Jonge merel gevonden

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Astorga
Berichten: 3037
Geregistreerd: 07-06-05

Jonge merel gevonden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-04-08 22:59

Toen mijn vader de garage op slot wilde doen, vond hij in een hoekje een jonge merel.
De merel heeft al veren, springt in het rond, maar vliegt nog niet.

Omdat het in de buurt stikt van de katten (heb er vanavond al 3 langs het huis zien lopen, misschien roken ze hem al) wilden we hem niet buiten de deur zetten.
Hij zit nu in het donker in een kratje met een krant onderin, en een klein schoteltje met water.

Hoe nu verder? Morgen dierenambulance bellen?
Omdat deze vogel al wat ouder is, is dat misschien niet nodig dacht ik.

Morgen buiten zetten en kijken wat er gebeurt?

Of iets anders?

Wie heeft er meer ervaring met/kennis van jonge vogels?

Daphna

Berichten: 3691
Geregistreerd: 19-08-03
Woonplaats: Aarde

Re: Jonge merel gevonden

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-08 23:00

Ik denk dat je goed handelt, misschien is een vogel opvang wat?

Limanade

Berichten: 8782
Geregistreerd: 21-08-06

Re: Jonge merel gevonden

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-08 23:02

Citaat:
Elk jaar worden er nl duizenden jonge vogels opgeraapt van de straat en mee naar huis genomen en dat vraagt toch een beetje meer kennis dan veel mensen denken. Ik heb mezelf lang verdiept in het grootbrengen van jong grut dus dacht ik zet een aantal echt duidelijke en goede tips neer voor de vinders dit jaar om een aantal logische maar ernstige fouten te voorkomen.

Brood en melk is voor alle jonge dieren slecht tot zelfs dodelijk!

De eerste fout die vaak gemaakt wordt is het meenemen van jonge merelse en lijsters die op de grond lopen en niet kunnen vliegen. Een jonge merel is meestal al lang voordat hij echt kan vliegen het nest uit gehupt. Hulpeloos en als kant en klaar brokje voor katten zit zo'n beestje dan dus onder een heg of struik om zijn moeder te schreeuwen. Raar maar waar, dat hoort zo.

Hier een foto van een jonge merel die dus volkomen terecht op de grond zit. Advies is dus ook, lekker laten zitten als hij er zo uitziet. Zelfs als hij nog wat kleiner is is het normaal dat hij uit zijn nest is.


Als de merel kan lopen en wat veren heeft kan je hem ook niet meer terugzetten in zijn nest want hij springt er meteen weer uit.

Mocht de merel kleiner zijn of gepakt door een kat dan is eerste hulp wel gewenst en dus moet er gevoerd worden. Heel verzwakte mereltjes kun je oplappen door ze wat opgeloste druivenzuiker met water in de bek te druppelen. Sperren ze eenmaal dan is als eerste hulp voer wat blikvoer voor katten te gebruiken. Daarvan kun je kleine stukjes in zijn open bekje doen tot hij stopt met bedelen. In principe kan je ze op een goed merk kattenvoer helemaal grootkrijgen zonder toevoegingen. Extra meelwormen (kop eraf of alleen de witte voeren), klein beetje eivoer en wat universeelvoer erbij is prima. Zelfs schone reuwe tartaar is op zich goed voedsel als je niks anders in huis hebt. Pieren zoeken kan ook, maar daar zal wel iets bijgegeven moeten worden.

Zodra de jonge merel zelf eet en een volledige staart heeft kan hij losgelaten worden. Om de overgang van in een kooi naar het wild kleiner te maken is het aan te raden de vogel ergens in een voliere schuw te laten worden voordat je hem loslaat. Vandaar het advies, probeer jonge vogels altijd naar een opvangcentrum te brengen waar ze de benodigde ruimte en volieres hebben.

Voor Spreeuwen geldt eigenlijk bijna hetzelfde behalve dat een spreeuw nooit op de grond hoort te zitten. Een jonge spreeuw vliegt uit zijn nest en kan meteen vliegen. Vindt je dus een lichtbruine spreeuw op de grond dan is er altijd iets mis. Een spreeuw herken je aan zijn effen borts. Een merel en lijster hebben daar vlekjes. Voedsel is hetzelfde als bij de jonge merel.

De jonge kraai/kauw/roek/ekster. Deze vogels hoor je niet op de grond te vinden en als ze dus niet vliegen moeten ze meegenomen worden als je hulp wil bieden. Hier weer, GEEN BROOD MET MELK!
Vlees is wat ze eten. Kattenvoer is weer een goed EHBO-voer waar ze prima op aansterken. Wel uit blik natuurlijk. Deze vogels mogen ook stukjes gekookte kip, meelwormen, wat universeelvoer en graag een preparaatje vitaminen erbij want de vondelingen hebben vaak Engelse ziekte. Koop ook een stukje sepia en kras daar wat poeder af over de voedingen 1 x per dag. Kalk hebben ze ook nodig voor hun botten. Dat is de reden van het niet vliegen omdat ze van hun ouders in de stad teveel brood en andere troep gekregen hebben.

Mijn advies bij deze dieren is absoluut meteen naar een opvang omdat eenmaal tam geworden door het grootbrengen uitzetten onmogelijk wordt. Een tamme kauw is een gestoorde kauw die zich moeilijk tot nooit meer aan kan sluiten bij wilde kauwen en die dus verplicht een outcast wordt of in een kooi moet blijven wonen. Vaak gaan ze mensen lastig vallen en worden ze afgeschoten.

Het verhaal van de agressieve kraai op het schoolplein betreft bijna altijd een handopfok die niet meer in het wild kan leven. Dat hadden ze als jong dier moeten leren en ook hebben ze net als honden een socialisatie nodig.

Een jong eendje gevonden. Jonge eendjes vindt je ook snel en die horen zowiezo niet alleen rond te dobberen. Blijf een uurtje wachten en komt er nog steeds geen moeder dan moet hij mee. De moeder wordt soms door woerden weggejaagd in een paar-verkracht-ritueel en keert meestal snel weer terug.

Is het eendje erg klein dan moet het onder een lamp. Goed kijken of het niet te warm wordt en gebruik een grote doos zodat het eendje ook makkelijk weg kan van de warmte om oververhitten te voorkomen. Jonge eendjes weg van de moeder kunnen na 1 of 2 dagen niet meer zwemmen omdat ze ingevet worden door onder de moeder te zitten. NIet laten zwemmen dus maar gewoon een ondiep schaaltje water om in te poedelen. Zinkende niet-vette eendjes krijgen longontsteking als je ze toch wil laten zwemmen.

Als voedsel geef je ze wormpjes (dat triggerd door beweging), kuikenmeel van een goed eiwitrijk merk wat je oplost in water en groen in de vorm van kroos uit een sloot, fijngesneden paardenbloem etc. Al hun voer geef je in een laagje water want eenden slikken moeilijk droge dingen door.

1 eendje is geen eendje en kwijnt weg tot de dood als je niet de hele dag bij het diertje kan zijn. Ze eten ook niet goed alleen en willen alleen maar ontsnappen en gillen de longen uit hun lijfje wat tot uitputting leidt.
Ze hebben leven nodig om zich heen anders gaan ze langzaam dood. Heb je dus 1 eendje dan zet je er in ieder geval een knuffel bij en regel je dat het naar een opvang kan met andere eendjes.

Heb je 1 eendje besef dan dat als het jou als moeder ziet je er nooit meer vanaf komt en dat ze alles smerig maken en erg oud kunnen worden.
Dit is mijn eendje geweest, helemaal ingeprent op mensen en dus stapelverliefd op schoenen en klompen waar ze als pulletje altijd achteraan liep. Ze is 12 jaar geworden en altijd bang en pislink op andere eenden geweest. Alleen mensen vond ze leuk en haar leven was hierdoor op de klompen na wat eenzaam. Geen aanrader dus.


Duiven zijn erg lastig!
Vindt je een duifje van dit formaat dan is het enige dat je kan doen een pleegmoeder zoeken.

Kijk goed naar dat kopje en de snavel zodat je meteen kan zien dat je een duivenjong gevonden hebt. Ze zijn spuuglelijk! Duiven maken de eerste dagen een soort melk in hun krop en dat is het enige dat een piepertje kan eten. Hij gaat dood als hij dat niet krijgt, vandaar de pleegmoeder.

Is de duif ouder en bv een tortel of houtduif dan kan je hem wel groot krijgen. Geen melk!
Evt wel wat brood in dit geval. Jonge duiven kunnen hun snavel niet open doen om eten aan te nemen omdat ze uit de keel/krop van hun ouders eten door de kop in hun keel te steken.
Wat dus gevraagd wordt is de snavel open te maken en dan vochtig voer in de keel te doen in de hoop dat het diertje slikt. Durf je het aan dan kan je een papje maken en dat door een spuitje met daarop een stukje slag in de krop spuiten. Pas dan op met overvoeren!

Wil je het graag zelf doen, koop dan ook wat grit en meng elke dag wat steentjes in zijn voer. Water hebben ze ook nodig. Een groot probleem is "Het geel" een ziekte die veel jonge tortels de nek omdraait. Kijk goed in de bek van de jonge duif en als daarin gele pukkels en woekeringen zitten moethij meteen naar de DA die dan ook verteld moet worden dat het diertje het geel heeft.

Vogelasiel is ook hier de beste oplossing.

Moet het toch gevoerd worden dan kun je het beste wat vogelzaad in een koffiemolen doen, malen tot meel en dat met wat nat brood in de bek doen in kleine propjes. Evt wat druivensuiker erbij als het diertje heel zwak is.

Een duifje op de grond dat niet vliegt kan evt in een boom gezet worden. Is het heel zwak dan moet het mee.

Mussen en andere kleine vogeltjes zijn erg moeilijk. Eenmaal in de veren zullen ze zelden sperren zodat voeren erg moeilijk is. Een mus of vink voer je het beste met kleine stukjes blikvoer voor katten en daarbij nat gemaakt eivoer voor kanaries. Verder kunnen ze als toevoeging wat eigeel van gekookt eiin de voeding krijgen. Indien naakt moeten ze ook nog warm maar niet te warm gezet worden. Best is het deze vogeltjes naar een kenner te brengen omdat zelf klooien erg tijdrovend en precies is.

Dan zijn er nog de slachtoffers van katten. Een kattenbeet is ontzettend goor. Zelfs als zie je niks aan de vogel, een kleine beet van een kat wordt al gauw een bloedvergiftiging en meestal leven de slachtoffers geen 24 uur. De DA kan wat proberen met AB maar meestal zijn de puncties van de tanden toch te ernstig.

Tegen de raam gevlogen. Vogels die al groot zijn maar nog jong knallen vaak tegen ramen omdat ze dat niet kennen. Daarbij is het van belang het dier in het pikkedonker in een doosje te zetten. Niets doen want rust is nu het allerbelangrijkste. Wacht een paar uur en kijk wat er gebeurd als de doos open gaat buiten. Is de vogel nog steeds niet in staat weg te vliegen dan moet je naar de DA of een vogelasiel.

Met een jong zoogdiertje moet je zowiezo naar een opvangcentrum en dan is EHBO niet gewenst. Je doet meer verkeerd dan goed als je gaat rommelen met melk en water. Warm houden en proberen te stimuleren en evt wat 37 graden warm water met druivensuiker is absoluut de enige EHBO die je mag geven voor het ergens heen kan.

Haasjes zijn een verhaal apart. Een jong haasje ligt gewoon in het gras en dat hoort zo. Laten liggen dus!
Een jong konijn ligt nooit zomaar stil in het gras. Het komt er dus op aan dat je het verschil kan zien maar in de praktijk zijn kleine konijnachtige diertjes die plat blijven liggen altijd haasjes. De moeder is er nooit bij en komt alleen heel af en toe wat melk geven. Moederloos zijn ze dan dus niet ook al komt er 12 uur geen moeder. Dat hoort zo en laat ze dus alsjeblieft liggen!

Haasje:


Konijntje:


Het verschil zit hem in de vacht, tenminste, dat is het duidelijkste verschil. Een haasje heeft een meerkleurige vacht met wat langer slordiger haar. Een haasje is nooit kaal en blind want ze worden met haar en de ogen open geboren itt konijnen. Een naakt en blind konijnachtig diertje is dus altijd een konijntje dat wel hulp nodig heeft

Jonge reeen alleen meenemen als je een dode moeder hebt gevonden bij het kalf of als het gewond is geraakt door een hond bv. Denk je dat er echt iets mis is probeer dan de beheerder of boswachter te achterhalen en laat hem/haar het verder regelen. Hetzelfde geldt voor zwijntjes en ander wild.

Mocht ik wat vergeten zijn dan hoor ik het graag! Ik ben geen beroeps maar heb veel ervaring. Dit is dus geen zwart-witte leidraad maar een goede basishandleiding om veel voorkomende fouten niet te maken.

Ik hoop dat mensen er wat aan hebben aangezien het toch ieder jaar weer raak is.

polbo

Berichten: 939
Geregistreerd: 20-01-06
Woonplaats: Friesland

Re: Jonge merel gevonden

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-08 23:05

Jonge merels vallen wel is vaker uit het nest voor ze kunnen vliegen. Ze passen er dan niet meer in en dan valt er wel is eentje uit.
De moeder voert de jongen dan gewoon op de grond.

Ik denk dat deze merel die je nu hebt dus nog niet zelf kan eten en als je toe morgen wacht zal die wel uitgehongerd zijn.

Ik zou proberen met een piepetje wat water in zijn snavel te druppelen en kijken of die wat wormen, vliegjes of geweekte honden of katten voer wil eten.

Ik zou hem iniedergeval wel proberen te voeren want van de moeder krijgen ze ook ieder uur eten ander red die het niet tot morgen denk ik.

Heel veel succes er mee!

Astorga
Berichten: 3037
Geregistreerd: 07-06-05

Re: Jonge merel gevonden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-04-08 23:13

Ik heb wat rondgegoogled en weet inmiddels wat meer.
Heb ook een opvangadres gevonden.

Tja, waar haal ik om deze tijd kattenvoer vandaan?

Ik weet niet hoe lang hij al zonder eten zit...
Zou hij al in staat zijn een hele worm op te eten? Ik ben nogal een dierenvriend, ook voor wormen Bloos , dus ik weet niet of ik die durf te prakken...
Laatst bijgewerkt door Astorga op 22-04-08 23:14, in het totaal 1 keer bewerkt

Zoraida

Berichten: 30
Geregistreerd: 24-09-02
Woonplaats: Utrecht

Re: Jonge merel gevonden

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-08 23:14

Heb ook wel eens jonge mereltjes grootgebracht en gaf ze altijd tartaar en wormpjes. Daar deden ze het erg goed op. Het is wel een hoop werk.. moest ze zelfs meenemen op wedstrijden omdat ik ze anders niet optijd kon voeren.

Kattenvoer kan je ook wel kopen bij een wat groter benzinestation. Succes ermee!

Nickeltje

Berichten: 28758
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Dalfsen

Re: Jonge merel gevonden

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-08 09:24

[BB] [HK] Vogelopvang onder de Regenboog

Dit soort vragen is ongeveer waarvoor in mijn topic geopend heb.
Hoe is het vanmorgen met de merel?
OM 11u s'nachts kom je inderdaad niet makkelijk aan kattenvoer.
Wat voor dit soort jonge vogels een prima alternatief is om ze een gevuld buikje te geven is het volgende:
ei hard koken en door een half beschuitje heen prakken. Klein beetje water er bij zodat het niet te droog is, het mag een klein beetje plakkerig zijn.
Als het een jonge vogel is die zijn bekje voor je open doet, kun je van het prakje bolletjes draaien en in zijn bekje stoppen.
Weigeren ze te eten of zoals deze misschien, daar te oud voor, kun je het op een schotel voor hem zetten. Heel erg vaak is zo'n vogel nieuwsgierig genoeg om er toch maar een keer in te pikken...

Let wel op, dit voer is veel te eenzijdig om ze volledig op groot te brengen, het is enkel een goed alternatief als je even niks anders hebt.

Succes!!

Astorga
Berichten: 3037
Geregistreerd: 07-06-05

Re: Jonge merel gevonden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-04-08 12:19

Ik heb vanacht kattenvoer gehaald bij mijn oude buurjongen.
Vogels zag er trouwens ook prima doorvoed uit.

Vanmorgen in zijn kratje in de tuin gezet, kijken of mams lang zou komen.
Die kwam inderdaad buurten, dus mams en kind zijn weer herrenigd. OK dan!

@ Nickeltje: ik wilde niet in een HK topic inbreken... Bloos

Nickeltje

Berichten: 28758
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Dalfsen

Re: Jonge merel gevonden

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-08 12:24

Superlotje, top dat het zo opgelost is!! En mooi dat je vannacht nog op zoek gegaan bent naar kattenvoer...

Wat inbreken betrefd, daar is mn topic voor bedoeld...

rixke

Berichten: 1031
Geregistreerd: 29-04-04
Woonplaats: lelystad

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-12 17:40

ik heb net een jonge merel gered van mijn kat,hij is best gewond en de dierenambulance komt straks. toch wil hij gelukkig wel kattenvoer eten! ik hoop echt dat hij het gaat redden!

Astorga
Berichten: 3037
Geregistreerd: 07-06-05

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-06-12 20:11

Oei. Ik denk dat het lastig wordt vanwege de verwonding en de schrik die de merel heeft opgelopen.
Veel succes!

XxSasjuhh

Berichten: 1068
Geregistreerd: 13-04-10
Woonplaats: Noord-Holland

Re: Jonge merel gevonden

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-12 21:17

Top dat ze weer samen zijn!