Bit vraagje.

Moderators: SayaJones, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Tigger
Berichten: 3902
Geregistreerd: 27-06-02
Woonplaats: Nederland

Bit vraagje.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-02-03 10:50

Ja, ik heb dus niet zo heel veel verstand van bitten.
Dus ik heb mijn hoop een beetje hier neer gelegt.

Ik rij nu met een dubbel gebroken bit, aurigan.
Voordat ik dit bit gebruikte had ik een gewoon enkel gebroken bit. Maar omdat ze vrij gevoelig was en snel achter de teugel koop, heb ik dit bit gebruikt.
Maar toen ik dit bit ging gebruiken, ben ik begonnen met een andere training. Nu een paar maand verder is ze wat harder geworden en kruipt niet meer achter het bit, Het is een tijd goed gegaan. Maar omdat ze nu niet haar rug meer wegdrukt en veel ontspannender is gaan lopen, heb ik het idee dat ze nu op een andere manier onder het werk uit wil komen: Bit vast pakken en niet meer reageren. Met het voorwaarts neerwaarts volgt ze mijn hand perfect, maar we zijn nu bezig met wat oprichting, maar op dat moment heeft ze lak aan mij en pakt ze het bit vast. Zodat ze niet teveel hoeft te doen.
Het probleem is ook dat ik dus ga zitten terug trekken, ik probeer er op te letten en het niet te doen, maar dan loopt ze gruwelijk onder me vandaan.
het is een hele rij van factoren bijelkaar.
Ze reageerd eigenlijk totaal niet meer op dit bit. Ze pakt het dus op het moment van oprichten vast en laat haar kaak links niet meer los. Nu gaat dat wel weer steeds beter. We zijn er druk mee bezig. Maar echt een fijn gevoel heb ik er niet bij.

Ik wil dus weten of ik gewoon door moet gaan met dit zachte bit of ik toch een ander bit moet gaan gebruiken?

Wat zal ik doen? Hoe lossen jullie dat op en wat zijn de opties?


Gast912
Berichten: 8730
Geregistreerd: 31-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-03 11:09

In de laatste Bit staat een heel artikel over een onderzoek dat is gedaan naar type en dikte van het bit en de ligging in de mond. Best de moeite waard om dat eens door te nemen.

Tigger
Berichten: 3902
Geregistreerd: 27-06-02
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-02-03 11:45

Dank je.
Ik begrijp dat het bit, natuurlijk niet de enige factor is van het probleem.
Er moet nog heel veel gebeuren voordat ik en Netty rijtechnisch beter worden. Maar ik ben wel benieuwd of het bit er ook een rol in speelt.
Sterker nog, ik wet het wel zeker. Waarom zijn er zoveel verschillende bitten anders.
Ik zal het eens doorlezen.....

AnnaBabs
Berichten: 1363
Geregistreerd: 20-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-03 12:31

je zegt dat je als je paard het bit vastpakt gaat terug trekken...ik weet verder zelf ook niet veel van bitten af, ik weet alleen wel dat hoe meer jij gaat terugtrekken hoe meer jouw paard het bit gaat vastpakken....probeer het eens met kleine kneepjes ipv de hele tijd terugtrekken...ik hoop dat je er iets aan hebt

kim_oud1

Berichten: 818
Geregistreerd: 03-04-01
Woonplaats: Tussen de middeleeuwse stadmuren van Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-03 12:37

Ik krijg altijd een beetje de kriebels bij dat soort verhaaltjes omdat ( wat je zelf ook al zegt) er nog zoveel meer factoren in mee spelen dan alleen dat bit.
Ik zou zeggen lees het boek 'verlichte rijkunst 'eens. Ik heb het met moeite zelf door geworsteld en er zitten goede dingen tussen. Vooral ten aanzien van spanning op de kaak en buiging.
Tegen dat onder je vandaan lopen....gewoon los laten hoe hard zo ook gaat, verder gaan waar je mee bezig was en proberen om enkel op je zit terug te rijden..centered riding...> het boek bedoel ik.
Ehmm, volgens mij heb jij voorlopig genoeg te lezen...

Groetjes kim

Vrijwilligers gezocht voor onderzoek!
info:http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?t=210362

Tigger
Berichten: 3902
Geregistreerd: 27-06-02
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-02-03 12:51

Dat op mijn zit terug rijden, gaat steeds beter, maar het blijft een hittepetit. Het is ook nog eens een heethoofd, dus een wegspring aktie is ook nog eens aan de orde.

Kriebels hoef je niet te krijgen hoor. Ik weet dondersgoed dat het niet alleen met het bit te maken heeft, maar ik vraag me af of het een helpende factor kan zijn.
Maar daar heb ik nog steeds geen antwoord op.
De rest is niet van toepassing, ik weet dat ik niet moet terug trekken, staat er ook bij, maar het sluipt er in he?
De ontspanning is ook het probleem nog niet. Afgezien dat ze af en toe wat druk is en meer met andere dingen bezig dan met mij. Haha!

Daarbij ligt daar mijn vraag totaal niet. anders had ik dat wel gevraagt.
Goed bedoeld weet ik.... maar of ik nu wel of niet een ander bit neem, met deze zaken en meer zijn we gewoon aan het trainen en dat komt ook wel goed. Ik heb goed les (mijn instructrise weet nog niet over mijn vraag van het bit, die leg ik nog voor, maar wilde hier ook al wat onfo inwinnen.) Het is dus ook niet zo dat ik er morgen gelijk een ander bit inleg...

Ik wil alleen weten of ik een ander bit moet/kan gebruiken om ons iets beter op weg te helpen....

sophie18
Berichten: 183
Geregistreerd: 12-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-03 14:00

zoals je zelf al schrijft spelen er meerdere factoren mee, waarvan de meeste rijtechnisch en die zul je toch eigenlijk ook gewoon op die manier moeten oplossen zonder naar een ander bit te grijpen.

verder denk ik dat als ze een dubbelgebroken trensje tussen dr kiezen vasthoudt dat ze dat met een enkelgebroken trens net zo goed kan doen.

als je per se een ander bit wil kun je experimenteren met bitten die ze minder makkelijk vast kan pakken (doordat er een bepaalde hoek in het bit zit oid, ga eens kijken in de ruitersportzaak), maar dat gaat je wel al gauw in de tientallen euro's kosten...

sterkte ermee!

SuperPepeijn

Berichten: 13113
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-03 17:45

hoewel het altijd leuk is je theoretisch in allerlei dingen te verdiepen zoals allerlei soorten bitten en hoe die inwerken, denk ik, als ik heel eerlijk mag zijn eerder dat het een rijtechnisch probleem is dan een bit-technisch probleem. op een ander soort trens zal hij niet opeens een eerlijke aanleuning geven.

Amor Vincit Omnia

joycje

Berichten: 907
Geregistreerd: 06-10-01
Woonplaats: arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-03 19:07

als je er een ander bit inhangt is dat waarschijnlijk een tijdelijke oplossing ( hulpmiddel) . want daarna zal ze misschien hetzelfde weer gaan doen. ik zou geen ander bit indoen en dit probleem rijtechnisch op gaan lossen.
veel succes

kijk op www.pensionstaldevink.nl... je zult de baas maar zijn Knipoog

prompter

Berichten: 6164
Geregistreerd: 28-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-03 19:13

Tigger schreef:

Ik wil alleen weten of ik een ander bit moet/kan gebruiken om ons iets beter op weg te helpen....Ik denk niet dat dat het probleem (helemaal) oplost. De oorzaak zit in jezelf, niet persé in het bit, al is het wel het proberen waard, maar ik zou het eerst met dit bit proberen op te lossen. Niet "terug gaan trekken", niet verstarren in schouders, armen en polsen, je niet voorover laten trekken, maar ontspannen rechtop zitten, levendig contact met je handen houden (ophoudinkjes), veel overgangen rijden en af en toe, wanneer je paard toch weer gaat hangen, even heel kort je armen naar voren, zodat hij zijn "steun" ineens even kwijt is.

In ieder geval succes ermee!

Extremely rare and Beyond Compare

Tigger
Berichten: 3902
Geregistreerd: 27-06-02
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-02-03 20:13

Dank je Prompertje, dat is alles wat ik wilde weten. Gewoon een antwoord op mijn vraag.

Ik heb ook mijn instructrise gevraagt en zij houdt ook niet van wisselen.
Ik ga het gewoon verder proberen.

prompter

Berichten: 6164
Geregistreerd: 28-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-03 20:28

Laat je over een tijdje weten of het wat beter gaat? Dit is iets wat (gelukkig) prima is op te lossen!

Extremely rare and Beyond Compare

SkyMarian

Berichten: 10253
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: De Liemers

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-03 20:38

Is je paard al toe aan wat meer oprichting. Omdat ze eerst haar rug wegdrukte bij het wat meer neerwaarts rijden. Het kan zijn dat je net iets sneller wil dan zij.

Ik denk dat het nog wat meer tijd moet geven en idd het advies van je instructrice opvolgen: zo min mogelijk wisselen.

Tigger
Berichten: 3902
Geregistreerd: 27-06-02
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-02-03 20:45

Zeker!!! Ik zal reuze hard moeten werken, want sinds we met oprichten bezig zijn, pffff, heb ik er echt een hard hoofd in af en toe. Maar we gaan stug door.
Ik moet alleen echt gruwelijk opletten met dat terugtrekken. Maar het sluipt er telkens weer in. Ik baal er zelf zo vreselijk van...... Bloos

Maar vooruit, morgen weer met frisse moet, ik heb van ellende nu elke week les, ipv 1 keer in de twee weken. Kost me klauwen vol met geld Haha!
Maar het moet, want ik rij er meer problemen in dan eruit in mijn eentje.
Gelukkig heb ik hele goed instructie, en zaterdag ging het aan het einde van de les veel beter, maar als ik alleen ben.....en geen strenge toezicht heb. zucht.........
Zij weet ook precies aan te geven wat wel en wat niet. Maar omdat ik zo over dat bitje twijfelde. Gelukkig zegt zij hetzelfde, dat ik het zelf moet oplossen en niet moet denken dat het met een ander bitje opgelost is. Nou is dat ook niet mijn illusie, gelukkig, maar ik dacht even dat ik misschien gewoon een verkeerd bit had.
Want ik vraag me werkelijk af, waarom er dan in godsnaam zoveel verschillende bitten zijn?

Maar aangezien toch het merendeel hetzelfde erover denkt, heb ik die droom maar laten varen, dat het misschien een optie was het probleem iets te verhelpen. Nogmaals, ik weet dat het rijtechnisch is, maar omdat ik zo weinig van bitten af weet, en dus twijfelde of het een factor had kunnen zijn, kun je beter vragen dan gaan aanklooien, toch?

Tigger
Berichten: 3902
Geregistreerd: 27-06-02
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-02-03 20:47

sjakie schreef:
Is je paard al toe aan wat meer oprichting. Omdat ze eerst haar rug wegdrukte bij het wat meer neerwaarts rijden. Het kan zijn dat je net iets sneller wil dan zij.

Ik denk dat het nog wat meer tijd moet geven en idd het advies van je instructrice opvolgen: zo min mogelijk wisselen.


We zijn dus ook een paar stappen terug gegaan. Eerst losrijden, dan na een half uurtje, even iets oprichten.... daarna weer terug naar de basis, weer even oprichten en weer terug. Mijn instructrise zegt ook dat het even zoeken is naar de juiste methode voor haar. Maar dit ging al veel beter. We zullen zien, en houden vol......

SuperPepeijn

Berichten: 13113
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-03 23:12

als je het idee hebt dat je teveel trekt, dan is dit ook waarschijnlijk zo. laatst hoorde ik een verhaal dat iemand begon met trainen de eerste paar weken haar handen bijna bij het paard z'n oren moest houden. die heeft daardoor wel geleerd dat ze moet 'geven'.

het bit wat je gebruikt moet wel goed op maat zijn natuurlijk, maar het type maakt in principe niet veel uit, normaal gesproken.

Amor Vincit Omnia

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-03 23:43

Dat is speciaal voor de ruiters die niet zo kritisch naar zichzelf kijken zoals jij Haha!

Wat ik me wel afvraag is: waarom ben je al met oprichting bezig, als je hem in de lagere lijn nog niet mooi naar de hand kunt rijden. Want als je dat kan, dan houd je zijn rug erbij, en dan geeft ie de oprichting zelf aan.

kim_oud1

Berichten: 818
Geregistreerd: 03-04-01
Woonplaats: Tussen de middeleeuwse stadmuren van Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-03 17:54

Pak het boek verlichte rijkunst eens bij de bieb....gaat namelijk over bitten en hun inwerking en zij heeft daar weer een aparte theorie met een bepaald bit waarvan ik denk dat het jou en en je paard zou kunnen helpen om verder te komen.

Kim

Vrijwilligers gezocht voor onderzoek!
info:http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?t=210362

Mrietjesueel
Berichten: 815
Geregistreerd: 19-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-02-03 18:00

Ik denk dat het NIET aan het bit ligt, maar dat het gewoon een manier is om onder iets uit te komen wat ze niet leuk vind.. Of ze heeft teveel energie. Wat al eerder gezegd werd: teugels losgooien als ze het bit vastpakt (en gaat rennen?) werkt heel goed. Teugels lang laten, diep gaan zitten en r op je zit terugrijden, voor zover dat dat gaat. Zo niet, dan kun je voorzichtig de teugels weer opnemen.

kellytje

Berichten: 99
Geregistreerd: 28-04-02
Woonplaats: almere

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-02-03 23:43

weet je wat ik niet snap is dat mensen er altijd over praten dat het paard zijn bit vast pakt want een paard kan ze bit helemaal niet vast pakken want het bit ligt op de lagen in zijn mond en niet tussen zijn kiezen.
ze kiezen zitten een stuk hoger en komen daar echt neit bij
het heeft alles te maken met de spieren die zijn neit soepel genoeg voor jou gevoel hij houdt namelijk ze spieren vast en wil daardoor neit buigen
en zoals al werd gezegd als je paard hard gaat gewoon op je zit terug proberen te rijden want als je gaat trekken wordt het alleen maar erger

Ransie

Berichten: 210
Geregistreerd: 09-01-03
Woonplaats: De Betuwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-03 10:47

Tigger schreef:
Dat op mijn zit terug rijden, gaat steeds beter, maar het blijft een hittepetit. Het is ook nog eens een heethoofd, dus een wegspring aktie is ook nog eens aan de orde.


Ik zou eerst opzoek gaan naar een bit wat je paard lekker vind, niet zo zeer een scherper bit, dat zou ik abzoluut afraden, omdat het eind dan op een gegeven ogenblik zoek is.

De meeste paarden vinden koper lekker, Argentaan, Aurigaan, of zelf een simpelen water trens.

Verder is het inderdaad, zeker bij een heet paard, heel belangrijk om niet tereug te trekken, maar zo veel mogenlijk op je zit rijden.
Het klinkt mischien raar, maar zelfs bij een heet paard goed je benen er bij blijven houden, om zijn achterhand actief te houden.

Probeer je paard verder rustig te houden door overgangen te rijden, en bezig te houden.
Mocht je paard aan de kanten willen springen, of snel afgeleid raakt, juist iets dieper instellen.

Verder heel belangrijk : Hou het simpel, niet je zelf het te moeilijk maken, waardoor je paard alles weer vast gaat pakken.

Succes

Tigger
Berichten: 3902
Geregistreerd: 27-06-02
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-02-03 15:23

Nou, we zijn een weekje verder.
Ik heb een ander bit gehaald. Nee, niet schrikken, weer een dubbel gebroken, maar een gewone rvs.
Niet veel verschil, alleen dat deze nieuw en soepel is. Mijn oude bit is vergeleken met de nieuwe een beetje stug en lijkt wat vast te zitten.

Verder ben ik idd meer bezig gegaan met nog meer (ik deed al zo mijn best Haha! ) bezighouden. Ik mag haar geen tien seconden hetzelfde laten doen. Want dan begint ze alweer na te denken. Het werkt uitstekend. Daarbij laat ik vanzelf mijn handen wat losser en probeer mij goed bewust te raken, wanneer ik vast houd en wanneer niet. Het is dus echt wel goed om er eens heel erg bewust mee bezig te zijn.

Ze komt al veel meer los en laat nu na ongeveer een kwartier al veel meer los en gaat weer lekker naar beneden en laat zich alweer ronder instellen. Gelukkig.
Nu moet ik er zorg voor dragen, dat ik hier goed mee om blijf gaan en er altijd bewust mee bezig blijf. want een paar keer verslonzen en ik ben weer terug bij af.

Allemaal reuze bedankt voor de tips. Ik heb zoveel mogelijk meegenomen.

Ransie

Berichten: 210
Geregistreerd: 09-01-03
Woonplaats: De Betuwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-03 15:32

Tigger schreef:

Verder ben ik idd meer bezig gegaan met nog meer (ik deed al zo mijn best Haha! ) bezighouden. Ik mag haar geen tien seconden hetzelfde laten doen. Want dan begint ze alweer na te denken. Het werkt uitstekend. Daarbij laat ik vanzelf mijn handen wat losser en probeer mij goed bewust te raken, wanneer ik vast houd en wanneer niet. Het is dus echt wel goed om er eens heel erg bewust mee bezig te zijn.


Wat goed van je!!! Het is inderdaad zo belangrijk om te ontspannen op het juiste moment. Als je ontpant op het juiste moment, is dat een bevestiging voor het paard dat hij het goed doet.

Ook erg goed van je om je er van bewust te zijn wat je onder je voelt, en hoe je paard hier op reageerd. Hoe meer je dit gevoel houd, hoe ontspannender, en soepeler je paard word!!

Tigger
Berichten: 3902
Geregistreerd: 27-06-02
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-02-03 17:41

Ja, ik merk nu hoe erg ik heb tegen zitten werken. Ik deed dat nooit. Maar ik denk dat dat gekomen is tijdens de winter periode, zij wat minder van stal, heb daar waarschijnlijk niet genoeg rekening mee gehouden en niet voldoende gymnastisch getraind. Gevolg: iets stijf.
Tja en dat was ik niet gewent bij haar en ik denk dat daar de fout is gekomen, dat ik ben gaan tegen werken met een wat hardere hand, omdat ze er niet doorkwam. En zij dus ook weer gaat tegen werken enz enz.

Ik merk nu dat ik haar gelijk wat meer aan het werk moet zetten om haar los en warm te krijgen.
Yja, zo leert men steeds weer wat.
Ik ben blij dat ik toch hier even mijn vraag gebombadeers hebt en er nog vrij snel mee op tijd was.
Nu maar hopen dat ik goed blijf opletten en het zo weer opgelost is.

PridesRanch

Berichten: 4239
Geregistreerd: 23-05-02
Woonplaats: Nieuwlande

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-03 12:44

Jippie schreef:
In de laatste Bit staat een heel artikel over een onderzoek dat is gedaan naar type en dikte van het bit en de ligging in de mond. Best de moeite waard om dat eens door te nemen.


Ik zit met dat artikel in mijn maag. Ik heb 2 bitten, een enkel gebroken Robart (draait 360 graden in het midden) bustrens, en een iets dikkere dubbel gebroken ringtrens. Die laatste heb ik pas gekocht, omdat iedereen zei dat dat zachter was. Ik betwijfel het...


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 bezoekers