achteruit lopen tijdens buitenrit

Moderators: SayaJones, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
sweetcindy
Berichten: 61
Geregistreerd: 02-07-03
Woonplaats: Den bosch

achteruit lopen tijdens buitenrit

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-11-03 19:26

hallo,
Ik heb sinds kort een heel lief verzorgpaard waarmee ik 1 keer in de week door de bossen mag rijden. Er gaat dan altijd óf een ander paard mee, óf een vriendin op de fiets.
Nou is het al een paar keer gebeurt dat ze ergens van is geschrokken, en daarna niet meer verder wil. Afgelopen zaterdag kwam er een blaffende hond op haar afgerend, daar was ze nogal van geschrokken. Toen de hond allang weer weg was, wilde ze alleen nog maar achteruit lopen. Of er nou prikkeldraad of een sloot erachter ligt, ze blijft toch doorlopen. Als je haar straft wordt het alleen maar erger en begint ze ook met steigeren.
Ik stapte af, en liep een stuk aan de hand mee, totdat de hond ver uit het zicht was, en toen wilde ze nog niet vooruit.

Ik vind dit echt gevaarlijk worden, dit doet ze dus gewoon op de autoweg, en draait dan totdat ze midden op de weg staat, of ze loopt gewoon een (droge) sloot in. Ik snap ook niet waar het aan kan liggen, een hele tijd is er niets aan de hand, dan opeens wil ze niet meer verder voor een half uur, en daarna loopt ze weer gewoon door alsof er niets is gebeurt Verward

Iemand misschien tips?


IngridHar

Berichten: 1735
Geregistreerd: 04-03-03
Woonplaats: Geesteren

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-03 22:36

Ze probeert gewoon of jij toegeeft om terug te gaan naar huis. Probeer of de persoon die mee is wat kan aantikken met een zweepje en als ze dan een paar passen vooruit gaat dan belonen.
Veel suc6 ermee Haha!

21-5-2010 Luc geboren!

Indeed

Berichten: 2629
Geregistreerd: 04-11-03
Woonplaats: Ergens...

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-03 23:08

Ik heb ook wel eens het probleem dat ze stil gaat staan en dan wilt zij om gaan draaien en wegracen. Hierbij verergerde het alleen maar als ik haar aanspoorde of een tik gaf.

Nu als het zover is, en ze gaat stilstaan dan laat ik haar mooi een tijdje kijken en dan na een minuutje of langer dan spoor ik haar aan, gaat ze niet, dan laat ik haar weer. Op een gegeven moment voel ik een bepaald soort weerstand wegebben en dan drijf ik haar aan en dan loopt ze weer gewoon een klein stukje. Vervolgens gaat ze weer stoppen en als ze het dan doet dan geef ik haar een stevige tik. Hierdoor wordt ze boos en wilt ze omdraaien ,maar omdat ik vervolgens geen aanzetting meer geef waarop zij kan reageren, staat ze stil. Na weer een minuutje of iets minder drijf ik haar weer aan. En weldra, ze loopt door alsof er niks is.

Gewoon niet opgeven, één stap achteruit is een overwinning voor haar. Stilstaan is tussen winnen en verliezen in, voor jullie beide.


Ik vind,als ze niet echt bang is, dat je haar daarna echt moet belonen met klopjes en goed zo, want dan spoor je het slechte gedrag alleen maar aan.

Misschien heb je wat aan deze tip...succes, ik weet hoe lastig het is als je paard dwars is.

ARE WE THERE YET?

Saskia008

Berichten: 1735
Geregistreerd: 02-11-03
Woonplaats: zuidlaren

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-03 17:32

hij probeert je gewoon uit.
je rijd hem nog niet zo lang (denk ik) en nu probeert hij je gewoon uit
gewoon streng zijn, komt vanzelf goed.
zelf zou ik een tijdje niet buiten gaan rijden, zodat je hem leert kennen, en hij jouw.

succes

De vogeltjes doen het......... de bijtjes doen het...... zullen wij het ook doen?!
nee joh gekkie, wij kunnen toch niet vliegen!! Bloos

Haagsemeid

Berichten: 6536
Geregistreerd: 12-05-02
Woonplaats: leidschendam

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-03 17:38

Doet Marilyn ook wel eens, soms stelt ze zich ook vreselijk aan. Dan krijgt ze wel een lel.

Is ze echt bang en gaat ze achteruit lopen dan drijf ik der weer vooruit. Ik geef der wat meer teugel (niet teveel natuurlijk) zodat de spanning er niet onwijs strak op staat want dan wordt het alleen maar erger.
Stel je paardje gewoon erg gerust dat ze braaf is, als ze loopt kan je der ook ff goed belonen.

Probeer ervoor te zorgen dat ze niet omkeert en wegspuurt, want dan krijg je ze (vaak) er niet meer langs, dan blijven ze ettere.

Wat ik juist niet doe is der stil laten staan, ik weet van Marilyn als ze juist stilstaat dat ze gaat omkeren en aan de kletter gaat, je moet proberen te zorgen dat de aandacht bij jou is en dat ze dus niet kan omdraaien.

Wat ik zelf vind (mijn mening dus), is dat als je je paard ernaar laat kijken je paard vaak erg kijkerig wordt. En op weg is het al gevaarlijk als ze achteruit gaat lopen, maar stilstaan is vaak ook geen optie.

Dus kortom, zorg er goed voor dat haar aandacht bij jou ligt (kan en lukt niet altijd). Probeer te ontspannen en niet bang te zijn.
Als je je paardje wat langer rijd, ga je ook aanvoelen wanneer ze wil wegrennen etc.

22 Januari verwachten we ons kleintje

josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-03 22:28

Ik ben van mening, Dat het paard eerts alles goed bekeken mag hebben. Gewoon om zich er van te overtuigen dat het echt kan. Snuffelen en ruiken is dan ook helemaal niet verkeerd. Het paard moet het leren kennen. En dat doe je niet door hem er doorheen te drijven. Dan blijf je er altijd last van houden.

Als ze achteruit loopt en niet wil stoppen. Pak de teugel dan is aan een kant strak vast. En trek haar hoofd rustig naar haar schouder. Een rukje als ze niet mee geeft. Zo gaat ze draaien als het goed is om haar as. En zolang ze haar hoofd op de schouder heeft. Kan ze ook niet weg. Staat ze stil belonen.

Probeer haar wel altijd richting het gevaar te houden. Dus niet andersom. Dan heb je dus kans dat ze hem piept. Belonen als ze stil staat. Stap af, en neem haar rustig mee. Wil ze gaan kijken. Laat haar dan kijken en snuffelen als dat kan.
Staat ze op een onveilige plek. Geef haar dan gewoon het commando achterwaarts om uit de gevaren zone te komen. En wacht daar totdat ze verder durft.

Zelf rustig blijven. Na een poosje zal ze er gewoon weer langs gaan. Altijd in alle situatie's hoofd naar het gevaar. En gewoon het paard rustig de tijd geven om alles in zich op te nemen. Voel je haar ontspannen. Dan vraag je haar vooruit.

Voor alle info kijk hier http://www.paardenmetplezier.eu

Gezocht boerderij met minimaal 2hec land op de veluwe.

Haagsemeid

Berichten: 6536
Geregistreerd: 12-05-02
Woonplaats: leidschendam

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-03 17:34

Ik vind het opzich ook niet verkeerd, maar je krijgt wel vaak kijkerig gedrag. En voor op de weg vind ik het gevaarlijk!

En als een paard je uitprobeert, moet je hem zeker niet zijn zin geven en hem juist vooruit drijven.

Ik zeg niet dat ik jou manier niet goed vind, maar midden op een weg kan je niet zomaar je paard gaan omdraaien.

22 Januari verwachten we ons kleintje

josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-03 21:38

Citaat:
Ik zeg niet dat ik jou manier niet goed vind, maar midden op een weg kan je niet zomaar je paard gaan omdraaien.


Ik had daarom ook gezegt. Dat als een paard op een onveilige plek staat. Je beter achteruit kan laten gaan. Dan hem daar met geweld door te drukken.

Want volgens mij is dit niet uit proberen. Anders moet je genoeg over enings kracht hebben, om hem naar voren te krijgen. Heb je dat niet. Dan is je band met je paard niet goed.

Het paard mag nooit iets proberen daar te drukken. Hij moet overal en altijd blijven luisteren naar zijn bereider. En dat zonder geweld.

Voor alle info kijk hier http://www.paardenmetplezier.eu

Gezocht boerderij met minimaal 2hec land op de veluwe.

Wentos

Berichten: 3020
Geregistreerd: 24-04-03
Woonplaats: De Achterhoek!

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-03 12:16

Mijn pony heeft hier ook last van, als ze iets engs ziet ( en dat kan zelfs een blaadje ofzo iets zijn) gaat ze ook stil staan. En als ik haar dan aanspoor gaat ze ook achteruit. Laten stil staan en kijken werkt niet. Sta ik daar gerust de hele dag. vooruit gaat ze niet. een lel werkt ook niet. dus ik heb nog geen oplossing, behalve engelen geduld.. (en dat is echt heel erg lang)

AlmostBlack

Berichten: 372
Geregistreerd: 07-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-03 12:40

Mijn paard probeerde dit ook wel eens. Ik heb dan ook wel een aantal keren erg hulpeloos in de sloot gestaan met m'n paard, want wat ik ook deed, ze wilde niet vooruit. Ik probeerde er nooit af te gaan, tenzij de hele situatie mij er toe dwong. Als een paard echt goed bang is, dan denk ik toch niet dat je zwaar moet gaan bestraffen, want dan wordt het inderdaad alleen nog maar erger. Is het echt uitdagen (die van mij stopte altijd op hetzelfde plekje, omdat ik een keer dom genoeg afgestegen ben op dat stukje) dan vind ik dat je een paard wel een tik kunt verkopen. De laatste keer heeft iemand anders mij geholpen met behulp van een longeerzweep, daarna heeft ze het niet weer geprobeerd. Dus wel erg duidelijk dat het ook een geval van uitdagen/testen van de ruiter kan zijn!

lieke2
Berichten: 1610
Geregistreerd: 12-12-02
Woonplaats: Oss

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 13:36

Mijn paard heeft dat ook eens geprobeerd, wij hebben toen een flink stuk achterwaarts gelopen. En niet stoppen wanneer je paard dat wil, nee pas wanneer jij het genoeg vindt. Nog de drang achterwaarst hebben, dan weer een flink stuk achterwaarts. Houdt hij vanzelf mee op. wel belonen als ze daarna normaal stil willen staan en wachten op een seintje van jou!

Vandaag is morgen voorbij....

Als je veel doet, kan je veel doen
Als je niks doet, doe je vaak niks

Tijd om te leren/werken? Ban jezelf!

Morrie

Berichten: 17973
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 18:26

Mijn tank heeft het veel gedaan en doet het nog wel eens, ik heb van de zomer heel wat in de sloot gelegen.
Laatst ging hij in de achteruit voor een pak hooi dat aan de kant van de weg lag, ik heb hem een tik gegeven met de zweep: hij sloeg terug, sporen erin, hij sloeg terug.....uiteindelijk heb ik hem er met lieve woordjes langs gekregen, 1 stapje vooruit, 10 achteruit.....het heeft een poosje geduurd.

Nu loopt ie zonder te kijken langs baaltjes hooi, want die staan nu overal.

Hij is nog steeds erg schrikkerig en dat vuurwerk dat die grapjurken nu al afsteken doet er geen goed aan.......

Wil je vlinders in je buik? Duw dan een rups in je kont!

sweetcindy
Berichten: 61
Geregistreerd: 02-07-03
Woonplaats: Den bosch

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-12-03 14:44

Bedankt voor jullie reactie

Het grootste probleem is eigenlijk, dat ze nergens bang van is als ze achteruit gaat lopen. Haar oren staan dan ook niet heel ver naar voren of juist heel ver naar achteren. Ze loopt gewoon naar achteren, en draait dan het liefst om en loopt de andere kant uit.

Afgelopen zaterdag waren we weer de bossen in geweest. Ik ben niet zo'n held, vooral niet op de weg, dus toen ze weer begon te vervelen ging mijn vriendin erop. We reden langs een parkeerplaats van een bedrijf en daar gaat ze stil staan. Ze krijgt dan een paar tikken, maar dat maakt het alleen maar erger: pony draait om en rent steigerend en bokkend die parkeerplaats op. Op dat moment kwam er net een rode auto uitrijden, die ze nog maar net konden ontwijken. Ook mijn vriendin is op dat moment afgestapt. We hebben er een tijdje aan de hand mee gelopen, telkens stap draf stap draf op commando. Volgens mij vond ze dit knap vervelend, want toen ik weer opstapte heeft ze de rest van de rit niets meer gedaan. Ik vraag me af of dit wel de goede manier is, maar op de openbare weg vind ik het echt te gevaarlijk om dan te blijven straffen.

Haagsemeid

Berichten: 6536
Geregistreerd: 12-05-02
Woonplaats: leidschendam

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-03 14:57

Al is niet van angst is, dan moet je proberen haar zoveel mogelijk, voorwaarts te houden, dat de aandacht bij jou is. Omdraaien moet je proberen te voormijden.

Misschien als je heeeel zachtjes draaft, dat dan de aandacht beter bij jou is

22 Januari verwachten we ons kleintje

Relliej

Berichten: 2508
Geregistreerd: 14-07-03
Woonplaats: Schiedam

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-03 19:04

Zelf geef ik dan altijd het paard teugels (gewoon een beetje naar voren buigen). Bij mij helpt dat meestal wel. Ik zeg er meestal ook niks bij want daar worden ze nerveuzer van. Als ze dan normaal vooruit gaan lopen beloon ik ze wel. Het klinkt misschien heel raar dit allemaal, maar bij de meeste paarden bij mij is dat wel zo. Zelf heb ik er dan ook meer vertrouwen in.

josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-03 19:13

Het lijkt op een paard dat gewoon geen zin meer heeft. En terug naar huis wil.
Als je paard weet dat hij het voor elkaar kan krijgen. Dan zou hij het blijven proberen. EN hoe meer dat jij probeerd hem bij je te houden. Hoe meer hij gaat vechten om het toch voor elkaar te krijgen.

Het is dan heel belangrijk om op het juiste moment hem te straffen. Of gewoon te laten stil staan. Ben je te laat, dan is het heel moeilijke om hem weer terug te krijgen. Hij moet het idee hebben, dat je sneller bent dan hem. En dat er voor hem geen kans is om er vandoor te gaan. Zowel achteruit als vooruit.

Het is heel moeilijk om zo een oplossing te bedenken. Ik zelf zou zeggen ga grondwerk doen, om je relatie met je paard te verbeteren, want daar komt het probleem vandaan.

PB me voor meer info.

Voor alle info kijk hier http://www.paardenmetplezier.eu

Gezocht boerderij met minimaal 2hec land op de veluwe.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 bezoekers