 07-12-13

Re: Wel of geen sporen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-13 21:58

Ik denk dat bij de meeste paarden sporen niet nodig zijn, maar als je ze wel nodig hebt denk er dan goed over na hoe je ze moet gebruiken en ga niet schoppen!

My heart is perfect because you are inside. <3 #yfke

aeolusnr1
Berichten: 4290
Geregistreerd: 05-10-08
Woonplaats: St. Job in't Goor , Antwerpen , België

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-13 11:57

Sporen is hier heel zeker een slecht idéé, maar daar was je zelf ook al uit hé.
Maar zoals je zelf ook al zegt, je bent teveel met je zweep bezig, en het paard leert op deze manier niks van aantrekken, want dit is toch maar ongecontroleerd en niet duidelijk.
Je bent dus eigenlijk het paard aan het trainen om steeds maar minder op jouw hulpen te reageren, en eigenlijk zou het net andersom moeten zijn, je moet je paard leren al op de allerkleinste hulp (het denken dat je je kuit er gaat aanleggen) zou bij wijze van spreken al genoeg moeten zijn om je paard op gang te krijgen, en eens op gang moet hij ook zelf in dit tempo blijven verderlopen zonder aanmoedigingen tot je weer iets anders gaat vragen.
Dat is een heel andere manier om dit aan te leren dan waar je nu mee bezig bent, ik zou dus ook overwegen om je er meer in te verdiepen en mssn zelfs ook andere instuctie op te zoeken.
Zoals je nu bezig bent dat is zeer zeker verkeerd.
Actie moet een reactie geven , en dan uiteraard ook belonen.
Eigenlijk moet je het vluchtgedrag van een paard gaan stimuleren, en er controle over leren te krijgen.

Nora20 schreef:
Ik ga ook niet meer met sporen rijden.
Vindt het ook erg onnodig en totaal niet leuk om daar mee te rijden, maar als je paard niet goed aan het been is en je blijft maar tikken uitdelen waardoor je er op gewezen wordt dat je te veel met de zweep bezig bent wordt je wel gefrusteerd.

Ik krijg elke week les, ik leer 1x been en geen reactie gelijk een tik. Dan reageert ze wel(behalve bij de galop dat snapt ze gewoon niet) maar dan blijf je tikken.

Zaterdag 09 mei 2015 Clinic schrik en stress training,te Heeze nabij Eindhoven. Er zullen een 7 tal paarden behandeld worden, elk met hun eigen probleempjes. Er zijn nog een paar plaatsen als toeschouwer beschikbaar, deze Clinic zal een ganse dag duren, voormiddag een theoretische benadering, namiddag het praktijk gedeelte.
Deelname prijs 20 euro/pers. iedere deelnemer/toeschouwer krijgt ook een uitgebreide gedrukte cursus tekst.

AmoorM
Berichten: 2869
Geregistreerd: 16-10-13

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-13 13:32

[quote="aeolusnr1"]Sporen is hier heel zeker een slecht idéé, maar daar was je zelf ook al uit hé.
Maar zoals je zelf ook al zegt, je bent teveel met je zweep bezig, en het paard leert op deze manier niks van aantrekken, want dit is toch maar ongecontroleerd en niet duidelijk.
Je bent dus eigenlijk het paard aan het trainen om steeds maar minder op jouw hulpen te reageren, en eigenlijk zou het net andersom moeten zijn, je moet je paard leren al op de allerkleinste hulp (het denken dat je je kuit er gaat aanleggen) zou bij wijze van spreken al genoeg moeten zijn om je paard op gang te krijgen, en eens op gang moet hij ook zelf in dit tempo blijven verderlopen zonder aanmoedigingen tot je weer iets anders gaat vragen.
Dat is een heel andere manier om dit aan te leren dan waar je nu mee bezig bent, ik zou dus ook overwegen om je er meer in te verdiepen en mssn zelfs ook andere instuctie op te zoeken.
Zoals je nu bezig bent dat is zeer zeker verkeerd.
Actie moet een reactie geven , en dan uiteraard ook belonen.
Eigenlijk moet je het vluchtgedrag van een paard gaan stimuleren, en er controle over leren te krijgen.

Daar zijn we ook mee bezig, maar ik moet leren om niet steeds te drijven met mijn benen, daar ben ik ook mee bezig.. maar eerder toen ze nog van een andere eigenaar was is ze heel intensief met sporen en de zweep gereden, ik zei in het begin dat we haar kochten 'Ik ga niet met sporen rijden' Met de reden dat ik juist zo druk ben met me been.
Maar het is erg moeilijk om haar aan het been te krijgen, als ik haar flink been geeft reageert ze wel, maar dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.
Ik leer gewoon: 'Jij geeft been en er komt geen reactie tikje, ookal gaat ze er in draf vandoor dat is minder erg dan dat ze niet reageert' Ik ben daar een tijdje toen ik net leste heel intensief mee bezig geweest en toen ging het beter.. maar door dat ik dus te druk met mijn been ben snapt zij het opgegeven moment niet meer .. Maar door dat je dan heel erg intensief bezig bent om haar te corrigeren en aan het been te krijgen hebben mede ruiters daar commentaar op, omdat meerdere paarden er op reageren, maar ik zou niet weten hoe ik haar anders aan het been krijg. Daarom kwam ik dus op het idee om misschien toch sporen te gaan gebruiken.. Want dat zweep gebruik.. ik voel me er zo naar bij.. straks gaan mensen denken die pakt haar paard te hard aan of van wat een zielig paard ect ect..

AmoorM
Berichten: 2869
Geregistreerd: 16-10-13

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-13 13:35

Joscaa schreef:
Dan moet je ze een keer een extra harde tik geven, dat je er een reactie op hebt. Is het sinds een periode dat je paard niet meer wilt lopen? Krijgt ze voldoende voer voor het werk wat ze verricht? Zit je er niet teveel aan aan de voorkant?


Ja daar waren wij ook al over aan het na denken.. volgens mij kan haar voer ook wel wat omhoog.

Laura_x_
Berichten: 4563
Geregistreerd: 24-11-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-13 13:40

Ik zou aan je eigen probleem gaan werken, namelijk je benen, en het niet gaan oplossen met een 'makkelijk' middeltje. Als je je benen niet stilhoudt en ze constant tegen de ponybuik aankomen, kan ik me voorstellen dat je pony lui voor het been is: hij weet namelijk niet meer waar hij aan toe is ;)

Heb je les? Wat zegt je instructeur/-trise ervan?

Edit: Dit kost tijd :j

aeolusnr1
Berichten: 4290
Geregistreerd: 05-10-08
Woonplaats: St. Job in't Goor , Antwerpen , België

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-13 13:43

Ik vind zeker dat wat jij hier nu vertelt eigenlijk vrij goed, het idéé is heel zeker goed, maar ik betwijfel of je de praktijk ervan ook goed aanpakt, het is net daarom dat ik zeg neem eens een paar lesjes en echt specifiek op niets anders dan dit, dus het gevoelig maken aan een heel zachte hulp, het denken alleen al zou je paard vooruit moeten zetten.
Ik ga ervan uit dat dit al kan lukken na een paar lesjes, en wat oefenen uiteraard.
En pas daarna kan je verder met rijtraining.

Nora20 schreef:
aeolusnr1 schreef:
Sporen is hier heel zeker een slecht idéé, maar daar was je zelf ook al uit hé.
Maar zoals je zelf ook al zegt, je bent teveel met je zweep bezig, en het paard leert op deze manier niks van aantrekken, want dit is toch maar ongecontroleerd en niet duidelijk.
Je bent dus eigenlijk het paard aan het trainen om steeds maar minder op jouw hulpen te reageren, en eigenlijk zou het net andersom moeten zijn, je moet je paard leren al op de allerkleinste hulp (het denken dat je je kuit er gaat aanleggen) zou bij wijze van spreken al genoeg moeten zijn om je paard op gang te krijgen, en eens op gang moet hij ook zelf in dit tempo blijven verderlopen zonder aanmoedigingen tot je weer iets anders gaat vragen.
Dat is een heel andere manier om dit aan te leren dan waar je nu mee bezig bent, ik zou dus ook overwegen om je er meer in te verdiepen en mssn zelfs ook andere instuctie op te zoeken.
Zoals je nu bezig bent dat is zeer zeker verkeerd.
Actie moet een reactie geven , en dan uiteraard ook belonen.
Eigenlijk moet je het vluchtgedrag van een paard gaan stimuleren, en er controle over leren te krijgen.

Daar zijn we ook mee bezig, maar ik moet leren om niet steeds te drijven met mijn benen, daar ben ik ook mee bezig.. maar eerder toen ze nog van een andere eigenaar was is ze heel intensief met sporen en de zweep gereden, ik zei in het begin dat we haar kochten 'Ik ga niet met sporen rijden' Met de reden dat ik juist zo druk ben met me been.
Maar het is erg moeilijk om haar aan het been te krijgen, als ik haar flink been geeft reageert ze wel, maar dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.
Ik leer gewoon: 'Jij geeft been en er komt geen reactie tikje, ookal gaat ze er in draf vandoor dat is minder erg dan dat ze niet reageert' Ik ben daar een tijdje toen ik net leste heel intensief mee bezig geweest en toen ging het beter.. maar door dat ik dus te druk met mijn been ben snapt zij het opgegeven moment niet meer .. Maar door dat je dan heel erg intensief bezig bent om haar te corrigeren en aan het been te krijgen hebben mede ruiters daar commentaar op, omdat meerdere paarden er op reageren, maar ik zou niet weten hoe ik haar anders aan het been krijg. Daarom kwam ik dus op het idee om misschien toch sporen te gaan gebruiken.. Want dat zweep gebruik.. ik voel me er zo naar bij.. straks gaan mensen denken die pakt haar paard te hard aan of van wat een zielig paard ect ect..

Zaterdag 09 mei 2015 Clinic schrik en stress training,te Heeze nabij Eindhoven. Er zullen een 7 tal paarden behandeld worden, elk met hun eigen probleempjes. Er zijn nog een paar plaatsen als toeschouwer beschikbaar, deze Clinic zal een ganse dag duren, voormiddag een theoretische benadering, namiddag het praktijk gedeelte.
Deelname prijs 20 euro/pers. iedere deelnemer/toeschouwer krijgt ook een uitgebreide gedrukte cursus tekst.

Johanna59

Berichten: 1673
Geregistreerd: 12-03-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-13 13:45

Een paard dat niet reageert op kuithulp, heeft meer aan een prik met spoor, als een tik met de zweep. De zweepreactie is altijd later, dan de spoor. Een zweep gebruik je direct als hulp, een verlengde van je arm en niet als bestraffend middel.

Hope Springs Eternal

Liefssjulia1
Berichten: 46
Geregistreerd: 07-12-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-13 13:46

iedereen kan wel zeggen dat het niet goed is, maar jij kent je paard het best ! je kan vast wel een paar sporen van iemand lenen. een keer proberen kan geen kwaad. dan kan je alles zelf zien, hoe je paard erop reageert, hoe jij met je benen gaat doen. hier kan je alleen maar veel van leren. als het bevalt en je ziet dat je paard er geen last van heeft kan je ze een tijdje gebruiken tot je paard iets actiever gaat lopen. als het niet bevalt zijn ze zo weer weg. laat wel iemand meekijken als je ze voor het eerst gebruikt, dan kan diegene ook van buitenaf zien hoe je paard erop reageert

AmoorM
Berichten: 2869
Geregistreerd: 16-10-13

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-13 13:51

[quote="aeolusnr1"]
Ik vind zeker dat wat jij hier nu vertelt eigenlijk vrij goed, het idéé is heel zeker goed, maar ik betwijfel of je de praktijk ervan ook goed aanpakt, het is net daarom dat ik zeg neem eens een paar lesjes en echt specifiek op niets anders dan dit, dus het gevoelig maken aan een heel zachte hulp, het denken alleen al zou je paard vooruit moeten zetten.
Ik ga ervan uit dat dit al kan lukken na een paar lesjes, en wat oefenen uiteraard.
En pas daarna kan je verder met rijtraining.

In de praktijk gaat dit ook zo, alleen door dat ik mijn been niet stil houd wordt het wat onduidelijker voor haar waardoor het er behoorlijk chaotisch uit ziet.. en ik veel met mijn benen en zweep tegelijkertijd bezig ben..

Toen ik les had en daar echt op trainde ging het perfect, ze was voorwaarts en was goed aan het been, maar met de tijd verwaterde het weer mede door mijn benen neem ik aan.
Heb ik al heel mijn paardrij leven last van........ :(
Zelfde als met de handen, maar dat gaat steeds beter :o

AmoorM
Berichten: 2869
Geregistreerd: 16-10-13

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-13 13:53

Liefssjulia1 schreef:
iedereen kan wel zeggen dat het niet goed is, maar jij kent je paard het best ! je kan vast wel een paar sporen van iemand lenen. een keer proberen kan geen kwaad. dan kan je alles zelf zien, hoe je paard erop reageert, hoe jij met je benen gaat doen. hier kan je alleen maar veel van leren. als het bevalt en je ziet dat je paard er geen last van heeft kan je ze een tijdje gebruiken tot je paard iets actiever gaat lopen. als het niet bevalt zijn ze zo weer weg. laat wel iemand meekijken als je ze voor het eerst gebruikt, dan kan diegene ook van buitenaf zien hoe je paard erop reageert


Maar wat nou als ik haar ga rijden met sporen een tijdje tot ze actief is, en ik doe mijn sporen weer weg heb ik toch niks bereikt? Want dan is ze gewent aan het spoortje.
En met zweep EN spoor vindt ik zo metaalachtig.. niet natuurlijk zeg maar.
Het is een beetje lastig uit te leggen.. -O-

Liefssjulia1
Berichten: 46
Geregistreerd: 07-12-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-13 13:56

Nora20 schreef:
Liefssjulia1 schreef:
iedereen kan wel zeggen dat het niet goed is, maar jij kent je paard het best ! je kan vast wel een paar sporen van iemand lenen. een keer proberen kan geen kwaad. dan kan je alles zelf zien, hoe je paard erop reageert, hoe jij met je benen gaat doen. hier kan je alleen maar veel van leren. als het bevalt en je ziet dat je paard er geen last van heeft kan je ze een tijdje gebruiken tot je paard iets actiever gaat lopen. als het niet bevalt zijn ze zo weer weg. laat wel iemand meekijken als je ze voor het eerst gebruikt, dan kan diegene ook van buitenaf zien hoe je paard erop reageert


Maar wat nou als ik haar ga rijden met sporen een tijdje tot ze actief is, en ik doe mijn sporen weer weg heb ik toch niks bereikt? Want dan is ze gewent aan het spoortje.
En met zweep EN spoor vindt ik zo metaalachtig.. niet natuurlijk zeg maar.
Het is een beetje lastig uit te leggen.. -O-


ik snap wat je bedoeld ... het is inderdaad lastig. je moet je paard proberen actief te maken aan het been, dat is bij elk paard verschillend maar als je al veel dingen hebt geprobeerd kan je sporen beter wel proberen dan kan je altijd kijken of je er altijd mee blijft rijden of na een tijdje het niet bevalt. ik vind inderdaad met zweep en sporen ook wel fanatiek. nog een tip ; geef je pony iets meer haver te eten, dat heb ik ook gedaan toen mijn pony niet heel lekker aan mijn been liep en het hielp wel !

AmoorM
Berichten: 2869
Geregistreerd: 16-10-13

Re: Wel of geen sporen.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-13 16:39

ps: ze krijgt 3/4 kilo biks op een dag. Maar ze werkt ook best wel veel.

Bizzybijtje

Berichten: 23056
Geregistreerd: 28-02-06
Woonplaats: Dromenland

Re: Wel of geen sporen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-13 16:52

Dat vind ik persoonlijk wel érg veel.

If you like pina coladas
And getting songs stuck in your head


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 bezoekers