Instructeur heeft altijd gelijk

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

 
 
LadyMadonna

Berichten: 56352
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Instructeur heeft altijd gelijk

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-10-03 20:40

naar aanleiding van:
[RT] Twijfels over instructie

Volg jij klakkeloos je instructeur? Heeft jou instructeur altijd gelijk? Als jij met een blauw dekje rijdt, en je instructeur zegt dat het een rood dekje is, is het dan een rood dekje?

Ben benieuwd....

Once in a while you will come to know, the reasons why you ride so low, the truth is hard it will cut you like a knife.... The outsider for life... -Danny Vera-
www.facebook.com/sosmellie geuren voor in huis!


Pluutje

Berichten: 5583
Geregistreerd: 22-04-01
Woonplaats: Nieuwegein

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-03 20:43

Ík denk dat het een beetje de kunst is om een instructeur te vinden waarbij dit zoveel mogelijk het geval is. Dat van het dekje is natuurlijk wel een TE extreem geval maar je moet imo wel zoveel mogelijk op 1 lijn zitten met je instructie.

Gast4532
Berichten: 67019
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-03 20:51

Ze heeft meestal wel gelijk ja.
Maar als ik het niet begrijp, kan er zeker over gepraat worden.
Maar dan heeft ze wel goede onderbouwing dat ik het daarna zeker op haar manier wil doen.
En uiteindelijk merk ik dat haar manier me dan ook brengt waar ik/wij willen komen.
Maar dat duurt soms wel een hele poos.
Ze legt me dan ook uit waarom we een bepaald iets oefenen, om dus later makkelijker bij wat anders uit te komen.

En zij heeft mij als flut ruiter, op een lief meewerkend, maar geen dressuurpaard, toch in 3 jaar naar het Z gekregen.
Dus ben ik blij dat ik naar haar geluisterd heb Lachen

Apple
Moderator RT, TEN, DRS, AP, AR, VMR

Berichten: 69551
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-03 20:54

Ik had al gereageerd in het andere topic, maar zal dat nu nogmaals doen:

Apple schreef:
Bovenstaande was precies de reden waarom ik direct bij mn huidige instructeur terecht kon terwijl hij eigenlijk vol zat. Hij heeft al eerder aangegeven dat het wel fijn lesgeven is aan mij omdat ik tenminste doe wat hij zegt Lachen.

Mocht zijn oplossing dan niet werken dan roep ik echt wel en dan geef ik ook aan wat ik voel wat mn paard doet (en dat het gevoel en het plaatje dus niet altijd kloppen).


Wat voor mij belangrijk is dat het paard aan het eind van de les beter loopt dan in het begin. En ja, ik heb ook les gehad van mensen waarbij het paard minder goed liep aan het eind dan aan begin.

Verder is belangrijk dat de combi paard/ruiter/instructie past. Er is bv ook iemand waar ik geen les zou nemen omdat die de paarden vrij kort in stelt. Als Kev kort wordt ingesteld dan krijgt hij een heel raar drafje, dus dat liever niet.

Tenslotte moet er ook een basis van vertrouwen zijn. Ik ken ook iemand die altijd dezelfde oplossing geeft voor welk probleem dan ook (ongeacht het paard) en dat werkt dus niet.

Ik denk dat een stevige selectie vooraf al een hoop ellende scheelt. Kijken hoe de les gegeven wordt, hoe rijden de andere leerlingen, hoe zijn hun resultaten, rijden ze veel met hulpteugels of juist niet. Noem maar op.

Kevin: drs L1+9, spr B+2, SGW B+3, Endurance 197 ggk km's (eindstand), Kevin in Uddel
Daisy: drs L2+7, spr B+1, SGW B+1 Rondje door de Bollenstreek

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-03 20:55

stef schreef:
naar aanleiding van:
[RT] Twijfels over instructie

Volg jij klakkeloos je instructeur? Heeft jou instructeur altijd gelijk? Als jij met een blauw dekje rijdt, en je instructeur zegt dat het een rood dekje is, is het dan een rood dekje?

Ben benieuwd....


Ja hoor, als er tegen mij gezegd zou worden dat ze beter gaan lopen van 'n ander dekje zou ik dat doen al is dit 'n extreem voorbeeld. De enige manier om ergens te komen is om te blijven kijken en proberen te leren van andere mensen die beter zijn als jij. Ik probeer er altijd vanuit te gaan dat ik jong & dom ben en dat er 100.000 mensen op deze aardbol zijn die het beter weten en meer gezien hebben dan ik.

irene

Berichten: 3538
Geregistreerd: 08-06-01
Woonplaats: Culemborg

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-03 20:57

Als ik les heb, ga ik er vanuit dat mijn instructeur weet waar hij/zij het over heeft en volg ik dus ook "klakkeloos" de aanwijzingen op.
Een goed instructeur zal namelijk altijd uitleggen waarom je dingen op een bepaalde manier moet doen, hetzij vooraf, hetzij achteraf.
Als je al met bedenkingen de les ingaat en bij alles roept, ja maar, dan kun je beter geen les nemen.

The best thing for the inside of a horse is the outside of a stable.
Jacob R. Ludlow,1897

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-03 21:03

Het hangt natuurlijk WEL een beetje van je instucteur af. Maar bij een slechte zou je toch niet gaan rijden, dus wat dat betreft...
Ja dan zou ik doen wat er gezegt/ gevraagt werd. In ieder geval proberen.
Je kan er dan altijd nog over praten en kijken wat er dan voor oplossing uitkomt.

Ptries

Berichten: 3119
Geregistreerd: 21-06-01
Woonplaats: Bilthoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-03 21:20

Ik denk niet dat mijn instructeur ALTIJD gelijk heeft, maar ze heeft er zeker wel 100x meer verstand van dan ik. Dus ja, ik doe altijd wat mijn instructrice zegt. Als ik echt twijfel vraag ik het en ik krijg dan ook altijd een onderbouwd antwoord waardoor mijn twijfels weggenomen worden.

War does not determine who is right - only who is left.

http://www.rvamelisweerd.nl

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-03 21:40

Toen ik nog les had van Cor Loeffen, had ik regelmatig dat ik dacht, hmm zal het werken?? Maar na 4 jaar les te hebben gehad van hem en VERPLICHT te moeten luisteren kwam ik er toch wel achter dat zolang een ruiter niet volledige overgave aan instructeur geeft, dat die NOOit wat zal gaan leren. Ik had vrij veel springangts, maar als hij zei dat ik een parcours van 1.40 moest springen, deed ik het met trillende knieen maar ik wist dat als hij het zei, dat het verantwoord was.

Bij hem heb ik dan ook geleerd om altijd te luisteren, en bij wie ik nu ook les, daar heb ik heel veel baat bij. Daardoor krijg ik binnen no time mijn paarden fijn aan het lopen. Weet nog goed dat ik bij Ati Spijker ging lessen en ze vond dat hij wat te kort in de hals was, na een week kwam ik terug en zei ze: jeetje wat loopt ze mooi op lengte, toen ik antwoorde, dat moest toch van jou, zei ze: ja maar velen luisteren daar niet zo best naar.

Als je niet gelooft in je instructeur, kan je maar beter stoppen want dan heeft het geen enkele zin. En als instructeur sprekend, ik ken zoveel mensen waarbij ik zei: die hand van jou daar moet aan gewerkt worden, je denkt dta je geeft maar doet het niet ( grootste gedeelte van de ruiters heeft dat probleem overigens) en dan riepen ze keihard, ik geef echt wel!!! NEE DAT DOE JE NIET!!!!!!!!!

wil je leren, dan moet je niet zo eigenwijs zijn en het beter denken te kunnen. ( het is alleen jammer dat er tegenwoordig door toos wonderdoos op de hoek ook lesgegeven word)

Feetje

Berichten: 11126
Geregistreerd: 08-12-02
Woonplaats: Het zonnige zuiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-03 21:42

Ligt eraan.
Als het paard waar ik die les op rijd al erg doorloopt en ik weet dat hij van een tikje over de zeik gaat tik ik hem niet.
Doe wel alsof Haha!
Maar dat is meer zelfbehoud (anders ga ik daar de bak door).

Ik heb ook een tijdje les gehad van iemand die altijd de verkeerde dingen zei.
Zoals: ga recht zitten (ik zat kaarsrecht) enz.

Bij de lessen van Okkie1 doe ik altijd lief wat ze zegt of probeer het in elk geval te doen Haha!

Als iedereen aan zichzelf denkt wordt er aan iedereen gedacht ;)

jessy
Berichten: 1041
Geregistreerd: 15-07-02
Woonplaats: Michigan, VS

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-03 21:54

Pipo schreef:
( het is alleen jammer dat er tegenwoordig door toos wonderdoos op de hoek ook lesgegeven word)


De spijker op zijn kop.

Tweede probleem is dan natuurlijk dat 9 van de 10 "ruiters" zelf ook de ballen verstand hebben & geloven in ieder wondertje dat zich aandient. (en er nog grof geld voor neerleggen ook Verward )

On topic: les is ook een kwestie van compromis. Je kunt het nooit met iedereen 100% eens zijn en er moet mijns inziens dan ook ruimte zijn voor gezonde discussie. Voorwaarde daarvoor is dan wel dat je je eigen zwakke punten goed kent en aan de hand daarvan instructie kunt kiezen die het best bij jou en je ambities (mocht je die hebben Tong uitsteken ) aansluit.

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-03 22:01

Ja, ze heeft gelijk. En ik probeer zo goed mogelijk te doen wat ze zegt (ook als ik geen les heb, tijdens het "huiswerk") omdat dat bewezen tot de meeste vooruitgang leidt. Ze weet ook altijd heel goed te motiveren en uit te leggen waarom iets "moet", dat maakt het makkelijker om het op te volgen omdat je er dan zelf ook achter staat. Al heb ik ook heus wel eens iets moeten doen waarvan ik dacht Verward Toch doen omdat zij het zegt en ja hoor.... Ze had weer gelijk!

Ik kan me er echt kapot aan ergeren als mensen in discussie gaan met de persoon van wie ze les krijgen, ook al heb ik er zelf niks mee te maken, maar rijd ik toevallig ook in de baan. Om meer uitleg vragen ok (al zou ik mijn twijfels zetten bij de kwaliteiten van de instructeur als dat te vaak moet...) maar dat gejamaar vind ik echt vreselijk. Zoek dan een ander als je het niet vertrouwt!

Net als de rest van de week heel anders rijden dan dat je in je les te horen krijgt, dat schiet ook niet op natuurlijk. Ik probeer zoveel mogelijk te rijden zoals me dat bijgebracht wordt, of dat dan ook lukt is punt 2 Clown
Ze prikt er ook altijd feilloos doorheen of ik m'n huiswerk braaf gedaan heb (poging tot...), of dat er maar wat aangerommeld is.

Doen wat hij/zij zegt is overigens wel wat anders dan een meester-slaaf relatie hoor, het heeft alles te maken met respect en vertrouwen. Vertrouwen moet groeien, maar als je vanaf het begin die persoon geen eerlijke kans geeft om eventueel verbetering te boeken door stomweg te doen wat hij/zij zegt, dan wordt het erg lastig...

Ik ben een tijdje geleden van instructie verandert om bepaalde redenen, maar ook bij de instructrice voor mijn huidige deed ik gewoon wat ze zei. Althans, dat probeer je zo goed mogelijk te doen natuurlijk, het ideale geval dat je altijd exact doet wat hij/zij zegt/bedoelt is ook niet helemaal realistisch denk ik.

Nulla tenaci invia est via

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-03 22:04

Feetje schreef:
Ligt eraan.
Als het paard waar ik die les op rijd al erg doorloopt en ik weet dat hij van een tikje over de zeik gaat tik ik hem niet.
Doe wel alsof Haha!
Maar dat is meer zelfbehoud (anders ga ik daar de bak door).

Ik heb ook een tijdje les gehad van iemand die altijd de verkeerde dingen zei.
Zoals: ga recht zitten (ik zat kaarsrecht) enz.

Bij de lessen van Okkie1 doe ik altijd lief wat ze zegt of probeer het in elk geval te doen Haha!Ik zat kaarsrecht???????? BLijkbaar dus niet, anders zegt je instructeur dat niet. En daarmee ben je al flink bezig om nooit goed te leren paardrijden.

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-03 22:11

Er zijn instructeurs waarbij ik blindelings doe wat ze zeggen, met vol vertrouwen.
Maar er zijn ook instructeurs die bij mij zoveel twijfel doen zaaien, dat het niet werkt. Als je het gevoel hebt dat ze iemand anders les staan te geven dan jij, dan is het niet in de haak.

Pino24
Berichten: 1778
Geregistreerd: 06-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-03 22:13

Als pipo zegt: 'Ga achterstevoren op je paard zitten, daar gaat ie beter van lopen' dan doe ik dat! Omdat zij veel meer verstand heeft van paardrijden dan ik! En weet dan zeker dat ze ook beter gaat lopen!!!

Als je niet naar je instructeur luisterd kun je beter stoppen, dan leer je er namelijk geen ene reet van! Zonde van je geld, modder dan lekker zelf maar door. Frusty
Laatst bijgewerkt door Pino24 op 26-10-03 22:16, in het totaal 1 keer bewerkt

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-03 22:16

Nou heb je de mazzel dat ik dat nooit zeg saluut!!

Maar voorbeeld Steef, die heb ik een keertje geholpen. Die is TE gefixeerd om het goed te doen, en luistert verschrikkelijk goed naar instructie. Dat zijn mensen die kan ik iedere dag wel lesgeven, ze staan open voor veranderingen, en willen graag. Je kunt hun laten voelen dat er wat veranderd. Saluut heeft het ook sterk, maar soms in mindere mate, omdat ze PISnijdig word omdat ze het op dat moment niet voelt, en vaak moeilijker denkt dan dat het is.

Antoinette

Berichten: 9552
Geregistreerd: 31-08-02
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-03 22:23

Nee, ik neem niet altijd klakkeloos over wat mijn instructrice zegt en ik heb ook wel eens mijn twijfels, omdat het gewoon niet logisch lijkt.
Maar ik probeer het wel altijd! (daarvoor heb ik ook les) En ik moet toegeven dat zij tot nu toe nog nooit ongelijk heeft gehad Bloos

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-03 22:23

De manier waarop een instructeur iets brengt is ook belangrijk trouwens. Dat gecommandeer en geblaf ben ik niet van gediend. Waarbij te soft weer het andere uiterste is, dat is ook niks. Kan er heus wel tegen om eens een keer "doorgepakt" te worden, soms moet dat ook gewoon en dan accepteer ik dat ook omdat zij het zegt Haha!

Ik reed laatst bij iemand in de baan die les had. Meisje moest een oefening doen die ze nog nooit eerder gedaan had, paard ook niet en dat wou niet zo heel best lukken, kan gebeuren lijkt me. Bij poging nummer 3 (en dus niet poging nummer 33 Gaaaap ) stond haar instructrice door de baan te krijsen: NEEEEEEEE je doet het weeeeeeeeeer verkeeeeeeeeeeeeeerd!!!!!!!!
Niet vergezeld van een suggestie voor verbetering, gewoon bot afkatten. Nou daar pas ik ook voor hoor!

Nulla tenaci invia est via

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-03 22:25

Margreet schreef:
De manier waarop een instructeur iets brengt is ook belangrijk trouwens. Dat gecommandeer en geblaf ben ik niet van gediend. Waarbij te soft weer het andere uiterste is, dat is ook niks. Kan er heus wel tegen om eens een keer "doorgepakt" te worden, soms moet dat ook gewoon en dan accepteer ik dat ook omdat zij het zegt Haha!

Ik reed laatst bij iemand in de baan die les had. Meisje moest een oefening doen die ze nog nooit eerder gedaan had, paard ook niet en dat wou niet zo heel best lukken, kan gebeuren lijkt me. Bij poging nummer 3 (en dus niet poging nummer 33 Gaaaap ) stond haar instructrice door de baan te krijsen: NEEEEEEEE je doet het weeeeeeeeeer verkeeeeeeeeeeeeeerd!!!!!!!!
Niet vergezeld van een suggestie voor verbetering, gewoon bot afkatten. Nou daar pas ik ook voor hoor!


Misschien is dat ook wel de reden dat het nog niet zo vlotjes loopt Knipoog

dobbel

Berichten: 9033
Geregistreerd: 23-06-03
Woonplaats: flevoland

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-03 22:42

Op het moment heb ik geen les, maar waneer ik les ga ik er van uit dat digene die mij les geeft ook gelijk heeft.
Ik probeer dan ook altijd zo goed mogelijk te doen wat er gezecht word.
Ik heb en paar jaar erg goed les gehad en ben er toen altijd vanuitgegaan dat hij gelijk had. Je moet dan wel alle vertrouwen in digene hebben, anders kan het natuurlijk ook niet.
Ik hoop dan ook weer gouw een goed adres te hebben waar ik mij goed bij voel.

StalDoorstap

Berichten: 6635
Geregistreerd: 19-04-02
Woonplaats: Zundert

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-03 22:59

Je moet ten eerste zelf verzekerd zijn van het feit, dat je een instructeur laat komen die weet waar ie over praat.Zo dik gezaaid zijn deze nog niet!

Als je deze wel hebt:
houd je mond en rijd (!) in de les.Niet gaan jamaaren en terugpraten.Niks is zo hinderlijk als dat.Wil je praten en vragen stellen, doe dat NA de les.

Ik heb 2 ruiters gehad die op elk paard nu weg kunen rijden, en dan bedoel ik het nageeflijk rijden van jonge paarden voornamelijk, en 1 die het nooit zal leren omdat ze te eigenwijs is om les te geven, constant: maar dat kan ik niet en dat lukt niet........etcetc

Ik krijg zelf geen les meer , helaas,
want je rijden gaat daarmee enorm achteruit.

Deken? Zadel? Paard? Pony?

http://www.staldoorstap.com

fabienne

Berichten: 4817
Geregistreerd: 14-07-01
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-03 23:03

Mijn instructrice heb ik al jaaaaaren. Ze heeft me van de B naar het Z1 geholpen.
Toch neem ik niet klakkeloos ALLES van haar aan, haal er wel degelijk zo mijn eigen dingen uit. Het is in de loop van de jaren gebleken dat dat ons goed vooruit heeft geholpen. Maar er is wel wederzijds respect!

astridh

Berichten: 2635
Geregistreerd: 22-04-01
Woonplaats: nh

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-03 06:02

Ja ik volg de instructies van mijn instructeur op. Ik probeer wel van te voren te begrijpen waarom hij/zij een opmerking maakt, maar ook als ik het niet snap of verwacht dat het niet help doe ik het toch en negen van de tien keer ben ik dan blij verrast over het resultaat. Ik vind het ook heel leuk om van verschillende mensen les te krijgen, gisteren toevallig weer een clinic van leunis van lieren. Ik ben nog geen instructeur tegen gekomen waarbij ik niets met de opmerkingen of aanwijzingen kon, dus zo leer je van iedereen. Dat (verschillende instructeurs) vergt overigens wel enig aanpassingsvermogen van jezelf en ook je paard.

Lielle

Berichten: 65031
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-03 07:35

ja, mits:
- mijn instructeur wel kan uitleggen/beargumenteren waarom iets zo moet. Soms vraag ik het direct, vaak ook aan het eind van de les. Als iemand het me niet kan uitleggen, kan ik er nl ook niet verder mee thuis.
- ik wel vooruitgang merk met rijden.
- er wel op een normale manier les gegeven wordt.

Een paar jaar terug had ik les van iemand die mij niet kon uitleggen waarom ik de ene keer juist veel harder moest rijden en me de volgende keer verrot schold (letterlijk) als ik dat deed. Dat kan terecht zijn (paarden lopen niet altijd hetzelfde) maar hij kon me ook niet uitellegn waarom dat dan ineens anders was. En daar ben ik dus mee gestopt.

Kortom, als ik vertrouwen heb in mijn instructie hebben ze altijd gelijk. Maar dat eerste is de kern.

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-03 07:39

Ik volg als een puppy Haha!
Ik kan ook goed tegen instr. die een keer wat feller uit de hoek komen,
het enige waar ik me minder prettig bij voel is wanneer een instr. erg denigrerend te werk gaat.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: anselma, Googlebot en 8 bezoekers