vierkant staan

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Marinka23
Berichten: 27
Geregistreerd: 20-02-03
Woonplaats: Ergens in Nederland

vierkant staan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-04-03 16:06

Wie kan mij uitleggen hoe je een paard vierkant kn leren staan?
m'n pony moet dat leren maar ik weet dus niet zo goed hoe ik dat moet doen!
Verward


Jacksel

Berichten: 5129
Geregistreerd: 03-07-02
Woonplaats: Leusden

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-03 16:57

Vierkant staan is een gevolg van het goed onderbrengen van de achterhand en netjes nageven... Volgens mij... Dus op moment dat je dat voor elkaar hebt, zal het vierkant staan automatisch gaan, zonder dat je er ook maar iets extra's voor hoeft te doen...

On and on the rain will fall, like tears from the stars...
When you're lost, hurt, tired and lonely something beautiful will come your way

Mikkie

Berichten: 3964
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Landgraaf

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-03 18:00

Ja daar heeft dr_jacksel in mijn ogen wel gelijk in. Nu natuurlijk hoe krijg het voor elkaar:
Het paard zal de achterhand goed onderbrengen als de rugspieren goed getraind en los zijn. Dit kun je krijgen door je paard goed voorwaarts neerwaarts te rijden. Ook is het de bedoeling dat je paard jouw hand volgt en dus ook nageeft. Kun je vwnw rijden, dan lukt dit dus al.
Mocht je pony dan nog met een beentje niet helemaal vierkant staan (dat ga je voelen) dan kun je hem/ haar een beetje bijdrijven zodat hij/zij dat beentje bijzet. Veel succes

Caira
Berichten: 23628
Geregistreerd: 20-07-02
Woonplaats: Schoorl

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-03 18:52

En blijven drijven tot je stilstaat. Dus niet alleen de rem erop maar ook netjes doorrijden!

caro_vt

Berichten: 3605
Geregistreerd: 02-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-03 20:31

en let op je teugels! zeker niet gaan trekken en zeker niet blijven trekken!

oefen zo dat je paard ontspannen gaat halthouden en terug ontspannen en nageeflijk vertrekt.

snowdon

Berichten: 26224
Geregistreerd: 07-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-03 20:34

Tja tis goed mogelijk dat je nog een lange weg te gaan heb Haha! Snowdon gaat gelukkig bijna altijd uit zn eigen vierkant staan, maar als ie niet uit zn eigen gaat, lukt t nog niet om hem rustig vierkant neer te zetten... Een ding is heel belangrijk, blijf altijd rustig Haha!

Sjaan

Berichten: 8038
Geregistreerd: 19-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-03 21:01

Leer je pony (als je dat nog niet gedaan hebt) op je been en zit te gaan halthouden, dit scheelt al erg veel vaak in het vierkant staan, als je pony niet vierkant staan kun je dmv je kuiten proberen de benen die niet juist staan goed te zetten...
succes ermee!

Yathal
Berichten: 79
Geregistreerd: 06-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-03 21:06

Hoi hoi...

Wat vaakt helpt met halthouden is meetellen... Dus als je stapt drijf je links-rechts aan, je telt tot 10 en op 4 moet hij stil staan en op 8 stap je weg. Op die manier zal hij voorwaarts halthouden en ook voorwaarts weer weg stappen. Een paard hoeft niet altijd helemaal geweldig te lopen om toch vierkant halt te houden (Dat zou jij toch moeten weten dr. Jacksel want Jackie liep bij veel mensen helemaal niet netjes maar stond dan toch vierkant stil). Je paard netjes na laten geven en de achterhand er onder rijden is geen garantie voor vierkant halthouden !!!

Wat ook wel helpt is je ogen dicht doen tijdens het halthouden. Je voelt dan beter de beenzetting van het paard en kunt op die manier op het juiste moment met het juiste been bijdrijven om te zorgen dat hij netjes halt houdt...

Natuurlijk is het fijn als je paard netjes voorwaarts neerwaarts kan halthouden maar bij jonge paarden die daar nog wat moeite mee hebben kun je toch het "vierkant" halthouden oefenen. Dat kan eventueel zelfs aan de hand als het moet.

Ga maar oefenen. Als het niks wordt hoor ik het graag !!!

Succes,

FvdS

P.s. Als hij tijdens het halthouden te veel tegen de hand komt kun je er ook voor kiezen om "schijn overgangen" te rijden. Dus: Stappen, tellen, hulpen voor het halthouden geven en vlak voordat hij halt wil houden weer voorwaarts wegstappen. Daarmee dwing je al iets meer zijn achterhand wat meer onder te brengen.

Eerst denken, dan doen !!!

laurae

Berichten: 1465
Geregistreerd: 12-02-03
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-04-03 15:38

Als je paard goed aan de hulpen is en in balans loopt zal hij idd automatisch vierkant staan, mits je zelf ook goed in het zadel blijft zitten.

Er is net een topic over drijven en halthouden, kun je ook even kijken. Nooit drijven en aan de teugels zitten tegelijk, dat is een tegenstrijdige hulp en levert alleen verzet en een ongehoorzaam paard op.

Ook constant drijven is zeker geen oplossing: je paard moet in een keer voorwaaarts gaan na 1 keer zacht drijven. Anders moet je steeds harder en meer gaan drijven voor het zelfde effect, en je stoort je paard in zijn balans.

Concentreer je dus nog niet te veel op het halthouden, maar oefen het een paar keer als je paard lekker loopt. Zelf goed in het zadel blijven zitten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 bezoekers