Sporen

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, SayaJones, A_nouk, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
#Ymke#

Berichten: 13859
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: In het brabantse land

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-02-01 21:42

Ik rijdt Bram met een knopspoortje van 20mm. Omdat ik iets onder hem uitkom heb ik heel gauw de neiging om me benen op te trekken.Hij reageert ook moeizaam op mijn been, en als ik hem een tikje met de zweep geef blijft hij bokken.Een probleem dus. Eigenlijkwil ik niet meteen scherper spoor gaan rijden, heeft iemand tips of ideen voor deze 2 problemen....liefs ymke

Where Life begins and Love never ends <3
6-5-2015 papa en mama geworden van Hanne


Nonnie
Berichten: 2066
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Delden

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-02-01 22:38

Ik heb dit probleem ook gehad. Ik moest mijn pony,als ie niet goed reageerde, keihard de bak door crossen en dan weer terug nemen. Klinkt stom, maar werkte wel!
En dan alleen maar op je benen hard laten gaan, niet met zweep ofzo.
greetz
Manon

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-02-01 22:51

Eigenlijk moet je dat wel afstraffen, want bokken naar je been mag niet. Dus gewoon nog een keer een tik geven, tot dat hij stopt. Ik weet wel dat het best lastig kan zijn, vooral als hij erg gemeen bokt. Mijn paard heeft dit ook een tijd gedaan. Maar je moet hem niet je zin geven. En als hij niet goed op je kuit reageert geef je hem een tik. Veel overgangen rijden en als je maar consequent blijft, reageert hij vanzelf sneller.

~*~ Pienie fan! ~*~
www.jura-artwork.nl

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-02-01 23:50

Je paard moet op je kuit[druk] reageren als hij dat niet doet geef je meer en feller been of je geeft een tikje met je zweep. Wanneer hij bokt naar je zweep geef je hem net zo lang tikjes totdat hij stopt met bokken en beloon hem dan uitgebreid.
wanneer hij wegvliegt op je felle been hulp laat je hem lekker rennen en neem je hem pas weer teug wanneer jij dat wilt, ook al is dat na 8 rondjes. De volgende keer weet je dan dat je minder been kunt geven om hem te laten vertrekken. Veel overgangen rijden en direkt reactie van hem eisen zo maak je hem scherp.

groetjes en succes er mee!

Jasmijn

Berichten: 3601
Geregistreerd: 24-02-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-01 18:31

Ik denk dat een scherper spoortje niet de oplossing is, want ook hier zijn ze zo weer aan gewend als je niet goed mee omgaat. Inderdaad veel overgangen en tempowisselingen en heel consequent zijn. Als je echt te ver onder z'n buik uitkomt, kan je misschien met een zwanenhals spoortje voorkomen dat je je benen optrekt.

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-01 20:19

Ik rijd met een korte stompe spoor. Niet echt scherp maar net een fractie meer dan zo'n knopspoortje. Misschien een idee. Daarnaast kreeg ik van m'n instructrice de volgende oefeningen:

1. Klinkt misschien een beetje raar maar werkt wel. Ga halthouden, geef hem een tik met de zweep en dan been dat ie moet stappen. Weer halthouden, tik met de zweep en been. een aantal keer doen dan halt, tik met de zweep en been naar draf. Je maakt hem zo wat wakkerder. Het is net omgekeerd dan been, geen reactie: tik. Door de tik heeft ie zoiets van "huh?" en dan been is "Okeeee ik ga al!!!" hehe. Doe dit een aantal keer en je merkt vanzelf dat ze ineens verbazingwekkend goed op je been reageren.

2. Rijdt heeel veel middendraf. Op de lange zijde; stel je paard recht en actie: einde lange zijde neem je hem weer terug. Dit een aantal keer en ook op de volte, en een keertje een hele hoefslag. Het moet wel echte middendraf zijn: duidelijk meer voorwaarts dan gewoon. Als je dat een paar keer gedaan hebt hoef je je been maar aan te leggen en je hebt reactie. Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

Groetjes van Laura!

LadyMadonna

Berichten: 58520
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-01 00:26

zijn zwanehalsjes niks voor jou dan?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-01 11:48

Veel overgangen rijden is heel goed maar zoals Laura beschrijft zet ik daar toch een paar vraagtekens bij. Ik zou absoluut eerst been geven en daarna pas zweep. Immers je paard moet op je been vetrekken, niet op je zweep. Dus been, als je geen snelle reactie krijgt, direct zweep. Wordt ook nooit grof in je beenhulp, hij moet op zeer lichte druk vertrekken, corrigeer dat met zweep en bouw de hoeveelheid hulp die je moet geven af.
Middendraf ook nooit alleen over de lange zijde oefenen. Na een tijdje zal je paard vanzelf gaan inhouden wanneer hij de bocht ziet. Rij hem af en toe dus juist door in de hoek. Zorg dat je paard op jou gaat letten door iedere keer de oefening iets te wijzigen en niet steeds het zelfde stukje dezelfde oefening te vragen of een oefening te lang achter elkaar vragen. Daarmee krijg je hem attent en gehoorzaam.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-01 12:14

Ik denk niet dat een scherper spoortje de oplossing is. Je paard moet respect voor je been hebben, niet voor je spoor. Misschien moet je je sporen wel juist eens een weekje thuislaten....
Klinkt misschien een beetje raar, maar dan moet je weer helemaal terug naar "af", puur en alleen reageren op zit en been. Niet reageren? Tik! Resultaat? Belonen! Geen resultaat? Tik! etc. Werkt gegarandeerd!

Rhys

Berichten: 6317
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-01 23:46

Sporen zijn voor de verfijning van de hulpen, niet voor het geven van juist grovere hulpen......

het is heel erg moeilijk om een paar decht scherp aan het been te krijgen.
Vergt heel veel gebduld en consequentie. daarnaast moet je dat ook onderhouden, je kunt nooit zeggen van ja, nu is hij super aan het been, daar hoef ik niks meer aan te doen....
dus gewoon directe reactie eisen en veel overgangen rijden. De enige oplossing volgens mij....

succes, Rieja

Laui!

Berichten: 16863
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: wherever I wanna be

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-01 14:14

Hoi
Dat soort problemen heb ik ook met Voltrack (gehad). Hij was eigenlijk alleen maar Duindigt gewend, en nu moest hij opeens heel andere dingen gaan doen. Ok, Bram is Voltrack niet! Maar toch.
Mijn instructeur legde uit dat hij het moeilijk vond om al die dingen tegelijk te doen, dus reageren op het been en op de zweep. Ik rijd hem overigens niet met sporen, maar ik heb soortgelijke probleempjes ook met Joop gehad. Als hij omhoog kwam, of niet harder ging oid. Dan moest ik hem eventjes keihard laten gaan, en het maakte niet uit hoe, gewoon even een rondje keihard gassen, terugnemen, wegdraven, terugnemen wegdraven. En zodra hij zich weer verzette weer even in een flinke galop rondsjezen. Het werkt wel! Op zich zou je kunnen proberen zonder sporen te rijden (werkte bij Jopie wel) en dan ook eens flink boos worden. Met het bokken gaf ik Vol altijd een tik op zijn schouder, als ik op zijn kont tikte was het gewoon olie op het vuur doen. Gister was hij met de les superbraaf, sprong in éen keer rechts aan, heeft alleen maar één keer lopen zoeken naar iets om gek van te doen, en verder liep hij keurig door, nageeflijk en met stelling. Het heeft heel lang geduurd, vooral omdat hij nog niets kende, maar nu begint het er dus op te lijken. Dat bokken is gewoon vervelend en achterlijk, maar het helpt soms wel om het uit te zitten en daarna precies dat doen waarom hij ging bokken. Op een gegeven moment wordt hij het wel zat. Je moet wel streng zijn, en consequent, en ik denk dat als je je reactie telkens veranderd (en dus onberekenbaar bent) dat het dan ook al een stuk beter gaat.

Laui

"Restaureer je kerk / Stuur je kinderen ten oorlog / Lees handen tot je blind bent / Maar red mij niet " - Maarten van Roozendaal

I'm livin' the dream | Interessante dingetjes

Tim
Berichten: 12
Geregistreerd: 10-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-01 20:53

JURA HAD HELEMAAL GELIJK, LUISTER MAAR NAAR HAAR.

Visit www.toppaarden.nl, deze site is nog in aanbouw, maar neem gerust een kijkje.

liselore
Berichten: 15
Geregistreerd: 09-03-01
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-01 21:37

Hoi ik heb dit probleem ook gehad met mijn pony ik kwam ook met me been iets onder ze buik en wou ook altijd me hak optrekken om been te geven ik ree ook altijd met zweep want zonder zweep deet hij het niet toen ik dus in het m1 kwam ging het voor geen meter toen ben ik bij iemand anders gaan lessen en die zij zweep weg sporen om laten en niet meer met de zweep rijden hij moet reageren voor je been en niet voor de zweep dat was in het begin echt heel erg moeilijk maar daar moet je dan door heen bijten en na een half jaar was hij heel goed voor me been en ik hoefde dus nooit meer met zweep te rijden

dressuurmiep

Berichten: 50
Geregistreerd: 10-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-03-01 14:45

Misschien ontgaat mij iets maar ik heb altijd geleerd dat 'been geven' gedaan wordt met kuitdruk en niet met de hakken?
Grootste fout is om een tik met de zweep te geven zonder dat je er tegelijk been bij geeft, zo krijg je een paard dat op 'het stokkie' loopt en niet op het been, dan is er namelijk geen relatie tussen been geven-geen reactie-been + tikje = reactie....
Probeer heel consequent te zijn met je been,
been er wel aan houden maar pas drijven als het paard langzamer of sneller wil gaan lopen. Zie hier om mij heen vaak paarden die afstompen op de botte en ruwe hulpen die ruiters geven en hoeveel die paarden opknappen onder een ruiter die wel degelijk been geeft......
Ik voel vaak medelijden voor de arme paarden die er de schuld van krijgen 'lastig, dwars, niet voorwaarts en bokkerig' te zijn en vervolgens wordt er gegrepen naar hulpmiddelen zoals sporen waarmee zo'n ruiter alleen het paard nog meer afstompt.
Ik doel hier verder niet op jou mee, maar geef een voorbeeld van wat ik om mij heen zie.

Succes.

Carla
Berichten: 29
Geregistreerd: 28-02-01
Woonplaats: Houten

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-03-01 18:59

Ik ben het met je eens.
Maar nou ken ik toevallig de pony van Liselore en ik kan je vertellen dat is echt geen makkelijk met het aan het been worden.
Ik denk dat bij de pony deze manier alleen maar werkt.
GR Carla.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 0 bezoekers