vraagje over holle/bolle kant

Moderators: SayaJones, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Bergje75
Berichten: 392
Geregistreerd: 16-07-01
Woonplaats: noord holland

vraagje over holle/bolle kant

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-10-03 09:33

Hallo,

Mijn paard is rechts hol en links bol. Ze wil graag haar linkerteugel meer aannemen dan de rechterteugel. Nu moet ik in de les van de vereniging linksom mijn rechterteugel meer aannemen en rechtsom NIET te veel aan de linkerteugel komen, want dat wil ze juist, en wel gebruik maken van de rechterteugel. Maar van mijn eigen instructrice moet ik rechtsom juist wel de linkerteugel (nog meer) aannemen. Wat klopt hier nu?


Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-03 10:08

luister maar naar de rijvereniging.
Je zegt; ze wil haar linkerteugel meer aannemen dan de rechter. Hieruit concludeer ik dat links te veel druk zit, en rechts te weinig. Als je nu op links toch meer druk gaat nemen gaat het paard zich vastzetten op jouw hand en gaat hij vasthouden in het lijf.
Dat is namelijk handig voor hem: dan krijg je hem niet naar links gebogen en dat is gemakkelijker voor hem.

Jij moet hem die kans niet geven en zelf rechts de teugel pakken. met je linker been ga je het paard stimuleren rechts in het bit meer druk aan te nemen. als het paard daarop nageeft, ga je voorzichtig proberen het bit links ook weer op te pakken en heel voorzichtig vragen of het paard ietwat naar links wil buiten. Verwacht niet te veel: in zijn rechterlengtebuiging is hij wat kort in de spieren, dus die moeten opgerekt worden wil het paard naar links buigen.

Dus rechts teugel pakken, vergeet heel die lengtebuiging naar links, die zit er voorlopig nog niet in. Laat het paard maar naar rechts kijken, ook niets van aantrekken. Op die manier stelt het zich recht in het lijf ook al lijkt dat niet zo.

De hond is de betere mens

Gast4532
Berichten: 67019
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-03 10:15

Niets meer aan toe tevoegen Desiree Haha!

De instructeur van de rijvereniging geeft je de uiteindelijk oplossing.

Bergje75
Berichten: 392
Geregistreerd: 16-07-01
Woonplaats: noord holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-10-03 10:28

Moet ik dus ook rechtsom de rechterteugel (= binnenteugel) erbij houden?

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-03 10:31

ody schreef:
Moet ik dus ook rechtsom de rechterteugel (= binnenteugel) erbij houden?

yep. Ik zie dat je al begrijpt dat rechtsom rijden nu moeilijker is dan het lijkt, omdat je er met de buitenteugel moet rijden terwijl je daar nu eigenlijk vanaf moet blijven. Pak natuurlijk je buiten (linker) teugel erbij en probeer het paard soms zachtjes naar buiten te stellen maar wees er voorzichtig mee: hij mag daar niet meer zwaar worden want dan ben je fout bezig. Je moet je paard weer op 2 handen krijgen, d.w.z. evenveel druk op beide handen. En daardoor moet je tijdelijk op de lichte kant meer druk nemen en op de andere veel minder.

De hond is de betere mens

Desiree83

Berichten: 352
Geregistreerd: 26-08-03
Woonplaats: NB

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-03 15:39

Het is niet zo dat je helemaal niet aan de linkerteugel mag komen. Het is namelijk bijna niet te doen als je paard links sterker is om deze kant te negeren. Zoveel mogelijk proberen dit te doen is wle heel goed. Ik heb wel een praktische tip voor je: Linksom schoudervoor rijden. je paard gooit nu namelijk het gewicht naar de linkerschouder. door schouderbinnenwaarts links te rijden moet hij het gewicht naar de andere schouder verplaatsen en zal zo ook de teugel daar meer aannemen. Zo hoef je geen gevecht aan te gaan en ben je toch op een verstandige manier bezig met je beest.
Succes

Foto's in profiel doen het weer!!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BingBot en 15 bezoekers