Springangst..

Moderators: RianneH, Neonlight, balance, Sica, Melissa0304

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Lara_1903
Berichten: 32
Geregistreerd: 31-03-17
Woonplaats: België - West-Vlaanderen

Springangst..

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-12-17 17:38

Hoi.. Mijn naam is Lara. Ik heb dringend hulp nodig! Het zit zo, Ik ben zo typisch iemand die enorm graag springt. In mijn manege in Torhout (België), doe ik mee aan een club kampioenschap in de 80 cm bij ons is dat dus dan reeks 3 maar dat doet er niet aan toe.. Bij ons werkt het zo dat je een paar springlesjes hebt met het paard waarmee je dan vervolgens je jumping mee springt. Ik moest vorige week met een enorme appelschimmel springen genaamd Jonante. Super lieve merrie! Maar niet zoals ik in gedachten had want door haar heb ik springangst gekregen... :( in de springles, viel ik 3 keer van haar van een hoogte van 1m80!! Mijn knie was gekneusd voor de rest had ik niets. Maar ik zag de jumping dus totaaaal niet meer zitten.. De dag van de jumping reed ik haar in en ik ging op een sprong af van 60cm ze nam een sprong en zoals altijd na de sprong deed ze haar hoofd en nek direct naar beneden en begin te bokken. Natuurlijk kan je al raden dat ik nogmaals viel. Dit keer erger dan de vorige 3 keer. Ik viel op mijn heup en kreeg een na-stoot (ofzo geen idee hoe je het correct noemt) volledig op mijn nek en hoofd, ik bleef liggen op de grond, gelukkig maar want ze gaf nog een bok boven mijn hoofd! Moest ik direct op gestaan zijn zou dat verkeerd afgelopen zijn.. Ik wou er dus voor geen €1000 meer op! Ik was het beu en was helemaal bang geworden van haar en het springen maar ik moest wel. Ik zat er weer op (ik ben een gevorderde ruiter) maar toen ik erop zat wou ik niet maar galloperen nog draven of springen. Ik durfde amper 20cm springen maar alleen in draf. Toen moest ik in de piste gaan want ik moest dus nog mijn parcour springen van 80-90cm. Ik werd dus uitgebeld omdat ik in draf over 80 wou en natuuuurlijk weigerde ze. Dus ja.. Ik ben dan maar gelijk afgestapt en heb der in haar stal gedaan. Maar nu heb ik springangst want ik denk nu dat het met elk paard zo zou zijn. Wat moet ik hieraan doen?? Want ik wil weer springen en hoog gaan en snel gaan maar iets in mij zegt 'Nee niet doen straks val je weer!!'' Binnen een week heb ik weer springles (wel gelukkig met een ander paard!) ik kruip nooit meer van me leven op jonante haha! Maar kunnen jullie mij advies geven? Of helpen met tips of trics? Ik heb al video's gekeken can 'springangst overwinnen' maar dat werkt niet echt..

if you can dream it, you can do it!


Art_Ificious
Berichten: 10835
Geregistreerd: 30-06-13

Re: Springangst..

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-17 17:48

Met een braver paard rustig terug laag beginnen?

Tevens, waarop bokt jonante? Pijn, vreugde, ongemak? Ik weet wel dat manegepaarden vaak geen passend tuig hebben.

Horses are life for me... Without I'll be dead

0Lunerancea0

Berichten: 200
Geregistreerd: 03-05-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-17 17:53

Zoals je onderschrift al zegt: "If you can dream it, you can do it". Ik heb zelf ook jaren met springangst gekampt. Met de pony's springen vond ik fantastisch, al viel ik ook bijna iedere keer. Maar toen moest ik op paarden, en die gingen standaard met mij keihard door de baan sjeezen in plaats van netjes een sprongetje van 50cm nemen (hoger sprongen wij nooit op de manege).
Ik ben er soort van overheen gekomen omdat ik het op bepaalde paarden wel durfde. Op die paarden sprong ik dus wel mee, op paarden waar ik me toch niet helemaal lekker bij voelde deed ik 1 sprong en klaar (instructeur ook weer blij). Ik denk dat je met je instructeur zou moeten overleggen om springen op te pakken met paarden waar je in het verleden al fijn op heb gereden/gesprongen en eventueel op Jonante te rijden zonder springen. Eerst je zelfvertrouwen terugkrijgen, daarna pas een nieuwe uitdaging aangaan. Misschien ook evenwichtsoefeningen doen? Ik weet uiteraard niet hoe goed je rijdt, ik probeer ook niet te zeggen dat je viel doordat je slecht zit ofzo, ik viel na 10 jaar rijden ook nog steeds, maar misschien het proberen waard ...?
Daarnaast vind ik het niet echt behoorlijk dat een paard zoveel bokt bij springen, volgens mij zit er iets aan tuig of in die rug van dat paard niet goed. Of heeft ze gewoon geleerd dat dit dé manier is om mensen van dr rug te krijgen. Maar daar kan jij helemaal niks aan doen want op maneges heb je het niet voor het zeggen.
Hopelijk help ik je hier een beetje mee :)

jumpyhorse

Berichten: 1760
Geregistreerd: 14-11-15
Woonplaats: Ergens

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-17 18:33

tja, ik kan misschien geen bruikbaar advies geven (trouwens hallo landgenootje),
ik zelf ben namelijk ook springruiter, en heb dit maar beperkt meegemaakt.
ik ga niet aan dat afgezaagde "niet nadenken gewoon doen" of "probeer het op een ander paard" beginnen,
want dat werkt toch niet, angst is angst.
ik heb dit zelf in het miniem meegemaakt, want ik ben er niet afgevallen.
mijn 4jaar ging namelijk over een sprong en daarna stormde ze weg.
toen durfde ik écht niet meer, ik ben zelfs even gestopt met haar te rijden.
toen ik terug moed had ben ik erop gegaan en heb een maand lang niks anders gedaan dan dressuur en cavaletti. toen ik weer een greintje vertrouwen had, heb ik me daar aan vastgeklemd en ben ik over 60 cm gegaan(het maakte trouwens niet uit in de hoogte, ik vertrouwde haar weer). daarop verder gebaseerd. hopelijk heb je er nut aan.

cobiie

Berichten: 7111
Geregistreerd: 26-02-03
Woonplaats: het mooie dorp Nieuwerkerk ad ijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-17 20:21

Springangst overwinnen is lastig helaas. Een instructeur die respect heeft voor jouw angst en waar jij vertrouwen in hebt is belangrijk en lekker laag beginnen.

[o]

Lara_1903
Berichten: 32
Geregistreerd: 31-03-17
Woonplaats: België - West-Vlaanderen

Re: Springangst..

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-12-17 20:24

Heb geluk met een goede instructeur! XD

if you can dream it, you can do it!

Kendra

Berichten: 8324
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-17 20:28

Ik begrijp dat het gaat om manegepaarden, dat maakt het wel ingewikkeld.
Ik heb zelf weinig gesprongen, maar heb wel springpaarden en heb ook ruiters gehad die niet meer durfden. Wat cobiie zegt klopt: goede instructie op een betrouwbaar paard. Dressuurmatig aan de slag, weten wat je aan het doen bent, controle (terug) krijgen.

Lara_1903
Berichten: 32
Geregistreerd: 31-03-17
Woonplaats: België - West-Vlaanderen

Re: Springangst..

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-12-17 20:34

Dankjewel Kendra voor je reactie. Ja ikzelf vind manege paarden zo lastig in te schatten. Heb 1 keer op een paard van een vriendin gezeten en wat een verschil met een manege paard!

if you can dream it, you can do it!

Kendra

Berichten: 8324
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Re: Springangst..

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-17 20:36

Misschien kun je een tijdje lessen op één paard? Scheelt misschien al.

Lara_1903
Berichten: 32
Geregistreerd: 31-03-17
Woonplaats: België - West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-12-17 20:37

Inderdaad. Ik zal eens met het paard een tijdje rijden waarmee ik mijn b brevet mee heb gedaan. Ken alle knopjes van dat paard :) een van mijn beste maatjes

if you can dream it, you can do it!

xxmiss
Berichten: 48
Geregistreerd: 29-12-17

Re: Springangst..

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-17 00:57

Dat is wel een goed idee. Niet overhaasten maar weer op je gemak opnieuw beginnen.

A_nouk

Berichten: 11516
Geregistreerd: 02-12-06

Re: Springangst..

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-18 23:41

Vanwege de leeftijd van de TS geef ik dit topic een slinger naar Young Rider Talk :)

Melyoramel

Berichten: 751
Geregistreerd: 13-11-17

Re: Springangst..

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-18 23:51

Springangst heb ik gelukkig nooit gehad, en ik zit al een aantal jaren niet meer op een paard (studie naar werk, gewoonweg geen tijd en geld voor).
Maar springen was toen ook wel mijn favoriete tak van de paardensport! Ook verschillende clubponies en managepaarden gereden, maar ik zou bij je manage kijken of je dan met de springlessen toch een paard kan rijden waarmee je een ‘klik’ hebt. Ik zou het zelf ook niet met een willekeuring paard doen die ik niet ken.

Vertrouwen in jezelf en in je paard hebben, je moet naar mijn mening zelfverzekerd zijn, weten wat je doet, en het kunnen en limitaties van jezelf en je paard kennen om veilig te springen.

Forceer jezelf niet, bouw het vertrouwen op tot jij je zeker voelt.

Hopelijk kan je snel weer springen waar jij je lekker bij in je vel voelt!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker