Kan een stevig galopje in het bos kwaad voor een dresuurpaar

Moderators: Apple, Nicole288, Coby, petraaken, A_nouk, C_arola, Dyonne

 
 
Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-01 08:52

Veel stalgenoten zijn van mening dat je een dressuurpaard nooit mag laten gaan in het bos. De reden hiervoor is dat je je paard dan helemaal uit elkaar rijdt. Dit gaat ten koste van de takt en verzameling.
Nu kan ik me moeilijk voorstellen dat je door 1 keer per week een gecontroleerd maar stevig galopje te maken je hele verzameling en takt kwijt bent. Maar toch wordt me dit door veel mensen op het hart gedrukt. Hoe denken jullie daar over?


evelien

Berichten: 360
Geregistreerd: 10-08-01
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-01 09:03

Ik kan mee moeilijk voorstellen dat als je je paard eens lekker laat galopperen in het bos dat je dan weer overnieuw moet beginnen.

In de wei zullen ze toch ook wel eens een sprintje trekken.

Lijkt me juist fijn voor je paard om eens lekker ontspannen door het bos te galopperen.

Ik bok, jij bokt, Ik heb geboktet.

Jasmijn

Berichten: 3598
Geregistreerd: 24-02-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-01 09:15

Als je paard hebt wat goed aan de hulpen is, is het juist heerlijk voor ze om eens lekker uit te dollen of eens lekker uit te galopperen.
Heb je je paard echter niet aan de hulpen, kan het de volgende dag wel eens moeilijk zijn hem weer aan het werk te krijgen, maar het probleem ligt dan niet in het galopje!!!!
Hoeveel Z paarden zie je niet in een achttal, die niet eens meer in een arbeidstempo kunnen lopen, belachelijk gewoon.
Gewoon lekker doen is mijn mening! Heerlijk toch voor die paarden, eens lekker iets anders doen dan anders.
Ik heb geen bos in de buurt, maar laat hem in de bak als ik erop zit weleens gaan zo hard als hij wil (of tot we zo schuin door de bochten gaan dat ik het eng vind), van enige controle is dan eigenlijk geen sprake meer, maar als ik hem weer stilgekregen heb, rij ik er zo weer mee weg.

Navragen is beter dan afvragen.

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-01 09:16

Ik heb juist begrepen dat jonge (dressuur)paarden er alleen maar profijt bij hebben vanwege aansterken spieren en recht lopen, door veel buiten gereden te worden. Zo dat dan inene voor oudere paarden niet gelden? Je hoeft je paard toch niet uit elkaar te rijden in een stevige galop???
Sommige paarden laten zich juist beter trainen in het bos omdat die dan net wat meer impuls hebben dan in een saaie bak...zelf vond ik dat mijn paard een verbeterde balans had na een week of twee in het bos rijden.

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-01 09:22

Ik laat ze ook af en toe eens goed strekken!
Krijgen ze juist een mooie galoppade van!

Als ik merk dat ze niet willen terugkomen zoals ik dat wil, rijd ik wel een paar keer de overgang uitgestrekte galop - verzamelde galop extra.

Dees

Berichten: 17090
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-01 09:24

GEweldig, doen!!!
Al die flauwekul dat die dressuurpaarden altijd maar ín het gareel' moeten blijven lopen.... Geef die beesten toch ook eens een paardachtig bestaan, laat ze eens een keer! En een lekkere galop, daar knapt je paard van op; wordt ie weer paard van. Je zult zien, hij zal het leuk vinden, waarmee je bereikt dat het paard gelukkig is tussen de oren....
En dat kan je lang niet van alle 'dressuur'-paarden zeggen, de stakkers....

Ange
Berichten: 73
Geregistreerd: 25-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-01 09:25

Belachelijk het is juist super goed voor een paard, dat constant alleen maar in de sport loopt. Een beetje afwisseling, ik zit ook in de sport maar ik neem ook weleens een sprongetje en ga een buitenrit maken!!!! Juist goed voor een paard, zo krijgt hij er meer zin in!!! tenminste bij mij dan, ze zijn dan levendiger, ik mer het heel erg goed als het een sleur wordt dus dan gaan we weer een keer springen oid.! En als je je paard goed aan de hulpen heb, dna maakt 1 kee rin de week een butienrit ook niet uit, jij vergeet toch ook niet hoe je moet fietsen als je een dag niet gefietst heb!

Kitty

Berichten: 7552
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-01 09:25

Als ik de zandverstuiving op ga met Muzefee (eh... één keer in de maand?) dan laat ik haar op een gegeven moment even lekker helemaal gaan.
Ja, ze valt dan helemaal uit elkaar, maar ze heeft er heel veel plezier in. Na het eind galopperen, ga ik rustig met haar draven waarbij ik haar weer wat bij elkaar rijd. Beetje stelling naar links, beetje stelling naar rechts... daarna even een tijdje lekker stappen aan een lang teugeltje en haar daarna weer helemaal oppakken.
Er is niks mis mee volgens mij. Ze wordt er altijd lekker ontspannen van en de volgende dag loopt ze alleen maar beter in de bak. Mits ik het niet te vaak doe.

Dé website voor de wedstrijdruiter: Startlijsten.nl

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-01 09:41

Ik sta wel eventjes te kijken want jullie verkondigen precies dat wat ik ook verkondig. Maar helaas ben ik op stal nog niemand tegengekomen die er net over denkt.
Ik denk zelfs dat een paard helemaal niet uit elkaar loopt bij een stevige galop. Hij moet zijn achterhand behoorlijk gebruiken om een goede sprong te maken. Je stretcht daardoor ook zijn lichaam waardoor hij meet souplesse krijgt. En wanneer je de basis goed onder de knie hebt pak je de dag daarna je paard zo weer op voor het serieuze dressuurwerk.


Citaat:
Op 2001-08-29 10:15, schreef Jasmijn:
Ik heb geen bos in de buurt, maar laat hem in de bak als ik erop zit weleens gaan zo hard als hij wil (of tot we zo schuin door de bochten gaan dat ik het eng vind), van enige controle is dan eigenlijk geen sprake meer, maar als ik hem weer stilgekregen heb, rij ik er zo weer mee weg.


Mijn paard vind het heerlijk om na het rijden eventjes de beentjes helemaal te strekken aan een lange teugel en dat mag hij ook als hij goed gewerkt heeft. Maar toen hij laatst zo lekker naar voren liep vertelde iemand me ook al dat dat slecht was omdat een paard daardoor takt verliest Verward . Nu is takt volgens mij niets meer dan regelmaat en die blijft absoluut behouden. Iemand enig idee wat hier mee bedoeld wordt?

pieterjan

Berichten: 1301
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: blaasveld belgië

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-01 09:45

mischien dat hun paarden dan rappe pasjes maken en trage pasjes?Dat doet/deed torino ook, Wat is trouwens t vershcil tussen kadans en tact? is tact aangeboren of kadans? effe off topic Party!!

VOORZITTER AFM

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-01 09:47

Volgens mij moet je maar bananen in je oren stoppen als je weer zulk vriendelijk advies krijgt Lachen

Idd vind ik ook dat een paard alleen die extra stuwing in die galop verkrijgt door de achterhand=motor, als hij daarbij gaat sterrekijken natuurlijk ander verhaal!

En lekker strekken is alleen maar die spieren lekker los laten en ontspannen, volgens mij versta jij heel goed wat onder takt verstaan wordt Knipoog
Wat vind jij van hun rijden? mensen geven namelijk altijd advies vanuit hun eigen situatie, misschien dat die persoon zijn paard takt verlies heeft als hij wil laten strekken....maar dat heeft misschien wel een andere oorzaak.

Everybody is a specialist Knipoog *LOL*
_________________
<FONT COLOR="white">*Experience: something you don't get....until after you need it.*</FONT>
<FONT COLOR="purple">[img]../upload/19/925.gif[/img]*Moderator Verslag van de Dag*</FONT>

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: orri op 2001-08-29 13:26 ]</font>

Mieke
Berichten: 6593
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-01 10:04

Veel springruiters trainen hun paarden een aantal keren per week in het bos, dus zo slecht zal het niet zijn, ook niet voor een dressuurpaard!

Het is voor zijn psyche goed, voor zijn lijf goed (worden er weer eens andere spieren gebruikt dan bij het verzamelde werk) en het is ook nog eens heel erg goed voor zijn longen!

Lekker blijven doen dus!

Bettine

Berichten: 8557
Geregistreerd: 10-08-01
Woonplaats: Maasland

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-01 10:30

Ik doe dat ook heel vaak hoor, lekker een sprintje trekken Haha! Haha! ,gister zelfs nog!
ik heb ook ooit eens ergens in een boek gelezen, dat een dressuurruiter die niet af en toe een sprintje (durft) te trekken, geen goeie is!! *LOL*

janna

Berichten: 4090
Geregistreerd: 08-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-01 11:07

Ik laat ze ook lekker gaan hoor. Volgens mij worden ze daar alleen maar losser van. Paardlief was gisteren een beetje te goed aan de hulpen, in plaats van aandraven, galoppeerde ze aan. Dan laat ik haar rustig even rennen hoor, los teugeltje, verlichte zit, en maar proesten van plezier. Is toch niets mis mee?

-

PUCK

Berichten: 2698
Geregistreerd: 15-01-01
Woonplaats: Betuwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-01 11:12

Het is juist beter dan altijd in een bak als ze eens lekker een lang stuk vooruit kunnen draven of galopperen. Als je paard verder braaf is gewoon lekker doen! Veel plezier!

Voorzitster AFM

Nimber

Berichten: 25630
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-01 11:49

Ik ben het gedeeltelijk mee eens.
Ik laat lot ook regelmatig helemaal gaan.
lang pad en volle rengalop.
Meestal probeer ik toch eens in de 2 weken naar buiten te gaan maar ik laat 'm niet altijd gaan.
Gister bv heb ik 'm alleen een flinke middengalop laten doen geen gerace want ik heb zondag wedstrijd.
Ik ken lodewijk na een megarengalop probeerd ie thuis in de bak ook een tikkie door te duwen gewoon omdat ie het zo leuk vind.
geeft niet maar liever niet als ik wedstrijd heb Lachen

http://www.kimtelgen.nl nu ook online proefbeoordeling
Camerabeveiliging voor stal of zadelkamer? Http://www.caminadatechniek.nl

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-01 12:31

Wat een onzin zeg!!

Het is juist voor je paard heerlijk om een hard te rennen. Weer lekker fris tussen de oren en ik vind dat ik dan daarna juist een mooiere galop krijg met meer impuls en sprong.

Als ie daarna (weet ik het hoe lang) uit elkaar loopt, zegt dat denk ik meer over die ruiters dan over het paard.

En ik cross ook weleens hard door de bak.
Soms merk ik gewoon dat ie energie teveel heeft en krijg ik hem niet geconsentreerd aan het werk.
Een paar rondjes ff uit laten kuren en ik kan heerlijk rijden.

Smaxie

Berichten: 1266
Geregistreerd: 21-05-01
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-01 12:39

Ik laat Smaxie ook regelmatig even zijn beentjes strekken.. in de buitenbak of op een recht pad in de bossen... Dat heeft hij gewoon af en toe nodig...

(Net als ik: ik ben ook vrij rustig, maar vind het ook lekker om op stap te gaan en eens lekker uit mijn dak te gaan...hihi!!) Haha! Haha!

Wel alles gecontroleerd... das het veiligst voor iedereen!!! *LOL*

Work like you don't need the money, Love like you've never been hurt, Dance like nobody is watching, Sing like nobody is listening. Live like it's Heaven on Earth..

Jasmijn

Berichten: 3598
Geregistreerd: 24-02-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-01 12:53

Ik geloof dat de algehele conclusie inderdaad is dat als je kan dressuurrijden het juist heel goed is eens wat anders te doen.
Als het harnas waarin je paard gegoten is echter breekt als je eens 'gek' doet, heeft het niets met dressuurrijden te maken maar met in de krul trekken!
Of is dit erg cru gezegd?

Navragen is beter dan afvragen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-01 13:02

Helemaal mee eens Jasmijn

Daarom zei ik dit ook:Als ie daarna (weet ik het hoe lang) uit elkaar loopt, zegt dat denk ik meer over die ruiters dan over het paard.

Maar jij zegt het ff wat gemakkelijker Lachen

Smaxie

Berichten: 1266
Geregistreerd: 21-05-01
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-01 13:02

Nee.. hier kan ik me helemaal in vinden!

Mits controleerbaar (voor ieders veiligheid) moet een flink galopje kunnen.... vind ik!

Work like you don't need the money, Love like you've never been hurt, Dance like nobody is watching, Sing like nobody is listening. Live like it's Heaven on Earth..

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17803
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-01 13:18

Ik ging met Julius ook altijd crossen in de bossen. dat hij ie af en toe echt nodig. Hij vond het geweldig. In het begin luisterde die dan helemaal niet meer. kwam echt niet terug. Dat hebben we flink moeten oefenen en op het laats kon ik van een crossgalop overschakelen naar een rustige galop.

Ik deed het wel nooit vlak voor een proef. had ik zondag wedstrijd dan deed ik zaterdags alleen een rustig galopje omdat ie anders inderdaad ging racen in de proef.

denk dat je het gewoon eens moet proberen

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...

pieterjan

Berichten: 1301
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: blaasveld belgië

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-01 13:42

i kkan me niet voorstellen jasmijn , dat als jij je paard in vollge galop hebt gaan dat jij dan ineens trug kunt zeggen zitten op de kont en over de rug en nu bijeen?torino loopt op een bosrit ook goed door, vind ie lekker, maar dan vind ie het wel moeilijk om in het bos gesloten te worden tussen hand en been, in de piste geen problmeen dan heb ik hem netjes trug maar an een rengalop heb ik hem niet snel trug in de verzameling

VOORZITTER AFM

Jasmijn

Berichten: 3598
Geregistreerd: 24-02-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-01 13:47

Ik moet toegeven dat ik meestal een hek nodig heb om hem te stoppen als hij echt goed op dreef is, maar als ik hem in het halthouden dan weer laat nageven, draaft hij daarna keurig nageeflijk en over de rug weg, echt waar.

Navragen is beter dan afvragen.

Smaxie

Berichten: 1266
Geregistreerd: 21-05-01
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-01 13:50

Volgens mij heeft niemand het over verzameling.....
en ik moet zeggen dat Max van een lekker galopje ooit best wel losser in zijn lijf wordt.....

_________________
Het leven is een groot feest, je moet alleen zelf de slingers ophangen!

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Smaxie op 2001-08-29 14:51 ]</font>


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 bezoekers