De brutaliteit van dat paard!

Moderators: SayaJones, Apple

 
 
Manda

Berichten: 6318
Geregistreerd: 20-06-01
Woonplaats: Flevoland

De brutaliteit van dat paard!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-10-03 13:26

Ik heb het over mijn mooie grote 5 jarige ruin.

Hij is echt heel makkelijk te rijden en leert echt snel. Hij is onwijs sterk, maar toch meestal heel eerlijk tegenover mij. Ik had al eerder een topic geplaats dat hij wel eens uitbrak uit de volte omdat hij het kennerlijk niet fijn vond om op die hand een volte te rijden (hij draaide zoch gewoon om om daarna keurig een volte op de andere hand te lopen Haha! ). Ik heb hier goed aan gewerkt met behulp van mijn instructeur en het gaat nu al veel beter. Hij is altijd nageefelijk en over het algemeen goed aan het been.

Ik maak wel eens buitenritten met hem. Hij is samen met andere paarden schaapmak buiten en alleen iets schrikkeriger maar wel verkeersmak. Alleen buitenrijden geeft over het algemeen geen problemen, behalve afgelopen maandag.

We waren rustig aan het stappen en draven, harstikke braaf en rustig en luisterde heel goed. We waren al best ver van huis toen meneer opeens heel rustig omdraaide en er als een speer vandoor ging. Om niets!
Ik had niets meer te vertellen, hij voelde me geen eens. Nou had ik het geluk dat het een brede lange rechte berm was, ik kreeg hem in de galop niet in een volte links of rechts, dus ik heb hem voorstraf nog harder rechtuit laten rennen, hij ging helemaal plat Haha! Daarna mocht hij weer langszaam galoperen en ben ik expres weer terug gaan galoperen naar het punt waar hij omgedraait was.

Dit is dus zo'n zelfde actie als dat hij deed als hij bij de volte uitbrak, hij doet wat hij zelf wil. Nu ben ik niet van plan zo gauw op te geven en ik ga echt nog wel buitenritten alleen maken, maar dit mag hij me niet flikken als ik dus niet zo'n brede berm tot mijn beschikking heb. Hij schrok nergens van ofzo, hij draaide gewoon langszaam in stap om en ik kreeg hem gewoon niet meer met zijn neus de goede kant op. Ronduit brutaal van dat paard

Ik ben niet van plan hulpteugels of andere bitten te gebruiken. Heeft iemand nog tips hoe ik de volgende keer zou kunnen handelen?


Eline

Berichten: 73129
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-03 14:00

Harder bestraffen? Op zich is extra lang galoperen al straf natuurlijk, maar hoe reageert ie als je hem op dat moment gewoon één of twee flinke tikken met de zweep geeft?

Lenn

Berichten: 5331
Geregistreerd: 17-04-03
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-03 14:02

Ik vind dat je goed gehandeld hebt, maar ik denk dat zijn ontzag voor jou moet groeien en daar zijn niet echt meer hulpmiddelen voor als jijzelf, maak hem goed duidelijk dat jij boven hem staat.

Lenn

Berichten: 5331
Geregistreerd: 17-04-03
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-03 14:04

Ellende schreef:
Harder bestraffen? Op zich is extra lang galoperen al straf natuurlijk, maar hoe reageert ie als je hem op dat moment gewoon één of twee flinke tikken met de zweep geeft?

Ja, dan zeg je: ja leuk ren nog maar wat harder, in plaats van dat je het negeert en hem zélf onderuit laat gaan.

Eline

Berichten: 73129
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-03 14:25

Volgens mij is het schadelijker het gedrag te negeren dan het te bestraffen...

diana
Berichten: 2205
Geregistreerd: 21-09-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-03 15:12

nee vooral niet negeren,ben benieuwd naar de tips,heb het zelfde probleem.

levi,Het liefste van het liefste wat er maar kan bestaan heb ik in jou gevonden ik laat je nooit meer gaan!!

ga even naar www.stopwredeveetransporten.nl en teken,en geef aan iedereen door!!

ikisik

Berichten: 2784
Geregistreerd: 18-02-03
Woonplaats: NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-03 15:37

Ik heb zelf ook een jong paardje 6 mnd onder het zadel en mevr. doet ook wel eens van dit soort dingen en bij mij is het gewoon duidelijk dat ik de voorschouder moet meedraaien anders loopt ie in een volte weg met het gevolg dat je de andere kant ineens opgaat.... Misscien dat je tijdens het rijden erop kan letten of dat inderdaad gebeurt... Succes

Lenn

Berichten: 5331
Geregistreerd: 17-04-03
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-03 18:02

Ellende schreef:
Volgens mij is het schadelijker het gedrag te negeren dan het te bestraffen...

Met de zweep slaan is normaal toch een teken van harder gaan en dat wil je toch juist niet? Of moet je hem dan eerst slaan en hem vervolgens op de rem trekken, das al helemaal tegenstrijdig, snapt ie niet denk ik.
Negeren is inderdaad stom Frusty Maar hem zelf op z'n muil laten gaan niet vind ik.

angelke

Berichten: 5137
Geregistreerd: 28-04-02
Woonplaats: Brasschaat (België)

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-03 18:40

Een tik is niet altijd voor snelheid een paard dat ineens naar de verkeerde kant draait, en echt met geen mogelijkheid te draaien is, geef ik ook wel een tik op zijn schouder waarover hij wegloopt. Dan gaat hij misschien sneller, maar misschien wel naar de júiste kant!

Lenn

Berichten: 5331
Geregistreerd: 17-04-03
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-03 18:58

Ja je zegt het zelf al, hij wil er automatisch harder van gaan.
Maare ik ben verder niet gespecialiseerd in zwepen, k rijd er nooit mee.

Eline

Berichten: 73129
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-03 20:35

wordt een beetje offtopic, maar ik gebruik zweep ook als straf, en dat heeft paard dondersgoed door. Zo van: Ze slaat naar een ander in de les, dat gelijk bestraffen, en dan gaat ze niet opeens in rengalop ervandoor ofzo.

dierenvriend

Berichten: 101
Geregistreerd: 23-07-03
Woonplaats: groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-03 21:10

kon je hem niet omscheuren? ik denk, dat als je hem juist lekker laat galopperen, juist zijn zin geeft. het is toch de bedoeling dat hij direct weer omdraait, hij mag niet onder je uit rennen. ik denk dat met zweepjes op de hals slaan ook niet zo veel zin heeft. wees heel allert op het paard, dat hij NIET mag en kan omdraaien. houdt de teugels echt goed op maat en als hij het minste of geringste beweging de andere kant optoont, direct been en vooruit. als je daar goed attent op bent moet het wel goed komen? groetjes


Leven zonder paarden is geen leven...

Solide

Berichten: 5481
Geregistreerd: 06-04-03
Woonplaats: Ergens in het zonnige zuiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-03 21:18

Nou ik heb ook een keer met zo'n paard gereden en die heb ik toen snel terug kunnen trekken dmv haar ook nog een paar tikken met de zweep te geven. Het ligt er denk ik ook aan waar men de zweep bij dat paard ooit voor gebruikt heeft. Gelukkig reageerde dit paard er goed op. En luisterde naar mij.

Daarna heeft ze het nog een paar keer geprobeerd maar ik voelde het op een gegeven moment aankomen en deed ik hetzelfde als wat
Dierenvriend schreef:
wees heel allert op het paard, dat hij NIET mag en kan omdraaien. houdt de teugels echt goed op maat en als hij het minste of geringste beweging de andere kant optoont, direct been en vooruit. als je daar goed attent op bent moet het wel goed komen?

Wacht niet op later. Als later iets eerder komt, ben je te laat....

Op het eind van mijn geld hou ik altijd een stuk maand over......

Manda

Berichten: 6318
Geregistreerd: 20-06-01
Woonplaats: Flevoland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-10-03 07:40

Bedankt voor de tips!

Ik zal er inderdaad op letten dat hij niet KAN omdraaien, misschien was dat de fout.

Ik kon hem echt niet omscheuren, hij draaide zich gewoon om en ik kon sturen wat ik wou maar dat had geen zin, hij ging draven en was al gauw als een speer in galop ervandoor. Boos worden heeft dan al helemaal geen zin denk ik... daar wordt hij alleen maar bang van en dan ben je nog verder van huis.
Met zweep heb ik nog nooit gereden, geen idee wat hij dan doet.

In ieder geval bedankt!

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-03 08:32

Maar je kan niet de hele rit op zitten te letten of ie zich niet omdraait. Ik bedoel, het gebeurd je gewoon, zeker als ie het een beetje sneaky doet vanuit een relaxed stapje.
Wat je kunt proberen als hij zich omdraait, hem heel snel "doorsturen".
Dus als hij zich linksom omdraait, hem links door laten draaien zodat ie weer recht komt te staan. En dat mag best even niet met zulke nette hulpen gebeuren hoor *LOL*
Werkte bij Isolda een flink aantal keren heel goed en nu soms nog.
Ik denk dat straffen niet het gewenste effect heeft. Als ie het toch flikt kun je denk ik beter doorrijden. Dus als hij ervandoor is gegaan en je hebt hem stilgekregen, terug rijden en verder gaanw aar je gebleven was.
(alhoewel dat in depraktijkook niet altijd lukt, omdat het niet uitkomt, te laat is, etc. )

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-03 08:37

De noodrem gebruiken: heel hard met één teugel zijn hoofd naar jouw voet toe trekken. Andere teugel losgooien, desnoods hang je met twee handen aan een teugel. Doet hij een paar keer en dan ben je er vanaf.
Verder zou ik kijken of hij op zulke momenten misschien zijn tong over het bit kan gooien, kijk of het bit hoog genoeg in zijn mond hangt. Wat voor neusriem gebruik je?

Je suis Charlie.

Kido

Berichten: 5156
Geregistreerd: 04-08-03
Woonplaats: Ergens op deze aardbol.....

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-03 08:42

Whis heeft dat ook gedaan en die wou dan dingen zelf bepalen helaas voor haar bepaalde ik dan wanneer ze mocht stoppen als zij ging galoperen vond ze het na honderd meter niet leuk meer en dan moest ze nog honderd meter dit vond zij niet zo leuk en heeft het afgeleerd maar dit is volgens mij gewoon een jonge paarden streek?!?

Als tranen een trap konden bouwen en herinneringen een brug.
Dan klommen we de hemel in en brachten we jullie gezond mee terug.

Whisper en Shadow Together forever

Bella

Berichten: 4051
Geregistreerd: 18-01-02
Woonplaats: Wanneperveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-03 11:07

Mocht Noor het bij mij flikken zoiets...(wat nauwelijks gebeurt overigens)...dan ga ik diep zitten, been erbij om zo poging te doen haar weer aan mijn been te krijgen en overdreven vragen van voren. Kortom; Heel los en weer vast en onregelmatig, zodat vasthouden van het bit belemmerd wordt. En maar proberen om het galoptempo lager te krijgen. Maar ze mag niet in draf.....zij wou zo nodig galopperen, dus dan doet ze dat ook maar....ik probeer haar dus zoveel mogelijk te verzamelen....en dat heeft haar flink afgeleerd er vandoor te gaan...want dat vond ze niet echt leuk dat ze moest werken!! Tjah eigen schuld!!

Maar je zegt dat hij in stap omdraaid....wat doe je op dat moment met je teugels??! Als het goed is en je hebt je teugels op maat, dan moet je dmv hand en benen je paard toch door kunnen laten draaien. Mochten ze het hoofd omhoog gooien om zo het bit vast te pakken....dan kun je hem opsluiten met je hand (desnoods overdreven) naar je knie te brengen. Ziet er misschien niet even charmant uit, maar zolang het maar effectief is niewaar!?

Straffen dmv zweep lijkt me niet de oplossing. Denk dat je dan verzet krijgt of iig helemaal geen respect. Stem erbij gebruiken lijkt me dan duidelijk genoeg! (mijn standaard uitspraak is altijd: DENK dr aan!! en dat werkt echt top! Heb er een flink aantal "onderdanen" Knipoog mee verkregen hier!)

WWW.BVANDENBERG.NL
Kekke design voor een te gekke prijs! - www.abellistic.com - Feel invited!
Geluk is de vrucht van intens werk.

Marliesje

Berichten: 5885
Geregistreerd: 25-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-03 12:20

Inderdaad zou ik ook de noodrem gebruiken!
2 handen aan één teugel en omtrekken met alle kracht die je hebt!

Manda

Berichten: 6318
Geregistreerd: 20-06-01
Woonplaats: Flevoland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-10-03 12:43

Cassidy schreef:
De noodrem gebruiken: heel hard met één teugel zijn hoofd naar jouw voet toe trekken. Andere teugel losgooien, desnoods hang je met twee handen aan een teugel. Doet hij een paar keer en dan ben je er vanaf.
Verder zou ik kijken of hij op zulke momenten misschien zijn tong over het bit kan gooien, kijk of het bit hoog genoeg in zijn mond hangt. Wat voor neusriem gebruik je?


Dat lukt me dus niet.... Ik kan trekken wat ik wil maar zijn hoofd blijft recht, ik trek hoogstens het bit dwars door zijn mond. En ik gebruik al van die bitrubbertjes.
Ik gebruik een gecombineerde neusriem, volgens mij zit het bit goed, ik heb nog nooit gemerkt dat hij zijn tong erover doet...

Bella: dat heb ik ook geprobeerd. Diep zitten lukt moeilijk in de rengalop. Been erbij lukt wel maar overdreven van voren vragen werkt niet. Hij heeft een hekel aan gepruts en getrek in zijn mond en gaat dan terugtrekken Haha! Toen hij moe werd kon ik hem wel verzamelen en moest hij inderdaad langszaam blijven galoperen tot het punt waarop hij was omgedraait.

HIj draaide inderdaad in stap om. Ik had de teugels gewoon op maat maar zoals ik al zei kon ik sturen wat ik wou hij trekt zich er gewoon niets van aan op dat moment. Het is ook een stuk overwicht wat ik op die momenten mis denk ik.

Marliesje: Ik heb denk ik niet genoeg kracht voor die noodrem bij dit paard. Ik heb dat geprobeerd maar er gebeurde gewoon helemaal niets

Ik weet ook wel dat dit paard eigenlijk iets te sterk voor mij is, maar ik hoop toch door wat slimme trukjes dit gedrag de baas te zijn.

Manda

Berichten: 6318
Geregistreerd: 20-06-01
Woonplaats: Flevoland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-10-03 12:52

Lenn schreef:
Ik vind dat je goed gehandeld hebt, maar ik denk dat zijn ontzag voor jou moet groeien en daar zijn niet echt meer hulpmiddelen voor als jijzelf, maak hem goed duidelijk dat jij boven hem staat.


Inderdaad! Dat is het ook. Maar hoe doe ik dat?

Jantien

Berichten: 6468
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Oulu, Finland

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-03 14:13

Heel kort gezegd: zorgen dat je sneller wordt dan je paard is. Ik weet dat het makkelijker h=gezegd is dan gedaan, maar dat is de enige manier.
Dan kan je 'm voor zijn in het omdraaien, ook wanneer je gewoon dressuur aan het rijden bent.
En anders is het misschien wijs om er tijdens een buitenrit een martingaal oid aan te hangen. Dit is namelijk wel een gevaarlijke situatie! Hij zal maar op een auto afgaan (of fietsers overhoop lopen!)

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-

Lenn

Berichten: 5331
Geregistreerd: 17-04-03
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-03 14:34

Manda"]
[quote="Lenn schreef:
Ik vind dat je goed gehandeld hebt, maar ik denk dat zijn ontzag voor jou moet groeien en daar zijn niet echt meer hulpmiddelen voor als jijzelf, maak hem goed duidelijk dat jij boven hem staat.


Inderdaad! Dat is het ook. Maar hoe doe ik dat?
[/quote]
Ja hij mag geen enkele seconde dat je bij hem bent boven jou gaan staan. Ik kan niet echt zeggen hoe je dat doet, het zit hem ook in de kleine dingen. Als je hem bijvoorbeeld aan het halster meeneemt en jij gaat stilstaan waarbij het touw nog steeds in een boogje blijft, moet hij ook stil gaan staan, zonder dat je daarvoor aan het touw hoeft te trekken. Puur om het feit dat jij als leider stil gaat staan moet hij ook direct stil gaan staan. Van die dingen Scheve mond

Kweet niet waarom je dit zei:
Citaat:
Ik ben niet van plan hulpteugels of andere bitten te gebruiken.
Maar zo gewelddadig is een hulpteugel niet altijd hoor, vooral een martingaal niet en dat lijkt me wel een goed idee, dan heb je veel meer te zeggen over het tempo omdat je dan bij wijze van altijd een lage hand hebt. Is helemaal geen onvriendelijk ding hoor, alleen maar vriendelijk

Manda

Berichten: 6318
Geregistreerd: 20-06-01
Woonplaats: Flevoland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-10-03 15:04

Bedankt voor de nieuwe tips weer!

Lenn schreef:
Kweet niet waarom je dit zei:
Citaat:
Ik ben niet van plan hulpteugels of andere bitten te gebruiken.
Maar zo gewelddadig is een hulpteugel niet altijd hoor, vooral een martingaal niet en dat lijkt me wel een goed idee, dan heb je veel meer te zeggen over het tempo omdat je dan bij wijze van altijd een lage hand hebt. Is helemaal geen onvriendelijk ding hoor, alleen maar vriendelijk


Ik ben niet zo weg van het gebruik van hulpteugels. Een martingaal is dan wel het eerste wat ik zou willen gebruiken als ik zou moeten kiezen maar ik denk niet dat dat echt effect heeft want hij loopt echt niet extreem hoog met zijn hoofd als hij ervandoorgaat, hij strekt zijn hals juist meer.

Lenn

Berichten: 5331
Geregistreerd: 17-04-03
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-03 15:15

Ja is ook het enige wat ik ooit gebruik, kvind hulpteugels maar irritant! maare dan heeft het inderdaad niet veel nut.. dacht dat hij de kop er wel op zou zetten!


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 bezoekers