Het valt allemaal niet mee

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Jola

Berichten: 2750
Geregistreerd: 28-01-03
Woonplaats: Kapellen (Belgie)

Het valt allemaal niet mee

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-05-03 11:09

Ik heb Mistral nu een 4/5 weken, waarvan de eerste 2 weken proeftijd waren. Tijdens die proeftijd ging het allemaal heel goed en lekker ontspannen, dus heb ik hem gekocht.

Het is gewoon een verschrikkelijk sterk paard en het eerste half uur bepaald hij het tempo, net alsof hij onder mij doorloopt, hoofd omhoog, rug weggedrukt. Het enige wat ik op dat moment kan doen is goed benen er aan houden en kontakt buitenteugel houden. (ik voel me niet echt veilig/op mijn gemak op dat moment)
Als ik op dat moment meer vraag, dus gewoon stelling in de hoeken, levert dat alleen maar een trekpartij op, hij maakt zich dan zo sterk.
De laatste paar dagen "flikt" hij het om tijdens dit half uur, met een megasprong, van de hoefslag te springen. Soms is daar gewoon geen aanleiding toe, soms doet hij het op het moment dat er iemand langs loopt. Daarna kan ik hem wel gewoon terugnemen dus hij gaat niet met mij aan de haal.
Mijn instructeur roept dan: meer buitenteugel! Maar de buitenteugel staat dan al strak.

Na verloop van tijd begint hij zich meer te ontspannen en weet ik weer waarom ik hem gekocht heb, dan loopt hij zo lekker en chique.

Er is niet altijd ruimte om hem eerst te longeren, dus ik vraag me af hoe ik dat eerste half uur het beste aan kan pakken en hem eerder tot ontspanning kan krijgen.
Een weekje geleden dacht ik nog dat ik langer in moest stappen, totdat hij nageefelijk werd in stap, maar van de week sprong hij dus ook al in stap weg, waardoor ik een vervelende snok in mijn rug kreeg.

Ik ben geen "lefmens" maar ik vind het zo vervelend om steeds eerst iemand anders er op te laten rijden om de frissigheid er uit te halen.
Door een aantal gebeurtenissen in het verleden is mijn vertrouwen in mijn eigen kunnen te paard niet echt optimaal te noemen, en misschien moet ik mezelf eens flink onder mijn kont schoppen en doorzetten.
Als ik les heb lukt het me meestal wel om door te zetten maar ik stap erop met een heel klein hartje.

Met Mistral moet het dus gewoon gaan lukken want ik wil niet nogmaals aan een nieuw paard beginnen! Als dit niet lukt denk ik dat ik maar beter er helemaal mee op kan houden. Huilen

If you stick your head in the sand, you'll get your rear kicked.


mariska

Berichten: 612
Geregistreerd: 10-06-01
Woonplaats: Rijnsburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-03 11:46

ALs ik het zo lees, en je profiel bekijk met foto's van Mistral is je paard een beetje een bloedkikker. Mijn instructeur had ook vaak van dit soort paarden en wat deed hij: niet losrijden in stap tot hij rond is of eeuwig rondjes draven. Gewoon gelijk galoperen en veel figuren rijden. Dus niet alleen rondjes op de hoefslag, maar overal voltes, zodat hij wel bij de les moet blijven..
In de galop ontspande zijn paard sneller (hij belastte de rug van het paard ook nauwelijks, en bleef een beetje in verlichte zit rijden. Maar dat laatste is wel moeilijk, zeker als je paard graag wegspringt, dan lig je er namelijk zo af. (tenminste, ik wel.. Knipoog )

Wat je ander zou kunnen proberen is tijdelijk een hele vriendelijke hulpteugel gebruiken. Mijn paard is in de winter ook erg fris en omdat ik afgelopen winter niet in een afgezet gebied kon rijden (dus gewoon los op zeven hectare grasland..) heb ik met een gogue gereden. Dat is toch iets veiliger omdat je met de gogue (waar je, als je rijdt geen invloed op kan uitoefenen) toch iets meer te zeggen hebt. Als hij dan gaat ontspannen snel de gogue eraf doen, want het moet zonder ook kunnen.

Een andere tip die ik kreeg van een andere instructeur: als je niet kan remmen, kan je ook geen gasgeven. Zorg dus dat hij weg gaat op je been en dan ook weer proberen terug te rijden. Dit zal wel niet makkelijk gaan, maar met voltes krijg je het tempo wel iets terug. (En als hij dan nog blijft rennen: de handrem erop. Het is dan maar even niet anders..

Veel succes ermee en laat de moed niet zakken!!!


Gast912
Berichten: 8730
Geregistreerd: 31-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-03 11:49

De eerste weken dat je een ander paard onder je kont hebt vallen alleen maar gruwelijk tegen. Je verheugd je ergens op en dan blijkt een aatnal weken later dat sommige dingen toch niet zo rooskleurig zijn als dat jij ze had voorgesteld. Jij moet wennen aan je paard en je paard moet wennen aan zijn nieuwe baasje. Daar hoort ook bij dat je paard jou een beetje uitprobeert, tot hoe ver kan hij gaan.

Als ik je verhaal zo lees dan lijkt je paard erg energiek. Longeren voor het rijden is een heel goede oplossing. Ook kan het heel verstandig zijn een aantal dagen rijden om te ruilen voor flink longeren. Op die manier kan je paard zijn energie goed kwijt en hoef jij geen gevecht aan te gaan onder het zadel. Zorg ook voor voldoende weidegang of laat het lekker los in de paddock na het rijden. Als het kan, maak dan gebruik van een trainingsmolen.

daantjuh

Berichten: 1195
Geregistreerd: 31-03-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-03 12:10

Ik snap precies wat je bedoelt. Mijn pony kan er ook wat van, hoofd in de lucht en rug wegdrukken en je hebt er amper meer wat over te zeggen. En ik heb dan ook niet altijd even veel lef. Heb het dus ook dat het in de les beter gaat omdat je dan toch meer 'gedwongen' bent om hem beter aan te pakken.
Probeer zoveel mogelijk figuren te rijden, voltes, slangevoltes enz zodat hij zijn hoofd bij het werk moet blijven houden. Probeer toch voorzichtig (zonder te gaan trekken) die stelling een beetje door te vragen, zodat hij wel lekker los kan komen. Overgangen rijden kan ook goed helpen om je paard met zijn aandacht bij jou te houden.
Wat bij mijn pony soms goed helpt, is om hem regelmatig naar het halsstrekken toe te rijden. Hierdoor ontspant hij uit zich zelf beter en voorkom je dat je zelf te veel vast blijft houden. Even ontspanning voor allebei dus. Als dit op de hoefslag niet lukt omdat hij dan wegspringt, probeer het dan eens op een volte.
Ik weet dat het soms niet mee valt, maar geef de moed niet op!

Succes er mee!

gast361
Berichten: 25879
Geregistreerd: 07-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-05-03 17:07

he sterkte!!
Ik ben ook absoluut geen lef mens, en zo'n eng paard kan je vetrouwen ook nog erin verliezen!!
Hoe staat hij in t voer?
Heeft hij overdag genoeg vrije loop om zijn energie kwijt te kunnen?
Ik weet presies hoe t voeld., zo'n enge tijdbom, maar geef niet op, want als je dat doet, komt t nooit meer goed.

Probeer hem goed voorwaards te rijden en goed rechtop zitten, en puffen als je spanning voeldt in je lijf, net als bij t krijgen van een kind:
Klinkt maf, maar dan onspan je en daar reageert je paard op.
Doorzetten hoor!
Want in t begon doet t paard nog alles, maar op een gegeven moment worden ze moediger, en gaan ze je uitproberen, enm dat is even een strijd,
ik heb dat ook gehad met mn arabier, en wilde haar zelfs verkopen......
Ik heb t opgelost door er een paar keer een ervaren iemand op te laten rijden, geloof me er was op een eggeven moment met haar geen land meer te verzijlen, keihard rennen, galopperen? alleen maar hard en struikelen, en wilde alleen maar rechtuit, en hoofd in de lucht....
Ik kon wel janken, maar nu is ze door ervarenere mensen weer even in t gareel gezet, en t gaat echt prima!!!
Dus je moet t is even breken, en dan doorgaan, dan ben je goed bezig!!!
Sterkte!!

Jola

Berichten: 2750
Geregistreerd: 28-01-03
Woonplaats: Kapellen (Belgie)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-05-03 10:46

Bedankt voor jullie lieve en bemoedigende woorden. Ik weet dat hij mij aan het uitproberen is en kan mezelf wel voor me kop slaan dat ik niet de moed heb die confrontatie aan te gaan.

Gisteren in overleg met mijn instructeur een pessoa bitje gebruikt (ik rij normaal met een trensje). Nageefelijk vanaf de eerste stap, licht in de handen maar niet voorwaarts te rijden....dat was dus ook geen succes!
Op een bepaald moment stopt hij ineens, blijft naar iets staren wat er helemaal niet is Verward en maakt zich heel groot. Op dat moment had ik hem aan moeten pakken, mijn instructeur doet dat wel en dan gaat hij omhoog en bokken. Ik durfde dus niet Lips are sealed

Ik heb hem van die plek weg kunnen sturen en ben afgestapt. Instructeur erbij geroepen (ik had geen les) en die is erop gegaan. Doet Mistral dus niks verkeerd waardoor ik al denk: die man zal ook wel denken, stom wijf!
Maar toen uit het niets: stopt Mistral weer. Mijn instructeur zei zelf ook: wat is dat nou? Er is helemaal niets om van te schrikken! Heeft hij Mistral aangepakt (dus weer steigeren, bokken en wegdraaien) en daarna liep hij weer de sterren van de hemel en heeft op diezelfde plaats geen enkele keer meer achterlijk gedaan.

Ik ben "blij" dat hij het nu ook bij mijn instructeur flikte zodat hij eindelijk eens voelt wat ik bedoel! Dat ik echt niet gek ben of iets verkeerd doe waardoor Mistral zo reageert.
We hebben nu afgesproken dat hij hem 1x per week voor me bijschoold zodat het in ieder geval niet erger wordt en ik nog de kans krijg om door te zetten.

Ik heb jullie tips heel goed gelezen maar helaas zijn ze niet allemaal bruikbaar. Er is hier geen mogelijkheid voor dagelijkse weidegang of loslaten (of ruimte om te longeren). Zo af en toe loslaten heeft mij het afgelopen jaar 2 paarden het leven gekost dus daar begin ik echt niet meer aan. Binnen een straal van 20km heb ik zo'n beetje alle maneges bezocht en deze was gewoon de beste voor mij.

Het voer had ik 2 weken terug al aan laten passen, hij kreeg 2kilo biks 's morgens en 2 's avonds. Dat is teruggezet naar 2 x 1,5kilo, ik kan hem ook niet te weinig geven want het is en blijft een groot paard.

Vanmiddag ga ik het nogmaals proberen, ik vind mezelf al heel moedig dat ik er toch weer opklim, nu nog durven doorzetten en aanpakken op het moment dat het moet!

If you stick your head in the sand, you'll get your rear kicked.

boemel

Berichten: 2767
Geregistreerd: 13-12-01
Woonplaats: Azewijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-03 13:00

Goed idee van je dat je instructeur hem 1x per week bijrijdt.

Ik denk dat het ook goed is als jij de komende weken meer les neemt.
Je geeft zelf al aan dat je weinig lef hebt. Met iemand naast je is het waarschijnlijk makkelijker om je paard aan te pakken en wel de confrontatie aan te gaan. Bovendien weet je instructeur nadat hij je paard gereden heeft, hoe jou paard in elkaar steekt en kan hij je daardoor extra goed begeleiden.

Natuurlijk is het moeilijk om door te gaan als je het eng vindt, maar probeer wel echt door te zetten. Het zou tenslotte zonde zijn, als je je paard voor een ander houdt, omdat een ander er wel leuk mee kan rijden en jij niet.

Apple
Moderator RT, TEN, DRS, AP, AR, VMR

Berichten: 69549
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-03 13:07

Hoi Jola,

Klinkt idd heel erg als uitproberen. De eerste twee weken was alles nog nieuw voor hem en was hij waarschijnlijk wat onder de indruk van het hele gebeuren. Nu kent hij het terrein, voelt zich zekerder en gaat dus ook testen hoe ver hij kan gaan bij zn ruiters. Volgens mij is het ook een vrij intelligent paard: ander bit? andere reactie van het paard.

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik denk dat dit een fase is waar je doorheen moet. Ik vind het heel goed van je dat je regelmatig les hebt en dat je instructeur er ook op gaat rijden. Op die manier kom je er wel!

Bij ons vorige paard (stress-merrie) was ik het eerste half uur vaak aan het doen alsof ik gek was. Continue voorwaarts draven, veel voltes (proberen de zijsprongen te negeren), buitenteugel erbij. Mevrouw liep dan totaal niet ontspannen met haar kop in de lucht. Na een half uur kon ik dan wat meer vragen en kreeg ik haar wel aan het lopen (ook met heel veel lessen).

Ons huidige paard is weer het andere uiterste. Liever lui dan moe, dus ben ik het eerste half uur bezig met hem wakker en voor het been te krijgen. Daarna loopt hij wel (en weer met veel les).

Elk paard heeft zo zijn eigen aanpak en problemen. Ik denk dat je goed bezig bent en er uiteindelijk wel komt.

Succes!

Kevin: drs L1+9, spr B+2, SGW B+3, Endurance 197 ggk km's (eindstand), Kevin in Uddel
Daisy: drs L2+7, spr B+1, SGW B+1 Rondje door de Bollenstreek

Solvej

Berichten: 7802
Geregistreerd: 04-03-03
Woonplaats: Landgraaf

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-03 13:28

Jammer dat weidegang er niet in zit ik ben van mening dat dat noodzakelijk is om paarden te houden. Maar goed ieder zijn eigen mening en ik begrijp jou onrust. Een gebrek aan ruimte voor longeren vind ik ook erg jammer. De longeerlijn kan heel veel problemen oplossen.

Chiqa zegt dat je hem goed voorwaarts moet rijden. Dit zou ik voorlopig maar laten. Hij loopt duidelijk onder je uit wat ik op kan maken uit je verhaal. En dan is het juist de bedoeling dat hij rustig kan lopen op jou tempo. Snel rijden is geen kunst, rustig rijden is een kunst maar dan wel zodat de achterhand actief blijft. Zodra je voelt dat je paard voorwaarts wilt zonder jou hulp meteen een terugwaartse overgang maken en doorrijden op jou tempo. Hou dit elke keer consequent vol. Maak veel voltes en wendingen dan heb jij vaak meer te zeggen over het tempo. Maar laat hem ook niet uit zichzelf terugvallen in zo'n wending. Het is heel moeilijk om die gulden middenweg te vinden maar als je hem eenmaal hebt gevonden, in combinatie van je instructeur en paard, heb je heel veel goede ervaring opgedaan. Het paard op jóu tempo te kunnen laten lopen is een grote stap naar het juiste.

Verder denk ik dat er een groot deel aan doorzettingsvermogen en vertrouwen ontbreekt. Het is logisch dat je bij een nieuw paard nog heel veel vertrouwen moet opbouwen maar dit komt vanzelf. Waardeer de positieve momenten in het bijzonder! Zodra er meer vertrouwen is is er ook meer doorzettingsvermogen. Met angst op een paard stappen heeft gewoonweg geen zin. Het paard voelt het aan en gaat daar gebruik van maken. De kleinste aarzeling word elk stapje wat groter. Hij merkt dat hij 1x weg kan springen dan gaat hij dat vaker proberen. Hij kan 1x onder je uit lopen dan blijft hij dat doen. Dat begint bij een centimeter, maar waar ligt het einde. Het is een hele goed stap van je dat je je instructeur voor hulp hebt gevraagd.

Zet door! Kom op, het lukt wel. Iedereen heeft ups en downs, stel je voor er waren alleen ups. Denk je zelf dat we die dan nog zouden waarderen. Als het dadelijk wat beter gaat blinkt het positieve er alleen maar uit. Ik begrijp dat je nu die ups minder of niet ziet. Maar geloof me die komen eraan! Geloof eens wat meer in je eigen kunnen. Paardrijden begint bij vertrouwen, geduld en gevoel. Dit zijn de 3 gulden regels die ik geleerd heb toen ik begon. Succes!!

groetjes

gast361
Berichten: 25879
Geregistreerd: 07-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-03 19:52

Ja heel jammer van die weidegang, sommige paarden hebben t echt nodig, dan hebben ze minder verveling, want ze kunnen ook kijkerig worden uit verveling!!
En een tevreden paard is een heel ander paard.
Ik wens je veel sterkte en doorzetten hoor!!
Ik stond een half jaar geleden ook op t punt mijn paard te verkopen, er was geen land meer mee te zeilen, maar alles is hee...heel.....goed gekomen!!
Doorzetten en je niet laten kennen!!

Jola

Berichten: 2750
Geregistreerd: 28-01-03
Woonplaats: Kapellen (Belgie)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-05-03 13:05

Toch nog een update van mijn kant. Nee, het gaat nog niet zoals het hoort maar we zijn een stapje verder.

Mijn instructeur had dus dinsdags voor mij gereden.
's Woensdags zou ik les hebben samen met een vriendin van mij maar zij kwam niet en de les ging niet door. Ben ik alleen gaan rijden, nou ja rijden, in stap kon ik alles onder controle houden maar zodra we gingen draven was alles weg. Het ging dus totaal niet.

Donderdags heb ik altijd privéles, staat tot mijn stomme verbazing mijn instructeur iemand anders les te geven, ik ben dus helemaal over de rooie gegaan! Boos! Frustratie alom! Ik durfde er zelf niet op omdat we de dag daarvoor niet echt gewerkt hadden Huilen . Uiteindelijk heeft een vriend van mij voor mij gereden, die rijdt stukken beter dan mij en het zag er allemaal zo simpel uit Kwijl

Ik ben naderhand wel een hartig woordje met mijn instructeur gaan spreken. Hij beloofd mij te helpen, dan moet hij me niet in mijn sop gaar laten koken! Ik heb dan ook direkt de agenda gepakt en een schema opgeschreven waar we ons allebei aan moeten houden.

Vrijdag: longeren (hebben we dus al gedaan. Ik dacht dat Mistral wel enige frustratie eruit wilde gooien, maar er gebeurde helemaal niets! 2 Kleine bokjes in galop, dat was alles! Clown )
Zaterdag: les
Zondag: les
Maandag: rustdag
Dinsdag: rijdt mijn instructeur eerst
Woensdag: les
Donderdag: rijdt eerst die vriend van mij
En dan gaan we even kijken hoe ver we staan....

Het is ondertussen Zaterdag geweest en ik heb les gehad. Ik was best wel zenuwachtig maar heb mezelf flink onder mijn gat geschopt! Na 5 minuten was ik bezig met rijden en niet met bang zijn Haha! Ik loop echter tegen een probleem aan tijdens het rijden (eigenlijk ook de reden waardoor het angstprobleem is begonnen, maar nu zie ik het zelf pas )
Aan de korte zijde van de piste is de poort naar buiten. Mistral kijkt heel graag en heeft geen respect voor mijn hulpen. Ik hou kontakt op de buitenteugel, hou mijn binnenbeen eraan en vraag stelling met de binnenhand. Mistral negeert dit totaal, blijft gewoon naar buiten kijken waardoor ik met kracht stelling probeer te krijgen en mijn binnenbeen niet stil kan krijgen omdat ik schopjes begin te geven. Resultaat: geen ontspannen paard/ruiter, ik met lamme armen

Hoe kan ik dit nu verbeteren, dus dat hij zijn aandacht wel op mij gaat richten? Ik had zelf zitten denken om eventueel met een zweep te gaan rijden zodat ik hem op die momenten even kan aantikken, been heb ik blijkbaar niet genoeg want anders had hij daar al op gereageerd? (ik rij overigens met een klein knopspoortje) Of moet ik gewoon dat binnenbeen er eens goed "instompen" en maar zien welk resultaat dit geeft? (dit laatste klinkt heel onvriendelijk vindt ik zelf maar ik weet het even niet meer). Nog meer stelling vragen lukt dus niet omdat ik daar de kracht niet voor heb, of m.a.w. Mistral is daar te sterk voor. Misschien al eerder beginnen met stelling te vragen of zo?

Zoals gezegd, veel verbetering is er nog niet, maar ik heb er tenminste weer opgezeten Haha! en heb de moed gekregen om het probleem aan te pakken, tips zijn heel welkom!

*Sorry voor het lange verslag*

If you stick your head in the sand, you'll get your rear kicked.

Jola

Berichten: 2750
Geregistreerd: 28-01-03
Woonplaats: Kapellen (Belgie)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-05-03 21:27

Vandaag nogmaals les gehad. Het ging alweer iets beter dan gisteren, ik kan iig zelf het tempo bepalen, hij loopt de eerste 10 minuten niet meer onder me door Haha! Ik ben wat dat betreft dus "in control".

Op de "goede" zijde van de piste was hij op sommige momenten goed nageefelijk door de bochten en de voltes, op de lange zijde richting "slechte" zijde bij de poort kwam zijn hoofd alweer omhoog en kon hij alleen maar naar buiten kijken, zo sterk is hij dan Frusty Als er dan ook nog iemand komt staan om naar de les te kijken moet ik zo opletten, je voelt hem dan nog meer opspannen en klaar om weg te schieten. Extreme duivel

Ik heb dus alweer 2 dagen achter elkaar gereden, mag nu een dagje uitrusten. Dromen
Heeft er nog iemand tips voor mij om zijn aandacht bij mij te krijgen op deze momenten want ik begin op deze manier wel flinke spierballen te kweken Cool

If you stick your head in the sand, you'll get your rear kicked.

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-03 21:38

Jola, begin nou alsjeblieft niet aan allerlei bitjes, maar neem goed les. De ellende word alleen maar erger als je allerlei bitjes gaat proberen, want dit ligt echt niet aan je paard. Maar echt aan jou onzekere houding, en dat is helemaal niet erg...........maar je maakt het erger door dat soort dingen erin te hangen.

Blijf gewoon paardrijden, en probeer lekker ontspannen erop te zitten, weet je het enige wat kan gebeuren is dat je er af valt, nou dan sta je weer op........en rijd weer verder. Want hij krijgt alleen maar meer spanning van jou!!

Jola

Berichten: 2750
Geregistreerd: 28-01-03
Woonplaats: Kapellen (Belgie)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-05-03 22:17

Pipo"]
Jola, begin nou alsjeblieft niet aan allerlei bitjes, maar neem goed les. De ellende word alleen maar erger als je allerlei bitjes gaat proberen, want dit ligt echt niet aan je paard. Maar echt aan jou onzekere houding, en dat is helemaal niet erg...........maar je maakt het erger door dat soort dingen erin te hangen.
[/quote]
Ik heb er vorige week 1 dag een pessoa bit in gehad en was er zelf ook al achtergekomen dat dat niet de oplossing was, ik rij dus met een gewoon watertrensje en ben niet van plan er iets anders in te hangen. Ik ben verder ook helemaal niet het type dat er van alles aan gaat hangen (martingaal, gogue e.d.). Ik probeer het rijtechnisch op te lossen en daar blijf ik momenteel in steken.

Als je mijn (helaas) lange verslag van gisteren hebt gelezen denk ik dat ik ook heel eerlijk ben over mijn eigen angst en kunnen. Ik heb dan ook de komende tijd iedere keer dat ik rij, les. En okay, de eerste paar minuten heb ik nog schrik, alhoewel dat vandaag al een stuk minder was, maar daarna ben ik echt aan het rijden.
Ik blijf momenteel alleen steken op de momenten dat hij zijn aandacht ergens anders op vestigd en heel sterk wordt, en ik zijn aandacht niet bij mij kan krijgen.

[quote="Pipo schreef:
Blijf gewoon paardrijden, en probeer lekker ontspannen erop te zitten, weet je het enige wat kan gebeuren is dat je er af valt, nou dan sta je weer op........en rijd weer verder. Want hij krijgt alleen maar meer spanning van jou!!

Aan de ene kant vind ik het sneu dat je het zo hard zegt, een typische uitspraak van iemand die niet weet wat angst is. Aan de andere kant is het iets dat ik tegen mezelf zeg voordat ik naar de piste loop. Was het idd maar allemaal zo makkelijk.....

If you stick your head in the sand, you'll get your rear kicked.

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-03 22:58

Hoe weet jij dat ik geen angst ken Jola? Denk je dat ik nooit flink de bibbers heb gehad, na voor de zoveelste keer eraf gekletterd te zijn, en voor de zoveelste keer een hersenschudding? Ook ik heb tijden dat ik bang was, en nu ben ik zeker niet bang, maar wel zeer voorzichtig, omdat ik langer mee wil dan vandaag.

Maar in die tijden dat ik zo bang was, heb ik zo hard tegen mezelf gezegd, niet zeuren doen. Of iets anders gaan doen.

Want Jola het is je hobby, je doet dit voor je plezier!! En probeer dat wel in je achterhoofd te houden.


Daarom geef ik ook aan, en dat heb je niet gekopieerd, dat het niet erg is om bang te zijn, maar dat je er aan moet werken! En je niet gek moet laten maken door mensen die met allerlei hulpstukken komen!


En je kunt zeggen dat ik het hard zeg, maar heb je er wat aan als ik er omheen zeil? Nee............want zachte heelmeesters maken stinkende wonden! Alleen jij kan dit probleem veranderen, en niemand anders!

Jola

Berichten: 2750
Geregistreerd: 28-01-03
Woonplaats: Kapellen (Belgie)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-05-03 23:31

Niet te aanvallend Pipo! Als je het iets rustiger leest denk ik dat we wel op 1 lijn zitten hoor Haha! .
Het is idd mijn angst die me belemmert (ik had dat stukje trouwens wel gekopieerd) en zoals gezegd ik schop mezelf ook voordat ik opstap en spreek mezelf hartig toe. Het enige "hulpmiddel" dat 1x gebruikt is, is een pessoabit geweest, daarna niets meer. Ik vraag ook niemand om een wonder hulpstuk, maar om een rijtechnische oplossing, een handeling waar ik mee aan de slag kan.

Idd is het mijn hobby en word ik soms niet goed van mezelf en de frustratie dat ik de confrontatie niet aandurf, en vandaar dat ik deze week aktie heb ondernomen om "er uit" te komen, zoals ik verteld heb in mijn verslag van gisteren.

Sorry als ik je beledigd hebt door mijn uitspraak over geen angst kennen, maar ik voelde me een beetje aangevallen.

Misschien dat ik het anders moet vragen? Hoe kan ik voorkomen dat Mistral zich zo sterk maakt dat ik zijn aandacht niet bij mij kan houden? Op het moment dat dit gebeurt verstar ik niet van angst, probeer juist goed mijn binnenbeen er aan te houden en stelling te vragen, alleen ik krijg geen reaktie. Verward Jij zegt zachte heelmeesters maken stinkende wonden, ben ik met je eens, maar hoe moet ik dat dan zien in dit geval? Bedoel je dat ik hem op het moment dat hij te sterk wordt flink moet aanpakken of zo en dan maar moet zien waar ik eindig? (die laatste vraag klinkt heel l*llig als ik hem zo lees, maar is zeker niet zo bedoeld)

If you stick your head in the sand, you'll get your rear kicked.

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-03 12:25

Nee, je moet niet zien waar je eindigt. Maar ik bedoelde meer dat ik het wat hard zeg, maar het zeker wel goed bedoel. Ik heb veel mensen lesgegeven die echt abnormaal angstig waren.

Dat sterke, ik denk dat je zelf dan ook wat sterk word, en dan word het een trekwedstrijd en dan verlies je. Dus door slim te zijn, en daar moet je een aantal trucjes voor kennen, kun je vaak de aandacht weer terug krijgen. En die trucjes kent jou instructeur vast wel!

Jola

Berichten: 2750
Geregistreerd: 28-01-03
Woonplaats: Kapellen (Belgie)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-05-03 13:00

Ik twijfel er niet aan dat je het goed bedoelt hoor Haha! . Bij jouw eerste reaktie kreeg ik echter het idee dat je alleen mijn verslag van 3 mei had gelezen en niet die 2 van 11 mei. Ik heb zelf wel het idee dat er enige vooruitgang is, al was het alleen al dat ik na een paar minuutjes al bezig ben met rijden ipv bang zijn.

Dat van die trekpartij klopt dus idd! Alhoewel de echte angst weg is, is er nog niet een goede ontspanning. Ik ben er alleen nog niet uit waarom hij het ene moment wel nageeft en het andere moment niet, terwijl ik voor mijn gevoel niets anders doe. Verward Maar ja, daar ging het topic ook over he, het valt allemaal niet mee Schijnheilig

Ik zal mijn instructeur eens aan de tand voelen over die "trucjes" Haha! *en anders moet ik jou eens uithoren? Knipoog *

If you stick your head in the sand, you'll get your rear kicked.

alexguusje

Berichten: 35
Geregistreerd: 14-09-02
Woonplaats: omgeving utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-03 20:55

misschien helpt een bijzetteugel ik had ook zo'n paard en dat heeft erg geholpen ,niet mee blijven rijden natuurlijk.

denk na voordat je je paard straft het ligt meestal aan je zelf !

Jola

Berichten: 2750
Geregistreerd: 28-01-03
Woonplaats: Kapellen (Belgie)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-05-03 21:08

Alexguusje schreef:
misschien helpt een bijzetteugel ik had ook zo'n paard en dat heeft erg geholpen ,niet mee blijven rijden natuurlijk.

Ik rijd dus nooit met bijzet, de enige keer dat ik er eventueel een gogue aandoe is als ik longeer.
Het vervelende is dat ik hem in het begin wel ontspannen en nagevelijk kon rijden, een ander lukt dat nu nog steeds, dus IK doe iets fout Verward

If you stick your head in the sand, you'll get your rear kicked.

alexguusje

Berichten: 35
Geregistreerd: 14-09-02
Woonplaats: omgeving utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-03 10:32

Zit je niet heel erg scheef ik ken iemand waarbij d'r ene been 2 cm langer is dan de ander daardoor is ze scheef gaan zitten kan ook nog een optie zijn,

denk na voordat je je paard straft het ligt meestal aan je zelf !

Jola

Berichten: 2750
Geregistreerd: 28-01-03
Woonplaats: Kapellen (Belgie)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-05-03 10:47

Alexguusje schreef:
Zit je niet heel erg scheef ik ken iemand waarbij d'r ene been 2 cm langer is dan de ander daardoor is ze scheef gaan zitten kan ook nog een optie zijn,

Eerlijk gezegd begrijp ik dit niet helemaal Verward Het maakt dus niet uit of ik links- of rechtsom rij, wel maakt het uit naar welke kant van de piste ik rij. De ene zijde is alleen maar muur, aan de andere zijde is een looppad voor toeschouwers en daar zitten 2 poorten om naar binnen en buiten te gaan.
Of ik nu vanaf rechts, links, diagonaal of het midden die "open" kant op rij: zijn aandacht is weg.

If you stick your head in the sand, you'll get your rear kicked.

Sjimmy

Berichten: 17735
Geregistreerd: 09-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-03 11:42

Voor die aandacht en dat sterk worden, veel heel veel voltes en wendingen rijden, en niet 2x dezelfde maar continu anders! kijkt hij naar rechts, zet jij dus meteen een volte in. loopt hij weer netjes dan ontspannen en zo continu doorgaan. Of verruim 'm een keer.

Hou zijn aandacht bij jou en probeer dat door voorwaarts en veel wendingen.

Succes!

:evaw:

Azhari
Berichten: 898
Geregistreerd: 14-02-03
Woonplaats: in de buurt van Drachten

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-03 18:01

Mijn paardje ziet overal spoken achter. De enige manier om hem goed te rijden is, vanaf de eerste minuut dat ik erop zit hem goed aan het werk te zetten. Zo komt het heel vaak voor dat ik in een heel uur niet 1x de hele lange zijde uitrijd. Het eerste halfuur rijd ik zo ie zo alleen maar voltes en andere figuren om zijn aandacht continu bij mij te houden. Hij heeft hierdoor geen tijd om spoken te zien. Tijdens deze figuren laat ik hem ook veel tempo wisselingen en overgangen maken. Dus probeer hem altijd een stapje voor te zijn.
Deze methode kost je heel veel energie, omdat je constant moet bedenken wat zullen we nu eens gaan doen.
Wat sjimme zegt ben ik het ook mee eens, alleen heb je vaak de tijd en de mogelijkheden niet om hem de volte in te zetten als het kwaad al geschiet is.
De methode die jij nu gebruikt klinkt heel goed, als dit jou inderdaad over je angsten heen kan helpen.
Heel erg veel succes en als je nog tips wilt hebben, kun je me ook pb-en.

gast361
Berichten: 25879
Geregistreerd: 07-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-03 21:24

Hoi Jola...

Ik hier ook een enorme angsthaas, je wat herken ik dit. gelukkig heb ik niu een super braaf paard Pling

maar ik heb ook zo'n kijker gehad, en werd er helemaal knetter van, want bij een ander doe ze t niet he? Extreme duivel

en dan zeggen ze geef m een lel, ja leuk om er vervolgens af te vliegen vanuit een bok die zo rond is als eeb croisantje Boos!

Maar ik zou als ik jou was met een zweep gaan rijden, hij zal wel neller gaan lopen enzo, maar daar wennen ze maar aan dan.

Want hij moet wel reageren op je hulpen, als je been geeft moet ie wel reageren, en anders een lel.

Succes ik volg je verhaal met spaning!!

liefs Chiqa


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 14 bezoekers