Beleren van Taliesin, ze wil niet lopen.

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Voice

Berichten: 919
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: Het leukste dorp van Groningen!

Beleren van Taliesin, ze wil niet lopen.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-07-03 20:52

Hoi,

Het volgende is er aan de hand. Zoals ik eerder in een paar berichten heb geschreven (het staat ook in mijn profiel) heeft mijn driejarige merrie verschoven nekwervels. In principe hadden ze in Bodegraven mij gezegd dat ik ergens in de herfst met haar kon beginnen met het beleren. Nou heb ik nu lekker een weekje vrij en wilde ik toch graag wat beginnen met haar. We doen gewoon heel rustig aan en kijken heel goed of ze ergens last van heeft of niet. Zaterdagmiddag hebben we het zadel en hoofdstel weer op en in gedaan en heb ik even gehangen en dat ging heel goed. Ze stond er gewoon op rust bij. Zaterdagavond hebben we weer even met haar door de bak gelopen en daarna ben ik weer gaan hangen en ben ik er langzaam opgestapt, dat ging ook goed. Op de foto s kon ik later ook zien dat ze gewoon op rust stond. Heel ontspannen dus lijkt mij. Die avond was ze ook nog erg terughoudend qua tempo. Mijn moeder liep ernaast en na een paar rondjes vonden we het goed en zijn we weer gestopt. Ik ben afgestapt en we hebben nog een rondje door de bak ernaast gelopen.

Zondagavond begonnen we weer hetzelfde, maar wilde ze al heel gauw niet meer verder lopen. Toen zijn we even met haar naar buiten gegaan, daar had ze ineens weer veel meer tempo. In een paadje ben ik er op gestapt en na tien minuutjes waren we weer thuis en had ze twee keer stil gestaan, maar kregen we haar toch weer vooruit uiteindelijk. Tijdens het rijden was ze heel rustig en had ze haar oortjes mooi naar voren.

Vanavond ben ik een minuut of vijf naast haar door de bak gaan lopen met een zweepje erbij. Ik heb steeds geoefend met halthouden (stemhulp erbij) en weer voorwaarts gaan. Dat ging super goed. Toen ik er weer op ging werkte dat echter weer totaal niet. Later hebben we nog een langere zweep erbij gehaald en liep mijn moeder met haar en als ze niet verder wilde tikte ik met die zweep achter haar op de grond en ging ze weer. Als ze goed reageerde beloonde we haar natuurlijk uitgebreid.
Ook toen ik er daarna weer opging en we hetzelfde proberen als ernaast ging het niet goed, ze leek echt niet te willen lopen.

Heeft iemand hier ervaringen mee? Ik ga er nu eerst niet meer op voor ik meer inspiratie heb of iemand die me er mee kan helpen. Ik had eigenlijk alles wel zo n beetje verwacht maar dit niet. Toen ik met haar wandelde buiten had ze gang genoeg, ze stapt normaal als een paard, best grote stappen, maar nu dus helemaal niet.

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Groeten,
Judith


Anne_GTI

Berichten: 16789
Geregistreerd: 26-09-02
Woonplaats: Kan de rand van Zwollywood zien uit mijn keukenraam, daarom kijk ik liever in de kamer naar buiten

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-03 00:00

Gewoon nog even zo doorgaan met je moeder en heel duidelijk zijn in je hulpen. evt. zelf een zweepje meenemen en aantikken. Komt heel snel goed hoor als je zelf tenminste consequent bent. Je paard moet het gewoon even leren. Lekker toch dat het niet zo'n gekkenhuis is en niet abnomaal heftig reageert op de zweep. Gewoon eerst been geven en als ze niet reageert even bijtikken achter je kuit. Leren ze supersnel hoor.

favoriet tijdverdrijf overdrijven is ook een vak
hoe sloop je een crosshindernis... nou zo dus
Gaat een ruiter naar de kapper; komt ie weer buiten.... Wat denk je.... Pony weg....

Kais

Berichten: 5139
Geregistreerd: 29-05-02
Woonplaats: Hell

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-03 00:19

Misschien is ze nog gewoon onzeker of heeft ze toch last van die verschoven nekwervels.

It never eats, it never sleeps, it never stops...

Caira
Berichten: 23625
Geregistreerd: 20-07-02
Woonplaats: Schoorl

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-03 06:45

Ik denk dat je te snel wilt, geef haar de tijd tussen de nieuwe dingen die ze leert. Ze moet het ook allemaal kunnen verwerken in dat koppie!

Voice

Berichten: 919
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: Het leukste dorp van Groningen!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-07-03 10:50

Hoi,

Bedankt voor jullie reacties. Misschien wil ik inderdaad te snel. Altijd prettig als iemand je dan even terug kan roepen Haha! Het tikje met de zweep achter mijn been werkte gisteravond niet, wel als ik er naast liep, maar niet als ik erop zat. Ik ga het gewoon vanavond op dezelfde manier weer proberen. Misschien heeft ze toch wat meer tijd nodig.

Ik ben overigens echt wel blij dat ze zo rustig is hoor, maar ik ben denk ik erg snel onzeker over of ze toch niet ergens last van heeft. Dat lijkt ook weer niet zo, want ze is dus heel rustig met opstappen enzo.

Nou bedankt, ik zie het al weer wat beter zitten. Werd helemaal een beetje verdrietig. Ik wil zo graag dat het goed gaat en ik ben dan toch bang dat ik iets verkeerd doe.

Groeten,
Judith

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-03 10:53

Ik zou echt nooit het advies van een kliniek in de wind slaan,
verder vind ik dat je niet aan beleren moet beginnen als je niet weet hoe je dit soort redelijk simpele dingen hoort op te lossen.

BenI

Berichten: 251
Geregistreerd: 09-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-03 11:03

Misschien kun je haar aan de longe doen. Eerst rustig rondjes laten stappen. Dan erop en je moeder haar laten longeren, maar jij de hulpen geven met je stem. Je moeder kan dan de lange zweep erbij houden. Ook kun je proberen haar boos te corrigeren met je stem. Als het goed is, kan ze al longeren. Want daar begin je mee als je gaat beleren. Ze snapt als het goed is dan het principe van in een rondje lopen. Je kan ook proberen eerst zonder zadel op haar te stappen. Dan voelt ze jou beter dan met zadel en geeft soms meer vertrouwen. Ik heb zelf een Fries beleert op die manier. De draf zijn we ook begonnen zonder zadel aan de longe en dat ging perfect, ze pakte snel de hulpen op. Na een paar weken heb ik het zadel erop gedaan tijdens het longeren. En na dat ging toen ook goed.

Bodegraven is een erg goede kliniek en ik denk dat je er rekening mee moet houden. Dat paarden het slecht aangeven als zij last van nek of rug hebben. Dit uit zich in afwijkend gedrag waar de meeste mensen proberen doorheen te rijden. Ze kan stil gaan staan omdat ze dan de pijn niet voelt. Als ze stil staat kan het minder pijn doen. Ik zou het advies van de kliniek opvolgen en pas in het najaar beginnen met inrijden. Je kunt haar nu andere dingen leren. Aan de hand met haar werken. Alert maken op stem hulpen etc.

Voice

Berichten: 919
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: Het leukste dorp van Groningen!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-07-03 11:03

Hoi,

Ik vind het jammer dat als ik om raad vraag op dit forum dat ik dan zo n reactie krijg. Ik vind mezelf absoluut geen professional, maar ook geen volslagen leek.

Als het zoiets simpels is om op te lossen zou ik het zeer op prijs stellen als ik wat tips van mensen die er meer verstand van hebben (jij hoogst waarschijnlijk) zou kunnen krijgen.

Ik heb zelf ook getwijfeld of ik deze week al wat met haar zou doen of niet en heb besloten te kijken hoe het zou gaan. Meer dan stappen hoeft ze zeker niet. Na deze week ben ik er weer alleen in het weekend en als het deze week goed zou gaan, laat ik haar gewoon weer een paar maanden in de wei. Ik wilde graag iets meer weten voor als ik eind deze maand weer met haar naar de kliniek in Bodegraven ga.

Groeten,
Judith

Voice

Berichten: 919
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: Het leukste dorp van Groningen!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-07-03 11:07

Hoi,

Ik overweeg ook serieus wel om juist niet verder te gaan nu, maar dat is dan wel iets wat ik tegen die mensen in de kliniek kan zeggen.

En helaas mag ik haar niet longeren. Een advies van de kliniek wat ik zeker niet in de wind ga slaan. Dat is dus geen optie helaas.

Groeten,
Judith

BenI

Berichten: 251
Geregistreerd: 09-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-03 11:14

Als je haar niet mag longeren betekent dat dat haar nek niet belast mag worden. Haar nek en ruggenwervels lopen in elkaar over. Belasting van de rug wil zeggen dat haar rug en nekspieren belast worden.

Als ik jou was zou ik met haar wandelen en nog even wachten met inrijden. Wacht eerst af hoe het met haar nek is. Pijn kan zich uiten in diverse soorten verzet.

Rust is in dit soort gevallen het meest gebruikte geneesmiddel. Ga lekker met haar wandelen. In de bak, maar ook buiten. Anders wordt de bak snel saai voor haar.

Heel veel succes. En in het najaar gaat het waarschijnlijk een stuk beter.

Voice

Berichten: 919
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: Het leukste dorp van Groningen!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-07-03 11:19

Hoi,

Ik denk dat ik dat inderdaad maar doe. Ze heeft inmiddels wel al ruim een half jaar rust gehad, maar misschien heeft ze toch nog langer nodig.
Best lastig hoor, de veeartsen weten zelf namelijk ook niet hoe dit zich verder ontwikkeld en het liefst zou ik natuurlijk van hen heel duidelijke taal horen.

Groeten,
Judith

P.S. Het is overigens absoluut niet zo dat ik er haast mee heb hoor. Ik heb twee andere paarden om lekker mee te rijden, dus als Taliesin meer tijd nodig heeft, krijgt ze die gewoon.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: lindo en 1 bezoeker