Rihjoka heeft weer iets nieuws..

Moderators: SayaJones, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
VeraM

Berichten: 561
Geregistreerd: 07-05-02
Woonplaats: Apeldoorn

Rihjoka heeft weer iets nieuws..

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-04-03 22:42

waarmee ze mij het bloed onder de nagels onder vandaan kan halen. Tijdens het rijden presteerd en probeert ze constant terug naar 1 hoek te gaan. Of te wel, gewoon kop omdraaien en lopen. Om daar vervolgens niet meer vandaan te willen komen. Maar rij ik aan de andere kant van de bak of eigenlijk op iedere plek in de bak, wil ze terug naar die hoek. Dat is trouwens de hoek waar het "publiek" zit. En waar ze de bak in komt vanaf de poetsplaats. Ik ben wel heel consequent, ik geef haar niet haar zin, desnoods kan ze een flinke tik verwachten. Wat een hoop gebok en gesteiger opleverd. Dan kan ze misschien 10 rondjes keurig lopen, en daar na kan ik weer van voor af aan beginnen. Ik ga nu met martingaal rijden zodat ze in ieder geval niet die snoet naar de sterren kan steken. Maar ik wordt er doodmoe van, ook omdat ik aan het eigenlijke rijden niet toe kom op deze manier. Het is nu wel fijn dat we een omheining om de bak krijgen, dus dan heeft ze wel wat meer aanleuning. Maar heeft iemand van jullie de gouden tip??


Bedankt

Richt je paard recht en rijd het voorwaarts


Solvej

Berichten: 7802
Geregistreerd: 04-03-03
Woonplaats: Landgraaf

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-03 02:42

stap je af in die hoek als je klaar bent met rijden? zo ja doe het dan ergens anders op onwillekeurige plaatsen, je paard verbind dat namelijk met terug naar stal/poetsplek. ga haar niet vasthouden. hou haar bezig en oplettend op jou. rij veel overgangen en wendingen en blijf consequent. als ze haar neus in de lucht steekt een ophouding maken en met het binnenbeen erdoorheen duwen met het buitenbeen vang je haar weer op.

succes!!

Tyrza

Berichten: 10878
Geregistreerd: 11-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-03 09:39

Oefen veel overgangen. Op het moment dat je gaat voelen dat ze het weer wil gaan doen, zet je haar meteen stil of in stap. Lukt je dit, draai je haar om en rij je zeer voorwaarts naar de kant waar jij heen wilt. Zet haar dus aan het werk. Maar beloon ook als ze luistert...

Jasmijn

Berichten: 3583
Geregistreerd: 24-02-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-03 10:07

Even off-topic, maar over het belonen waar Tyrza het over heeft.
Er zijn al een paar bokkers gekomen hoe ik rij (niet veel, een stuk of 3 maar goed). Toen moest ik dus achter mijn rug om horen dat ik mijn paard verpestte, en dat het een veel te goed paard was om bij mij te blijven.
Toen kwam er nog een keer een bokker kijken, *slik* en Jep was dus ook heel kijkerig. Ik geef hem dan eens even flink been, zodat hij het voorwaarts oplost, en in de 'enge' hoek zet ik hem extra diep en rond zodat hij geen tijd heetft om te kijken.
Ik wachtte dan ook met spanning het resultaat af, want wist dat deze bokker het recht in mijn gezicht zegt als zij het er niet mee eens was (erg fijn gevoel, beter dan mensen die achter je rug om gaa praten, vraag dan eerst naar het hoe er waarom). Maar zij vond dat ik hem heel goed reed, en dat ik hem ook veel beloonde als hij wel iets goed deed en zeker als hij per ongeluk de enge hoek in ging. Dan beloon ik hem extra. En volgens haar bleven zijn ogen daarom ook glimmen, hij was uit op kattekwaad, en zeker niet onderdanig omdat hij even gecorrigeerd werd.

Asrtidh is ook een keer komen kijken en heeft me ook geholpen bij het rijden, dat was erg fijn, en haar reken ik ook niet tot de goep 'achter je rug om praters'.

Navragen is beter dan afvragen.

Tyrza

Berichten: 10878
Geregistreerd: 11-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-03 10:11

Ik zeg het nu: mensen die achter je rug om praten zijn achterbaks. Als je het niet eens bent met de stand van zaken, overleg het dan gewoon met deze persoon. Je zult zien dat elk verhaal 2 kanten heeft en als men gewoon open kaart speelt, kan er ook eerder een oplossing gevonden worden... Wat is er nou leuker dan ideeën uitwisselen? Zo leer je toch van elkaar???

Jasmijn, veel succes met rijden, hoor!;)

Maud_82

Berichten: 2152
Geregistreerd: 14-02-02
Woonplaats: Echt

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-03 10:22

Ik ken een meisje die hetzelfde probleem had met haar haflinger. Het is misschien niet de beste manier om het op te lossen maar bij haar ging het op geen andere manier.

Als de haf telkens richting die hoek knetterde, stond iemand anders daar met een vrij lange zweep. Zodra de pony in de hoek kwam en stil wilde gaan staan kreeg ze een flinke klap op haar kont van degene die in de hoek stond. Zo werd ze telkens de hoek uitgejaagd.
Dit hebben ze een paar keer tijdens het rijden gedaan en daarna heeft de haf het nooit meer gedaan.

Ik vind het zelf niet de beste oplossing maar als je niet anders meer kan dan zou je dit eens kunnen probeeren.
by the way: de reden van de lange zweep was niet om harder te kunnen slaan maar om geen trap te krijgen van de pony.

succes ermee!

luna_cockie

Berichten: 2167
Geregistreerd: 18-06-02
Woonplaats: Djalamabad

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-03 20:56

Kuna je die hoek niet afzetten met een hindernis?
dan kan ze iig niet meer daar gaan staan....

HARDCORE
DE HARDE KERN
DE ONDERGROND

Jasmijn

Berichten: 3583
Geregistreerd: 24-02-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-03 21:11

Tyrza schreef:
Jasmijn, veel succes met rijden, hoor!;)


Dank je wel
Toch niet iedereen vindt mij een dierenbeul en slecht ruiter(ja ik weet het, je hebt me nog nooit zien rijden, dus dan pas je je mening mischien wel aan Knipoog ) Ik zal ook de eerste zijn die toegeeft fouten te maken, maar daarom ben ik nog aan het leren toch?
Voorlopig loopt hij Z2 met 2 hoeven in zijn neusgaten en bijna altijd met winst, dus zo erg verpest heb ik hem nu ook weer niet. En waar zijn de kletsers?.................. Lips are sealed

Navragen is beter dan afvragen.

Tyrza

Berichten: 10878
Geregistreerd: 11-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-03 21:16

Ook al zou ik het niet eens zijn met jouw rijstijl, dan overleg ik dat altijd. Ik geef gewoon mijn mening. Wat je ervan vind, moet je uiteraard zelf weten. Zoals ik al zei: zo wissel je gedachten met elkaar uit en dat is toch hardstikke leuk?

VeraM

Berichten: 561
Geregistreerd: 07-05-02
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-04-03 21:18

Ik heb al de hoek afgezet met een hindernis maar dan gaat ze daar gewoon voor staan. Verward

O ja dit is ook niet de plek waar ik afstijg dat doe ik al iedere keer op een andere plek Knipoog

Richt je paard recht en rijd het voorwaarts

ilsejee
Berichten: 937
Geregistreerd: 28-11-02
Woonplaats: Hierden

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-03 17:34

Ryhjoka schreef:
Maar rij ik aan de andere kant van de bak of eigenlijk op iedere plek in de bak, wil ze terug naar die hoek. Dat is trouwens de hoek waar het "publiek" zit. En waar ze de bak in komt vanaf de poetsplaats. Ik ben wel heel consequent, ik geef haar niet haar zin, desnoods kan ze een flinke tik verwachten. Wat een hoop gebok en gesteiger opleverd. Dan kan ze misschien 10 rondjes keurig lopen, en daar na kan ik weer van voor af aan beginnen.


Hmm.. is jouw fjordie misschien een broertje of zusje van die van mij Verward Haha! Tjitske deed précíés hetzelfde, constant richting publiek/uitgang draaien. Maar met veel binnenbeen en buitenteugel drukte ik haar er wel doorheen. Nu is ze volgens mij dat trucje alweer helemaal vergeten Tong uitsteken want ze doet het nu niet meer. Nu heeft ze iets anders verzonnen Tong uitsteken

Maargoed, ik kreeg als gratis advies van de instructrice die even kwam kijken om telkens als ze ook maar íets die kant op ging neigen meteen met binnenbeen en teugels van die hoek af te rijden en de hoefslag op dwingen. desnoods recht tegen de omheining aanrijden (die jullie volgens mij niet hadden ) en dan de kant op die JIJ opwilt. Ik neem aan dat je zelf ook wel bedacht had in géén geval toe te geven en die kant op te rijden. Dus gewoon lekker koppig terugdoen met duidelijke hulpen.
Veel succes ermee! mijn fjordie was het met 2 dagen afgeleerd, dus moet jou ook lukken! Haha!

Groetjes Ilse

p.s. weet je toevallig wat de afstammeling is van jouw fjordie, gewoon voor de leuk Haha! Verward

Natuurlijke Pensionstalling:

http://www.rumelshof.nl

ilsejee
Berichten: 937
Geregistreerd: 28-11-02
Woonplaats: Hierden

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-03 17:44

Tyrza schreef:
Oefen veel overgangen. Op het moment dat je gaat voelen dat ze het weer wil gaan doen, zet je haar meteen stil of in stap. Lukt je dit, draai je haar om en rij je zeer voorwaarts naar de kant waar jij heen wilt. Zet haar dus aan het werk. Maar beloon ook als ze luistert...


Met Tjitske's nieuwe trucje (op iedere keer dezelfde lange zijde van de hoefslag afspring) heb ik het idee dat ze het juist doet (ze doet het alleen in draf) omdat ik haar dan terugneem naar stap om vervolgens terug te rijden naar de plek waar ze van de hoefslag afging. Dan draaf ik weer aan en zodra ze wéér van de hoefslag afgaat moet ik haar terugnemen om weer op de hoefslag te zetten. Dus hebbie misschien ook tips voor mij waarbij ik haar niet terug hoef te nemen als ze afwijkt? (Zodra ze van de hoefslag afgaat wordt ze betrekkelijk onbestuurbaar en kan ik haar pas aan het einde van de lange zijde er weer op krijgen, dan krijgt ze dus haar zin, want ze heeft die lange zijde niet op de hoefslag gelopen.) Een volte rijden en haar terug op de hoefslag zetten is geen optie want ze kan nog geen voltes rijden (ben haar nog aan het beleren en wil haar eerst goed op de hoefslag voorwaarts hebben)
Nouja, lang verhaal, maar misschien heb je voor mij nog tips?

Groetjes Ilse

Natuurlijke Pensionstalling:

http://www.rumelshof.nl

Tyrza

Berichten: 10878
Geregistreerd: 11-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-03 21:25

Probeer in draf je handen beiden wat naar buiten te zetten, zodat de schouders hierdoor op de hoefslag gedwongen worden te blijven en je binnenbeen eraan houden, zodat hij niet door je binnenbeen heen valt (dus let erop dat hij recht blijft en niet krom tegen je binnenbeen aanloopt. Hij moet in principe eigenlijk licht naar binnen gebogen blijft in stelling en buiging, zonder dat het binnenachterbeen onder de massa vandaan loopt). Tegelijk je been waakzaam houden en zorgen dat hij voor je gevoel VOOR je blijft lopen. Dus eigenlijk net een tandje hoger in tempo dan normaal, maar op zo'n manier dat dit tempo wel onder controle blijft...

Denk dat je dat dit gaat lukken?

VeraM

Berichten: 561
Geregistreerd: 07-05-02
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-04-03 08:30

Rihjoka is trouwens een Havstad. En ik heb nu door dat ze het bijna niet in draf probeert.

En bedankt allemaal voor de zeer bruikbare tips! Ik ga ze proberen en dan horen jullie wel de vorderingen Haha!

Richt je paard recht en rijd het voorwaarts

ilsejee
Berichten: 937
Geregistreerd: 28-11-02
Woonplaats: Hierden

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-03 12:47

hmm.. Tjitske is een Barstad, geen familie dus denk ik.

en Tyrza, denk wel dat het gaat lukken. in principe lukt het ook best om in draf over die lange zijde te gaan met wat buitenstelling, maar aandraven óp de lange zijde is lastig, maar ik zal het even gaan oefenen, denk dat ik dat er ook wel redelijk snel weer uit heb.
En dan verzint ze weer iets nieuws en heb ik daarvoor weer je hulp nodig Haha! bijvoorbeeld niet-stil-willen-staan met opstijgen Haha!
Ik meld je wel via pb of het lukt Haha!

Natuurlijke Pensionstalling:

http://www.rumelshof.nl

Tyrza

Berichten: 10878
Geregistreerd: 11-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-03 13:19

Is goed.

Tip met niet stilstaan: Zet hem tegen een wand aan, of liever nog een hoek, dan kan hij geen kant op. Het blijft altijd een uitdaging he, paardrijden!

Liesje4ever

Berichten: 1423
Geregistreerd: 23-01-02
Woonplaats: Stompetoren

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-03 08:23

Dit is weer zo'n standaard fjordenstreek volgens mij, Tasja was hier ook heel goed in. Wij hadden dan wel een omheining, dus ze ging met een noodgang de hoek in om dan met zo'n prachtige slidingstop net op tijd te remmen... Schijnheilig Tenminste, als ik te laat doorhad wat ze ging doen. Wat bij Tasja hielp was, zodra ze van plan was die hoek in te gaan een tikje op de buitenschouder/hals geven (ze houd niet van de zweep dus draait d'r hoofd automatisch de andere kant op Knipoog ) en dan met de binnenteugel die extra stelling even vasthouden en die zweep tegen die hals aanhouden zodat ze het gevoel heeft dat ze niet 'door' die zweep heen kan.
Als ze wel al zover was gekomen dat ze in die hoek stond was het enige wat ik deed d'r een hele harde tik geven en voor de rest niet meer aan de teugels trekken. Zo associeerde ze die hoek geloof ik alleen nog maar met een tik met als gevolg dat ze er eigenlijk al 1,5 jaar niet meer heeft gestaan Haha!

Voor de rest moet je dus net zo eigenwijs zijn als zij zelf, als ze in die hoek staat, en jij wil d'r rechtsom wegsturen en mevrouw wil linksom, dan gá je ook rechtsom.

Succes Haha!

Please don't upset me. I'm running out of places to hide the bodies
Fjordenwereld

VeraM

Berichten: 561
Geregistreerd: 07-05-02
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-04-03 16:52

We hebben nu sinds het weekend een hele mooie omheining en het gedrag is bijna helemaal weg. Ze was helemaal van haar aprepo omdat ze inneens niet meer weg kon.

Richt je paard recht en rijd het voorwaarts

Liesje4ever

Berichten: 1423
Geregistreerd: 23-01-02
Woonplaats: Stompetoren

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-03 16:59

haha gelukkig maar :-D

Please don't upset me. I'm running out of places to hide the bodies
Fjordenwereld

ilsejee
Berichten: 937
Geregistreerd: 28-11-02
Woonplaats: Hierden

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-03 11:39

haha, ze zijn ook zo schattig hè die fjordjes! Haha!

Natuurlijke Pensionstalling:

http://www.rumelshof.nl


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 2 bezoekers