Stoppen als het goed gaat, maar wat nou als...

Moderators: SayaJones, Apple, Agossie

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Shiloh

Berichten: 16770
Geregistreerd: 23-07-02
Woonplaats: Nijmegen

Stoppen als het goed gaat, maar wat nou als...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-03-03 11:38

Gister was ik op de manege, en daar was een meisje wat ook bij mij in de les rijd op haar verzorgponytje aan het rijden. Maar, ze wilde oefenen op kleine volte in galop, maar dan ontsnapte die, en ging er vandoor....

Op een gegeven moment deed die het ook op de grote volte in galop. Dan deed ze bijvoorbeeld een grote volte op de rechter hand, en dan schoot hij weg naar de linkerhand. Alleen daarna gaf ze hem dus zijn zin, door hem linksom, weer terug naar de rechterhand te sturen..

Maar goed toen begon ik haar een beetje "Les" te geven, en zei, wat je ook doet jij bent op de rechterhand aan het rijden, en je zult hem dan ook rechtsom moeten omdraaien, als hij naar de linkerhand ervandoor schiet. Dus zet haar maar eens vast in die hoek, of dan bots ze maar eens tegen het hek aan, zij zal via die kant om moeten draaien...

Toen ze dat eenmaal deed ging het wel beter, waarna ze wilde stoppen, want het beesje was zo moe!, maar de laatste keer dat hij het deed, schoot hij weer weg. Maar goed, normaal moet je stoppen als het paard het goed doet, maar hij was al zoooooooooooooooo moe!

Wat zouden jullie doen, toch nog een keer doen, en dan gelijk de eerste keer dat het beter gaat meteen stoppen, of gewoon stoppen, want hij heeft gewoon hard gewerkt en verdiend rust?

"Every song has a CODA, a final movement. Whether it fades out or crashes away. Every song ends. Is that any reason not to enjoy the music?"


Gast4532
Berichten: 67019
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-03 13:41

Citaat:
Toen ze dat eenmaal deed ging het wel beter, waarna ze wilde stoppen, want het beesje was zo moe!, maar de laatste keer dat hij het deed, schoot hij weer weg

waarom ben je toen niet gestopt, dus toen ze het eenmaal beter ging.
Ben op zulk moment tevreden, want als je paard het helemaal niet in heeft die dag, kun je het toch niet perfect zoor elkaar krijgen.
Misschien had hij wel spierpijn, of is zulke kleine volte nog veel te zwaar voor hem.

Dus stop dan als het al weer beter gaat dan in het begin.
Draaf dan ff met een lange teugel uit, zodat het paard alle stress kwijt is en met een rustig gevoel naar de stal kan.

Antoinette

Berichten: 9552
Geregistreerd: 31-08-02
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-03 14:55

Eigenlijk heb ik een beetje hetzelfde als runningkawa al zei. Waarom toen nog niet stoppen?

En verder zou ik eerst kijken waarom de pony 'vlucht' of 'vandoor gaat'.
Neemt hij haar in de maling, kan hij die voltes nog niet of misschien pijn.

Mocht het nou zo zijn dat het gewoon in de maling nemen is kan een paard voor mij niet moe genoeg zijn Haha!
Zo lang hij nog een loopje met je neemt is hij niet echt moe. Tenzij dus een ander probleem zoals pijn. Of bang, dat kan ook nog.

Shiloh

Berichten: 16770
Geregistreerd: 23-07-02
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-03-03 15:34

Ik weet niet waarom ze toen niet gestopt is, Het was ook niet echt les van mij, maar meer een beetje van doe dit maar eventjes, en ondertussen aanwijzingen geven, maar goed...

De pony waar ze op rijd is een beetje een 'dwars' beestje. Wil graag onder het werk uit komen, dus als je je hulpen ook maar een beetje verslapt, of je aandacht er ook maar heel even niet bijhoud, probeert hij er weer onderuit te komen. Het ging per volte op een gegeven moment steeds beter, toen ze zei van, nog 1 goede volte, en dan stop ik ermee.

Maar stel je hebt net als debbie en mij de verkeerde inschattig gemaakt, en bent 1 keer te lang doorgegaan, zou je het dan toch nog een keer doen tot je een beter effect krijgt? Of het hierbij laten en denken van, ach volgende keer beter.

Okey, ze was inderdaad nog niet echt moe, ze had nog makkelijk even gekunt, maar ze was wel behoorlijk nat, terwijl debbie zei, dat normaal gesproken, na een uur rijden nog niet nat was, terwijl ze nu nog maar 3 kwartier had gereden...

"Every song has a CODA, a final movement. Whether it fades out or crashes away. Every song ends. Is that any reason not to enjoy the music?"

Antoinette

Berichten: 9552
Geregistreerd: 31-08-02
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-03 17:53

Als de pony echt zeiknat was, kan het zijn dat hij gewoon helemaal over de zeik was. Maar even iets anders doen, zoals stappen, kon dat niet? Zodat pony en amazone even op adem konden komen en even tot rust komen.

En als je pony of paard heel dwars is hoeft het niet in 1x perfect te zijn, en dus ook wel eens tevreden zijn met iets minder. Mits de pony natuurlijk WEL luisterd! En jij dus van hem 'gewonnen' hebt.

pmarena

Berichten: 34427
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-03 20:23

In dit geval , dat je je dus net vergist hebt , NET iets te lang doorgegaan en het dier is moe , maar je eindigd dus "fout "......

Dan zou ik hoogstwaarschijnlijk even lekker ontspannen op adem komen , even een rondje buiten uitstappen , een drafje , heel relaxed weer terug op stal komen.
En dan meteen nog even naar de bak op elke hand dat oefeningetje 1 keer netjes doen , enthousiast belonen , paard in z'n blootje lekker laten rollen en even los laten banjeren in de bak terwijl je even wat spullen weghangt , wat lekkers haalt.....paardje braaf = blij tevreden baasje + beloning + vrijheid . Paard blij , jij blij , goed leermomentje gehad Haha!

PAARDVRIENDELIJKE ZADELS EN RUITERSPORTARTIKELEN ONLINE SHOP www.fijn-zadel.nl NU GRATIS VERZENDEN VANAF 50 EURO.
Heb je een vraag over een Barefoot-zadel? Kijk eerst even *HIER* Barefoot Nederland - alle nieuwtjes op FACEBOOK
KASSA-koopjes: Slowfeeder hooinetten 20mm, Biothane teugels in allerlei kleuren. *\o/* Klik hier

Trixy

Berichten: 336
Geregistreerd: 09-03-03
Woonplaats: Leeuwarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-03 20:28

Ach, er zijn zo vaak situaties die je verkeerd inschat, of situaties waarbij je methode gewoon niet gelijk het gewenste effect heeft (of niet genoeg in elk geval)
Ik heb geleerd om, als je inziet dat je het niet kunt "winnen" het paard in elk geval dan een andere (moeilijke) oefening te laten doen, waarvan je de kans groot acht dat ie dat ook echt zal doen. Op die manier kun je toch positief eindigen. Dus van dat ene wat jij niet kunt winnen, de aandacht verleggen naar iets anders (maar niet iets wat hij per definitie leuk vind!) Dan houd je hem toch aan het werk. Doet ie het goed, mag ie op stal, morgen is er weer een dag!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 4 bezoekers