Ik zit gespannen in mijn bovenlijf

Moderators: SayaJones, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nistria
Berichten: 3239
Geregistreerd: 16-02-03
Woonplaats: Beneden Leeuwen

Ik zit gespannen in mijn bovenlijf

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-09-03 18:17

Ik merk dat ik heel gespannen zit in mijn bovenlijf, mn schouders staan strak en na 10min zware inspanning begeeft mn rug het ook bijna en gaat hij heel erg pijn doen.
Ik loop ook snel naar voren met mijn schouders dus als ik mn schouders ontspan hangen ze weer lelijk naar voren....
Wie heeft hier ook last van, tips??
Bedankt

She's my lady Lovers


bonney4evver

Berichten: 7463
Geregistreerd: 23-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-09-03 18:21

ik heb er geen last van maar ik ontspan altijd me schouders en probeer goed recht op te zitten

suc6!

staverej
Berichten: 121
Geregistreerd: 27-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-09-03 18:33

Let op je ademhaling.

jihoe
Berichten: 1116
Geregistreerd: 14-08-03
Woonplaats: zuid holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-09-03 18:34

rijdt eens een tijdje zonder stijgbeugels, dan moet je wel meer mee gaan zitten.

Nistria
Berichten: 3239
Geregistreerd: 16-02-03
Woonplaats: Beneden Leeuwen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-09-03 18:50

petrabonanza schreef:
rijdt eens een tijdje zonder stijgbeugels, dan moet je wel meer mee gaan zitten.


Ik moet van Marlies bijna altijd zonder beugels rijden voor n betere zit, het lijkt of ik het dan juist moeilijker vind om ontspannen te zitten met mn shcouders... Verward ik weet t, ben n beetje raar....

She's my lady Lovers

josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-09-03 20:07

dat is niet zo raar hoor. juist het beter willen zitten ga je juist spannen.
laat je schouders naar achteren en naar beneden hangen. denk je zelf door het paard naar beneden. je rug mag dan best even wat bol zijn als je later weer hem recht maakt. dus niet hol. de heupen mogen ligt naar achteren wijzen zodat de verbinding heup rug soepeler word. en de rest laat je gewoon komen.

heb je dit trouwens in alle gangen. of alleen de draf en galop.

Voor alle info kijk hier http://www.paardenmetplezier.eu

Gezocht boerderij met minimaal 2hec land op de veluwe.

Don_Marcello

Berichten: 1226
Geregistreerd: 16-07-03
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-03 01:03

pfff heel moeilijke vragen Nistria Scheve mond . Als ik af ga op de foto's zie ik bij jou weinig spanning en je zit zo zo te zien in je bovenlijf keurig recht en voor het het gezicht zeker niet gespannen of verkramt of zo Verward . Als ik wat langer kijk en echt ga zoeken naar kleinigheiden ...... Dit zou me normaal dus echt niet opvallen want het is dus echt een pietluttigheid B- maar misschien is het wel zo iets stoms Nerd ).. , probeer eens wat meer voorin je zadel te gaan zitten en je bovenbeen en knie iets meer terug te leggen ten opzichte van je heupen. Wat ik namelijk wel zie op sommige foto;s (bijvoorveeld 173_7313.jpg op mijn site onder Waspik Junioren) is dat je hak voor je heup zit, je neigt een heel klein beetje naar een stoelzit. In een ideaal plaatje van een ruiter die in perfect evenwicht zit (maar dat zit dus bijna niemand hoor schaam je niet!!) hoor je een rechte lijn te kunen trekken langs je hoofd/schouder/heup/hak. Bij jou zie ik op sommige foto's, je hoofd iets, maar je onderbeen en hak vooral, wat meer naar voren zitten dan jouw schouder en heup. Als je dat verandert zal je eerst denken dat je voorover valt en dat los je dan weer op door je schouders en hoofd weer wat naar achteren te doen om niet voorover de kukelen.

Probeer eens met zitlessen (zonder beugels natuurlijk!!) aan de longe met je ogen dicht te zitten of naar het plafond te kijken en dan helemaal in rust /ontspaning in evenwicht komen met je schouders losjes naar achteren en in het laagste punt van het zadel zitten. Dus niet half op de lepel. Maak je hele lijf lang. Niet alleen bovenlijf naar boven strekken maar ook je benen lang maken naar beneden, voeten naar de grond proberen te duwen. Concenteer je daarbij op het uitademen. Inademen gaat vanzelf. Als je je buik ontspant stroomt te lucht vanzelf naar binnen. Niet denken dat zitlessen alleen voor beginners is.

Rijden zonder beugels kán echt heel goed werken, maar niet als je je benen optrekt of klemt om maar niet te vallen. Dan wordt het rijden zonder beugels alleen maar een martelgang en ga je juist verkrampen om te kunen blijven zitten Verdrietig . Alleen zonder beugels rijden als je je daarbij ook zelf prettig voelt Pling (in het begin is het altijd even wenen daar moet je gewoon ff doorheen maar na een minuut of 5 moet je ontspannen kunnen zitten. Lukt dat niet dan ben je er nog niet klaar voor. Doe jezelf dan een plezier en doe dan de beugels weer aan! Of nog beter probeer nog eens wat zitlessen aan de longe. Probeer pas weer zonder beugels te rijden als je denkt dat het wel lukt.


Ander mogelijkheid: zit je zadel nog wel lekker en past het nog? of ben je misschien te lang geworden voor dit zadel?

Guinevere

Berichten: 5355
Geregistreerd: 22-04-03
Woonplaats: Verenigde Staten

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-03 05:20

Misschien helpt het als je in stap een paar seconden je arm recht omhoog houdt (langs je oor). Dat doe je dan een paar keer met beide armen. Als dat goed gaat zonder te verkrampen doe je het in draf en uiteindelijk in galop. Zo kan je ook rondjes draaien met je armen om alles los te houden. Het beste is misschien om te vragen of iemand je paard wil longeren terwijl je dit doet, zodat jij je voornamelijk op je lichaam kunt richten.

Gast912
Berichten: 8730
Geregistreerd: 31-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-03 06:47

Yoga is een erg goede aanvulling op het paard rijden omdat je daar leert je lichaam te beheersen. Dingen die je leert bij yoga kun je drirect weer toepasen op je paard.

Mireille

Berichten: 41958
Geregistreerd: 06-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-03 22:20

Don_Marcello geeft je de super raad!
Heel erg verstandig om zit lessen te nemen van iemand die er werkelijk veel verstand van heeft en je heel graag zou willen helpen. Begin dan met zadel, later zonder beugels en daarna zonder zadel. Na een tijd zal je het verschil erg voelen. Hoelanger je op de manier die je nu verteld al rijd hoe moeilijker het wel is om dit weer af te leren.
Heel veel succes!

Mijn naam is haas.

Incognito! 8-)

Shiloh

Berichten: 16819
Geregistreerd: 23-07-02
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-03 23:25

Ik merk ook weleens dat ik heel gespannen zit. Het paard wilt dan even niet meewerken, of ik doe zelf iets gronisch fout waardoor de ontspanning ver te vinden is.

wat ik meestal doe is gewoon bij mezelf te denken...

"Hey wat zit ik gespannen." Vervolgens laat ik de hele zaak los (ga als een zoutzak zitten, en vervolgens herstel ik me naar de goede houding!

Ik weet niet of je les krijgt, maar je kunt aan je instructeur/instructrice vragen of ze erop willen letten....

het is denk ik een gewenningsfout! Net als mensen die constant naar beneden kijken of voeten helemaal in de beugels hebben. Zoiets moet je afleren en daar kan best wat tijd insteken!

"Every song has a CODA, a final movement. Whether it fades out or crashes away. Every song ends. Is that any reason not to enjoy the music?"

Suzanne F.

Berichten: 27601
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-03 11:50

Tijdens je rijden, als je het merkt, je schouders wat losdraaien. Dus van voor naar achter en van achter naar voren.
Ook kan je tijdens zitlessen aan de longe, met je armen zwaaien en je schouders losmaken.

Te koop: Rijkleding o.a. truien, vesten en jacks, Anky, PK, Kentucky, Subscribe, Horseware, Regatta, Brunotti, Tommy Hilfilger, Pfiff etc. Maat 38/M.

Aimee

Berichten: 11086
Geregistreerd: 24-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-03 16:13

Voordat ik begin met rijden, dus tijdens het losstappen, doe ik altijd oefeningen om mijn schouders en rug los te maken. Bovendien doe ik elke ochtend nadat ik ben opgestaan een hele serie rek- en strekoefeningen (o.a. van de fysiotherapeut gekregen). Tijdens het rijden zelf draai ik ook nog af en toe m'n schouders om te controleren of ik nog wel ontspannen zit. Dit alles trouwens niet omdat ik problemen heb met m'n rug maar in de hoop dat het daardoor beter gaat Haha! Ik heb trouwens gehoort dat Coby van Baalen ook altijd 's ochtend rek- en strekoefeningen doet Knipoog

Fierolover
Berichten: 122
Geregistreerd: 23-07-03
Woonplaats: woerden...vlakbij utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-03 16:32

heej nistria! ik heb ook een te gespannen rug, maar bij mij zit het onderin. BIj mij is het alleen heel gek: ik heb het niet in stap, niet in galop, en niet als ik zonder beugels rijd. Ik span mijn binnen-bovenbeen ( kweenie hoe het heet:D) aan, en ga dan ook verkrampt zitten. net als jij. iedereen vind dat ik heel mooi zit, maar achteraf heb je altijd pijn aan je rug. de enige tip die ik kan geven: tussendoor diep zuchten, alle spanning eruit!!!!!!:D:D:D

smout

Berichten: 1264
Geregistreerd: 12-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-03 09:15

goed op je ademhaling letten.
3 tellen inademen met de buik naar buiten langzaam uitademen.
Net zo lang dat je ontpannen bent en dan weer verder en onder het rijden wel door blijven ademen.
Door over concentratie ga je bovenin ademhalen dus je zelf vast zetten in je lichaam.
Het is eigenlijk eerst zelf nageven dan je paard.

leef je droom, droom niet je leven.

Askja

Berichten: 1508
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: De Punt

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-03 10:38

Ik denk dat iedereen hier weleens last van heeft tijdens het rijden! Vaak komt het inderdaad doordat je erg geconcentreerd bezig bent.
Af en toe even je schouders losschudden, zoals Suzanne F. hierboven zegt, helpt goed. Let verder op je nek, vaak komt spanning in het bovenlichaam daarvandaan. Kijk eens links en rechts om je heen tijdens het rijden, en probeer bewust je nek te ontspannen.
Een goeie oefening hierbij: schouders bewust helemaal ontspannen en laten zakken (naar beneden, niet te ver naar achteren, dat creeert weer spanning) , en dan net doen alsof je hoofd aan de achterkant met een touwtje omhooggetrokken wordt. Hierbij rustig vanuit je buik (dus laag) ademhalen. Kun je ook oefenen als je niet rijdt.
Succes!

lindo
Berichten: 18
Geregistreerd: 01-04-03
Woonplaats: gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-03 14:56

Boos! Boos! Boos!
Misschien moet je een korset gaan dragen..?!!

lindo
Berichten: 18
Geregistreerd: 01-04-03
Woonplaats: gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-03 14:56

:p

lindo
Berichten: 18
Geregistreerd: 01-04-03
Woonplaats: gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-03 08:21

oeps, sorry. die niet zo vriendelijke post hierboven is niet van mij, maar van iemand van mijn stage.....

Tyrza

Berichten: 10878
Geregistreerd: 11-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-03 21:12

Waarschijnlijk ga je jezelf verkrampen vanuit je (onder) armen. Let daareens op. Je bent dan nml zó bezig met je zit en je balans te houden, dat je je bovenlijf helemaal verstijft. Probeer maar eens meer vanuit je middenrif te denken en zo je buikspieren aan te spannen. Bouw het op door het eerst in de hoeken te doen, waarna je het steeds vaker kan oefenen. Blijf ook op je ademhaling letten en probeer ook een stukje balans vanuit je billen te halen. Klinkt gek, maar juist als je zonder beugels rijdt, maak je je benen lang, maar span je ook je liezen aan, waardoor je licht op je bovenbenen gaat steunen.

siko

Berichten: 2159
Geregistreerd: 10-01-03
Woonplaats: Zevenaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-03 22:16

Ik herken jouw probleem precies! Ik heb het namelijk ook heel erg, ik kan mijn boven lichaam (voornamelijk) gewoon niet LOSLATEN! En precies wat Tyrza zegt: Die onderarmen doen zo ook hun deel mee! Mijn instructrice zegt dat ik rustig en beheerster moet proberen te rijden. Niet teveel proberen om te blijven ZITTEN. Pas als ik onafhankelijk kan blijven zitten en met licht contact kan rijden (in de loop van de les) dan pas kan ik mezelf leren om te ontspannen. Poeh, inderdaad best lastig om het zo te verwoorden terwijl je het beeld zo duidelijk in je hoofd hebt zitten. Don_marcello heeft het perfect verwoord, volgens mij hoeven we daar niks aan toe te voegen.

Doegie groetjes Kim

I finally found what I was looking for: YOU

SharirBobby

Berichten: 2409
Geregistreerd: 28-02-03
Woonplaats: Zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-03 16:33

IK heb het in m'n schouders, die houdt ik te gespannen. Echt irritant. Ik merkte het zelf al altijd, en kreeg het nu ook mee voor m'n stage, dat ik zitlessen moet gaan nemen om dat eruit te werken.
Heb jij het alleen bij paardrijden of ook 'gewoon' zegmaar? Ik heb namelijk vaak ook als ik gewoon op een stoel zit of sta, dat ik m'n schouders aanspan


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, Nvdv80 en 10 bezoekers