Mijn paard gaat in galop aan de haal

Moderators: SayaJones, Apple

 
 
Karnat
Berichten: 521
Geregistreerd: 24-04-03
Woonplaats: verwegniestan

Mijn paard gaat in galop aan de haal

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-10-03 10:15

Hallo allemaal,

eens kijken of er iemand is die nog wat tips voor me heeft. Ik heb sinds kort een merrie gekocht. Ze is volledig op springen gefokt. Dat kan je ook heel erg goed aan der merken. Niets ergs aan want heb alle intenties om met haar te gaan springen. Maar goed......een goedspringpaard behoort minstens een goede basisdresuur te hebben. In stap en draf niets aan de hand......kan der verzamelen uitstrekken allemaal geen probleem.

Toen we der kregen was galop hellemaal een drama.....wou ze niet eens fansoenlijk aanspringen. Inmiddels heb dat probleem al verholpen. Aanspringen doet ze perfect. steigeren en zo is ze inmiddels ook al verleerd.

Maar nu het tempo nog.....ze gaat echt met me aan de haal.....het tempo is inmens hoog. Voor een springconcours niet eens erg want ze is zo wendbaar als het maar zijn kan. Maar toch zou ik tips van jullie willen hebben hoe ik haar tempo onder controle kan krijgen. Het is niet alsof ze het erg vind om te galop te doen want de oren staan naar voren en ze lijkt er alleen maar lol in te hebben. Ze heeft wel een endurenceverleden dus vermoed dat ze niet beter weet. Tijdens longeren is er trouwens niets aan de hand.

Zelf dacht ik aan Pavo nerv controle. Ze is namelijk ook vaak verhuist de afgelopen maanden en 2 keer van eigenaar verwisselt. En ik hoop eigenlijk dat dan in het geheel wat rustiger word.


dell_1
Berichten: 1885
Geregistreerd: 17-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-03 11:39

Mij lijkt het het beste om op een volte te rijden. Als ze soepel is dan maar een kleinere volte. En probeer hij naar beneden te rijden (als je dat niet al doet) En veel overgangen zodat ze naar jouw moet luisteren en bijv. een keer stilzetten als ze echt te hard gaat. Succes

pamba

Berichten: 257
Geregistreerd: 13-11-02
Woonplaats: Oudeschild- Texel

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-03 12:18

ik zou veel overgangen rijden van draf galop en weer terug en ook niet te lang achter elkaar galopperen, dus een niet rondjes door de bak laten galopperen maar een paar meter en weer terug naar de draf.
Ik heb zelf ook een paard gehad die erg van hard gaan hield en daar kon ik van alles tegen doen maar hij ging alleen maar harder totdat hij uit zich zelf langzamer ging en opdat moment moest hij weer van dmij door gaan want hij wilde graag hard dus dan gaan we maar hard en hij mocht pas stoppen tot ik het dan weer aan gaf door het bij hem zo aan te pakken is hij een stuk verbeterd.
succes ermee

miekie

Berichten: 723
Geregistreerd: 22-08-03
Woonplaats: Axel, Zeeland

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-03 12:53

en wat doet ze onder het zadel met iemand erop aan de longe?

Profiel weer up to date!

...::: Zeeuwentopic :::...

Karnat
Berichten: 521
Geregistreerd: 24-04-03
Woonplaats: verwegniestan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-10-03 12:57

Op de volte rijden doe ik al. Dan is ze dus ook al een stuk rustiger. Op een kleine volte rijden is opzicht ook niet z'on probleem. Ook dan is ze rustiger. Het probleem is dat de bak 60 mtr lang is en zodra ik rechtuit gaat zij het gas vol open zet.

Karnat
Berichten: 521
Geregistreerd: 24-04-03
Woonplaats: verwegniestan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-10-03 12:58

Door galloperen is denk ik geen optie. Ze heeft een uitstekende conditie en blijft gewoon doorgaan tot ze er dood bij neer valt.

Die overgangen ga ik zeker proberen trouwens;)

Karnat
Berichten: 521
Geregistreerd: 24-04-03
Woonplaats: verwegniestan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-10-03 13:00

Aan de longe ook nog niet geprobeerd...kan ik ook wel eens proberen:D

Nog meer tips mensen....ze zijn van harte welkom

essie79

Berichten: 3522
Geregistreerd: 06-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-03 13:37

Karnat schreef:
Maar nu het tempo nog.....ze gaat echt met me aan de haal.....het tempo is inmens hoog. Voor een springconcours niet eens erg want ze is zo wendbaar als het maar zijn kan.


Lijkt me juist wel erg voor in een springparcours. Hoe minder controle, des te minder wendbaar ben je, lijkt mij.

Schakelen in het tempo en ronder rijden, dan krijg je meer controle.
Wat contragalop rijden als ze dat kan, of een slangevoltes bv.
Voltes sluiten en openen dmv wijken, of gewoon van de AC lijn.
Een meter of wat en dan weer rechtuit rijden.
Lekker bezighouden dus. Probeer zelf ook ontspannen te zitten. Ipv dat je de hele tijd bezig bent met het idee dat ze er vandoor gaat, bedenken hoe je haar bezig kunt houden.
Als je haar dan iets rustiger hebt op een volte, even bijjezelf denken:
Ik moet ontspannen zitten, je (boven)benen laten afhangen, alsof ze zwaar zijn.
Ga ik rustig mee met de beweging, schouders laten zakken en zit ik rechtop. Ook je handen recht op houden, en ontspannen.
Probeer dan ook gerust je binnen teugel eens een beetje toe te geven.

Als dat schakelen op de lange zijde nog niet lukt (of niet durft) omdat ze er dan echt vandoor gaat kun je ook schakelen op een volte.

Succes ermee!

Karnat
Berichten: 521
Geregistreerd: 24-04-03
Woonplaats: verwegniestan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-10-03 13:45

Ze is wel degelijk wendbaar......zodra je haar het korte werk laat doen dat heb ik namelijk wel de controle die ik zoek. Slangevoltes galoperen gaat wel. En vreemd genoeg kan ik der in galop om me been heen vouwen zo kort kan ze draaien. Het zijn echt de rechte stukken die me dwars zitten.

Ik ga ieder geval vanavond een paar dingen proberen van jullie en dan laat ik het morgen zo en zo ff hier weten.

Meer tips zijn uiteraard nog van harte welkom

essie79

Berichten: 3522
Geregistreerd: 06-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-03 13:49

Karnat schreef:
Ze is wel degelijk wendbaar......zodra je haar het korte werk laat doen dat heb ik namelijk wel de controle die ik zoek. Slangevoltes galoperen gaat wel. En vreemd genoeg kan ik der in galop om me been heen vouwen zo kort kan ze draaien. Het zijn echt de rechte stukken die me dwars zitten.

Ik ga ieder geval vanavond een paar dingen proberen van jullie en dan laat ik het morgen zo en zo ff hier weten.

Meer tips zijn uiteraard nog van harte welkom


Maar als ze in een springparcours op een rechte lijn er vandoor gaat terwijl er daar een hindernis op staat, krijg je haar alleen maar terug door te wenden begreep ik uit je verhaal. En dat leek mij wel erg voor een parcours.

Karnat
Berichten: 521
Geregistreerd: 24-04-03
Woonplaats: verwegniestan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-10-03 13:52

Ze is erg inteligent met springen. Ze rekend uitstekend der passen uit voor een sprong en word niet vlak. De snelheid is daarom bij een springconcours geen ramp...sterker nog....tijdens een barage rijd ze alles waarschijnlijk naar huis met haar tempo:D.

En met de nieuwe regelementen is het toegestaan om een volte voor een hindernis te doen als je dit nodig acht. Vandoor gaan is misschien ook wel verkeerd gezegt. Ik heb nog wel controle waar ik heen ga, het is neit alsof ik stuurloos ben........ik ben extreem wendbaar op der. Maar op een dresuurpoef zou het wel leuk zijn als we iets langzamer gingen.

gekke_koei

Berichten: 4425
Geregistreerd: 10-06-03
Woonplaats: hellevoetsluis

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-03 14:13

en ze is snel hoor, ik heb maar 1 keer op haar durfen te galoperen, maar dat gaat me een partijte snel, ik vind het gewoon dood eng.
ze kannet eens in een hoek aanspringen een volte rijden en bij de volgende hoek er weer uit. zoals dat in de b gaat. je hoort haar meteen pompen en doen en ze zwaait die benen als een gek naar voren. welmooi uitgestrekt Haha! maar niet de bedoeling op dat moment. en ze is inderdaad heel erg wendbaar.
ik doe altijd een oogje dicht als mijn vriend gaat galoperen Haha! maar voltes 10, 8 meter geen probleem, slangenvoltes ook niet. ze springt zelf over. maar ze wordt niet moe, ze gaat maar door. zelfs wanneer je haar nog maar eens aanspoord zo van nu ga je maar omdat ik wil. vind ze alleen maar prachtig.
mijn vriend is lang, heeft lange benen. ons paardje is maar 1.63. hij komt er zekers een cm of 20 onderuit. hij raakt haar niet met de sporen en ook valt het klemmen wel mee. ik klem zelf helemaal niet, maar bij mij gaat ze ook als een gek er vandoor.
het is een poosje goed gegaan, dat ze wel wat rustiger was, maar daar hadden we een ban van 40 bij 20. die 20 meter extra van nu geeft haar kennelijk de aanleiding om te gaan scheuren. er zijn ook weilanden omheen, dus ze heeft het idee dat ze de ruimte heeft om zo hard te scheuren. in de paddok is dit niet het geval, want dat is maar 20 bij 20 ofzo. ook staat daar stroomdraad omheen, waar ze al eens een opdonder van gehad heeft, dus ik denk dat ze daarom wat rustiger doet.

maar dat naar beneden rijden gaat wel, maar nog niet zoals het moet, maar dat komt omdat ze daar zowiezo al moeite mee heeft. en als er gegaloppeerd wordt gaan die oren naar voren en de neus ook als het ff kan zo van racen maar.. probeer je haar dan bij je te houden dan wil missie, als ze in een vervelende bui is, steeds op haar achterbenen gaan, in de galop ! je ziet haar steeds langer op haar achterbenen steunen, dan komt ze van voren omhoog om vervolgens haar galopspassen weer te vervolgen zoals het moet. heel vaag allemaal.
Laatst bijgewerkt door gekke_koei op 06-10-03 14:16, in het totaal 1 keer bewerkt

rust zacht, mijn lieve willem. we zullen je nooit vergeten.
je blijft voortleven in onze gedachten.
dag, lieve vent 13-6-1988 - 23-11-2007

Karnat
Berichten: 521
Geregistreerd: 24-04-03
Woonplaats: verwegniestan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-10-03 14:16

Ja die ruimte zal ze ook mee moeten leren omgaan. Springpacours zijn tenslotte in zomertijd altijd erg ruim. Maar ben nieuwsgierig hoe ze reageerd op pavo nervcontrole. Verwacht zelf eigenlijk dat ze er iets rustiger van word.

pamba

Berichten: 257
Geregistreerd: 13-11-02
Woonplaats: Oudeschild- Texel

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-03 15:11

tja dat door galopperen vond ik toen ook geen optie omdat het een draver is dus hoe warmer hij wordt hoe harder hij gaat, maar ik heb het toch uitgeprobeerd en het werkte.

Karnat
Berichten: 521
Geregistreerd: 24-04-03
Woonplaats: verwegniestan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-10-03 15:37

zijn er meer mensen die het zo hebben gedaan.

En had het effect of juist niet....graag jullie mening!!

SelenaV

Berichten: 2066
Geregistreerd: 01-09-03
Woonplaats: Kollumerzwaag

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-03 15:51

ja ik heb het zo ook gedaan.Eerst had ik een c-pony die was bij de vorige eigenaar als grasmaaier ingezet.Daarna kochtte wij hem voor recreatie.Dus dat harde galoperen vondde we wel leuk. maar in de les waren de instructrices er altijd mee bezig om de galop rustiger te krijgen.Ik moest altijd veel voltes rijden totdat hij is zich nageeft.Dan ga je gewoon heel zwaar zitten maar je blijft nog wel drijven met je benen want anders valt je paard terug in de draf.En als je paard paar passen rustig gegalopeerd heeft beloon je je paard heel goed.Ik ben op laatst met mijn c-pony(die galopeerde eerst zo hard)M2 dressuur geworden en Z springen hij kan nou heel verzameld galoperen.Veel succes met je paard.

Karnat
Berichten: 521
Geregistreerd: 24-04-03
Woonplaats: verwegniestan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-10-03 15:54

Dus het motto is voltes rijden en daar het tempo controleren.

Want hierboven word gezegt dat ik door moet galoperen tot ze zelf het tempo laat inzakken. Nu heb ik het met haar nog niet geprobeerd maar ik weet dat ze een uitstekende conditie heeft en volgens mij erg lang door kan gaan.

lies

Berichten: 7797
Geregistreerd: 09-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-03 20:11

Karnat schreef:
En met de nieuwe regelementen is het toegestaan om een volte voor een hindernis te doen als je dit nodig acht.


Hoe kom je hier nou bij Verward
Een volte maken voor een hindernis geldt volgens mij nog steeds als een ongehoorzaamheid. Of heb ik iets gemist??

תיקון עולם

Bramblerose

Berichten: 1420
Geregistreerd: 27-08-03
Woonplaats: Herwen

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-03 21:10

Ja, volgens mij zijn de reglementen alleen maar strenger geworden en mag je zeker geen volte rijden voor de hindernis, dat telt als weigering volgens mij....
Heeft vorig jaar in Paard & Sport gestaan: alle reglementen...

Hou van je paard, dan houdt ie ook van jou!
Paard aan huis, wat een luxe!!!
As finishing touch, God created the Dutch! :D

gekke_koei

Berichten: 4425
Geregistreerd: 10-06-03
Woonplaats: hellevoetsluis

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-03 21:20

het nieuwe regelement is sinds kort ingegaan. je hebt dus niets aan de regelementen van vorig jaar. de knhs dressuur heeft ook sinds een paar maanden de winst van 5 naar 10 geschoven dus. aan vorig jaar heb je niets.. alles is veranderd.

op een springconcours in zeeland heeft mijn vriend een volte voor de hindernis gemaakt en heeft daar geen strafpunten voor gekregen.
ook bij een concours vanhier pas geleden mocht het.

rust zacht, mijn lieve willem. we zullen je nooit vergeten.
je blijft voortleven in onze gedachten.
dag, lieve vent 13-6-1988 - 23-11-2007

lies

Berichten: 7797
Geregistreerd: 09-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-03 22:49

Ik heb de wijzigingen van juli 2003 doorgekeken, maar ook hier staat er niets over in
Ik ben niet overtuigd Haha!
Het lijkt me nl nogal een vreemde situatie als mensen voltes mogen draaien voor een hindernis. Als je voelt dat je paard gaat stoppen, of hij staat al bijna stil kan je 'm dus er voorlangs trekken en opnieuw aanrijden.. Lijkt me dus niet dat dat mag.
Wanneer je je eigen lijn kruist is dat een weigering, dus een volte telt als een weigering (ongehoorzaamheid off.)

תיקון עולם

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-03 22:55

Karnat, als jij een merrie hebt die alleen maar hard kan, dan laat je haar hard gaan. Maar dan wel zo lang JIJ dat wilt, en niet terug laten vallen als ZIJ moe wordt. Trek je stoute schoenen aan, of vraag een ander als je het zelf niet durft. Zet haar op de volte en laat haar galopperen, en flink ook. Als ze na een paar rondjes vaart wil minderen, dan geef je been, en eist dat ze hetzelfde tempo loopt. Pas als JIJ zegt dat ze langzamer mag, dan mag ze langzamer. Zet haar daarna na even uitstappen meteen op stal, verzorg haar maar ga niet lopen tutten. Volgende dag hetzelfde. Zul jij zien hoe snel ze doorheeft dat ze van hard gaan alleen maar moe wordt....

*edit* lees nu pas de andere berichten door, en zie dat dit advies al eerder is gegeven. Helemaal als je paard er duidelijk lol in heeft om hard te gaan, is dit in mijn ogen echt de beste remedie....

Je suis Charlie.

Vonnie84

Berichten: 6591
Geregistreerd: 16-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-03 23:12

Inderdaad alles wat iedereen hier zegt. Verschillende versnellingen zien te krijgen in je galop. Dit kun je mooi oefenen door 2 balkjes in de bak te leggen. Eentje b.v. bij de K en de andere bij de M. Nou, dan maak je de ene keer iets van 10 galopsprongen en de volgende keer probeer je er 9 van te maken. Dan ben je zelf ook bewust bezig met een oefening op de lange zijde en niet met alleen: oeeeeehh niet zo hard.

Je hebt met dat doordrammen inderdaad ook 2 wegen (vast nog wel meer): of je zet hem een keer stil als hij nergens meer op reageert of je laat hem net zo lang galoperen totdat hij vanzelf wat langzamer gaat.

Je zou misschien ook kunnen proberen om haar te vragen of ze niet nog wat harder kan (als je dan niet helemaal plat door de bocht gaat Haha! ) en haar dan daarna weer terugnemen in haar eigen snelle tempo. Zodat ze het terugrijden in de galop misschien beter gaat begrijpen.
Ik zou gewoon maar wat gaan improviseren. Ik ken je paard en de situatie niet, dus dat is altijd moeilijk te zeggen over de computer.

En kun je niet een keer een oefenparcours rijden in de buurt. Alles op lage stand en dan na de hindernis gaan draven of stappen en als ze doordramt een keer op de rem. Een paar passen voor de hindernis weer aandraven en er rustig overheen. Dat je rust krijgt in de parcours. Ik zou hem zelf nooit op de volte zetten, omdat ik bang zou zijn dat hij dan zelf voor de hindernis gaat twijfelen: gaan we erover of maken we eerst een volte.

[RT-HAW] Supergave rijfoto's van Rongo (AdB manier)
Waarom denkt iedereen dat door die kop maar omlaag te trekken, die rug gelijk ontspant?
Wie een paard zoekt zonder gebreken, kan beter te voet gaan.
Als je twijfelt, doe dan wat het vriendelijkste is.

essie79

Berichten: 3522
Geregistreerd: 06-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-03 07:47

gekke_koei schreef:
het nieuwe regelement is sinds kort ingegaan. je hebt dus niets aan de regelementen van vorig jaar. de knhs dressuur heeft ook sinds een paar maanden de winst van 5 naar 10 geschoven dus. aan vorig jaar heb je niets.. alles is veranderd.

op een springconcours in zeeland heeft mijn vriend een volte voor de hindernis gemaakt en heeft daar geen strafpunten voor gekregen.
ook bij een concours vanhier pas geleden mocht het.


als je je eigen lijn kruist (en dat doe je altijd met een volte) dan heb je een weigering.
Hoe moet je dan nog verschil maken tussen een weigering en een volte?
Zelfs na een weigering moet je opletten dat je niet je eigen lijn kruist.

pamba

Berichten: 257
Geregistreerd: 13-11-02
Woonplaats: Oudeschild- Texel

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-03 08:52

cassidy ben het helemaal met je eens heb het ook proberen uit te leggen maar geloof niet dat het helemaal gelukt is.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Freyr, Janey1992, Vagabondo en 5 bezoekers