Steigeren!

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

 
 
INkie

Berichten: 4651
Geregistreerd: 05-05-03
Woonplaats: Utrecht

Steigeren!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-06-03 22:38

hey,
k heb een probleem (pje) met mijn pony. Schijnheilig Als hij wat eng vindt dan staat hij stil en gaat hij steigeren Scheve mond . als ik hem dan vooruit probeer te rijden dan komt ie alleen nog maar hoger. Ik kan er goed op blijven zitten en dat is verder niet het probleem maar k ben er g bang dat hij een keertje achter over slaat!!!!!!!! dat is al bijna een keer gebeurt in mijn dressuur proef
Hij doet dit ook als hij goed zijn best moet doen en k vraag wat moeilijke dingen van hem! bijvoorbeeld door lopen in de traver! Slapen dan kapt hij er in eens mee en gaat steigeren!
Wie herkent dit en wie weet ( nog betrz) wat ik er aan kan doen om dit op te lossen. Als ik hem vooruit mep dan gaat ie alleen maar hoger steigeren en springt vervolgens met 4 benen de lucht ( k kan je vertellen dat je daarna een k*t factuur hebt
wie heeft er tips??????????????????????????????????????????
( het gaat verder heel goed met dressuren k ben 1 wedstrijd M2 gestart en k was 2x 1e!!!!!!! maar het is zo vervelend met rijden als hij de hele tijd recht over eind staat!

[edit]caps uit de titel gehaald [/edit]

www.IngridGerritsen.nl
Gediplomeerd instructrice B t/m Lichte tour


Voronez
Berichten: 153
Geregistreerd: 13-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-06-03 22:41

Past zijn tuig wel goed? Laat 'm anders 'ns nakijken door de DA, misschien heeft hij last van zijn mond of zijn rug.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-06-03 23:50

Als je alle lichamelijke gebreken hebt uitgesloten (problemen met tanden/kiezen en slecht passend tuig) denk ik eerder dat je paard door het steigeren onder het werk uit wil proberen te komen. Het is hem een paar keer gelukt om door te steigeren iets niet te hoeven doen. Dus ik zou eerst kijken of er iets is, en er dan een expert bij te halen. Iedere keer dat hij steigert, en jij stopt met vragen om een bepaalde oefening of handeling te doen, heeft hij gewonnen. Als hij nog hoger gaat steigeren lijkt het me eerder een probleem met de machtsverhoudingen dan lichamelijk.

Probeer niet zelf te knutselen, want als hij met jouw achteroverklapt kunnen er rare dingen gebeuren. Laat het oplossen door iemand die ervaring heeft met het corrigeren van paarden.

Je suis Charlie.

lieke2
Berichten: 1610
Geregistreerd: 12-12-02
Woonplaats: Oss

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-03 10:27

Ik sluit me bij Cassidy aan, het lijkt alsof hij door heeft dat als hij gaat steigeren, hij onder het werk uit kan komen, zonder dat jij hier iets tegen kunt doen. Vraag een instructeur die ook echt weet wat hij/zij moet doen of die hem hier doorheen rijdt voor je, of je hele goede begeleiding kan geven.

succes!

Vandaag is morgen voorbij....

Als je veel doet, kan je veel doen
Als je niks doet, doe je vaak niks

Tijd om te leren/werken? Ban jezelf!

Nistria
Berichten: 3239
Geregistreerd: 16-02-03
Woonplaats: Beneden Leeuwen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-03 11:18

Mijn merrie deed het ook als ze geen zin meer had buiten.
Mijn tip is: Rijdt m zo rond mogelijk en houdt m daar (desnoods met zn kin op de borst, klinkt hard maar hij moet gewoon niet ouwehoeren op straat) zodat hij zn hoofd niet meer omhoog kan doen. Als hij zn hoofd omhoog doet steigert hij en als hij m niet omhoog kan gooien kan hij ook niet steigeren. En blijf m goed voorwaarts rijden...
Je merkt vanzelf wel wanneer ze gaat ontspannen en nageven dan krijgt ze weer lucht maar zodra jij weer die spanning voelt moet je m weer streng opsluiten. Ik ben hier heel consequent in want ik vind dit echt niet kunnen als IK erop zit....
Succes

She's my lady Lovers

MissM

Berichten: 508
Geregistreerd: 07-05-03
Woonplaats: Aan de Dijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-03 12:25

Nistria schreef:
Rijdt m zo rond mogelijk en houdt m daar (desnoods met zn kin op de borst, klinkt hard maar hij moet gewoon niet ouwehoeren op straat) zodat hij zn hoofd niet meer omhoog kan doen. Als hij zn hoofd omhoog doet steigert hij en als hij m niet omhoog kan gooien kan hij ook niet steigeren.


Ben ik het opzich helemaal mee eens. Ik heb er alleen eentje gehad die het zelfs met d'r neus op d'r borst presteerde om omhoog te komen en daar hadden we nog wel als hulp een slofteugel omgedaan...

Nou denk ik wel dat dat een extreem geval was, ze deed het als ze alleen buiten het erf moest lopen en als ik haar in de groep voorop wilde laten lopen, zo ging het een uur lang goed, en zo was het alsof er een muur stond waar ze tegenaan liep, en dan ging ze alleen nog maar achteruit (op haar achterbenen)

Als ik jou stukje lees dan is het inderdaad een vorm van verzet die je met goede begeleiding er waarschijnlijk wel weer uit kunt krijgen.

Nistria
Berichten: 3239
Geregistreerd: 16-02-03
Woonplaats: Beneden Leeuwen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-03 13:20

MissM schreef:
Ik heb er alleen eentje gehad die het zelfs met d'r neus op d'r borst presteerde om omhoog te komen


Lekker dier Knipoog Dat kunnen dr niet veel nee!! Tong uitsteken

Maar inderdaad, met goede begeleiding krijg je het er echt wel uit!!!

She's my lady Lovers

INkie

Berichten: 4651
Geregistreerd: 05-05-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-06-03 15:09

tis inderdaad verzet! k heb vandaag gereden met een soort slof teugel. Een halstertouwtje aan de singel door het bit en wou die steigeren dan trok ik zn kop naar beneden en toen kon ie niet steigeren! ideale uitvinding voor pony's die steigeren.
Hij steigert ook als hij mijn hulpen niet snapt want als ik hemin een contra galop zet ( best scherpe bochten want 'slappe' bochyten zijn te makkelijk voor um) en k ga iets anders zitten komt ie ook omhoog.
Nu lijkt ut een hele gemene pony maar dat valt best mee! want als ik hem heel goed ( met veel moeite) voor waarts drijf valt ut wel mee!
iedere crack heeft zo zn gebrek ???????????!!!!!!!!!!!!!!!

www.IngridGerritsen.nl
Gediplomeerd instructrice B t/m Lichte tour

Passionato

Berichten: 1471
Geregistreerd: 23-05-03
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-03 15:43

Ik zou er alleen geen slof aanhangen om steigeren te voorkomen. Steigeren is in 90% van de gevallen verzet, en dat los je niet op door met een slof zijn kop naar beneden te trekken. Ik heb een paard gereden die die deed bij moeilijke oeffeningen, dierenarts niets te vinden. Uiteindelijk ben ik naar een gespecialiseerde kliniek gegaan, en bleek dus toch dat haar rug en heupen niet 100% goed waren. Ik heb ook paarden gereden die tijdens het werk in verzet gingen met steigeren, dan vind ik eigenlijk dat je eens kritisch naar je rijden moet kijken ipv de schuld bij je paard zoeken. Als je op een goede manier bezig bent gaat je paard echt niet zo in verzet...
Ik heb het dan niet over buitenrijden enzo he, dan is het gewoon hiha laat ik eens steigeren..

A lie gets halfway around the world before the truth has a chance to get its pants on

Passionato

Berichten: 1471
Geregistreerd: 23-05-03
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-03 15:44

het zou ook best een heup probleem kunnen zijn, omdat je er juist bij de scherpe bochten last van hebt..

A lie gets halfway around the world before the truth has a chance to get its pants on

INkie

Berichten: 4651
Geregistreerd: 05-05-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-06-03 17:26

steigeren los je mischien niet op om zn hoofd naar beneden te trekken maar je voorkomt het er wel mee Knipoog en het is geen slof maar gewoon een haltertouwtje zo dat je t paard wat meer kan bevestigen met stelling enzo waardoor die de spiern er wat meer op krijgt Knipoog

www.IngridGerritsen.nl
Gediplomeerd instructrice B t/m Lichte tour

INkie

Berichten: 4651
Geregistreerd: 05-05-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-06-03 17:29

en er is niets mis met hem! want hij kan alle oefeningen zonder problemen! maar als hij wat engs ziet en je doet juist de verkeerde oefening ( bijv travers) of appuyeren naar het enge gedeelte ) komt ie in verzet en doet ie nix meer behalve steigeren en achteruit lopen!
en idd het zou ook aan mijn rijden kunnen liggen maar ik rijd op alle pony's het zelfde en die hebben er geen last van ( met 1 pony ben ik utrechts indoor kampioen 2003 M1 )
Maar het kan ook zijn dat juist mijn pony wat gevoeliger is! :-s

www.IngridGerritsen.nl
Gediplomeerd instructrice B t/m Lichte tour

Sily

Berichten: 11491
Geregistreerd: 08-12-02
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-03 23:39

Ik heb vroeger een paard gereden dat zelfs met aan de teugel lopen en met slof om nog de lucht inging.
Lees net dat dat bijna nooit voorkomt maar zi ging toch echt en omdat ze dan haar hoofd er zo bij hield was ik als de dood dat ze om zou klappen.

Dus kijk uit omdat die het zo vaak doet dat die het op een gegeven moment ook niet een keer gaat proberen met slof, want als die dan hoog gaat en hij is zijn evenwicht kwijt dan klapt die nog makkelijker om.

"Mag ik voor ik inslapen moet, mijn baasje nog 1 kusje geven?
Een soort laatste groet, echt, het duurt maar even!"

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-03 23:43

Notoire steigeraars zijn levensgevaarlijk. Ik zou hem of haar een kans geven bij een trainer, en anders was het een enkeltje slager...

Geen enkel paard is het waard om je nek op te breken. Geen enkel....

Je suis Charlie.

INkie

Berichten: 4651
Geregistreerd: 05-05-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-06-03 12:25

je moet ook bij een steigerend paard geen slof oom doen ( aan 2 kanten) waa\nt dan gata ie er in hangen als ie omhoog komt ( lkkr steuntje) en dan kan ie alleen maar hoger.
Als je slof maar aan een kant vast maakt zodat als je um aan trekt dat zn hoofd helmaal naar links buigt of naar rechts dan kan ie niet steigeren wnt een paard heeft dan geen evenwicht dus moet ie wel naar de grond omdat een paard niet graag igt ( lijkt mij)

www.IngridGerritsen.nl
Gediplomeerd instructrice B t/m Lichte tour

angelke

Berichten: 5137
Geregistreerd: 28-04-02
Woonplaats: Brasschaat (België)

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-06-03 20:11

Ik heb niet heel het topic gelezen, maar zou wel eens de zoekfunctie proberen. Hier zijn echt al héél veel topics over geweest!

INkie

Berichten: 4651
Geregistreerd: 05-05-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-06-03 20:21

k ben pas net bij bokt.nl weet ik veel dat die zoekfunctie er is!!!! en ik vin ut leuk om te kijken hoe andere mensen hierop reageren!

www.IngridGerritsen.nl
Gediplomeerd instructrice B t/m Lichte tour

theunissen
Berichten: 55
Geregistreerd: 02-01-02
Woonplaats: boxmeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-03 23:17

Met slof rijden heeft geen zin.
Ik heb ook een pony die als ie bang is of geen zin heeft steigerd.
Hij is al een keer omgeklapt en op me gevallen.
Valt wel vaker.
Als je hem vast zet word ze alleen maar gekker.
Ik heb wel eens gehad dat ik er ook vast had gezet ze steigerde en kwam in de knoop.
Mijn pony steigerd ook vaak als ze haar hoofd op de borst heeft.
Nu een tip :)* :)*
Misschien helpt het als je een waterballon boven het hoofd laat knappen.
Dan denken ze dat hun hoofd bloed en doen ze het niet meer.
Als ik voel aan komen dat ze gaat steigeren trek ik haar hoofd naar links of naar rechts.
Of ze steigerd dan niet of ze maakt en halve pirouette.
Misschien helpt het.
Ik ben het volkomen met je eens dat het niet leuk is in een proef.
Op zich vind ik steigeren en bokken wel leuk/
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

Gast4532
Berichten: 67019
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-03 07:43

Heb je al eens aan pijn gedacht in die oefeningen?

Voor travers heeft je paard veel meer lengtebuiging nodig.
Hij moet dan aan 1 kant zijn lijf helemaal oprekken en dit doet pijn.

Vergelijk het met dat jij de split moet gan leren maken, dat voel je ook erg goed, maar zo je langzaam aan oefenen dan gaat dat beter.

Jou paard komt dus in verzet tegen die pijn.
Hem er dan door proberen te rammen met een slof is niet eerlijk, maar bij een echte steigereraar ook nog eens levensgevaarlijk, want dan knal je echt een keer achterover.

In de travers voel je op een gegeven moment dat hij het moeilijker krijgt, vraag dan nog 1 pas en rij weer rechtuit. of vraag daarna een volte 10 meter, dan blijft hij nog wat in die stelling, maar net iets minder zwaar.
Maar ben elke keer het staken voor.

Als hij maar 3 passen vol kan houden, dan maar 3 passen en niet meer.
Dit kun je dan langzaam uit gaan bouwen naar een pasje meer.

Oefen die moeilijke dingen ook geen 100 keer, maar 2 x redelijk goed is stoppen met die oefening.
Anders krijgt hij er zo'n enorme hekel aan, dat je dadelijk bij 1 pas al een stakend paard hebt.

rebati

Berichten: 4249
Geregistreerd: 18-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-03 09:46

Misschien is het al een keer gezegt maar bij stijgeren noooit een slof teugel omdoen!
Paarden kunnen daardoor hun balans kwijtraken en achterover vallen.
Hardstikke gevaarlijk dus!

Brabantse Fries ;)

INkie

Berichten: 4651
Geregistreerd: 05-05-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-07-03 12:03

hey hey! bij mij werkte een halstertouwtje aan 1 kant zodat ik de stelling beter kan aan geven bij hem erg goed bij het steigeren! want ik had hem dan aan 1 kant vast bijv. links en dat trok ik zijn hoofd naar links als ie wou steigeren en toen kon ie niet steigeren! best handig maar k ben er mee opgehouden want straks gaat het erg moeilijk zonder!
Ik ben het absoluut met runningkawa eens dat het niet eerlijk is om hem zo in de travers te trekken! maar de travers kost mijn pony geen enkele moeite ( heb ik ut idee) maar als ie wat engs langs de kant ziet heeft ie er in eens genoeg van en ziet ie overal spoken! K vin dat niet zo leuk van me pony want als ik in de traver zijn hoofd helemaal weg draai van die enge dingen ( dat zijn dan balkjes langs de kant maar dat is zooooo eng en me pony is pas 15!) dan is er niets aan de hand!
en als ik die methode die die runningkawa zei ( volte 10 meter en zo) dat gaat opzich wel goed maar het ligt er aan aan welke kant van de bak ik ut doe want als ut aan de ene kant is waar niets engs is gata het goed en aan de andere kant waar dan wel iets engs is dan gaat ie steigeren!

www.IngridGerritsen.nl
Gediplomeerd instructrice B t/m Lichte tour

INkie

Berichten: 4651
Geregistreerd: 05-05-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-07-03 12:16

ik ben het er trouwens ook mee eens dat je een paard nooit met slof moet rijden! maar mijn manier word vaak gebruikt om pony's en paarden wat soepeler in de buiging te maken! en zo kan k um ook ondersteunen in de traver! maar het is absoluut geen slof teugel!

www.IngridGerritsen.nl
Gediplomeerd instructrice B t/m Lichte tour

Passionato

Berichten: 1471
Geregistreerd: 23-05-03
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-03 14:28

Maak jij je paard soepeler met een touwtje??

A lie gets halfway around the world before the truth has a chance to get its pants on

Romeertje

Berichten: 120
Geregistreerd: 30-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-03 20:21

Hoi Ik heb er ook ervaring mee! Met het steigeren ik heb geleerd dat je met je zweep tussen z'n oren moet slaan. In het begin vond ik het zielig Huilen maar naar een tijdje heb ik het gedaan en sins dien heeft hij niet meer gesteigerd Haha! Haha! misschien heb je er wat aan! *LOL* doeggg

# Romero † R.I.P #

Marita

Berichten: 476
Geregistreerd: 12-06-03
Woonplaats: zevenaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-03 20:34

Los het alsjeblieft rijtechnisch op en probeer die cowboystunts van waterballonnen en met een zweep tussen de oren slaan niet uit!!

In het begin gewoon niet langs die enge kant rijden en naarmate je hem beter voor elkaar hebt, rij je steeds meer naar de enge kant toe. Als je hem goed voorwaarts hebt, wordt het steigeren vanzelf minder, al zal het waarschijnlijk nooit overgaan. Bij elke moeilijkheid zal je paard dit opnieuw proberen. Het steigeren op zich negeren en proberen te voorkomen door daarvoor al goed voorwaarts te hebben (dus goed aan je been, niet hard rijden of zo).

Heb je eigenlijk priveles, want dit probleem is waarschijnlijk alleen op te lossen met hulp van iemand die er ervaring mee heeft of weet hoe te reageren..... in ieder geval succes!!

pluk de dag....


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, lindam75 en 14 bezoekers