ik weet niet meer wat ik moet doen!!!

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
fjordenhore

Berichten: 15
Geregistreerd: 07-05-03
Woonplaats: hoogvliet

ik weet niet meer wat ik moet doen!!!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-05-03 19:57

ik heb echt een lieve fjord.
maar ik heb altijd wel iets met hem....
hij luistert wel als je niet veel van hem vraagt want als hij iets niet wilt doen doet ie et ook niet.
ik reed eerst met een dubbel gebroken bit. dat ging niet hij liep er als het ware gewoon doorheen.... toen met een martingaal hielp ook niet.
toen een gebroken bit met martingaal nou dat hiepl nog steeds niet.
ik wist toen echt niet meer wat ik moest doen ik bleef het proberen eerst echt wekenlang alleen in stap maar hij wilde niet rechts als ik dat wilde. of zoiets het is een voorbeeld.
toen mocht ik van de eigenaar van de manege een liverpool stang lenen met kinketting dat hielp een beetje en toen liep hij er ook doorheen.
toen wist ik het echt niet meer Huilen Huilen Huilen Verward
toen zei een vrouw op de manege probeer eens een bokkenbitje.
ik heb nu zo'n bit gekocht en het gaat al beter........ *LOL*
maar als ik nou naar rechts wil ofzo en hij wil daar niet heen dan pakt ie het bit vast en gaat ie de andere kant op ik weet nu echt niet meer wat ik bedoel. er hebben al meer mensen op hem gereden echt mensen met ervaring maar niemand weet wat ie moet doen wie kan mij helpen??? Ach gut Ach gut Ach gut [/code]


droebel

Berichten: 882
Geregistreerd: 21-04-03
Woonplaats: wijk bij Duurstede

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-03 20:24

Ik zou i.i.g. goed les nemen en je pony na laten kijken door de dierenarts of zo. misschien heeft hij iets aan z'n tanden of zo??? Dit al na laten kijken?? En als hij verder gezond blijkt te zijn, het probleem op laten lossen door iemand die er verstand van heeft. je kan wel allerlei bitten en troep erin hangen, je maakt het alleen maar erger. En ik zou er al helemaal geen liverpool stang of bokkebitje in hangen. dit zijn bitten om mee te mennen, niet om mee te rijden.

fjordenhore

Berichten: 15
Geregistreerd: 07-05-03
Woonplaats: hoogvliet

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-05-03 20:36

ja ik heb al 4x per week les van een hele duure en hele goeie instructeur met papieren en ik heb al iemand er op laten rijden met 20 jaar ervaring en die echt bijna alles weet maar ik weet het niet anders hoor want ik heb zelfs een appelbitje geprobeerd en dat is heel zacht en daar loopt hij helemaal doorheen zonder neusriem helpt ook niet en zonder bit al helemaal niet en ik heb hem door 2 veeartsen laten nakijken en naar zn tanden maar hij is kerngezond!!!!
in ieder geval bedankt voor het reageren

pjötr en wodeline zijn echt te gek gewoon Lachen
lekker veel foto's in mijn profiel Lachen Lachen Lachen Lachen

blancatje

Berichten: 575
Geregistreerd: 12-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-03 20:40

Ik zou denken,...als het echt niet gaat, (ik ben nl niet echt voor dit soort bitten, maar soms is het beter om met een scherper bit te rijden, en snel een reactie te krijgen dan uren aan een gewone trens te hangen, en dat ze dan nog niet reageert,... dan word die mond er ook maar harder op,...) misschien eens een pessoa en dan op het tweede of derde gaatje doen,...of heb je dat al geprobeerd? Anders een kneveltrens (= naaldtrens)? Dat is niet zo scherp als een pessoa, en zo kan je het bit niet door zn mond trekken,...dat al eens geprobeert? Fjorden zijn natuurlijk wel heel koppig! (=> zelf ook nog 5 fjordjes gahad om te verzorgen en te berijden => weet dus waar je het over hebt, heel veel koudbloed Knipoog Veel suc6! Hopelijk helpt dit je,...

Op de rug van een paard,
is de hemel op aard,...

Biepmiep

Berichten: 3272
Geregistreerd: 16-11-01
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-03 20:42

En wat zeggen de deskundigen? Ik bedoel de andere ruiters?
En laat anders een een ervaren iemand met hem grondwerken, kijken hoe dat uitpakt. Ik zou het rijden even laten, en je ergens anders op concentreren. Nu wordt het een gevecht. Dat moet je doorbreken.
Hij weet gewoon dat hij sterker met zijn hoofd/hals is en dat hij wint.
Dus doe iets anders.....
Succes
Je zou eens rond kunnen neuzen op deze site of internet en wat lezen over Natural Horsemanship (bijv.http://www.recreatieruiter.nl/links.htm).
Succes.

fjordenhore

Berichten: 15
Geregistreerd: 07-05-03
Woonplaats: hoogvliet

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-05-03 20:49

oke bedankt

pjötr en wodeline zijn echt te gek gewoon Lachen
lekker veel foto's in mijn profiel Lachen Lachen Lachen Lachen

Cemlys

Berichten: 12322
Geregistreerd: 13-01-03
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-03 21:38

volgens mij heb je gewoon een gevoelig paard en rijd je hem op de verkeerde manier. hij is waarschijnlijk geleerd met rijden op de buitenteugel. de paardenn die ik rijd ook en als je dat niet doet draaien ze gewoon niet. als je wil afdraaien trek je waarschijnlijk je teveel aan je binnenteugel en trek je hem open. dat is nu net wat je niet moet doen. Dus als je wil draaien geef je eens een ophouding en houd je hem in zodat hij wat trager loopt. heel belangrijk is je bovenarm mooi naast je houden en elleboog achteruit vooral je buitenhand. die houd je heel goed vast als hij de andere kant op loopt wil dat zeggen dat hij dat kan doordat je hem dar niet vast hebt. dan moet je niet aan je binneteugel trekken maar integendeel op dezelfde hoogte van je buitenhand houden en je binnenteugel mag je lossen. en normaal draait hij dan. je hebt mss een paar keer getrokken waar door hij nu niet meer draaien wil. ik heb dat probleem in het begin ook gehad met die paarden. ze zijn zodanig nauwkeurig en echt op die buitenteugel gereden dat je ze ook even nauwkeurig moet rijden. dus even proberen en succes ermee!

Yesterday is history, tomorrow is mystery, today's a gift, that's why it's called present!

Biepmiep

Berichten: 3272
Geregistreerd: 16-11-01
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-03 06:15

En als je geen druk op de teugel houdt, gewoon met losse teugel rijdt, gaat hij dan steeds harder of bliujft hij op de hoefslag en volgt hij die?

Ingrid2
Berichten: 96
Geregistreerd: 13-03-03
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-03 09:51

Als ik jou was zou ik stoppen met al die verschillende bitten uitproberen, want ik denk dat dat korte termijn oplossingen zijn; er moet steeds een scherper bit in lijkt het wel en dat heeft helemaal geen zin. Ik zelf heb ook een fjord en weet dat het lastig is om ze op een goede manier licht aan de voorkant te krijgen. Wat ik zelf pas heb gedaan is een freestyle-cursus waar je dus leert (naast loswerken en grondwerk met je paard) dat het zo belangrijk is om op je zit en je benen te rijden. Sporen, scherpe bitten, zwepen, alles moet je af doen en dan kijken wat er gebeurd. Bij mij is het resultaat dat ik nu veel bewuster op mijn zit rijdt, geen sporen meer aan heb (hij is zonder sporen zelfs actiever!) en door middel van het goed op je zit rijden kan je je paard ook beter sturen naar de kant die je op wil. Als ik jou was zou ik het is in overweging nemen om zo'n cursus te doen; het heeft bij mij wel wat eye-openers opgeleverd.
En wat ik niet snap is dat je 4 keer in de week les hebt en daar weinig resultaat uitkomt; wat voor instructrie is dat?

Cemlys

Berichten: 12322
Geregistreerd: 13-01-03
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-03 10:54

volgens mij begrijp je het niet helemaal. ik rij ook niet constant met losse teugel hoor. ik hou op beide contact. komt hij teveel naar boven met zn hoofd dan vraag ik was door meer druk te hebben. geeft hij na dan ik ook door even na te geven op mn binnenteugel. maar het is niet zo dat hij daarom doorhangt ofzo hoor je ziet het zelfs niet eens, maar ik hou mijn hand ontspannen. vraag ik weer iets meer dan knijp ik mijn hand toe. daarop komt het neer.

Yesterday is history, tomorrow is mystery, today's a gift, that's why it's called present!

Biepmiep

Berichten: 3272
Geregistreerd: 16-11-01
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-03 13:42

Mijn vraag was aan degene die het probleem heeft. Ik wil graag weten wat er gebeurd als ze zonder druk rijdt. Mijn fjord (4) wordt nu ingereden (door iemand die verder met Parelli is dan ik) en we merken dat hij neiging heeft veel steun te zoeken op het bit.
We proberen nu juist met weinig tot geen druk te rijden omdat hij (gelukkig) nog zo gevoelig is dat je met "hand in goede richting"gesteund door benen en focus kunt sturen.
Maar wij werken min of meer volgens Parelli.
Als we hem m.i. nu al veel druk geven wordt hij zwaar en hard in de mond denk ik.
Het is wel moeilijk voor hem in balans en takt te gaan lopen, maar we doen het langzaam aan.
Maar anders krijg ik hetzelfde probleem als degene die deze oproep plaatste denk ik.

Cemlys

Berichten: 12322
Geregistreerd: 13-01-03
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-03 17:32

hoe gaat die parelli methode eigelijk? Ik hoor er af en toe eens iets over maar heb er geen idee over wat het echt gaat.

Yesterday is history, tomorrow is mystery, today's a gift, that's why it's called present!

Biepmiep

Berichten: 3272
Geregistreerd: 16-11-01
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-03 19:27


fjordenhore

Berichten: 15
Geregistreerd: 07-05-03
Woonplaats: hoogvliet

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-05-03 22:22

ik heb vandaag met een halster en zonder zadel en zonder hoofdstel sporen zweek gereden echt helemaal niks enkel een halster en in de bak doet ie het heel goed maar ik denk dat het probleem niet bij mij of bij hem ligt maar aan sde omgeving want hij let heel erg op de omgeving en nu heeft mn instructishe gezegd dat ik een keer met oogkleppen moet rijden dat heb ik ds ook geprobeerd vandaag maar toen raakte hij helemaal in paniek maar ik ben van plan om effe niet te gaan rijden maar een ijdje te wandelen en te longeren enzo maar gewoon ff niet rijden zou dat een goed iedee zijn???? Verward

pjötr en wodeline zijn echt te gek gewoon Lachen
lekker veel foto's in mijn profiel Lachen Lachen Lachen Lachen

Biepmiep

Berichten: 3272
Geregistreerd: 16-11-01
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-03 06:00

Je ziet dus dat het een reactie op het bit is. Ik weet niet hoe dit af te leren is, ik zou gaan grondwerken en zonder bit rijden. Op zoek gaan naar goede begeleiding, is erg belangrijk.

Cowgirl

Berichten: 20072
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Vulcan

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-03 08:24

ik ben ervan overtuigd dat dit dier totaal verkeerd ingereden is.

hoe oud is het paard?

Dat is het nadeel van fjorden, die maken er eerder misbruik van.
Je moet ook genoeg overwicht hebben. Ik merk het al op stal met mijn fjord dat je echt de baas moet zijn.
Onlangs was ik een week weg en ik merkte het gelijk, hij luisterde gewoon niet naar me. na 3 dagen was ik weer de baas, maar nu zit ik weer een week thuis. Ik weet dus al hoe het gaat nu Haha!
hij sleurt iedereen weer mee.

Elise

Berichten: 1987
Geregistreerd: 05-11-01
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-03 19:55

Wat je instructrice zegt over oogkleppen lijkt me geen goede oplossing. Dan verdwijnt het probleem misschien wel, maar zodra je ze afdoet begint het weer opnieuw! Zoals al eerder aangeraden zou ik zeker de methode van Parelli aanraden. Ik sta op een stal met een hoop fjorden, ik weet hoe 'hard' ze kunnen zijn (door een verkeerde training misschien, maar ze zijn van zichzelf ook gewoon minder fijn gevoelig) en hoe 'zacht' ze weer kunnen worden door een duidelijk training via Parelli. Kijk hier maar eens: http://come.to/veldman
Veel succes!

Schitterend paarden-pensioen-oord in Frankrijk: http://www.equinepensions.com/

Ipsilonka

Berichten: 4573
Geregistreerd: 08-09-02
Woonplaats: buiten Uitgeest

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-03 18:51

Ik zou stoppen met al die bitten! Kijk eens naar de omgeving van je paardje, staat hij elke dag buiten en zo ja hoe lang? Nu Pablo (dus ook een fjord) weer 24 uur per dag in de wei staat is hij zo verandert. Hij heeft een leuke groep waar hij in staat. Ik merk gewoon dat hij zich goed voelt. Misschien is dit bij die van jou ook wel zo. Kijk er dus eens naar hoe hij zich gedraagt als hij buiten staat met anderen etc etc.

SuperDet nu Z + 9 vaardigheid M + 9!! SMW klasse M + 17
Toppers in spe: Catey & Keshya!

fjordenhore

Berichten: 15
Geregistreerd: 07-05-03
Woonplaats: hoogvliet

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-05-03 20:38

ja als hij op de wei sttaat is hij heel braaf maa zodra hij weer op stal staat begint al dat gedoe weer

pjötr en wodeline zijn echt te gek gewoon Lachen
lekker veel foto's in mijn profiel Lachen Lachen Lachen Lachen

Kyra

Berichten: 1399
Geregistreerd: 05-11-02
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-03 16:23

fjordenhore schreef:
ik heb echt een lieve fjord.
maar ik heb altijd wel iets met hem....
hij luistert wel als je niet veel van hem vraagt want als hij iets niet wilt doen doet ie et ook niet.
ik reed eerst met een dubbel gebroken bit. dat ging niet hij liep er als het ware gewoon doorheen.... toen met een martingaal hielp ook niet.
toen een gebroken bit met martingaal nou dat hiepl nog steeds niet.
ik wist toen echt niet meer wat ik moest doen ik bleef het proberen eerst echt wekenlang alleen in stap maar hij wilde niet rechts als ik dat wilde. of zoiets het is een voorbeeld.
toen mocht ik van de eigenaar van de manege een liverpool stang lenen met kinketting dat hielp een beetje en toen liep hij er ook doorheen.
toen wist ik het echt niet meer Huilen Huilen Huilen Verward
toen zei een vrouw op de manege probeer eens een bokkenbitje.
ik heb nu zo'n bit gekocht en het gaat al beter........ *LOL*
maar als ik nou naar rechts wil ofzo en hij wil daar niet heen dan pakt ie het bit vast en gaat ie de andere kant op ik weet nu echt niet meer wat ik bedoel. er hebben al meer mensen op hem gereden echt mensen met ervaring maar niemand weet wat ie moet doen wie kan mij helpen??? Ach gut Ach gut Ach gut [/code]


Stop met al dat ijzerwerk en hulpstukken. Neem een gewoon, normaal bitje. En ondanks de geweldig goede instructie toch maar eens nadenken over andere lessen....
Met aanraders als met oogkleppen op gaan rijden en al die scherpe bitten, nee dat klinkt niet best en zal alleen maar averechts gaan werken.

Zorg dat je heel consequent gaat rijden en ook met jouw paard omgaat. Kijk naar wat jij doet en hoe jouw paard reageert, daar kom je stukken verder mee en kun je beter advies krijgen. (soort helicopter-view)
Want wat wil er nu allemaal precies niet met het rijden?

Gimli
Berichten: 39
Geregistreerd: 04-12-02
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-03 17:26

Tja, wat hier nog aan toe te voegen. Ik kan alleen mijn eigen ervaring met mijn Fjord nog vertellen. Deze was nauwelijk ingereden toen ik hem kocht en toen liep hij dwars door het bit heen. Een Fjord zet gewoon zijn hele hals vast en sjouwt vervolgens vrolijk verder. Scherpere bitten helpen hier helemaal niks bij. Het probleem zit hem in mijn ervaring dus inderdaad ook voornamelijk in het niet aan het been zijn en niet op je zit reageren. Vaak lopen ze uit balans, dat kan met leeftijd te maken hebben, maar dat hoeft zeker niet.
Het is overigens zeker niet zo dat wanneer je een Fjord dressuurmatig met lichte druk rijdt, dat deze daar hard van in de mond zouden worden.
Een Fjord is in de basis niet veel anders dan elk ander paard. Je moet alleen net wat consequenter zijn, zonder dat je gelijk lomp moet worden.
En met oogkleppen en stangen rijden............niet doen........je rijdt hem helemaal kapot.
Ik ken trouwens minimaal 4 Fjorden in mijn omgeving die allemaal op een normaal bitje lopen en met gewoon het goede oude van "achter naar voren aan het been rijden" en gelijke druk op twee teugels een heel eind zijn gekomen.
Wij rijden nu L2 dressuur met winstpunten, we rijden door het bos en een uurtje zonder zadel vind ie ook leuk.

mjet

Berichten: 1378
Geregistreerd: 28-09-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-03 21:37

ga maar eens grond werk met hem doen. leer hem maar eens op commando stilstaan en jou als leider zien. en dan ook longeren op commando en stem. dus dit betekent heel concequent bezig zijn. Ik herken veel hoor in jouw verhaal. die van mij (ook een fjord)was de afgelopen periode ook erg dwars. nu ben ik weer erg concequent aan de hand bezig met commandos op stem geven en weer concequent met rijden en het werkt echt. en dat terwijl die van mij ook echt een race eend is en soms ook echt niet meer leuk was in het bos.

Ik rij wel met een dun gebroken trensje maar dan nog.. als ze wil gaat ze daar dus ook door heen, maar om nou een stang in te doen vindt ik ook niks. vooprdeel van fjorden is wel dat ze erg leergierig zijn en heel goed op stem kunnen lopen. dus maak daar gebruik van. ( zal ook wel voor andere rassen werken hoor )
maar niet allerlei andere bitten indoen. wordt de verwarring en "dwarsheid" alleen maar groter.

succes
Ik heb nu een heel leuk boek om de basis van het grondwerk weer eens door te nemen en het werkt echt. als je meer wil weten mail dan eff

mejet@myrealbox.com

helaas is mijn fjord overleden op 14 mei .
sinds 3 juni ben ik verliefd op Jikke mijn Fries. Niet nu al verwacht en toch zo bijzonder. Soms lopen de dingen zoals ze lopen

XxEmmaxX
Berichten: 173
Geregistreerd: 11-01-03
Woonplaats: amstelveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-03 15:25

Thiedermann loopt zelfs mijn paard niet doorheen!

I Luv MareL

Gimli
Berichten: 39
Geregistreerd: 04-12-02
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-03 20:45

Tja...........en als je paard er niet door heen loopt, is je probleem opgelost???????? Slapen

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-05-03 16:46

Gewoon een pak op z'n sodemieter geven...als ik dat zo lees! Haha!

Nothing tastes as good as being lean feels *profielupdate*
Goed voornemen 2007: Sommige PBtjes slippen er nog wel eens tussendoor... dus mocht je geen respons krijgen; stuur svp nog eens en niet boos worden hoor Haha!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, xmoosjex en 9 bezoekers