Paard is scheef

Moderators: Sica, RianneH, Neonlight, Melissa0304, balance

 
 
Pipppp
Berichten: 16
Geregistreerd: 03-12-16

Paard is scheef

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-12-16 10:36

Hallo allemaal :)
Ik heb sinds een half jaar mijn paard Dibbes. Eerst stalde ik hem op een manege. Daar kreeg ik les van iemand die niet gediplomeerd was. Dibbes was erg scheef want hij was altijd gewoon op de weg gereden. Hij protesteerde altijd als ik op de rechterhand wou gaan rijden. Maar sinds die paar maanden les is hij niks verbeterd.

Nu staat die sinds een maandje bij mij thuis. We krijgen nu les van een goede instructriece. Nu moet Dibbes pas echt werken. Met op de techterhand rijden gaat het iets beter, maar met de rechtergalop is het echt drama. Als hij weet dat we gaan galopperen op de rechterhand gaat hij in de hoek altijd proberen om te keren. Van me instructriece moet ik boos worden en hem een flinke tik met de zweep geven als hij dat doet. Ik snap het wel maar ik vind het altijd zo zielig om te doen omdat de rechterhand gewoon niet fijn voor hem is. Bokken doet die ook veel op de rechterhand.
Nu ga ik echt met tegenzin naar les toe, omdat ik het echt niet meer leuk vind al hij zo doet en het gewoon eng vind worden omdat ik er regelmatig afval. Me moeder en me instructriece zeggen dat ik hier gewoon even doorheen moet maar ik zit er echt mee.

Hebben jullie misschien nog tips ofzo?


HuppeltjeZ

Berichten: 1169
Geregistreerd: 21-11-09
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-16 10:52

Tips kan ik zelf niet geven aangezien ik geen instructrice ben, maar misschien les nemen in het rechtrichten? Van iemand die dit echt professioneel doet! Je boos maken op het paard zal meer negatieve effecten geven dan positieve, aangezien je paard er gewoon echt moeite mee heeft en dit waarschijnlijk gewoon wilt uiten. Rechtrichten zal je paard helpen om de spieren op zijn rechterhand te trainen waardoor hij op die hand ook makkelijker loopt :)

http://www.paarden-blaadjes.nl/dressuur ... chten.html

Met alle Libanezen maar niet met den deze!

0000
Berichten: 5292
Geregistreerd: 04-06-10

Re: Paard is scheef

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-16 10:57

Het is heel begrijpelijk dat je paard een keer protesteert nu hij spieren moet gebruiken waar hij eerst niets mee deed, dat kan best eens wat oncomfortabel voor hem zijn. Denk maar eens terug aan hoeveel spierpijn je hebt gehad toen je voor het eerst paardreed bijvoorbeeld. In sommige gevallen moet je daar inderdaad een beetje doorheen, de spieren moeten immers wel soepeler worden en dat lukt niet door ze helemaal niet te gebruiken helaas. Maar, heel veel bokken en er met regelmaat afvallen, zijn beide dingen die niet horen te gebeuren! Het zou kunnen dat je dan teveel in één keer moet doen (veranderingen gaan in kleine stapjes als het goed is), dat je paard het even niet zo goed begrijpt, hij toch teveel spierpijn heeft en het is ook mogelijk dat er een onderliggend probleem is ontstaan in zijn lijf waardoor het hem echt pijn doet en een behandeling om dat los te maken (fysiotherapie) een betere eerste stap is dan meteen gaan rijden. Kortom er zijn veel mogelijkheden waar het aan kan liggen maar boven alles, als je netjes en vooral stap voor stap je paard rechter gaat maken, is het niet de bedoeling dat dat met zoveel verzet gepaard gaat!

Dressuuramazone voor training, doorrijden, uitbrengen en les. Regio Venray.

FriesWytske
Berichten: 9691
Geregistreerd: 05-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-16 11:06

Vreemd dat de instructie zegt dat je je paard dan moet aanpakken, want dit is duidelijk nog een stapje te ver voor hem/haar op het moment. En dat geeft hij door dit gedrag aan. Een goede instructie hoort ervoor te zorgen dat je je paard soepel maakt in. En in dit geval zou ik eerst de galop vergeten en je paard soepel maken in stap en draf. Dit kun je doen door veel voltes, slangenvoltes en gebroken lijnen te rijden. Ook kun jezelf verschillende lijnen gaan bedenken. Ook is het handig om met een scheef paard niet op de hoefslag maar de binnenhoefslag te rijden. Zo leert hij/zij ook op eigen benen te lopen. En wordt hij/zij op een gegeven moment ook minder strak in zijn lijf.
Ieder paard is van nature scheef, dat heeft helemaal niks te maken met dat hij/zij op de weg is gereden.

jetm
Berichten: 1162
Geregistreerd: 03-10-05
Woonplaats: Driebergen (ut)

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-16 11:32

Wat goed dat jij er zo mee bezig bent !
Een paard reageert mijns inziens nooit "om de mens te pesten" dus als hij zoveel moeite heeft met de rechtergalop is hij daar nu lichamelijk nog niet aan toe.
Gelukkig zijn er heel veel mogelijkheden om je paard op beide kanten soepeler te krijgen zonder daarbij te hoeven galopperen. Dit kan zowel onder het zadel als aan de hand.

Misschien kun je er met je instructrice over praten dat deze manier voor jou, ik vind terecht, niet goed voelt en anders misschien toch op zoek naar een andere instructeur.
Ik ben zelf ook instructeur ben van mening dat je een zweepje nooit moet gebruiken als straf. Soms kan een zweepje nuttig zijn als beenhulp (om schoppen te voorkomen) of je kan hem tegen de schouder leggen (om op de schouder vallen te helpen voorkomen).

Paardrijden is bedoelt voor je plezier dus met tegenzin naar de les gaan is niet leuk. De les zou juist een extra motivatie momentje moeten zijn :)

Centered Riding & Rechtrichten (Specialisatie: begeleiding voor ruiters met (faal)angst en bitloos rijden), Joker the Horse Simulator,
Relatie met je paard, Therapie / EMDR & coaching met paarden en Ademcoach
https://www.paardenpsyche.nl en https://www.facebook.com/Paardenpsyche

PimxBotje

Berichten: 441
Geregistreerd: 22-11-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-16 11:34

Oefeningen doen met als doel recht richten vraag dat aan je instructrice.
Doe het niet op eigen houtje.
Dit is iets wat je met deskundigen moet doen.
Zorg er voor dat het geleidelijk gaat zodat je paard geen pijn krijgt.

Elisa2

Berichten: 24593
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-16 11:44

FriesWytske schreef:
Vreemd dat de instructie zegt dat je je paard dan moet aanpakken, want dit is duidelijk nog een stapje te ver voor hem/haar op het moment. En dat geeft hij door dit gedrag aan. Een goede instructie hoort ervoor te zorgen dat je je paard soepel maakt in. En in dit geval zou ik eerst de galop vergeten en je paard soepel maken in stap en draf. Dit kun je doen door veel voltes, slangenvoltes en gebroken lijnen te rijden. Ook kun jezelf verschillende lijnen gaan bedenken. Ook is het handig om met een scheef paard niet op de hoefslag maar de binnenhoefslag te rijden. Zo leert hij/zij ook op eigen benen te lopen. En wordt hij/zij op een gegeven moment ook minder strak in zijn lijf.
Ieder paard is van nature scheef, dat heeft helemaal niks te maken met dat hij/zij op de weg is gereden.Mee eens, maar ik wil nog even aanvullen..het kan dat hij altijd scheef voor de kar gelopen heeft en zijn spieren dusdanig scheef zijn geworden dat het rechtrichten hem nu pijn doet. Ik zou hem eens goed los laten maken door een ostheopaat/ fysiotherapeut en daarnaast rustig en met beleid de spieren op de korte kan gaan oprekken. Als hij zo protesteert dan is de galop rechtsom echt nog een stap te ver..voltes sluiten en openen is een fijne oefening voor de lengtebuiging. {met je binnenbeen naar buitenteugel rijden}

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Kamy

Berichten: 1428
Geregistreerd: 23-02-07
Woonplaats: Ravenstein

Re: Paard is scheef

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-16 11:58

Laat jullie training ook begeleiden mbv een fysio? Die kan het paard lekker los maken en jullie begeleiden mbv oefeningen en controleert op overbelasting etc.
Een scheef paard "corrigeren" gaat je zeker meer dan een jr kosten, het heeft veel tijd nodig! Als een paard protesteert vindt hij het gevraagde niet fijn. In het algemeen is dat niet omdat hij geen zin heeft maar hij snapt het gevraagde niet, of hij kan het gevraagde nog niet uitvoeren. Ga hem hier niet doorheen eisen maar probeer te achterhalen waarom hij het doet.
Je zou goede instructie moeten zoeken, beetje in de klassieke en centered riding hoek. Die kunnen je veel leren over hoe een paardenlichaam "werkt" en wat het effect van jou en je hulpen is. Grondwerk is ook zeker aan te bevelen!

Succes!

Binkie_Eline
Berichten: 1178
Geregistreerd: 17-01-14
Woonplaats: Zuid-Holland

Re: Paard is scheef

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-16 12:02

Mijn verzorgpaard doet dit ook wel eens als ze iets moeilijk vind, ook voornamelijk met de galop.

Antoine de Both (als ik het goed schrijf) is gespecialiseerd in het rechtrichten, misschien dat je daar wat mee kan?

instagram: @horsestory.eline
IF YOU'RE SEXY AND YOU KNOW IT CLAP YOUR HANDS *CLAP CLAP*

AnnemiekeJL
Berichten: 67
Geregistreerd: 22-04-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-16 12:20

Heeft mijn paard ook gedaan. Toen ik hem kocht had hij heel slechte hoeven en was erg scheef. We hebben toen een ander zadel gekocht, zijn hoeven aangepakt en regelmatig de Fysio laten komen. Maar vooral met rijden hebben we het probleem aangepakt. Wat mijn paard deed was als hij iets moeilijk vond op de linkerhand dat hij zich omdraaide en heel hard op de rechterkant ging rennen. Hij vluchtte als het ware van zijn "slechte" kant vandaan. Onder goede begeleiding heb ik dit probleem op kunnen lossen. We hebben vooral heel veel gewerkt aan ontspanning, controle en rekken en strekken van beide kanten in stap en draf en hele kleine stukjes galop. Ook heb ik veel grond- en longeerwerk gedaan. Dat deed hem erg goed en is eigenlijk net zo belangrijk als rijden.
Nu loopt hij heel fijn en wisselt zijn moeilijke kant van links naar rechts en andersom. Ik heb goed leren luisteren naar mijn paard en soms zijn er dagen bij dat hij weer wat scheef is en we terug gaan naar de basis.
Soms is het niet verkeerd om streng te zijn voor je paard en even door te vragen maar het is moeilijk om daarin niet over zijn grenzen te gaan en daarvoor heb je goede begeleiding nodig. Zorg er voor dat je naar ontspanning toewerkt en niet in gevecht blijft op de moeilijke stukken.

Even ter aanvulling: Elk paard is wat scheef, ze hebben een bepaalde voorkeurskant net als wij mensen rechts- of linkshandig zijn.

Ward M1 dressuur startgerechtigd!

Pipppp
Berichten: 16
Geregistreerd: 03-12-16

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-12-16 12:29

Bedankt voor alle reacties! :) Ik ga het er over hebben met me instructrice, ik ga ook een keer de ostheopaat laten komen kijken denk ik, om hem even helemaal los te maken.

Janneke2

Berichten: 17175
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-16 12:52

Hartstikke goed dat je deze vraag hebt gesteld!

...en ik moet eerlijk bekennen dat ik het niet echt meer snapte. Eerst zeg je dat je nu les hebt van een goede instructrice - en dan blijkt "dat je boos moet worden", moet straffen - terwijl we het hebben over normaal gedrag van een scheef paard!
Er zijn rijtechnische oefeningen om scheefheid op te lossen, anderen hebben al een en ander genoemd. (En boos worden en slaan lost niets op, geeft maar extra problemen.)

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Anoniem

Re: Paard is scheef

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-16 13:30

Met scheve paarden werken is best lastig. Om recht te worden moeten ze hun moeilijke kant trainen. En dat kan wel eens leiden tot verzet omdat dat niet zo fijn voelt voor een paard. Anderzijds moeten ze hun moeilijke kant ook niet overbelasten, want dan ben je nog verder van huis. Dus bikkelhard iets afdwingen wat pijn doet moet je ook niet willen. Daartussen moet je ergens balans vinden.
Het kan heel verleidelijk zijn om meer te trainen op de kant die makkelijk gaat. Maar daarmee maak je het alleen maar erger, want zijn makkelijke kant wordt zo steeds sterker en zo wordt je paard steeds schever. Dus wat ik je in ieder geval mee wil geven: trap niet in die valkuil. Ga bijvoorbeeld niet langer of vaker linksom galopperen dan je rechtsom traint. Hoe verleidelijk dat ook is.
En ook de andere valkuil: niet overtrainen. Als hij rechts aanspringt, ga dan niet tig rondjes galopperen en moeilijke oefeningen vragen, maar stop na twee rondjes en beloon hem uitgebreid. Want als hij een keer goed aanspringt en het gevolg is dat hij meteen heel langdurig iets pijnlijks en moeilijks moet doen, dan zal hij er de volgende keer alles aan doen om dat te voorkomen. Zorg dat het aantrekkelijk voor hem blijft om te doen wat je vraagt. En bouw het langzaam op.

Pipppp
Berichten: 16
Geregistreerd: 03-12-16

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-12-16 16:34

Janneke2 schreef:
Hartstikke goed dat je deze vraag hebt gesteld!

...en ik moet eerlijk bekennen dat ik het niet echt meer snapte. Eerst zeg je dat je nu les hebt van een goede instructrice - en dan blijkt "dat je boos moet worden", moet straffen - terwijl we het hebben over normaal gedrag van een scheef paard!
Er zijn rijtechnische oefeningen om scheefheid op te lossen, anderen hebben al een en ander genoemd. (En boos worden en slaan lost niets op, geeft maar extra problemen.)

Met me instructrice doen we wel wat oefeningen voor het rechtrichten, maar over dat trekken en een tik geven daar ga ik nog met haar over praten. En ik ga haar vragen meer aandacht te besteden aan het rechtrichten. En als het niet goed gaat ga ik op zoek naar een andere. :j

Pipppp
Berichten: 16
Geregistreerd: 03-12-16

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-12-16 16:37

Elisa2 schreef:
FriesWytske schreef:
Vreemd dat de instructie zegt dat je je paard dan moet aanpakken, want dit is duidelijk nog een stapje te ver voor hem/haar op het moment. En dat geeft hij door dit gedrag aan. Een goede instructie hoort ervoor te zorgen dat je je paard soepel maakt in. En in dit geval zou ik eerst de galop vergeten en je paard soepel maken in stap en draf. Dit kun je doen door veel voltes, slangenvoltes en gebroken lijnen te rijden. Ook kun jezelf verschillende lijnen gaan bedenken. Ook is het handig om met een scheef paard niet op de hoefslag maar de binnenhoefslag te rijden. Zo leert hij/zij ook op eigen benen te lopen. En wordt hij/zij op een gegeven moment ook minder strak in zijn lijf.
Ieder paard is van nature scheef, dat heeft helemaal niks te maken met dat hij/zij op de weg is gereden.Mee eens, maar ik wil nog even aanvullen..het kan dat hij altijd scheef voor de kar gelopen heeft en zijn spieren dusdanig scheef zijn geworden dat het rechtrichten hem nu pijn doet. Ik zou hem eens goed los laten maken door een ostheopaat/ fysiotherapeut en daarnaast rustig en met beleid de spieren op de korte kan gaan oprekken. Als hij zo protesteert dan is de galop rechtsom echt nog een stap te ver..voltes sluiten en openen is een fijne oefening voor de lengtebuiging. {met je binnenbeen naar buitenteugel rijden}

Ik bedoelde dat er nooit wat aan zijn scheefheid is gedaan, maar dat hij alleen buitenritjes maakte enzo :) Bedankt voor de tips!

Charica

Berichten: 1263
Geregistreerd: 04-01-09
Woonplaats: Sneek

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-16 16:39

Ik zou de fysiotherapeut er eens bij halen. Een goede!
En daarna veel longeren. Wil ie bij het longeren wel rechtsom? En in galop?

Als dat allemaal goed is en gecheckt, zou ik er weer op stappen en dan nogmaals proberen!

Facebook-pagina over mijn eigen Cremello Bugatti : https://www.facebook.com/Bugatti-Spirit-Walker-1674413049499430/?ref=hl
Facebook-groep over Cremello's en Perlino's : https://www.facebook.com/groups/1641852432748699/

Pipppp
Berichten: 16
Geregistreerd: 03-12-16

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-12-16 16:47

Charica schreef:
Ik zou de fysiotherapeut er eens bij halen. Een goede!
En daarna veel longeren. Wil ie bij het longeren wel rechtsom? En in galop?

Als dat allemaal goed is en gecheckt, zou ik er weer op stappen en dan nogmaals proberen!

Hij vond longeren altijd een beetje spannend, maar we hebben het vanmiddag weer gedaan! Het ging echt goed, behalve dat hij eigenlijk de hele tijd wou omdraaien rechtsom. Galop hebben we nog niet gedaan maar gaan we binnenkort proberen. De vorige keer dat we hem gingen longeren sprong die 'perongeluk' aan in galop, maar wel goed :D In het land galoppeert hij meestal wel goed rechtsom.

maralyn

Berichten: 8512
Geregistreerd: 23-02-09
Woonplaats: --

Re: Paard is scheef

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-16 17:07

Aller eerst. Ongediplomeerd betekent niet direct onkundig.
Ken zat instructrises die gewoon bakker had moeten worden met papieren.

Dan als volgt.
Elk paard is scheef. Maar de ruiter óók.

Wat zou ik doen.
Eerst een lichamelijke check. Als hij niet fijn in zn vel zit is het logisch.

Dan... jezelf checken. Zit jij scheef? Hoe gaan we dat aanpakken?
Geef jij de hulpen wel correct? Snapt het paard wat er gevraagd wordt?

Dit kan met een centred riding instructeur.
Eventueel kan die jou ook helpen met correct spiergebruik en opbouw.
Want dáár gaat het om.
Spieren die niet op de juiste manier getraind worden worden te kort of lang en slap.

Doe dit niet allemaal zelf.
Dit vraagt kunde.

"Hoolands is niet mijn goeiste vak." --"Dyslexie?"--
Nee, rekenen ligt me beter.

dresjoepie

Berichten: 2398
Geregistreerd: 23-11-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-16 17:08

ik vraag me toch altijd af wrm een paard scheef gaat lopen Is dit omdat hij niet beter weet of heeft het paard ergens last van dat hij een been wil ontlasten!

Heb je misschien een filmpje van het rijden?

wapitie

Berichten: 202
Geregistreerd: 26-08-14
Woonplaats: in Dromenland...

Re: Paard is scheef

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-16 17:16

Misschien heeft hij pijn? En is galop op zijn moeilijke kant nog iets te hoog gegrepen? Ik zou eerst het recht richten aanpakken en alle lichamelijke beperkingen uitsluiten. Succes

maralyn

Berichten: 8512
Geregistreerd: 23-02-09
Woonplaats: --

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-16 17:22

Nou dresjoepie. Daar is een verklaring voor.
Welke hand schrijf jij?
Een paard heeft dit ook.
Dit heeft te maken met hoe een veulen in de baarmoeder ligt.
Niet recht natuurlijk. Dat past niet.
Daardoor is er één kant soort van langer.
Met een veulen train je niet of ga je mee naar een fysio.
Hoewel een osteopaat onderzocht heeft dat je veulens voor de negende mnd recht behandeld en dan al recht richt het paard eigenlijk op zn derde geheel recht is.

Je kan ook zien dat één schouder verder naar achteren staat. Zon twee cm.
Ook dat is normaal.
Maar dit beïnvloed natuurlijk wel de bouw en rechtheid van t paard.

Daar komt dat weg.
En wij kunnen dit positief beïnvloeden.
Maar vaak ook negatief omdat wij óók scheef zijn door onze krachtkant.

"Hoolands is niet mijn goeiste vak." --"Dyslexie?"--
Nee, rekenen ligt me beter.

Pipppp
Berichten: 16
Geregistreerd: 03-12-16

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-12-16 17:25

dresjoepie schreef:
ik vraag me toch altijd af wrm een paard scheef gaat lopen Is dit omdat hij niet beter weet of heeft het paard ergens last van dat hij een been wil ontlasten!

Heb je misschien een filmpje van het rijden?

Ieder paard is iets scheef, maar als je bijna alleen maar zijn/haar goede kant traint wordt hij/zij steeds schever. Ik heb helaas geen filmpje van het rijden alleen een van toen ik hem net kreeg, maar daar in is niet veel te merken.

Janneke2

Berichten: 17175
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-16 17:31

....ik vind het een "ruiterfout" (beter: instructeursfout) om een dier te straffen voor wat hij niet kan.

Hoe is hij rechtsom in stap op de grote volte? Lukt het om netjes stelling en buiging te krijgen op een kleine hulp, zonder wegvallen over de binnen- of buitenschouder, zonder tempoverlies (of juist telgang, gedribbel, etc), zonder scheef hoofd of 'kapseizend' paard?
Lukt dit goed, dat op zit en gewicht de volte iets sluiten (tot plm 15 meter).
Lukt dit (in de loop van de tijd, met van alles op de linkerhand tussendoor), dan in draf hetzelfde op 20 en later 15 meter.

Kan dit nog niet - accepteer geen gezeur over 'ergens doorheen moeten'.

Ik vind het als ruiter belangrijk dat mijn paard loyaal aan mij is - en de inschatting 'waarom lukt deze oefening niet' is daarbij van groot belang.

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

dresjoepie

Berichten: 2398
Geregistreerd: 23-11-13

Re: Paard is scheef

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-16 17:35

Ik snap heel goed dat ieder paard iets scheef is! Maar als het dermate ernstig is dat het paard nauwelijks rechtsom wil lopen vraag ik me idd af of er niet meer aan de hand is dan alleen een voorkeurskant

Is het paard een half jaar geleden met aankoop gekeurd?

Pipppp
Berichten: 16
Geregistreerd: 03-12-16

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-12-16 18:14

dresjoepie schreef:
Ik snap heel goed dat ieder paard iets scheef is! Maar als het dermate ernstig is dat het paard nauwelijks rechtsom wil lopen vraag ik me idd af of er niet meer aan de hand is dan alleen een voorkeurskant

Is het paard een half jaar geleden met aankoop gekeurd?

In draf gaat het wel oké, dat gaat steeds beter. Hij vind rechter galop wel echt heel lastig. Dan probeert hij er onder uit te komen. We gaan een ostheopaat laten komen. Hij is niet gekeurd bij aankoop. Ik wou dat eigenlijk wel, maar me moeder zei dat her niet nodig was, want toen merkte we nog niks van zijn scheefheid.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot en 2 bezoekers

cron