Jong paard slecht voorwaarts. Hoe oplossen?

Moderators: Apple, Coby, petraaken, A_nouk, SayaJones, C_arola, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Giolli
Berichten: 13466
Geregistreerd: 17-11-07
Woonplaats: Oost Gelre

Jong paard slecht voorwaarts. Hoe oplossen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-12-13 12:05

Ik zit een beetje met m'n handen in het haar door mijn 3,5 jarige merrie die nu een week of 12/13 onder het zadel is.

Ik heb haar ingereden op mijn stage plek onder juiste begeleiding maar wel een heel eind van huis.
Toen mijn stage tijd over was, heb ik haar daar laten staan om verder door gereden te worden en een maand later heb ik haar opgehaald om thuis verder te lessen.

Ik kreeg elke dag foto's en Video's van Fee (paard) gestuurd. Het zag er goed uit en ze ging met sprongen voor uit.
Echter, stond ze daar op 2,5 kg sportbrok per dag. (Over een paar keer verdeeld)
Het meisje dat haar door reed vond haar te sloom en zo werd ze actiever. De filmpjes zagen er goed uit en Fee had een normaal tempo.

Toen ik haar ging ophalen heb ik haar zelf nog een aantal keer gereden daar. Wel vond ik haar iets te heet naar mijn zin, want als ik al met mijn voet de bakrand raakte, schoot ze voor uit.
Dus, langzaam terug gezet naar 1,5 kg krachtvoer per dag.

Eenmaal thuis ging het erg goed. Het duurde even voordat ik er weer opzat vanwege het slechte weer en alleen een buitenbak. Maar toen ik eenmaal terug er op zat, ging het erg goed.
Ze stond nu op 3/4e krachtvoer maar langzaam aan werd ze weer steeds slomer. Ik heb haar nu sinds 2 weken weer op 1,5 kg krachtvoer staan maar NOG vind ik haar onwijs sloom.

Nu is het al een heel nuchter en relaxed paard dat zadelmak geboren is, maar dit gaat niet naar mijn zin

Aan de hand is ze voorwaarts en actief. Ze is alert en 100% gezond verklaard. Maar zodra ik er op stap valt ze bijna om, zo sloom.

Ik heb alles al geprobeerd, been- geen reactie - harder been - geen reactie - tik.
Maar ik heb het gevoel alsof ik continu aan het meppen ben de hele les door.

Mijn lesgeefmens zegt dat ze nog niet stabiel genoeg is om op een niet zo vlakke ondergrond te lopen. Ze moet haar balans nog vinden en dat komt vanzelf. Alleen als ik haar niet voorwaarts krijg, dan kan ik de motor van achter ook niet aan zetten wat mij zorgen baart.

Ik weet niet of ik haar nu terug op zo veel krachtvoer moet zetten of hoe ik dit rijtechnisch voor elkaar moet krijgen.

Ik kan werkelijk niets met een paard dat niet voorwaarts is en ik vind het heel vervelend dat ze niet aan mijn been is.

Binnenkort ga ik met haar naar een binnenbak met fijne zandbodem, wellicht dat het dan beter gaat


Van een paar idioten heb ik de tip gekregen een spoortje om te doen. Maar ik ben van mening dat dit niet de oplossing is en al helemaal niet bij een jong paard.

Wie heeft de gouden tip voor mij?


PenP2014
Berichten: 1975
Geregistreerd: 17-11-13

Re: Jong paard slecht voorwaarts. Hoe oplossen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-13 12:08

Heeft ze na het zadelmak maken/inrijden ook weer even rust gehad? Kan zijn dat het allemaal een beetje too Much information is, en dat ze een kleine periode nodig heeft om alles even te verwerken..

Ibbel

Berichten: 37476
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-13 12:10

Je lesgever heeft gelijk denk ik. Ze heeft de kracht en de balans nog niet. Ze kán niet op je benen reageren omdat ze de spieren en de coordinatie mist. Veel onbelast sterker laten worden (longeren, ook over balkjes) en vooral op eigen benen en in eigen tempo laten lopen. Zelf zou ik adviseren haar lekker de winter door 3-4 maanden gewoon niets te laten doen, en dan in het voorjaar weer oppakken. En dan ook weer eerst longeren en sterker maken, dan pas eisen stellen. Als er geen motor inzit, kun je 'm ook niet aanspreken.

Giolli
Berichten: 13466
Geregistreerd: 17-11-07
Woonplaats: Oost Gelre

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-12-13 12:11

Baileys01 schreef:
Heeft ze na het zadelmak maken/inrijden ook weer even rust gehad? Kan zijn dat het allemaal een beetje too Much information is, en dat ze een kleine periode nodig heeft om alles even te verwerken..Ze heeft een korte tijd stil gestaan (3 weken) omdat ik geen zadel had.
We hebben het inrijden heeeeel relaxed aangepakt en met heel veel rust. Zijn er pas op gaan zitten toen ze met hangen op rust stond.
Maar een echte break van bijvoorbeeld een half jaar, heeft ze niet gehad. Dit wilde ik eigenlijk gaan doen als alle hulpen er op zaten..

22-12-2018, van liefde komt niets dan liefs, mijn lief.

little_king

Berichten: 4091
Geregistreerd: 29-07-11
Woonplaats: the middle of nowhere

Re: Jong paard slecht voorwaarts. Hoe oplossen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-13 12:14

Dan zou ik die break ook nu gaan doen.
Ze is ver genoeg zadelmak zo te horen.
Nu in de winter zit je toch al vaker met een bak die niet goed is.
Van het voorjaar weer aan de gang, grote kans dat je dan een ander paard hebt :)

Life is what happens to you while you're busy making other plans.

Joolien
Stormjager

Berichten: 41548
Geregistreerd: 05-11-08
Woonplaats: Almelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-13 12:17

Ik zou even een stapje terug doen, misschien weer eerst aan de longeerlijn om zo het paard wat meer hulp een steun te geven. Train max 3 keer in de week onder het zadel, zo lang als je nodig hebt, dat kan 15 min zijn. Bouw het rustig op in haar tempo, beloon uitbundig zodat ze het ook leuk gaat vinden maar blijf wel consequent.

Stormchasen, jagen op onweersstormen en ander extreem weer in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk.
Happystormchaser

FriesWytske
Berichten: 8931
Geregistreerd: 05-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-13 12:17

Je instructeur heeft gelijk. Is gewoon het stukje balans en kracht dat ze nog mist. En daardoor is ze sloom onder het zadel. Zou haar niet te vaak en te lang rijden. En het liefst nog lekker op het land. Zodat ze alles even kan verwerken in haar hoofd. Maar om dat te kunnen doen, zit je nu net in het verkeerde jaargetijde. Of het moet bij jouw nog te doen zijn op de wei.

Voque48
Berichten: 104
Geregistreerd: 07-03-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-13 12:28

Het kan goed zijn dat het aan de bak ligt en dat jou paard nog niet genoeg kracht heeft voor een ongelijke en misschien ook zware bodem.
Ik rij momenteel ook twee paarden in een natte en ongelijke bak. Mijn paard van 11 die vrijwel dagelijks gereden wordt is gewoon redelijk voorwaarts in deze bak. Het andere paard van 6 met veel minder conditie is in deze bak erg sloom. Als ik beide paarden meeneem naar een binnenbak in de buurt zijn ze beide extreem voorwaarts. In mijn geval ligt het dus aan de bak.

CelestinaH
Berichten: 84
Geregistreerd: 22-08-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-13 12:28

Toch knap dat iemand zonder ook maar een filmpje of iets kunnen zien dat de instructrice gelijk heeft.
Weinig kracht en balans en een slechte bodem zouden idd een oorzaak kunnen zijn maar het meisje wat haar doorgereden heeft vond haar ook al te sloom en hoe was de bodem daar dan?

Kamy

Berichten: 1426
Geregistreerd: 23-02-07
Woonplaats: Ravenstein

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-13 12:38

Ik heb zelf in juni een 4 jarige gekocht. En die zelf ingereden, eind juli mee begonnen. En ik heb tot en met oktober zoiets vaak gedacht: Ai ik heb een te slome, nuchtere gekocht. Hou wel van een beetje pit, maar het was net als bij jou zo ongeveer aanduwen tijdens het rijden.
Je denkt bij zo'n nuchtere vaak: die vindt het allemaal wel best. Maar ik denk dat ze intern in hun koppie echt wel het eea moeten verwerken, alleen laten ze dat niet zien. En daarnaast was de mijne ondanks haar 4 jaar nog echt een puppie. Dus ik heb rustig aan gedaan, haar tussendoor eens een weekje rust gegeven (gewoon tuttelen en buiten aan de hand wandelen om de band te versterken en samen wat te doen). En dan weer rustig wat trainen enz.
Ze is nu een maand of 4 ingereden en ze wordt steeds sterker, en daarmee ook heter. Ze blijkt super gevoelig op de hulpen te zijn, en lekker voorwaarts. Denk dat ze de tijd nodig had om zowel lichamelijk en geestelijk het te verwerken, en op krachten te komen.
Ik heb aan het slome destijds weinig aandacht besteed. Ja, ze kreeg wel eens een tik, want been=reactie. Maar je moet je niet gaan frustreren en blijven tikken of drijven. Daar krijg je later weer "problemen" mee omdat ze de hulpen dan niet meer snapt of er op afgestompt is.
Denk dat je dat zelf ook onder de loep moet nemen: Snapt mijn paardje mijn hulpen wel? Geef ik ze eenduidig? Of ben ik zelf ook een beetje radeloos en kom ik ook zo over?

aeolusnr1
Berichten: 4290
Geregistreerd: 05-10-08
Woonplaats: St. Job in't Goor , Antwerpen , België

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-13 15:30

Dat is wat ik ook reeds wou schrijven, paard is gewoon sloom geboren, maar het kan idd actiever, de ruiter die ze ingereden had vond dus ook dat ze te sloom was maar kreeg ze toch voldoende vooruit, zelfs zoveel dat jij vond dat ze te heet was, tjaaaaa je wou dus een trager rustiger paardje, wel je hebt er één nu hé.
Als je iets wil bereiken met een paard dan kan dat eigenlijk alleen maar als hij van zichzelf ook echt vooruit wil, dus beter net iets te fel dan iets te sloom.
Jouw rijervaring/rijkunsten zijn eigenlijk niet goed genoeg om met zo'n jong dier te starten, das een verkeerde keuze.
De uitleg die jouw instructie jou nu gaf, tjaaaa het kan maar de hoofdzaak is een ruiter die onvoldoende indruk maakt op het paard, bewijs is dat bij het inrijden op de vorige stal het dier wel vooruit ging, zelfs te heet werd .........
Betere instructie zoeken en zelf aan jezelf werken dus.
Ik besef dat ik met deze tekst zeker jouw vriend niet zal worden, maar het is wel echt zo.
De moeilijkheid is eigenlijk niet het zadelmak/ruitermak maken van een paard, met voldoende voorprogramma is dat bijna altijd een makkie, het probleem komt pas bij het inrijden, en hier worden heel dikwijls zo'n fouten gemaakt dat het erg is om aan te zien.
teveel mensen denken dat zal ik eens vlug doen en dan krijg je bijna altijd een paard waar niet uit komt wat er in zit.
.

CelestinaH schreef:
Toch knap dat iemand zonder ook maar een filmpje of iets kunnen zien dat de instructrice gelijk heeft.
Weinig kracht en balans en een slechte bodem zouden idd een oorzaak kunnen zijn maar het meisje wat haar doorgereden heeft vond haar ook al te sloom en hoe was de bodem daar dan?

Zaterdag 09 mei 2015 Clinic schrik en stress training,te Heeze nabij Eindhoven. Er zullen een 7 tal paarden behandeld worden, elk met hun eigen probleempjes. Er zijn nog een paar plaatsen als toeschouwer beschikbaar, deze Clinic zal een ganse dag duren, voormiddag een theoretische benadering, namiddag het praktijk gedeelte.
Deelname prijs 20 euro/pers. iedere deelnemer/toeschouwer krijgt ook een uitgebreide gedrukte cursus tekst.

Giolli
Berichten: 13466
Geregistreerd: 17-11-07
Woonplaats: Oost Gelre

Re: Jong paard slecht voorwaarts. Hoe oplossen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-12-13 16:03

Hihi, wat knap dat je dat zo kunt zien en ook gewoon weet dat ik een nieuwe instructeur moet. :D

22-12-2018, van liefde komt niets dan liefs, mijn lief.

Urielle

Berichten: 49174
Geregistreerd: 28-07-05
Woonplaats: over de grens gegaan

Re: Jong paard slecht voorwaarts. Hoe oplossen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-13 16:07

Doet ze wel IETS op je been, ik bedoel: als je aan wilt draven, komt er dan iets van reactie?

https://rivkasterringblog.wordpress.com/
May the odds be ever in your favor.
Momenteel niet actief op Bokt
Wrangler 22-04-2003 * 02-11-2015

Giolli
Berichten: 13466
Geregistreerd: 17-11-07
Woonplaats: Oost Gelre

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-12-13 16:12

Urielle schreef:
Doet ze wel IETS op je been, ik bedoel: als je aan wilt draven, komt er dan iets van reactie?


Ja, ze reageert wel. Maar is in alles gewoon te traag.
Heb wat goeie tips via PB gekregen. Zal dat binnenkort eens proberen (eerst aan de longe weer voorwaarts. Dan iemand in het midden met de zweep en dan been/zweep gaan koppelen.)

Joolien
Stormjager

Berichten: 41548
Geregistreerd: 05-11-08
Woonplaats: Almelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-13 16:16

Giolli schreef:
Urielle schreef:
Doet ze wel IETS op je been, ik bedoel: als je aan wilt draven, komt er dan iets van reactie?


Ja, ze reageert wel. Maar is in alles gewoon te traag.
Heb wat goeie tips via PB gekregen. Zal dat binnenkort eens proberen (eerst aan de longe weer voorwaarts. Dan iemand in het midden met de zweep en dan been/zweep gaan koppelen.)


Is dat eerder niet gedaan dan? Want dat is el een van de beter werkende methodes, als dit niet is gedaan heb je kans dat ze het ook gewoon nog niet goed snapt.

Stormchasen, jagen op onweersstormen en ander extreem weer in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk.
Happystormchaser

Urielle

Berichten: 49174
Geregistreerd: 28-07-05
Woonplaats: over de grens gegaan

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-13 16:17

Oke, dan denk ik idd ook aan niet kunnen ipv niet willen. Je kunt ook eens kijken of ze buiten wat vlotter is, hulpen bevestigen op een rustig bospad waar je niet op de rem hoeft?

https://rivkasterringblog.wordpress.com/
May the odds be ever in your favor.
Momenteel niet actief op Bokt
Wrangler 22-04-2003 * 02-11-2015

terpentijn

Berichten: 7180
Geregistreerd: 09-12-07
Woonplaats: Zuidlaarderveen Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-13 16:31

In principe is natuurlijk ieder (zeker JONG!) paard "voorwaarts".
Je hebt er wel bij die bij eerste inrijden of aan de longe "lui" lijken, die willen dan steeds terugkomen of terugvallen naar een lagere gang, dat is niet lui, maar meestal onzekerheid.
Ben ook wel een beetje verbaasd dat er dan kennelijk zo weinig longeerwerk is gedaan, om het zelfvertrouwen van het jonge paard aan te zetten.
Wellicht is er zoals zo vaak weer eens een fase in de training overgeslagen, en gaat nu alles voor haar gewoonweg "te snel"? zoals vele andere posters al suggereren?
Minder is vaak meer, zeker bij jonge paarden, terug naar wat basistraining, maximaal 4 x per week, waarvan 2x longeertraining.
En geen krachtvoer, hooguit een handje conditiebrok op de dagen dat ze "iets" heeft gedaan.
Heb de indruk dat het allemaal wat "te veel van het goede " is. Zowel mentaal als fysiek.
Laatst bijgewerkt door terpentijn op 01-12-13 16:32, in het totaal 1 keer bewerkt

VERTROUWEN: het komt te voet en gaat te paard

Simpelman
Berichten: 4155
Geregistreerd: 24-03-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-13 16:32

Je wilt een gouden tip?

Geduld en vriendelijkheid en kalmte en veel belonen en vooral niets willen.
Dan heb je kans dat je paard het over een paar jaar "nog doet".

Giolli
Berichten: 13466
Geregistreerd: 17-11-07
Woonplaats: Oost Gelre

Re: Jong paard slecht voorwaarts. Hoe oplossen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-12-13 16:38

Dankje Simpelman. :j

Terpentijn, je begrijpt het denk ik verkeerd. Paard is heel veel gelongeerd, aan de londe doet ze dit niet. Het is echt als ik er op zit. Onzekerheid zou heel goed kunnen.

22-12-2018, van liefde komt niets dan liefs, mijn lief.

Farno

Berichten: 28
Geregistreerd: 30-07-13
Woonplaats: Garderen

Re: Jong paard slecht voorwaarts. Hoe oplossen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-13 16:48

Veel jonge paarden hebben een periode dat ze wat trager worden en dingen moeten verwerken in hun lijf en hoofd. Als ik het zo lees heeft jouw paard veel veranderingen gehad de laatste tijd. Het zal wel goed komen, gun het wat tijd.
Succes ermee

CoSnuf

Berichten: 1725
Geregistreerd: 03-01-11
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-13 18:08

Onzekerheid.

Er is veel gebeurd en het moet allemaal verwerkt worden.
3.5 jaar is ook nog heel jong.

Ik denk dat je je paard even weg moet zetten. Lekker de wei in en lekker paard laten zijn. Daarnaast kun je natuurlijk wel aanwezig zijn en leuke dingen doen. Ga eens een keertje wandelen. Wat leuks doen etc.

Ik had het zelfde probleem.... Ik heb getwijfeld of ik het beleren zou stoppen en het later weer op te pakken. Toch leek me dat ook niet goed en rustig aan door gegaan. De basis kende ze en toen heb ik haar terug in het land gezet.
Heb een aantal maanden niks aan haar gevraagd behalve wandelen, longeren, leuke denk spelletjes met dr doen.

Ik stapte weer op. En ik reed zo weg. Compleet ander paard. De onzekerheid was zo goed als weg. En ze zette haar eigen stappen.

Wij kunnen snel schakelen maar voor je paard is er heel veel gebeurd.

Je kan hier mee door gaan, en denken dat het sloomheid is maar dan werk je haar over de kop, en dit zal ze je later kwalijk kunnen gaan nemen.
Ik denk dat je veel en veel meer plezier van dr zal hebben als je het werk een tijdje laat voor wat het is.

Afbeelding
Hier was ze gewoon nog veel te veel puppy. Op deze manier heb ik haar ook weg gezet.
Niet alleen bij het rijden was ze nog puppy maar ook in het land.

Afbeelding
En zo heb ik dr weer opgepakt. Ik ken mijn eigen paard dus ik zie de verandering (niet van het rijden want dat zie je niet op fotos haha) maar gewoon van het paard zelf heel goed. Ik denk dat dat voor een 'buitenstaander' moeilijker te zien is.

ThePast03
Berichten: 49847
Geregistreerd: 01-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-13 00:09

OPG --> RT-V

polleman
Berichten: 1627
Geregistreerd: 04-04-10
Woonplaats: Braamt

Re: Jong paard slecht voorwaarts. Hoe oplossen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-13 01:00

Bespreek het met je instructeur.
Je bent net naar een anderen overgegaan dat heeft tijd nodig voor jullie bijde alles gaat anders dan jullie gewend zijn en naar 3 lessen in 10 dagen kan je nog niks zeggen.
Jullie doen het goed en er zit toch vooruit gang in? Gewoon door zetten en geef het wat meer tijd! Jullie kunnen het

Bonita 25-04-2017 Dynamite 20-05-2010 en Diconta 25-11-2010 jullie blijven altijd in mijn hart

Fransje_70

Berichten: 978
Geregistreerd: 16-08-09

Re: Jong paard slecht voorwaarts. Hoe oplossen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-13 11:20

Los van andere oorzaken die er misschien ook zijn:
De sloomheid kan ook mentaal zijn. Paard snapt t niet, ziet de lol er niet van in, iemand die op haar rug zit zegt wat ze moet doen en dan lopen in een zandbak. Het is ook raar, vanuit het perspectief van het paard. Wij vinden het normaal, maar het blijft in wezen een rare zaak op de rug van een vluchtdier te gaan zitten, nietwaar? Het gaat veelal zo goed, vanwege de kwaliteit van coöperatie vanuit het paard met de mens. Dat is iets wat naar mijn idee veel meer gewaardeerd moet worden in het paard en waar de meeste ruiters helemaal geen oog voor hebben.
Zie het als een uitdaging om met haar de lol te gaan vinden. Richt je nu op haar ipv op jezelf.
Ga eens met haar spelen, wandelen, kijk wat ze echt leuk vindt samen met jou.
Fixeer je niet op de mooie rijplaatjes in je hoofd, dat gaat best komen, als je haar leert kennen en de verbinding en plezier met elkaar kan vinden. Dan vindt ze het ook vast leuk worden om met jou op haar rug wat te ondernemen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 bezoekers