hoofd-hals houding (met foto's)

Moderators: SayaJones, Apple

 
 
Lenn

Berichten: 5331
Geregistreerd: 17-04-03
Woonplaats: Den Haag

hoofd-hals houding (met foto's)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-07-03 23:48

Nou ik had vandaag weer wedstrijd (en mn zus dr vriend was weer zo geweldig om foto's te maken met z'n digi Haha! Haha! ), en het viel me bij de foto's op dat hij kei vaak zijn oren naar achter houdt. Niet echt in z'n nek ofzo maar op mij gericht zo van wat ben je toch allemaal aan het doen.
ff 2 illustratiefoto's Bloos :
Afbeelding
Afbeelding
Nja.. kweet gewoon niet wat ik van die houding moet denken (kan het ook niet objectief beoordelen) maar vooral die eerste ziet er nogal protest-achtig uit
Nou zegt mijn instructrice dan altijd dat ik mn hand wat moet openen, maar wordt hij dan niet te lang ipv opgericht? (zie 2e foto...)
Is het eigenlijk zo: hoe meer opgericht hoe beter?
Hij is nou al iets voor de loodlijn en anders dan loopt hij dalijk misschien iets té ver bij me vandaan.
Verder ziet het er nogal trekkerig uit vind ik.
Dit kan ik allemaal voorkomen door hem wat dieper in te stellen zoals hier:
Afbeelding
maar dan loopt hij weer achter de loodlijn en is z'n nek niet het hoogste punt. (is meer de lichtrijd-houding)

Met dat oprichten trekt hij zichzelf een beetje weg lijkt het. (Waar ik op zich wel best trots op mag zijn want eerst liep ie áltijd achter de loodlijn.)
Maar hoe creëer ik nou een goed contact op de teugel waarbij hij z'n neus er wel iets uit houdt maar niet het heft in eigen handen neemt.
Of moet ik zelf gewoon mn hand wat durven openen en er verder vanaf blijven zodat hij wat verder weg is? Zal hij dan té ver met zn neus eruit lopen.....?

Oef dat was ff een onsamenhangend scala aan vragen Schijnheilig
Komt omdat ik bijna nooit zie hoe het er nou eigenlijk uitziet, dus dan krijg je die filosofieën als je dan een foto ziet. We hebben ook geen spiegels bij de bak enzo, dat ik zelf een beetje kan kijken hoe of wat.
Mja.. hopelijk snappen jullie een beetje wat ik bedoel?! Scheve mond


marloezzke
Berichten: 5560
Geregistreerd: 08-07-02
Woonplaats: mierlo

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-03 08:00

dat van die oren wil zeggen dat ie geconcentreerd is en dus idd met jou bezig is, alleen maar fijn dus, als de oren naar voren staan, wil het zeggen dat ie enigsinds keikerig en opgewonden is en dus ook minder geconcentreerd.

Yokie

Berichten: 1708
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: Best behoorlijk noordelijk met een dressuurhoed

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-03 08:28

Het hangt er natuurlijk ook een beetje vanaf in welke klasse je start; in de L is de hoge oprichting nog lang geen vereiste bv. Ikzelf vind de laatste foto het mooiste resultaat weergeven: een mooie, ontspannen en ruime draf. Op de eerste foto's (dus met de hogere oprichting) lijkt het me dat het paard voor te kort wordt in z'n gang? 't Kan natuurlijk gezichtsbedrog zijn, ik geef m'n commentaar adhv een klein aantal foto's Haha! Op de tweede foto is weliswaar zijn nek het hoogste punt, maar zie je tevens de zg. 'valse knik' verschijnen....
Ik zou daarom gaan voor de diepere instelling (en m.i. loopt hij niet te ver achter de loodlijn hoor) en vanuit daar, geleidelijk opwerken naar de hogere oprichting. Dus eigenlijk van onder naar boven werken, ipv meteen boven instellen en dan bv dmv hand openen de oprichting onstappen te houden. Maar misschien zeg ik nu domme dingen en heb je dit stadium van de training allang doorlopen??

Euh, echt concrete tips heb ik eigenlijk niet voor je. Nu althans. Moet eerst een bakje leut nemen. Maandag he? Gaaaap

Jaffel sprak ooit de wijze woorden:"Hij was not amused dat ik als poesierazzi achter hem aan joeg" Haha!

Kitty

Berichten: 7536
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-03 08:34

Vooral op die tweede foto zie ik een enorme onderhalsspier. Daar rijd je met teveel hand en te weinig been. Hij loopt ook erg kort doordat je je hand niet voldoende opent.
Op die laatste foto vind ik hem het fijnste lopen, tenminste voor zover je dat vanaf een foto kunt zien. Hij loopt daar ruimer en het ziet er meer ontspannen uit.

Dé website voor de wedstrijdruiter: Startlijsten.nl

Lenn

Berichten: 5331
Geregistreerd: 17-04-03
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-07-03 11:31

Citaat:
dat van die oren wil zeggen dat ie geconcentreerd is en dus idd met jou bezig is, alleen maar fijn dus, als de oren naar voren staan, wil het zeggen dat ie enigsinds keikerig en opgewonden is en dus ook minder geconcentreerd.

Ja dat weet ik, maar bij die 1e doet hij wel echt zo van Boos!

Yoike:
Valse knik? Is dat dat hij de onderhals niet loslaat?
En nee ik stel hem niet meteen boven in en ik kan zelf ook bepalen waar hij loopt, en ja op die laatste foto loopt hij wel het mooiste ontspannen (daar was ik dan ook wel aan het losrijden en bij die eerste foto's zat ik bijna in de ring dan wordt ie wat minder ontspannen (of ik haha)) maar ik vind het geen proefhouding voor de M, maar dat ligt dus aan mij Scheve mond Toen hij in de L ofzo zo in de proef ook liep zoals op de laatste foto stond er anders wel altijd: achter de loodlijn en te diep enzo.

Kitty:
Citaat:
Daar rijd je met teveel hand en te weinig been. Hij loopt ook erg kort doordat je je hand niet voldoende opent.

dat zag ik ook, maar mijn vraag was: als ik mijn hand nog meer open, loopt hij dan niet teevel bij me weg, ik heb het idee dat ik er dan te weinig nog over te zeggen heb..

Nistria
Berichten: 3239
Geregistreerd: 16-02-03
Woonplaats: Beneden Leeuwen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-03 12:35

Maak je niet druk om die valse knik, hij loopt gewoon nog niet helemaal opgericht, dat zie je zelfs in het Z nog heel veel. komt vanzelf en hij loopt goed zat!!

En over je hand openen, zorg dat je paard er helemaal doorheen is voordat jij ontspant zodat als jij je hand opent hij in dezelfde houding blijft lopen. Doet ie dit niet dan pak je hem weer even eraan. en ontspan je weer op het goede moment..

She's my lady Lovers

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-03 16:58

Verzet uit zich niet alleen in de houding van de oren, dat zie je ook aan de ogen, spanning in het lijf etc. Een fatsoenlijke jury ziet het verschil wel tussen een gecontreerd paard of een gespannen paard.

Ik rij 2 paarden en allebei houden ze hun oren zo als het fijn gaat, gaat het héél fijn dan flapperen die oren soms zelfs mee met de beweging, vooral in galop, geen gezicht Haha!

Nulla tenaci invia est via

Lenn

Berichten: 5331
Geregistreerd: 17-04-03
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-07-03 18:41

Wat is valse knik nou want in een ander forum las ik dat dat dat achter de loodlijn lopen was en hierboven zei iemand dat hij op de 2e foto een valse knik had terwijl hij daar juist voor de loodlijn loopt maar wel zn onderhals erop heeft

Passionato

Berichten: 1471
Geregistreerd: 23-05-03
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-03 19:05

Je zegt zelf dat als je je hand wat opent dat hij dan niet meer opgericht loopt. het e dan niet iets te veel druk in je hand? Als je paard er sterk genoeg voor is en goed ontspannen loopt, kan ik tenminste ook met geopende handen "opgericht" rijden, hij voelt eigenlijk net zo ligt als dat ik hem met zijn bakkes over de grond rijd.
Op de foto's ziet het er misschien inderdaad wat "gespannen" uit, maar via een foto beoordelen is natuurlijk moeilijk.
De mijne loopt bijna altijd met zijn oortjes naar voren, die oren zijn voor mij ook echt een indicatie. Hij heeft van die hele grote flappers, enik kan er precies aan zien wat hij "denkt" . meestal staan ze naar voren, als hij echt heel erg had werkt en superontspannen is "hangen" ze een beetje opzij, dan flappen ze inderdaad een beetje mee, net als wat margreet zegt, supermaf!! haha, als hij het er niet mee eens is gaan ze naar achteren, en als hij afgeleid is gaan ze schuin opzij... handig hoor die oortjes, ze verraden telkens waar ie mee bezig is!

A lie gets halfway around the world before the truth has a chance to get its pants on

Rinske

Berichten: 23950
Geregistreerd: 16-04-02
Woonplaats: Loon op Zand

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-03 19:09

Een valse knik is als zijn hals niet helemaal rond is, en zijn rug niet meeneemt met het ontspannen (dwz, bol maakt). Een valse knik is eigenlijk dus net alsof het lijkt of hij aan de teugel loopt, maar hij eigenlijk alleen maar het voorste stukje van zijn nek knikt, waardoor hij dus niet zijn rug ontspant en bol maakt.
Het is moeilijk uit te leggen, ik ga even plaatjes zoeken of i-net voor je. Dan is het makkelijker uit te leggen.

Nistria
Berichten: 3239
Geregistreerd: 16-02-03
Woonplaats: Beneden Leeuwen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-03 21:56

Bij een valse knik is de derde wervel het hoogste punt ipv de nek het punt tussen de oren.
Hij loopt wat te rond maar het is ABSOLUUT GEEN VALSE KNIK!!!! Bij een valse knik loopt hij achter de teugel maar die van jou loopt mooi voor de loodlijn. Hij zou alleen wat opgerichter mogen zijn maar dat komt vanzelf.
Laat je niet gek maken, het ziet er goed uit hoor Knipoog

She's my lady Lovers

Anoukie

Berichten: 12609
Geregistreerd: 01-08-02
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-03 22:13

Ik zou alleen wel in de training wat meer lager en ronder rijden, ik persoonlijk vind zijn onderhals niet zo mooi,... Die spier kun je verleggen, maar niet door hem alleen maar hoog in te stellen. Nu weet ik uiteraard niet hoe je traint, maar dat zou voor mij persoonlijk een aandachtspunt zijn.

Verder is een foto een moment opname, misschien deed je op die eerste foto ook wel iets wat hij niet zo leuk vond Knipoog. Op de andere foto's zie je steeds een andere "oor-houding" Haha!, dus zuur kan ik hem niet noemen. Ik vind alleen dat hij op die eerste 2 foto's iets teveel voor de loodlijn loopt, maar nogmaals, moment opname. Zolang de jury je er niet op afrekent en je paard loopt goed door zijn lijf, hoeft dat echt geen probleem te zijn. Zolang jij hem maar kan instellen waar en hoe je wilt!

Yokie

Berichten: 1708
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: Best behoorlijk noordelijk met een dressuurhoed

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-03 07:34

Niet om de discussie te verleggen, maar ik wist niet beter of de valse knik is de aanduiding voor de verdikking van de pees tussen de kaak en de nek (als gevolg van het inbuigen vanuit de nek ipv hals).

Maar goed, nooit te oud om te leren Ziek

Het is begonnen met de stand van de oren van jouw paardje, nietwaar? Daar zou ik me echt niet druk over maken. Ga gewoon lekker trainen en probeer de diverse dingen uit. Probeer hoe hij reageert als jij je hand opent; heb je voor je gevoel dan geen controle meer (oftewel, is hij niet meer van jou), ga dan naar oplossingen zoeken. Is het geen idee om eens een serietje trainingsfoto's te plaatsen? Kunnen we je wellicht wat beter helpen met elkaar OK dan!

Jaffel sprak ooit de wijze woorden:"Hij was not amused dat ik als poesierazzi achter hem aan joeg" Haha!

Kitty

Berichten: 7536
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-03 08:48

Die van mij heeft trouwens ook bijna altijd de oortje opzij flapperen als ze ontspannen loopt:

Afbeelding

Dé website voor de wedstrijdruiter: Startlijsten.nl

KiWiKo

Berichten: 51675
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-03 09:41

Persoonlijk vind ik de laatste foto er het beste uitzien, ook al zou ik er wat meer lengte in de hals willen zien...............maar dat ben ik!

Gail

Berichten: 2349
Geregistreerd: 03-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-03 11:47

Ik vind het er prima uitzien, zie zeker geen valse knik en die onderhals valt ook wel mee, is dart geen schaduwspel?
Ik ken wel je probleem, op zich vind ik zijn houding prima zo mooi net iets voor de loodlijn, net als Bonnie.. Vingers aflikken Haha!

Maar ik ben ook op het punt dat mijn paard meer opwaarts gericht moet lopen en dus meer moet ‘zitten’ maar dan wél zijn rug blijven gebruiken en ruimte houden. Kwestie van trainen: het zijn andere spiergroepen die je aanspreekt.

Hoe kan je nou in G’snaam van een foto beoordelen of iemand zijn hand niet genoeg opent??

Culemborg here I come!!

Kitty

Berichten: 7536
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-03 12:08

Citaat:
Hoe kan je nou in G’snaam van een foto beoordelen of iemand zijn hand niet genoeg opent??

Doordat er een onderhals te zien is die veroorzaakt wordt doordat het paard teveel tegengehouden wordt van voren.

Dé website voor de wedstrijdruiter: Startlijsten.nl

Gail

Berichten: 2349
Geregistreerd: 03-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-03 13:07

Nou, zoals gezegd, valt het volgens mij erg mee met die onderhals. Hoe staat het met de schaduw? Want bovenin heeft hij nog een mooie welving. Volgens mij loopt hij prima en komt hij er net éventjes tegen in, dat kan een fractie van een seconde zijn, en misschien moet je dan hem juist wel even tegen je hand aan laten lopen zodat hij weer nageeft.

Culemborg here I come!!

Lisette

Berichten: 2676
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-03 13:18

Ik vind persoonlijk ook de laatste foto het mooiste. Het lijkt zeker op de 2e foto erop dat hij een aardige onderhals heeft.

Lot

Berichten: 1410
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: MesthoopCity

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-03 13:34

Als je naar de eerste foto kijkt toont deze mijns inziens iets meer verzet tegen de hand dan de tweede, en op de eerste zie je helemaal geen onderhals. Lijkt me inderdaad schaduwwerk.

Goeie hemel, als dít al wordt afgekraakt als onderhals….ik zie weinig Bokt-paarden zo netjes lopen..

...

Lisette

Berichten: 2676
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-03 13:54

Lot schreef:
Als je naar de eerste foto kijkt toont deze mijns inziens iets meer verzet tegen de hand dan de tweede, en op de eerste zie je helemaal geen onderhals. Lijkt me inderdaad schaduwwerk.

Goeie hemel, als dít al wordt afgekraakt als onderhals….ik zie weinig Bokt-paarden zo netjes lopen..


Zij vraagt zelf hoe of wat en waarom zou het afkraken zijn. Het is gewoon een opmerking. Wil je de onderhals van mijn paard eens zien.. Knipoog

Anoukie

Berichten: 12609
Geregistreerd: 01-08-02
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-03 18:32

Lot schreef:
Goeie hemel, als dít al wordt afgekraakt als onderhals….ik zie weinig Bokt-paarden zo netjes lopen..


Goeie hemel als dit al afkraken is,... Zou je andere topics eens moeten bekijken!

Lenn

Berichten: 5331
Geregistreerd: 17-04-03
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-07-03 13:04

Nouja ik vind het niet echt afkraken.. maar het is natuurlijk een beetje overbodige informatie als het al een paar keer gezegd is en ik het allang gezien had en hij er eigenlijk zelden een onderhals op heeft en mijn vraag niet was: zien jullie ook die onderhals op de 2e foto?

Dankjewel Lot trouwens Bloos

Gail:
Citaat:
Maar ik ben ook op het punt dat mijn paard meer opwaarts gericht moet lopen en dus meer moet zitten

alleen dat zitten is onwijs moeilijk voor ons want hij is behoorlijk overbouwd, maar hij krijgt wel al een sterkere achterhand
Illustrerende foto Cheese! Tong uitsteken
Afbeelding

Anoukie:
Citaat:
Ik zou alleen wel in de training wat meer lager en ronder rijden, ik persoonlijk vind zijn onderhals niet zo mooi,... Die spier kun je verleggen, maar niet door hem alleen maar hoog in te stellen. Nu weet ik uiteraard niet hoe je traint, maar dat zou voor mij persoonlijk een aandachtspunt zijn.
Verder is een foto een moment opname, misschien deed je op die eerste foto ook wel iets wat hij niet zo leuk vond

Ja OK dan! , maar het is niet zo dat ik hem daar heentrek of instel daar loopt hij eigenlijk vanzelf, maar dieper instellen is inderdaad geen verkeerde oefening voor ons. En ja ik denk ook dat ik op dat moment teveel hulpen aan het geven was of iets dergelijks... maarja dat vind hij eigenlijk altijd hij wil echt dat ik er zo min mogelijk aanzit anders wordt ie zo geïrriteerd Scheve mond tis wa

Yokie:
Citaat:
Is het geen idee om eens een serietje trainingsfoto's te plaatsen? Kunnen we je wellicht wat beter helpen met elkaar

Krijg je wel een realistischer beeld he Rolleyes Eens kijken wat er nog te uploaden valt

De lengte in de hals voor gijsenkim:
Afbeelding
Afbeelding

ik schrok zelf ook van mijn houding (ik denk ik zeg het zelf alvast Schijnheilig )
Afbeelding
Afbeelding

Oef wat laat ie de onderhals mooi los hè ~~}>
Afbeelding

Nou.. dat was me het werkje wel weer Gaaaap Alleen nou kijkt er zeker niemand meer naar dit topic omdat het al zo oud is >:(<

Yokie

Berichten: 1708
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: Best behoorlijk noordelijk met een dressuurhoed

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-03 13:14

Nee hoor, ik kijk zeker!

Maar eerlijk is eerlijk, zo veel ervaring met dit probleem heb ik niet. Dus gerichte oplossingen laat ik graag aan een ander over (ahum, lekker makkelijk ervan af maken? hihi).
Maar mijn eerste indruk is dat je beter het geheel kan aanpakken. Ik zeg niet dat het er erg uitziet, integendeel. Ik denk dat jullie presteren vooruit kan gaan als je hem lager en ronder instelt in de training (op wedstrijden richt 'ie zich toch altijd wat meer op, als het goed is) en vooral hem van achteren vlugger maakt. Ik zeg dit adhv jouw foto's -het echte beeld kan anders zijn-, hierop lijkt het alsof hij achter niet genoeg doet. Een vluggere achterhand (niet sneller, alleen actiever) geeft uiteindelijk een sterkere achterhand en is een goede basis voor de lengtebuiging.

Opmerkingen en aanvullingen zijn welkom -leer ik ook weer wat bij Scheve mond

Jaffel sprak ooit de wijze woorden:"Hij was not amused dat ik als poesierazzi achter hem aan joeg" Haha!

Lenn

Berichten: 5331
Geregistreerd: 17-04-03
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-07-03 13:30

Dat heb je goed gezien adhv een paar foto's! Huilen Hij heeft inderdaad nogal loopgrage voorbeentjes en dan heeft ie achter soms wat moeite dat bij te houden, vooral in de middendraf Nagelbijten / Gniffelen . Maaaaaar die wordt al beter k krijg er al regelmatig zevens voor Hyper! En hij loopt ook nog teveel op de voorhand, maarja zoals ik al zei hij is overbouwd.
en ja hij reageert wel vlug genoeg, maar dan zijn die voorbenen er al vandoor getrappelt en ja die achterhand zit er nou eenmaal aan vast, maar anders... Nouja dat was overdreven natuurlijk. Wel shocking dat je dat van die foto's af al ziet snik


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 6 bezoekers