probleem uit de rug

Moderators: SayaJones, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
ponyzotje

Berichten: 6364
Geregistreerd: 21-10-01
Woonplaats: kortrijk, belgië

probleem uit de rug

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-07-03 00:19

ik heb problemen met mijn rug. ik zit nl scheef op mijn paard, mijn schouders iets scheef en ongelijk en een knik in mijn heup. als ze mij correct recht op mijn paard zetten, voelt het (echt) aan alsof ik ervan ga donderen, omdat ik zo "scheef" zit.
ik ben ermee naar de ostheopaat geweest, die vond een wervel die verkeerd zit, plus een verhoogde spanning op een kant van mijn rug. misschien dat ik die spanning wou ontwijken en daarmee een verkeerde zit ontwikkelde. natuurlijk ben ik daar op manege nooit op gewezen! Frusty waar ik nu erg kwaad om ben, natuurlijk.
de wervel zat goed en de pijn in mijn rug nam af. maar ging niet weg. sinds kort heb ik steeds pijn als ik rechtsta vanuit een stoel,... dit komt vast mijn houding te paard niet ten goede. ik heb het idee dat ik normaal te paard zit, op video is er niks te zien (is ook hoofdzakelijk springen maar ook op dressuurvideo's kan je niks zien) en ik heb niet het gevoel dat ik het paard hinder. ik hinder wel ijslanders, maar dat is iets anders...
ik kan een paard normaal rijden. indien ze mij recht op een paard zetten, zit ik met een groot ("...") functie-probleem.
hoe kan ik dit oplossen? de ostheopaat stelde na mijn 2e bezoek nog een verhoogde spanning vast op 1 kant vd rug, en bovendien een sluimerende hoe-noemt-het, waarschijnlijk door veel paardrijden gecombineerd met breakdancen en acrobatie. niet bepaald de gezondsste sporten. bovendie hef ik wel vaker zware dingen, die mijn rug niet aankunnen. ok, nu doseer ik, nu let ik op. ik corrigeer mijn houding zo vaak mogelijk (niet alleen te paard).
maar wat kan ik daar nog aan doen? heeft iemand een soortgelijk probleem en een oplossing? alternatief ben ik niet gek op, maar mag ook genomd worden.
het is te laat voor een grondige recontructie in mijn botten. ik bedoel ik loop al mijn hele leven zo. als ik normaal loop is er niks te zien, gewoon niks. alleen de ostheopaat voelde het, en een instructrice ijslands zag het aan hoe de paarden liepen. andere paarden dan die ijslander reageerden er evenwel niet op. maar er is toch íets.

Enya - Daya :-)


Morrie

Berichten: 17973
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-03 05:32

ik was ook erg scheef (scheelde 2 cm) na een val van een paard en heb er jaren mee doorgelopen, tot ik verging van de rugpijn, toen ben ik naar een manueel therapeut gegaan, met tegenzin, want dat vond ik al te alternatief. Het heeft geweldig geholpen, ik heb 6 behandelingen gehad met 2 weken ertussen en toen was ik weer recht (mijn SI-gewrichten stonden scheef), had geen rugpijn meer en mocht na 6 weken weer paardrijden (heb stiekem natuurlijk gewoon doorgereden), echte aanrader: een goede manueel therapuet!

Wil je vlinders in je buik? Duw dan een rups in je kont!

ponyzotje

Berichten: 6364
Geregistreerd: 21-10-01
Woonplaats: kortrijk, belgië

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-07-03 10:16

mijn moeder vertelde me juist (toen ze over mijn schouder meelas Boos! )
dat wat ik heb niet te genezen is. een vorm van scoleose ofzo? en ik moet opletten dat dat niet verergert. nou moe, ze hebben me ook weer veel uitleg gegeven Boos!

dus mijn vraag is een tikje overbodig. tenzij er mensen zijn met ook een niet-te-verhelpen probleem en ervaringen daarmee?

Enya - Daya :-)

Cowgirl

Berichten: 20145
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Vulcan

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-03 11:21

Over scoliose moet je eens op NVVR .NL kijken of naar de rugklachten startpagina.

Misschien kun je nog eens naar je huisarts gaan en een doorverwijzing krijgen naar een specialist, misschien is er toch iets dat ze je kunnen helpen.

Ik heb verder ook heel veel over een manueel therapeut gelezen en darbij ook veel positieve dingen.
Ik zit zelf met een hernia en denk erover om eerts de manueel te proberen en dan pas het inspuiten met verdovende goedjes.

Kendra

Berichten: 6022
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-03 11:46

Het lijkt me dat je er mee moet leren leven, omdat je - als je echt recht gaat zitten - alleen maar meer last krijgt. Je zult dus ergens een middenweg moeten zien te vinden tussen wat voor jou mogelijk is en waarbij je je paard zo weinig mogelijk in de weg zit (toch?). Ik heb ooit iets gehoord over een boek: centered riding van sally swift. Daarin schijnt nogal wat aandacht te worden besteed aan 'scheve mensen'. Ik weet het niet hoor, centered riding roept bij mij niet alleen positieve reacties op, maar je zou eens kunnen kijken.
Verder denk ik dat je goede instructie moet zien te vinden, die niet alleen 100 zitlessen geeft waardoor jij recht op je paard zit maar ze je verder wel bij elkaar kunnen vegen, maar begrijpt wat er aan de hand is en met respect voor je paard en jouw lichaam jou kan adviseren. Ik heb zo'n instructrice, maar die woont in Drenthe, dus da's een stukje te ver weg denk ik.
Ik weet ook nog wel een goede paardenfysio die ook 'gewoon' mensen fysio is, die kan je ws ook wel wat wijzer maken. Als je hem een keer wilt bellen, moet je even pb-en, dan geef ik je z'n telefoonnummer.

ponyzotje

Berichten: 6364
Geregistreerd: 21-10-01
Woonplaats: kortrijk, belgië

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-07-03 12:02

sally swift ken ik wel, ga nog even dingen over dr opzoeken. had er ook een boek van, ergens Haha!
bedankt!

Enya - Daya :-)

Nistria
Berichten: 3239
Geregistreerd: 16-02-03
Woonplaats: Beneden Leeuwen

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-03 14:41

Probeer maar eens veel buikspier oefeningen te doen.
Dit maakt je buiken je rug sterker, waardoor je misschien beter zit en minder last hebt.

She's my lady Lovers

Cars

Berichten: 1929
Geregistreerd: 29-12-02
Woonplaats: Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-03 15:21

He heb net gelezen op topic''lichaamsbouw beinvloed zit" er zijn er nogal wat met rugpijntjes(scheef).
Ik heb ook een scheve rug en mijn bekken is niet helemaal goed...gezond hoor paardrijden!!!! Haha!
Zodra de pijn goed voelbaar word ga ik naar een manueel therapeut,ik heb hier meer baat bij als een fysio....
Buikspieren trainen helpt idd maar bij mij is het vooral die scheve rug,zwak bekken waardoor ik ongemerkt anders beweeg en daardoor weer pijn krijg..verder zit ik best goed in elkaar hoor

ponyzotje

Berichten: 6364
Geregistreerd: 21-10-01
Woonplaats: kortrijk, belgië

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-07-03 18:00

die buikspieren zijn al een blok, heb er al heel veel op getraind Haha!. ik heb ook weinig last ervan, maar het is gewoon tijdelijk een paar problemen doordat ik een keer iets teveel ophefte ofzo. of op schoenen met hakken liep... Haha!
ik zit voor de rest ook wel ok in elkaar hoor, behalve dat ik zowat elk bot in m'n lichaam kan kraken, best ok! Haha!

ik ga dus even naar een manueel therapeut zoeken, al is mijn moeder er totaal niet voor. maar als het me helpt...! bedankt voor de tips!

Enya - Daya :-)

ponyzotje

Berichten: 6364
Geregistreerd: 21-10-01
Woonplaats: kortrijk, belgië

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-07-03 18:03

heb het topic even doorlezen, idd zijn er blijkbaar meer mensen die er problemen mee hebben!! op mijn houding letten, idd dat vergeet ik ook makkelijk Lachen *try try*

Enya - Daya :-)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Potate en 15 bezoekers