rijden volgens 'een' systeem?

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
caro_vt

Berichten: 3605
Geregistreerd: 02-02-03

rijden volgens 'een' systeem?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-07-03 17:17

sommige ruiters/amazones rijden volgens een bepaald schema/systeem.
waarom?


nam je het gewoon over van je instructeur of is het een meer bewuste keuze? Verward

hou je der strak aan vast of wijzig je soms iets?

als je meerdere paarden rijdt: rij je dan al je paarden volgens hetzelfde systeem?

houden jullie een 'dagboek' bij met wat goed en slecht ging, wat je daaraan deed en het resultaat?

vind ik wel interessant om weten *LOL*


sabrinaatje

Berichten: 2425
Geregistreerd: 23-08-01
Woonplaats: Maarsbergen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 17:35

Ik heb niets overgenomen van een instructeur. Ik pas altijd mijn schema/systeem aan per paard/pony. Ik hou me er 9 van de 10 keer strak aan tenzij ik zoiets heb van: nou het is jou dag vandaag we gaan lekker rustig aan doen ... lekker luieren.. buitenritje...
Ik hou geen dagboekje bij.. ik heb dat wel gedaan maar op een gegeven moment ging daat zoveel tijd in zitten ( 4 paarden/ponys ) dat ik daar niet mee verder ben gegaan.
Maar toen ik het nog netjes bijhield las ik het terug en bekeek mijn aanpak kritisch of ik het wel goed aangepakt heb of ik het niet beter sus of zo kon doen. en daar leer je weer van Knipoog

Er gaats niets boven een Lusitano [RT-HAW] Training Lusitano (franse dressuur/klaus)
    - - - - Draw a line and live above it..- - - -
    Dressuur en NH lessen
-35! (15-04-12)

WenK

Berichten: 9829
Geregistreerd: 10-01-03
Woonplaats: 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 18:03

Ik pak alles per paard/ pony anders aan, maar wel op mijn eigen manier.

Hmm, dat klinkt vaag!! Ik bedoel dus dat ik op mijn eigen manier rijd (ik ben heel rustig maar duidelijk, ja is ja en nee is nee!!) maar elk paard heeft zijn/ haar eigen aanpak nodig, voor de een moet je iets harder zijn dan voor de ander.

Maar ik houd geen dagboek bij, als ik iets bijzondes opmerk dan wel, ff een aantekening, maar verder niet, is te tijdrovend.

Ik heb ook niet echt een schema (heb ik wel afgeleerd), mijn ervaring is namelijk dat als je paard of jij een slechte dag hebt het weinig zin heeft om flink te gaan werken omdat je dan toch alleen elkaar maar aan het irriteren bent. Op dat soort dagen word het meestal een buitenritje of een longeerdagje.

www.extendedsteps.nl Massages voor mens en paard, instructie, training en coaching
Tevens verkooppunt voor: Equilin / F.I.T. Sportbalsem / Vitalbix / Skincalmin, gratis bezorging aan huis regio 't Gooi e.o.
Esperanza's Malissa *1e premie + STER* ** Z1** *Esperanza's Selenya* *Faithfull*
Rebecca *L2* Ellie *M1 * Raven *M1* Rockstar *M1* Gina *M2* Dunmore Lad *Z1* Fiesta *M1*

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 19:45

Mijn systeem is aan verandering onderhevig, omdat Waldo overal wel iets vindt om zich aan te onttrekken en dan moet ik het weer eens op de andere boeg gooien Knipoog

Ik rijd op dit moment als volgt: Ik stap een paar rodnjes met lange teugel, stel Waldo dan meteen laag in, in de 'basishouding' en stap hem daar los met voltes en stelling. Dan ga ik veel overgangen rijden naar draf en probeer ik hem daar laag te houden. Vervolgens veel overgangen in de draf zelf om hem scherp aan het been te krijgen. Dan ga ik aangaloperen en pak ik beide kanten een rondje contragalop mee. Daarna ga ik werken aan de middendraf en pak ik hem wat meer op, en gaan we wijken, extra inbuigen, sb en travers. vervolgens stel ik hem weer laag in en laat ik hem lekker uitdraven en stap ik met lang teugeltje en beugels uit een aantal rondjes.

Op dit moment loopt ie zo erg goed, dus voor mij is dit even 'mijn systeem' Haha!

Nothing tastes as good as being lean feels *profielupdate*
Goed voornemen 2007: Sommige PBtjes slippen er nog wel eens tussendoor... dus mocht je geen respons krijgen; stuur svp nog eens en niet boos worden hoor Haha!

Tyrza

Berichten: 10878
Geregistreerd: 11-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 19:47

In de loop van de tijd, met behulp van adviezen van de trainers die ik heb gehad, heb ik zo per paard mijn eigen schema. Uiteraard afhankelijk wat het doel met het paard is.

Voor de paarden die ik voor klanten rijd, stel ik dagelijks een verlooprapportje op, welke ik einde van de maand inlever. Zo krijgt deze eigenaar een bepaald beeld van hoe het dier liep en wat er precies mee gedaan is. Bovendien is het altijd leuk om dit terug te zien en stel je jezelf zeker over je training tov je afspraken.

Solvej

Berichten: 7802
Geregistreerd: 04-03-03
Woonplaats: Landgraaf

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 20:08

Per elk paard pas ik mijn schema aan. De manier van trainen, de tijd, volgorde etc. Alles eigenlijk. Het schema heb ik gevormd door ervaringen bij verschillende paarden en van mijn lessen bij zowel mijn huidige instructeur, als de instructeurs daarvoor.

Ik hou geen dagboek bij. Ik geef echter wel altijd een mondeling verslagje door over hoe het paard ging en wat er nog aan gedaan moet worden.

Nistria
Berichten: 3239
Geregistreerd: 16-02-03
Woonplaats: Beneden Leeuwen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 20:11

Ik ben er vorige week achter gekomen dat het systeem waar ik mee reed niet de beste manier is bij mijn paard. We zijn er ver meegekomen maaar we moeten nu op een andere manier verder om nog verder te komen.
Ik trainde op de zogenaamde 'anky' methode maar ik heb in Strassen een paar dagen met Ton de Ridder getraind (de soort duitste manier) en dit is voor mijn paard nu beter.
Ik denk dat je door ervaringen met verschillende systemen je eigen systeem gaat ontwikkelen wat het beste bij je paard past.

She's my lady Lovers

Ctal
Berichten: 5668
Geregistreerd: 08-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-03 10:12

ik ben ook niet zo lang geleden van systeem veranderd, het systeem waar ik op reed ..jah dat was hutjemetutje systeem :S ...en wat ik nu doe werkt echt veel beter..en het werkt op alle paarden wel, alleen moet je natuurlijk wel kleine aanpassingen maken..maar het komt op hetzelfde basissysteem neer

carlijn83

Berichten: 3508
Geregistreerd: 11-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-03 10:22

Op zich is een soort van een systeem niet verkeerd, geeft ook goede regelmaat voor de paarden maar ik zou me er zelf niet te veel op vastprikken, een paard heeft zn dag ook wel eens niet en wat als jij in je schema gepland had die dag een wat zwaardere training te rijden??
Zowieso kun je niet een systeem op meerdere paarden toepassen, ieder paard heeft een verschillende aanpak nodig.
Dagboekje heb ik nooit gedaan, wel altijd achteraf meestal ff met mn moeder of mn instructeur ff beredeneren hoe ie gelopen heeft, wat er nog beter kan, of waar ik zelf in mn rijden extra op moet letten.
Meestal gaat t bij mij zo:
MA: Dressuurwerk in de bak, los en laag stap, draf en galop met daarin overgangen en tempowisselingen, in de galop wat oprichting, dan in de draf nog opgericht wat oefeningen trainen, wijken,sb, travers.
DI: Ene week springles, andere week prive (dressuur) les
WO: Dressuurles
DO: Of wat basiswerk of longeren
VR: Dressuurwerk in de bak, (zie ma)
ZA: Concours of een buitenrit
ZO: Vaste vrije dag voor Nim.

ClauH

Berichten: 2190
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: Tegenover de Xenos

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-03 12:54

Het ligt ook helemaal aan je paard denk ik. Mijn vorige paard was erg werklustig, en als die een keer zijn dag niet had, deed ik het een keer rustig aan of ging ik lekker een buitenritje maken. Als ik dat met Dandy zou doen, kwam ik nooit met hem aan het werk, hij is echt zo'n gezelligheidsdier dat lekker staat te meuten. Hem moet ik dus best aan een strak schema houden, drie keer in de week hard aan het werk, en de rest van de week mag het minder (hij is tenslotte pas 4).

Ctal
Berichten: 5668
Geregistreerd: 08-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-03 13:53

kijk ik bedoel een rijsysteem..dat ik niet de ene dag op de ene manier en dan op de andere manier rijdt...bijv. vandaag ga ik eens hard in de bek zijn...en morgen met een veels te stille hand rijden ( is ook hard majah) ik bedenk van tevoren niet van morgen ga ik springen en dan longeren en weet ikveel maar op zich rijd ik wel via een systeem qua rijden

marloezzke
Berichten: 5560
Geregistreerd: 08-07-02
Woonplaats: mierlo

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-03 14:30

sommige ruiters/amazones rijden volgens een bepaald schema/systeem.
waarom?

het gaat hier vaak niet om een echt schema wa ze hebben, maar vaak wel om een systhematische aanpak van trainen dus wel met de steeds terug komende ellementen die worden afgewerkt tijden de training.

ik werk wel met een bepaald systeem, dat bestaat voornamelijk uit ontspannings en loswerkings werk.
ik begin iedere dag met loswerken en eindig er eigenlijk ook weer mee, maar doe dit wel op verschillende manieren.

Nistria
Berichten: 3239
Geregistreerd: 16-02-03
Woonplaats: Beneden Leeuwen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-03 15:40

schema en systeem vind ik ook twee hele verschillende dingen.
Het systeem is de manier/methode waarop je traint en een schema vul je in na de hand van je systeem...
Het schema kan veranderen maar je systeem van rijden blijft het zelfde in je schema, tenzij je van sytsteem veranderd. En dat doe je niet gauw. Je past natuurlijk je systeem wel wat aan per paard.

She's my lady Lovers

Anne

Berichten: 1367
Geregistreerd: 13-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-03 15:55

Ik ben zelf niet ervaren genoeg om mijn eigen susteem te bedenken, ik heb 2 keer per week les van een verschillende instructrice ( de ene is een 'gewone' instructrice, de andere is tevens de eigenaresse van de stal, waar ik dus elke dag nog weer wat mee kan bespreken, en die mij ook *bijna* elke dag ziet rijden, en vaak ook nog even met kleine puntjes helpt )
Ze geven allebei eigenlijk op een heel verschillende manier les ( soms best verwarrend) en toch komen we met beide manieren tot hetzelfde (goede ) resultaat.
Wanneer ik voor mezelf ga rijden bedenk ik niet van te voren, nu ga ik springen of dressuur of buitenrit, dat bedenk ik pas wanneer ik bij Kim ben, en wanneer ik aan het rijden ben ( Ik probeer altijd heel goed naar mijn pony te luisteren, ik respecteer het als zij haar dag niet heeft, ik weet wanneer het geklier is als ze een oefening niet kan, en ik weet wanneer ikecht teveel van haar vraag of waneer ze het niet snapt ) Op al die dingen pas ik elke dag weer mijn manier van rijden aan.
De opbouw van hoe ik rij is in grote lijnen een combinatie van mijn lessen ( allebei mijn instructrices bouwen hun les anders op ) Ik pas zoiets wel aan per dag.

En een dagboek... Ik heb het eerder wel gedaan ( zo'n 3 maanden volgehouden ) maar nu doe ik het eigenlijk niet meer. Vond het altijd wel heel handig, wie weet ga ik er wel weer mee beginnen! Lachen

(L)

nygwen
Berichten: 59
Geregistreerd: 22-06-03
Woonplaats: eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-03 18:29

Als ik ga rijden heb ik altijd wel een idee waar ik aan wil werken, ik pak een aantal onderdelen uit m`n les of totaal andere dingen die ik al een tijdje minder geoefend heb. Soms lukt dit niet omdat het paard die dag totaal andere plannen met mij heeft, Dus zal ik m`n plannetje moeten aanpassen en die dingen onder handen nemena. Tja het zijn en blijven dieren en elke dag is weer anders
Da`s mijn systeem

dola

Berichten: 1169
Geregistreerd: 23-04-03
Woonplaats: arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-03 15:30

Ik denk dat ieder zijn eigen systeem heeft met zijn paard.

How does the bit taste like? Than the horse wispher: Like pain...

Miss_Petit

Berichten: 5447
Geregistreerd: 20-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-03 15:37

sommige ruiters/amazones rijden volgens een bepaald schema/systeem.
waarom?

Omdat het voor mij en de meeste paarden die ik rijd werkt.

nam je het gewoon over van je instructeur of is het een meer bewuste keuze? Verward

Voor een deel overgenomen van mn "instructeur"
deels bewuste keuze, omdat het mij al aansprak/

hou je der strak aan vast of wijzig je soms iets?
Pas soms welles wat aan ik of het paard kan ook zn dag wel eens niet hebben. en niet elk systeem past bij elk paard. Leren doe je iedere dag.

als je meerdere paarden rijdt: rij je dan al je paarden volgens hetzelfde systeem?

Probeer ik altijd wel, maar pas mij ook wel aan richting het paard.

houden jullie een 'dagboek' bij met wat goed en slecht ging, wat je daaraan deed en het resultaat?

Nope, zit allemaal in mn hoofdje Knipoog

benneton

Berichten: 1548
Geregistreerd: 18-11-01
Woonplaats: Achtmaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-03 16:00

Ehm ja ik heb per paard een ander systeem...
Maar ik denk er niet bij na....het is gewoon automatisme dat ik bij ieder paard op een andere manier rijdt....
Heb dus eigenlijk voor ieder paard mijn eigen systeem

Passionato

Berichten: 1471
Geregistreerd: 23-05-03
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-03 18:28

Wat bedoel je met systeem? Je hebt ruiters die volgens een systeem rijden en op elk paard waarop ze gaan zitten volgens HUN systeem rijden.. Dat is niet echt mijn manier van rijden, ieder paard is anders, en vereist dus ook een ander systeem naar mijn mening.. Natuurlijk zijn er wel overeenkomsten tussen verschillende paarden, maar ik denk dat je je paard nooit helemaal naar jou zelf toe kunt ombuigen om het zo maar te zeggen, je moet het SAMEN doen. Echt volgens een schema rijden kan ik ook niet, ik heb niet echt dat ik maandag dit doe en dinsdag dat. Ik kijk het per dag aan, ik begin met rijden en kijk wat hij geeft, zijn bepaalde dingen bevestigd , dan ga ik extras vragen, zitten andere dingen er nog niet goed in, dan werkt ik daar aan. dat is dus per dag verschillend. Merkt ik dat ie wat matter wordt, dan krijgt hij de dag erna een rustig dagje, een buitenritje ofzo. Ik kijk dus naar mijn paard, en pas daar mijn schema op aan. Ik schrijf ook per dag op wat ik heb gedaan met rijden en hoe het heeft gevoeld.. is erg fijn om weer terug te lezen, en vooral ook leerzaam, omdat je nadenkt over hoe je bezig bent.

A lie gets halfway around the world before the truth has a chance to get its pants on

Mireille

Berichten: 41958
Geregistreerd: 06-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-03 18:28

Geen van je opties Tong uitsteken
Ik denk dat het er meer aan ligt in wat voor situatie.

Mijn naam is haas.

Incognito! 8-)

ponyzotje

Berichten: 6364
Geregistreerd: 21-10-01
Woonplaats: kortrijk, belgiƫ

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-03 17:04

als ik mag zeggen dat ik als manegeruiter een systeem kan opbouwen...
ik pas het aan per paard. het ene paard is sloom en moet je veel aansporen. het andere is heel moeilijk aan teugel te krijgen of moet dat op een speciale manier ge'daan' worden omdat de normale manier niet meer helpt. de ene moet je ruimte geven voor de sprong, bij de ander moet je heel lang blijven zitten en veel aansporen, omdat hij niet zou weigeren. bij andere paarden moet je heel voorzichtig zijn met je benen.
en afhankelijk van al die hulpen ontwikkel je gevoel en een snelwissel systeem.

Enya - Daya :-)

Fabienne1
Berichten: 2496
Geregistreerd: 19-08-02
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-03 21:10

Ik rijd wel volgens een bepaald systeem. Het geeft mij een bepaalde houvast en het werkt voor mijn beestje goed. Ook bij de meeste andere paarden kan ik er goed mee werken. Uiteraard moet je wat aanpassingen kunnen doen indien nodig. Das ook geen probleem. Bij de een wat meer dat en bij het andere paard weer wat minder.
Ik heb het wel van mijn instructeur. Anders was ik nu nog aan het modderen.

Nee ik houd geen dagboek bij of zo. Daar ontbreekt me vaak de tijd voor, maar ik denk dat het wel een goed iets is om terug te lezen en te kijken of je er onbewust een patroon inziet.

SharirBobby

Berichten: 2409
Geregistreerd: 28-02-03
Woonplaats: Zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-03 21:21

wat leuk dat sommige het schriftelijk bijhouden Lachen
dat had ik eigenlijk helemaal niet verwacht, maar het is wel goed vind ik .
vooral als je dan na gaat denken over waarom iets goed of juist fout ging.
van reflecteren kan je echt zoveel leren.... maar reflecteren moet je ook leren Haha!

ik rij niet echt via een systeem.
uhm ja toch wel, ik rij sharir volgens het buitenhobbel systeem Haha!
met les rij ik de paarden zoals m'n instructrice het aangeeft...

caro_vt

Berichten: 3605
Geregistreerd: 02-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-07-03 09:28

ja, maar misschien volgt je instructeur wel een schema of systeem.

als ie je verder wil brengen moet je toch voor ogen hebben wat je wil bereiken, waar je dan eerst aan moet gaan werken, als dat goed zit kan je dan verder werken op...... tot je uiteindelijk je doel bereikt.

dat kan je dan gaan verfijnen en weer doorwerken.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ahryah, Googlebot en 13 bezoekers