Tips gevraagd:rijden met hernia

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

 
 
Viking

Berichten: 1988
Geregistreerd: 30-01-03
Woonplaats: Poortugaal

Tips gevraagd:rijden met hernia

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-08-03 08:09

Na de dood van mijn paarden ben ik sinds kort weer begonnen met rijden,maar ik heb sinds een jaar of 10 hernia,ik heb er niet veel last van dankzij zware pijnstillers.

Maar nu mijn vraag:ik kan heel moeilijk met een rechte rug rijden omdat dat dan pijn gaat doen onderin mijn rug.
Heeft er iemand soms tips hoe ik dat kan trainen of dat je iets kan kopen een soort gordel of zo.

Ik heb dit probleem alleen tijdens het lichtrijden in draf,doorzitten en galop gaat wel goed met een rechte rug.

Ik ben nu Viking aan het inrijden en dat zou een stuk beter gaan als ik wat rechter kan zitten.

Alvast bedankt.

Vik en ik Zijn nu Z + 4
Viking is en blijft mijn modder-monster


IlsjePilsje

Berichten: 2043
Geregistreerd: 01-09-02
Woonplaats: Boskoop

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-03 08:15

Jemig ik zou het niet weten...maar mag je dan op doktersadvies wel rijden?
Misschien zo´n gordel als waar gewichtheffers meelopen. Dat is in ieder geval iets om je rug te ondersteunen, maar of dat ook geschikt voor paardrijden is..dat weet ik niet

Ineke2

Berichten: 20982
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-03 08:34

Misschien bestaat er wel iets als een bandage maar dan voor je rug Verward Of zelf zoiets maken...geeft in ieder geval steun dan toch

Spoiler:
nieuwsgierig aagje ;)

Amarie
Berichten: 1557
Geregistreerd: 20-02-03
Woonplaats: Den bosch

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-03 08:37

Mijn vriendin heeft hernia (erfelijke aanleg), en die heeft een speciale band aan laten meten in overleg met haar arts. De band heeft wel iets weg van een nierband die motorrijders gebruiken. Ze had hetzelfde probleem als jij hebt. Het was even wennen in het begin maar nu hoor ik haar er niet meer over en is het voor haar net zo gewoon om de band om te doen als een cap op te zetten. Veel succes

De wonderen zijn de wereld nog niet uit

Locanda

Berichten: 2462
Geregistreerd: 17-08-03
Woonplaats: Haarlem, soms Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-03 08:42

als je naar je huisarts gaat, kan deze je doorverwijzen naar het ziekenhuis. ze kunnen tegenwoordig ondersteunings beugels op maat maken voor je rug. maar totdat je zo'n ding hebt, kun je maar beter niet al te veel rijden, het duurt wel even voordat ze zo'n ding afhebben, maar het werkt wel.

ik denk dat je je paard maar beter even wat rustiger kan gaan trainen, misschien tijdelijk een bijrijder/ster zoeken, maar als je dat niet wil is longeren ook een uitkomst. Als je je rug namenlijk nu gaat forceren, helpen de zwaarste pijnstillers daar niet tegen.

en wat voor paard is het, en wat is je latere bedoeling met hem/haar, ik ken mensen met rug of buikklachten die hun paard voor de kar hebben gezet, als er goede vering in zit heb je geen last van je rug

instructie bij 'probleem'paarden omg. Amsterdam/Utrecht Klik hier voor informatie! of via PB

Paduc

Berichten: 447
Geregistreerd: 28-04-03
Woonplaats: Maassluis

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-03 08:46

Mireille, doe geen domme dingen. Een hernia kan voorkomen in vele variaties. Ga eerst in overleg met je huisarts c.q. specialist en bij instemming, je hobby redelijkerwijs te kunnen voortzetten , zal er gekozen kunnen worden voor het maken van een band/corset gemaakt door een orthopedisch instrumentenmaker. Ga niet over een nacht ijs en neem nu geen risico's. Je weet wat de gevolgen kunnen zijn van em hernia!!!

I love my Arabian horses

cloris

Berichten: 4695
Geregistreerd: 23-11-01
Woonplaats: Den Helder

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-03 08:47

Ik zou eerst heel goed advies bij je specialist vragen (ik heb zelf ook een hernia) niet elke hernia is namelijk hetzelfde, ik mocht door blijven rijden maar moest erg uitkijken met springen (vandaar mijn overstap naar de dressuur)
Nu sta ik onder behandeling van een Chiroprakter, dat helpt goed, maar mijn hernia is dan ook niet te opereren, dus ik moet het er mee doen, doorzitten kan ik wel maar alleen op het moment dat mijn paard ontspannen loopt, zit er iets van spanning in de rug kan ik het doorzitten vergeten..
Die elastische banden vind ik persoonlijk wel lekker, ze geven net fff dat extra beetje steun.

Interesse in Doma Vaquera en/of het rijden met een Garrocha, of dressuurmatige begeleiding? stuur even een pbtje of een mailtje

Von

Berichten: 1180
Geregistreerd: 30-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-03 09:08

Ik heb dan gelukkig geen hernia, maar door een whiplash ook vaak last van mijn rug. Hierdoor heb ik ook vaak moeite met rechtop blijven zitten. Ik heb hier inderdaad een soort niergordel voor, en die werkt prima. Maar het beste is om je buikspieren te oefenen en sterker te maken.
Maar mijn advies is net als velen voor mij, overleg in vredesnaam eerst met je arts voordat je je hele rug de vernieling in helpt!
Heel veel succes (en sterkte).

Geen paarden meer, ook niet meer rijden, veel andere bezigheden maar bokt blijft leuk af en toe

gabyfedde

Berichten: 11330
Geregistreerd: 17-11-02
Woonplaats: Gällivare (Zweeds Lapland)

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-03 09:11

Mijn moeder hefet versleten tussenwervelschijven en heeft een corset aangemeten gekregen waarmee ze zou kunnen rijden. Alleen zij kan er niet mee rijden, omdat dat ding haar veel testijf houdt.

Don't dream your life, live your dreams!

Anya
Berichten: 32772
Geregistreerd: 01-02-02
Woonplaats: Hengelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-03 09:13

ik ken iemand die rijdt met een hernia, maar die is heel lang op zoek geweest naar een paard met zeer vlakke gangen (sommige quarterhorses hebben dat bijvoorbeeld).

peggel

Berichten: 1134
Geregistreerd: 12-03-03
Woonplaats: Schijndel

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-03 11:07

bij ons op stal rijd ook een vrouw met ernstige rugproblemen. als ze een paar dagen niet rijd kan e bijna niet meer lopen! zij heeft bij bepaalde paarden wel en bij andere totaal geen last.
een andere vrouw op stal heeft een speciale band voor haar onderrug. je kunt ze bij iedere motorsportzaak kopen. het heet officieel een niergordel geloof ik. probeer het eens, wie weet helpt het

Pippa
Berichten: 88
Geregistreerd: 15-04-03
Woonplaats: Erichem

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-03 13:54

ik heb zelf nu al ruim een jaar onder in de rug een hernia (L5 S1), bij het heiligbeen. Meestal gaat het rijden vrij goed, alleen het doorzitten blijft problematisch omdat de onderrug niet meewerkt. Ook moet ik zo nu en dan rustiger aan doen ivm klachten in het linkerbeen (uitstraling). Dan tintelt het been en heb ik weinig kracht. Wel moet je rekening houden met je hernia met het maken van een planning. Had zelf gedacht dit jaar mee te doen aan de gelderse kampioenschappen. Stond 2e in de selectie in de M1 in de kring overbetuwse, maar kon helaas de laatste selectiewedstrijd niet meerijden omdat ik krom liep van de rugpijn. Ben dus weer 6 weken uit de roulatie geweest en nu sinds kort weer voorzichtig aan begonnen.
Al met al was dat effe flink balen maar nu gaat het al weer een stuk beter.
Rij nog zonder band om de rug maar heb er een in Engeland besteld.
Overigens vraagje aan paduc, wat voor een risico kun je lopen als je rijdt met een hernia?? Heb van de neuroloog, fysiotherapeut en huisarts geen waarschuwing gekregen dus ben benieuwd wat er mis kan gaan.

pluk de dag

Paduc

Berichten: 447
Geregistreerd: 28-04-03
Woonplaats: Maassluis

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-03 15:36

Beste "pippa", daar kan ik een boekenkast over vol schrijven, maar dat is niet de bedoeling bij dit Forum. Je weet, dat we bij de rug spreken over een hnp(hernia nucleus pulposi), of te wel een scheurtje(dat is hernia) in de tussenwervelschijf, waardoor de gelachtige kern(nucleus) naar buiten komt(pulposi) en als de uitstulping tegen de zenuwwortels gaat drukken, kan op lager wervelniveau ook de motorische zenuwen geraakt worden en een verlamming in de benen optreden, gepaard gaande met pijn en daar hoef ik je niets over te vertellen. Zo, dit was een medische les en hoort eigenlijk in een ander forum thuis. Je snapt, dat als je de rug op een of andere manier overbelast het niet ondenkbaar is,dat er bij het paardrijden behoorlijke problemen zouden kunnen voordoen en daarom vind ik het vreemd, dat je medische begeleiding daar niet over gerept heeft. Met goede voorzieningen kan je nog veel doen!!
Laatst bijgewerkt door Paduc op 22-08-03 15:51, in het totaal 1 keer bewerkt

I love my Arabian horses

leentje
Berichten: 3822
Geregistreerd: 02-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-03 15:44

Ik zou eerst maar eens gaan overleggen met je huisarts of een specialist. Mijn vader heeft een (dubbele) hernia en die heeft het absolute verbod gekregen om paard te rijden.

http://www.open-canoe.be
Best friends are the ones that can see the hurt in your eyes, when everyone else is fooled by your smile.

Emeandor

Berichten: 200
Geregistreerd: 09-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-03 16:24

Inderdaad heb je bij een hernia pijnlijke uitstraling doordat de wortel geprikkeld wordt. Zoals Paduc ook schrijft.
Het is ook zo, dat op het moment van uitstraling, je dus die zenuw irriteert. Hoe vaker je die zenuw irriteert, hoe meer last je gaat krijgen en hoe langer het duurt voordat het weer overgaat.
Natuurlijk is het afhankelijk waar de hernia zit en wat voor hernia je precies hebt. Zelf ben ik nooit zo voor gordels oid, want je spiercorset wordt alleen maar zwakker, waardoor je je rug nog minder goed kan steunen. Maar in het geval van paardrijden zou je het wel kunnen proberen, zolang je er maar niet in gaat 'hangen'.
Ik vind het trouwens wel lang hoor: 10 jaar hernia met alleen maar pijnstillers! Is er niks aan te doen dan?
Voor tips over houdingen (op het paard maar ook andere houdingen en bewegingen) kun je eventueel oefentherapie-Mensendieck of -Cesar volgen.

Succes!

Viking

Berichten: 1988
Geregistreerd: 30-01-03
Woonplaats: Poortugaal

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-08-03 17:26

Ik heb dus ook een dubbele hernia,ik heb ook een tijdje in een rolstoel gezeten,maar ik heb er op zich met mijn pijnstillers geen last van.De ene is een verkalkte en de andere een actieve,mijn linker been heeft nog maar weinig spierkracht dus opstijgen gaat een beetje moeilijk,vandaar dat ik nu fjorden heb in plaats van die reuzen die ik vroeger had.Viking ben ik ook voor de kar aan het beleren,voor de dagen dat ik te veel last heb met rijden.
Ik rij ook vaak op de ijslanders van Les_fjal en dan heb ik ook geen last.

Viking heeft hele vlakke gangen alleen nu met inrijden denkt hij natuurlijk dat hij harder mag omdat ik naar voren zit.
Ik heb jaren aan het ziekenhuis gelopen en daar kunnen ze niks voor mij doen omdat het risico opereren te groot is omdat het te dicht bij mijn ruggemerg zit.

Het niveau dat ik vroeger had lukt me toch niet meer dus doe ik het rustig aan.

Maar bedankt voor jullie adviezen,ik ga morgen voor zo'n gordel kijken bij zo'n speciale winkel.

Vik en ik Zijn nu Z + 4
Viking is en blijft mijn modder-monster

Irre

Berichten: 2153
Geregistreerd: 02-07-03
Woonplaats: Kaatsheuvel

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-03 17:43

Ik ben juist paard gaan rijden vanwege mijn rug. Ik heb een dubbele hernia en arthrose. 5 jaar geleden kon ik niet meer lopen. Ik had een verlamd been. Door mijn arthrose kunnen mijn hernia's niet geopereerd worden. Ik kreeg een elastisch corset om mijn rug te ontlasten. Verder advies: zo min mogelijk doen!
Gevolg: ik werd een ontzettende plumpudding. Ik werd volledig afhankelijk van het corset en de pijnstillers. Als ik 's avonds het corset af deed zakte ik als een pudding in elkaar. Ik was 19 en niet van plan mijn leven zo te gaan leiden. Ik heb het corset af gedaan en ben gaan sporten. Ik heb mijn buik en mijn rug spieren gaan trainen en veel in beweging gebleven. Niet heel actief maar gewoon wandelen bijvoorbeeld. Vervolgens ben ik gaan paardrijden. Nu bijna 2 jaar geleden. Het paardrijden houdt mij soepel en sterk. Ook al verklaren alle artsen mij voor gek, voor mij werkt het. Nu mijn paard kreupel is ben ik dat zelf ook.
Doorzitten is pijnlijk voor me behalve als het paard goed ontspant. Verder heb ik een paard met comfortabele gangen. Recht zitten is ook moeilijk voor me, ik ga al snel iets voorover zitten. Dat is comfortabeler. Hoe je rechter moet zitten? Zorgen dat je spieren zo sterk zijn dat ze het kunnen overnemen van je wervels.

In het land der blinden is eenoog koning!

Paduc

Berichten: 447
Geregistreerd: 28-04-03
Woonplaats: Maassluis

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-03 18:00

Zo zie je, de ene hernia is de andere nog niet. Overleg met arts/ft en/of specialist, wat raadzaam is bij eens ieder zijn specifieke probleem, maar laat je niet met een kluitje in het riet sturen!

I love my Arabian horses

Dartel
Berichten: 87
Geregistreerd: 19-08-03
Woonplaats: Goes

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-03 23:59

Ik heb ook rugklachten, al sins mijn tienerjaren. Ik ben geopereerd aan een hernia, dit heeft voor mij fantastisch geholpen. Ik ben met de hernia blijven rijden tot ik niet meer kon lopen. Ik kon toen de deur niet meer uit tot de operatie. Voor mij werkt het als een medicijn. Mijn neuroloog zei ook dat ik zelf moest aangeven of het wel of niet erger werd. Ik heb gemerkt dat als ik een tijdje niet rij (door een kreupel paard bv.) ik steeds meer last van mijn rug krijg en ook steeds stijver wordt. De eerste keer dat ik dan weer rij wordt het erger, daarna gaat het weer veel beter. Ik heb een Arabier, dus vlakke gangen en ik spring niet meer. Ik heb de indruk dat als je al langer rijdt, en je rug is dat gewend, dat het niet erger wordt, eerder beter. Je zal wel naar je eigen lichaam moeten luisteren, maar dat leer je snel met een hernia en spierreuma (fybromyalgie)

Carlian

Lot

Berichten: 1410
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: MesthoopCity

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-03 23:11

Ik ben aan een hernia geholpen en 2 fusio's én de behandelend arts hebben mij juist verteld dat paardrijden erg goed is omdat het je buik- en rugspieren traint, je moet er alleen niet afvallen. Zo'n band is wel fijn maar bij mij schuift hij altijd van mijn heupen. Ik heb nu een vriendin die hem voor me losrijdt, je moet gewoon heel goed naar je lichaam luisteren maar verder kan je volgens mij gewoon prima blijven rijden!

...

Irre

Berichten: 2153
Geregistreerd: 02-07-03
Woonplaats: Kaatsheuvel

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-08-03 07:56

Lot schreef:
Zo'n band is wel fijn maar bij mij schuift hij altijd van mijn heupen.


Bij mij was dat ook zo. Hij schuift omhoog en dan knelt ie je taille af. Heel vervelend.

In het land der blinden is eenoog koning!

Sammie

Berichten: 71641
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-08-03 21:17

Jeetje, wat een veel mensen met een hernie zo te zien. Ikzelf (gelukkig), maar mijn beide ouders hebben er we l1 gehad. Tja, de meeste van jullie geven het zelf aan. De een kan beter voor z'n rug gaan rijden, de ander wordt 't streng verboden. Ligt eraan welke je hebt, misschien. Maar ik wil toch even reageren op de tip met vlakke gangen. Een ijslander is daar ook heel geschikt voor. En mocht je helemaal niet meer rijden, voor de kar is ook een optie dan. Je bent dan toch bezig met paarden.

- Offline -

Mireille

Berichten: 41958
Geregistreerd: 06-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-03 19:21

Dat is niet prettig.
Zelf rijd ik ook op de zelfde manier als jij denk ik.
met je boven lichaam helemaal naar voren leunend en een holling onder in je rug.
Ik heb gelukkig geen hernia, wat ik heb weten ze niet (zie links in profiel)
maar het is verschrikkelijk vervelend.
Ik heb geen idee hoe jij daar van af kunt komen.
Ik zelf rijd gewoon door en dwing me zelf recht te zitten. Doet ontiegelijk veel pijn maar doe het gewoon.
Veel mensen zeggen dat dat doorbijten niet gezond is, maar ik vind maar dat het moet.
Ik zit nu al stukken rechter als voorheen, 3 maanden terug zat ik nog met mijn neus bijna aan de oren, zo erg was het.
Succes! (ik heb eigenlijk geen manier om je te helpen)

Mijn naam is haas.

Incognito! 8-)

cream_1986
Berichten: 706
Geregistreerd: 26-08-03
Woonplaats: Maarssen

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-03 20:34

Hebben jullie wel eens van de singlefooter gehoord? Das een ras met een speciale zeer vlakke gang, de singlefooter Lachen Moet je maar eens kijken op bijv. http://www.singlefooter.nl ; het is ook een uitkomst voor mijn tante, die heeft ook iets wat niet goed zit met d'r rug!

passie

Berichten: 2323
Geregistreerd: 01-03-03
Woonplaats: Roermond

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-03 08:18

mijn moeder heeft ook hernia en haar werd aangeraden om te gaan paardrijden om dat dat beter was voor haar rug omdat je dan je knieen aan moet knijpen enz enz


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: esmeeenw, Googlebot, Ravenna31, Renskexb, saliziatinka en 10 bezoekers