Bokt.nl • hoe krijg ik deze paarden netjes nageeflijk?
Pagina 1 van de 1

hoe krijg ik deze paarden netjes nageeflijk?

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-08-03 22:01
door ponyzotje
het gaat over manegepaarden. ik kan vele paarden best goed aan teugel rijden, maar er zijn er toch enkele waarbij het niet wil lukken. diegene die ik aan teugel krijg (waarmee ik dan niet de krul bedoel, maar het nageven, weet niet goed hoe dat met een betere term te zeggen), lopen soms ook met te weinig impuls vanachter.
maar de paarden die niet nageeflijk zijn, hoe krijg ik die zo? ik drijf ze 'naar de hand toe' (wat bij de betere paarden wel lukt), maar dat helpt niet. ze gaan gewoon sneller zonder te geven. vragen op de teugels lukt niet (gaan ze afwenden enzo Verward ), bv ik wil ze op de buitenteugel rijden, maar als ze daar druk op voelen, en minder op de binnenteugel die aan het spelen is nemen ze de buitenstelling aan of wenden ze naar 'buiten' af indien mogelijk. ik raak er maar niet uit!

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-08-03 22:12
door Lepeltje
Tsja, bij manegepaarden is het altijd moeilijk.
Als ze echt vast zitten dan krijg je ze niet in een lesje los. Daar moet je dan echt meerdere weken voor uittrekken.
Probeer iig veel overgangen te rijden, tempowisselingen, etc. Zodat ze in ieder geval goed aan je been worden.
Omdat paarden op een manege door iedereen anders worden gereden wordt het heel moeilijk. Scheve mond
Maar goed, in principe rijd je elk paard hetzelfde aan de teugel. Voorwaarts neerwaarts, dus begin gewoon met het actief maken voor je been.

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-08-03 12:12
door ponyzotje
dat is idd het grootste probleem, meteen te reageren op je been, en ook bv op de volte, is het haast onmogelijk ze op de cirkel te krijgen. ze vallen naar binnen maar reageren niet op binnendruk oid.
in theorie is het allemaal leuk en kan ik wel alles uitleggen, maar in praktijk ben ik er niks mee.

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-08-03 18:44
door Anne
IK zou proberen bij die paarden eerst te werken aan het reageren op je been, het verbeteren van de volte, voordat je verder gaat met het idee van aan de teugel!
Probeer zodra je de reactie op je been er goed in hebt ( en dat is niet de volgende keer, en ook niet over 3 weken ) eerst naar de ontspanning toe te werken ( figuren, *schijn* overgangen, enz enz ) dan zakken de meeste paarden al weer wat met hun hoofd, en vanuit die ontspanning kan je verder werken met het echte 'aan de teugel'

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-08-03 21:35
door Anoniem
Ik sluit me aan bij Anne. Een paard rij je van achter naar voren. Als die achterkant in orde is komt die voorkant vanzelf.

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-08-03 22:04
door DaphneL
Even mezelf quoten uit het topic van Fleury, daar heb ik eigenlijk precies een antwoord gegeven wat hier ook bij past.

DaphneL schreef:
Je moet je er eigenlijk niet teveel mee bezig houden om dat hoofd in die krul te krijgen, maar gewoon het paard actief krijgen.
Met manege-paarden kan dat wat lastiger zijn, omdat je ze en niet zo vaak rijdt en ze toch wat minder aan de hulpen zijn dan eigen paarden, maar het moet wel allebei op dezelfde manier Knipoog
Als je er geen goede begeleiding bij hebt, zou ik zelf niet beginnen aan handen breed en laag zetten, omdat je dan je handen sneller vastzet en het paard misschien wel z'n hoofd naar beneden doet maar verder niks in z'n lijf veranderd.
Ik begin altijd met veel schakelen, met losstappen al, gewoon rustig stappen en een keertje been geven dat hij wat harder moet en dan weer rustig op je zit opvangen. Als het paard dan goed op jou reageert (dat kan een kwartier duren, dat kan 3 kwartier duren) vind ik het het fijnst om op voltes verder te gaan (niet heel de tijd hetzelfde rondje, maar niet te lang rechtuit blijven gaan) en dan soms een keer een volte openen/sluiten en het paard proberen goed met stelling/buiging te laten lopen. In het begin ben ik eigenlijk niet zo met die stelling bezig, want zolang het paard niet op je been reageert, kan hij geen stelling aannemen ook. Als het goed is geeft het paard dat vanzelf na, al zal de 1 dan meer doen als de ander. Maar ga je niet op het hoofd concentreren, blijf er gewoon aan rijden, dat het paard voorwaarts blijft en goed op jou reageert, meteen als je been geeft moet hij weg (en dat kan elk paard.. alleen sommige moet je wat meer overtuigen Haha!)
Als je eenmaal het gevoel hebt hoe het paard goed loopt (en dat voel je heel duidelijk) dan gaat het waarschijnlijk daarna een stuk makkelijker, want dan weet je waar je naartoe werkt.

Ik weet niet of het ook voor jou geldt, maar ik gebruikte een tijd (een jaar o.i.d.) terug bijna nooit m'n zweep als ik aan het rijden was. Inmiddels heb ik mezelf geleerd, dat ik die zweep niet voor niets heb en als ik in het begin gewoon een tik erbij geef als het paard niet op m'n been reageert, heb ik de zweep daarna nauwelijks nodig. Terwijl als je je zweep weinig gebruikt, je hem heel de les nodig blijft hebben meestal..

Denk eigenlijk niet dat je veel aan mijn verhaal hebt (ben ook maar manege-ruiter) maar ik denk dat ik wel ongeveer hetzelfde bezig ben met rijden als jij, dus misschien herken je wel dingen in mijn verhaal Lachen


Ik hoop dat je er wat mee kan Lachen

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-09-03 16:56
door ponyzotje
jep, bedankt allemaal. die achterhand activeren lukt me ook maar bij bepaalde paarden. je krijgt er gewoon de juiste impuls niet in (vluchten, omdat ze al zo vaak geslaan zijn, of niet meer reageren, ofzo als je met de zweep werkt)... pft... maar bedankt voor al jullie tips Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-09-03 17:46
door danifur
het zijn ook manege paarden... en dat is inderdaad altijd moeilijk... je bent tenslotte niet de enige die erop rijd en dat is altijd wel jammer als je er echt wat mee wil, want dat zal denk ik niet lukken...
Wat jij er dan in rijd in de paarden die wel bij jou nagefelijk zijn rijden andere er de volgende dag of later er net zo hard weer uit

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-09-03 18:20
door ponyzotje
ja, dat weet ik Huilen
zucht waar blijft dat eigen paard! gelukkig heb ik binnenkort een lief verzorgfjordje te rijden
maarja, die manegepaarden ik kan je veel vertellen, een anda-ruin die echt supermooie gangen had en zo naar de **** is gereden, dat nu maar staat te roepen, bijna echt wenen omdat hij uit die stal wilt, ex-dressuurpaard naar de knoppen. je ziet echt zoveel.
ik reed zaterdag op het paard van Tlove, en ik begon echt te trillen bijna van hoe fantastisch dat paard loopt. terwijl ze niet echt súper loopt, ik bedoel niet opvallend ofzo, maar dat verschil!!!! echt enorm...

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-09-03 22:15
door Mireille
Ik sluit me aan bij DaphneL, omdat telkens iemand anders op de paarden rijd met ieder een andere manier van rijden en een ander niveau is het voor die paarden erg moeilijk.
Zorgen dat ze actief zijn en je hulpen op volgen is voor manege paarden al een grote kunst. Je kunt na een flinke tijd wanneer het paard in de gaten heeft dat jij weer op hem rijd (want dat herinneren ze zich) pas aan het na geven gaan werken. Succes!

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-09-03 11:56
door CaroleKlomp
ponyzotje schreef:
het gaat over manegepaarden. ik kan vele paarden best goed aan teugel rijden, maar er zijn er toch enkele waarbij het niet wil lukken. diegene die ik aan teugel krijg (waarmee ik dan niet de krul bedoel, maar het nageven, weet niet goed hoe dat met een betere term te zeggen), lopen soms ook met te weinig impuls vanachter.
maar de paarden die niet nageeflijk zijn, hoe krijg ik die zo? ik drijf ze 'naar de hand toe' (wat bij de betere paarden wel lukt), maar dat helpt niet. ze gaan gewoon sneller zonder te geven. vragen op de teugels lukt niet (gaan ze afwenden enzo Verward ), bv ik wil ze op de buitenteugel rijden, maar als ze daar druk op voelen, en minder op de binnenteugel die aan het spelen is nemen ze de buitenstelling aan of wenden ze naar 'buiten' af indien mogelijk. ik raak er maar niet uit!


Misschien lukt het wel niet omdat het zadel wat gebruikt wordt het paard belemmerd? In dit geval moet je dus niet twijfelen aan jezelf, denk ik maar meer een externe, overigens heel belangrijke factor, het zadel.

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-09-03 13:15
door ponyzotje
de zadels liggen idd zo slecht... ik weet dat nu omdat ik zaterdag op Tlove's paard reed, en ik zei niet letten op mijn benen hoor... wat benen? ze lagen gewoon goed! (of veels beter). dat zadel zat ook zo super.
inderdaad, het maakt heel veel uit. maarja, ik had gehoopt (hoewel ik, alle theorie kennende, het eigenlijk onmogelijk achtte), er een trucje bestond om zo'n paarden nageeflijk te maken. maar er zijn idd teveel uitwendige (en ook inwendige) factoren die dit alles blokkeren, helaas.

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-09-03 17:25
door chillse
Ja ben het met de meeste wel eens.. Manege paarden worden door iedereen anders gereden, maar eigenlijk geldt het voor bijna elk paard wel een beetje hetzelfde.. Let vooral goed op dat je paard goed aan het been is! veel stellingen rijden op voltes of schoudervoor ofzo?! helpt vaak, vooral bij manege paarden
succes dan maar hea! Tong uitsteken Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-09-03 22:36
door ponyzotje
bedankt! zal ik zeker proberen. op schoudervoor willen ze nog weleens dwars reageren, omdat ze de oefening niet kennen. maar ik kan het zeker proberen! bedankt!
*berichtje 2000 Haha!*

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-09-03 23:57
door co2
Als ik soms zo die verhalen lees heb ik het nog best 'getroffen' met de manege waar ik nu rijd. De paarden zijn vrijwel allemaal soepel en geven alleen bij de goede manier na.

Tips zijn al gegeven Lachen

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-09-03 11:35
door ponyzotje
ja, jij hebt idd blijkbaar geluk. de paarden hier zijn o zo stijf. wijken voor de kuit enzo kunnen ze niet. ze kunnen geen voltes rijden want ze kunnen hun lengtebuiging niet bewaren...
welke oefeningen rijd je dan zoal??

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-09-03 20:43
door FZ_Lin
waarom wil je in hemelsnaam manegepaarden aan de teugel hebben:S:S

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-09-03 12:59
door nicolina
hoi ik rij ook op een manegepaard maar een paar keer in de week ook op mijn bijrijdpaard.
ik doe het zo:in stap:buitenteugel strak duimen steken naarboven je paard moet eerst helemaal naar rechts kijken op de linkerhand en andersom naar links op de rechterhand.
je hebt dus je buitenteugelstrak en en dan ga je stellig vragen aan de linkerhand andersom techterhand dus je binnenhand.
NIET ZAGEN!!!!!!!
je gaat dan ook been geven met je binnenbeen.
als je voelt dat hij loslaat dan ontspan je en dan geef je een klein beetje teugel mee.
als het paard heel eigenwij en vast zit dan geef je een tikje op de schouder of de kont als hij heel langzaam gaat.
ik hoop dat je er iets mee kunt.
als je het niet snapt stuur me dan maar een pbtje.
xxx en hoefjes van alle paarden op wie ik heb gereden
nicoline

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-09-03 13:00
door nicolina
in draf is het makkelijker op een volte en in galop ook op dezelfde manier

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-09-03 17:42
door ponyzotje
ik snap het best nicolina Haha! ik ken alle theorie wel! maar ik zocht iets net anders in de praktijk. dat is wat jij me geefT. heb ik ook al zo geprobeerd. maar dat vragen, daar reageren ze slecht op. niet zeg maar. keihard in hun mond.

en venissa, hallo, ik heb het hier over nageeflijk en actief maken!!
niet perse aan teugel. fijne reactie zeg. alsof ik niet weet dat je er niks mee bent een paard in de krul te trekken.
en waarom ik ze 'aan teugel' wil hebben? omdat ik nu al meer als 6 jaar rijdt, en me nog altijd niemand heeft geleerd hoe ik een paard moet activeren en impuls geven en laten bewaren.
want oja, in theorie ken ik het wel allemaal, dankzij tientallen paardenboeken, en dankzij bokt, en op een eigenaarspaard kan ik het ook daadwerkelijk! de theorie heb ik dus niet misverstaan, en met de rpaktijk zit het ook goed.
alleen heb ik geen eigen paard. dus zocht ik tips om hetzelfde (kan nat. nooit, maar in de richting) te bereiken met manegepaarden. maw ze een ommeslag te laten voelen.

sommige paarden 'kennen' me al en gaan al actiever lopen, maar het is nog niet dat. daarom zocht ik hier tips.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-09-03 17:44
door ponyzotje
nicolina schreef:
in draf is het makkelijker op een volte en in galop ook op dezelfde manier
sorry zag de reactie niet. klopt ja, dan gaan ze in draf ook goed nageven. maar galop... weet je, ze verwachten al gebonk. dus de eerste toeren lopen ze echt te sterrekijken, en ook al kom ik gewoon helemaal niet uit het zadel, toch blijft dat hoofdje daar. ik krijg het wel naar beneden, maar helemaal goed zit het niet.