vogelgriep en katten

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
spatter

Berichten: 14471
Geregistreerd: 17-08-05
Woonplaats: Bocholt-belgie

vogelgriep en katten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-03-06 12:53

Geplaatst: Di Feb 28, 2006 10:34 pm Onderwerp: katten en vogelgriep

--------------------------------------------------------------------------------

Er zijn vast meer mensen met katten.. en na allerlei 'geruchten' is dit het officiele dierenartsenstandpunt.

Beste Baasjes,

We kregen afgelopen week erg veel vragen over de vogelgriep en de rol die katten hierin kunnen spelen. De geruchten en halve en hele onwaarheden begonnen een eigen leven te leiden, mede doordat menig journalist zijn eigen mening ventileerde in plaats van die van deskundigen.

Gelukkig kunnen dierenartsen altijd terecht bij hun beroepsorganisatie, de KNMvD, Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, deze heeft onderstaand bericht naar alle dierenartsen doen uitgaan.

Dit bericht plaatst alles betreffende katten en vogelgriep in de juiste verhouding, de vragen en antwoorden staan helemaal onderaan.

Onder bronvermelding mag deze nieuwsbrief verspreid worden:

Relatie kat en Aviare Influenza
In de media zijn diverse berichten verschenen over de vatbaarheid van katten voor het Aviaire Influenza virus type H5N1. De basis hiervan is gelegen in onderzoek dat gedaan is naar de rol van katten in de epidemiologie van H5N1 in Azië. Er is een aantal wetenschappelijke artikelen verschenen over H5N1 virus infectie in katten. De samenvattingen vindt u hieronder. De volledige artikelen zijn verkrijgbaar via de links onderaan de samenvattingen.

Daarnaast kunt u in de praktijk geconfronteerd worden met vragen over katten in relatie met AI. Hieronder zijn aan de hand van verschillende scenario's de antwoorden op een aantal van die vragen gegeven.



Mogelijke vragen
Deze studies kunnen leiden tot een aantal praktische vragen m.b.t. H5N1 virus en katten. Het antwoord hierop hangt af van het scenario. Dit advies is opgesteld door Thijs Kuiken en Ab Osterhaus van het Erasmus MC, Rotterdam in overleg met het Ministerie van LNV en het RIVM.

Scenario 1: H5N1 virus is niet vastgesteld in Nederland (situatie van 27 februari 2006)
1. Wat is het risico dat mijn kat H5N1 virus infectie krijgt?
Dit is niet of nauwelijks aanwezig.

2. Wat is het risico dat katten een rol spelen in de verspreiding van H5N1 virus?
Dit is niet of nauwelijks aanwezig.

3. Wat is het risico dat ik H5N1 virus infectie krijg van mijn kat?
Dit is niet of nauwelijks aanwezig.

Advies
Vooralsnog geen.

Scenario 2: H5N1 virus is vastgesteld in wilde vogels in Nederland

1. Wat is het risico dat mijn kat H5N1 virus infectie krijgt?
Uit experimenteel werk blijkt, dat katten geïnfecteerd kunnen worden met H5N1 virus en dodelijk ziek kunnen worden. De voornaamste verschijnselen zijn verhoogde lichaamstemperatuur, algehele malaise, versnelde en bemoeilijkte ademhaling, conjunctivitis, protrusie van het derde ooglid, en eventueel diarree. Hoewel er geen rapporten zijn dat katten geïnfecteerd worden door contact met geïnfecteerde wilde vogels, is dit zeker niet uit te sluiten. De wilde vogelsoorten in Europa en Azië waarin H5N1 virus tot nu toe is gevonden zijn voornamelijk watervogels (zwanen, ganzen, eenden) en niet de vogelsoorten (mezen, mussen, merel, andere kleine vogels in en om tuinen) waarmee katten normaliter in aanraking komen. Om die reden lijkt het risico klein dat katten H5N1 infectie krijgen door contact met wilde vogels. Echter, H5N1 virus is in principe besmettelijk voor alle vogelsoorten en het is niet uit te sluiten dat vogelsoorten waarmee katten in contact komen in de toekomst besmet zullen worden. Mocht dit gebeuren, dan zou het risico van infectie door wilde vogels groter worden.

Conclusie: Het risico dat een kat geïnfecteerd raakt met H5N1 is zeer gering, maar niet uit te sluiten.

2. Wat is de rol van katten in de verspreiding van H5N1 virus?
Experimenteel geïnfecteerde katten scheiden virus uit via de luchtwegen en via het maagdarmkanaal, en dragen de infectie over naar andere katten. Dit betekent dus dat katten H5N1 virus kunnen verspreiden. De verwachting is echter dat bij aanwezigheid van H5N1 virus in wilde vogels (vooral als het om watervogels gaat), de kans of besmetting van katten klein zal zijn. Echter, onder bepaalde omstandigheden, en wanneer het virus wordt gevonden in vogels waarmee katten vaker contact hebben, kunnen katten een rol kunnen spelen bij de verspreiding van virus.

Conclusie: De rol van katten in de verspreiding van het H5N1 virus is niet uit te sluiten, maar zeer gering.

3. Wat is het risico dat ik H5N1 virus infectie krijg van mijn kat?
Overdracht van H5N1 virus (of een andere influenzavirus) van kat naar mens is niet vastgesteld, hoewel het theoretisch mogelijk is. Omdat de verwachting is dat de kans op besmetting van katten door vogels klein zal zijn, zal ook het risico dat een mens door een kat geïnfecteerd wordt klein zijn.

Conclusie: Het risico dat ik H5N1 virus van mijn kat krijg is niet uit te sluiten, maar zeer gering.

Advies
In zones waar H5N1 infectie in wilde vogels is vastgesteld, zouden katten binnen gehouden moeten worden om contact tussen katten en wilde vogels te voorkomen. Indien er sprake is van mogelijk contact tussen katten en besmette wilde vogels, of wanneer katten verschijnselen vertonen die lijken op die van influenza, zouden de katten voor een bepaalde tijd in quarantaine moeten worden gehouden, waarbij nader onderzoek dient plaats te vinden.

Scenario 3: H5N1 virus is vastgesteld in pluimvee in Nederland.

1. Wat is het risico dat mijn kat H5N1 virus infectie krijgt?
In principe is het risico aanwezig als contact met besmet pluimvee of hun uitwerpselen niet zeker kan worden uitgesloten. Uit anekdotische rapporten uit gebieden met endemische H5N1 virus infectie in pluimvee, zouden contact met geïnfecteerd pluimvee alsmede hun uitwerpselen en eten van besmette pluimvee karkassen de voornaamste bron van infectie zijn. Bij H5N1 virus uitbraken in pluimvee is het dus van belang om contact tussen katten en pluimvee en hun uitwerpselen te voorkomen.

Conclusie: Het risico dat een kat geïnfecteerd raakt met H5N1 is zeer gering, maar niet uit te sluiten.

2. Wat is de rol van katten in de verspreiding van H5N1 virus?
De verwachting is echter dat bij een uitbraak van H5N1 virus infectie in pluimvee, bij de juiste voorzorgsmaatregelen katten nauwelijks bij zullen dragen tot de virus verspreiding. Dit omdat het aantal besmette vogels vele malen hoger is dan het aantal besmette katten, en omdat pluimvee veel meer virus uitscheidt dan katten. Desondanks zouden katten onder bepaalde omstandigheden een rol kunnen spelen, bijvoorbeeld door van een pluimveebedrijf naar een andere te gaan, en is het verstandig daarmee rekening te houden.

Conclusie: De rol van katten in de verspreiding van het H5N1 virus is niet uit te sluiten, maar zeer gering.

3. Wat is het risico dat ik H5N1 virus infectie krijg van mijn kat?
Overdracht van H5N1 virus (of een andere influenzavirus) van kat naar mens is niet vastgesteld, hoewel het theoretisch mogelijk is. Echter, net zoals bij de rol van katten bij virusverspreiding, zal het risico dat een mens door een kat geïnfecteerd wordt vele malen kleiner zijn dan door pluimvee. Onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld in een huishouden op een bedrijf met besmet pluimvee, zou deze route mogelijk zijn, en is het van belang rekening te houden ermee.

Conclusie: Het risico dat ik H5N1 virus van mijn kat krijg is niet uit te sluiten, maar zeer gering.

Advies
In zones waar H5N1 infectie in pluimvee is vastgesteld, zouden katten binnen gehouden moeten worden om contact tussen katten en pluimvee te voorkomen. In geval dat er sprake is van mogelijk contact tussen katten en besmet pluimvee, of wanneer katten verschijnselen vertonen die lijken op die van influenza, zouden de katten voor een bepaalde tijd in quarantaine moeten worden gehouden, waarbij nader onderzoek dient plaats te vinden.

Zwerfkatten
Wanneer H5N1 virus vastgesteld wordt in Nederland, ofwel in wilde vogels , ofwel in pluimvee, kan niet uitgesloten worden dat zwerfkatten besmet worden met H5N1 virus. Door hun bewegingen zouden zij het virus kunnen verspreiden naar een ander gebied. Daarnaast zouden zij, wanneer zij ziek worden en opgevangen worden, een mogelijke bron van besmetting kunnen zijn voor mensen.

Andere diersoorten
Voor de volledigheid is het goed te vermelden dat H5N1 virus niet alleen infectie kan veroorzaken bij katten, maar ook bij andere soorten carnivoren. Er zijn rapporten van besmetting en ziekte bij onder andere tijgers, luipaarden, en civetkatten. Infectie met H5N1 virus bij honden en varkens is beschreven. Door het brede gastheerbereik van dit virus kan niet worden uitgesloten dat andere wilde of gedomesticeerde diersoorten zoals vossen, zeehonden, en marterachtigen, alsmede pelsdieren met dit virus kunnen worden geïnfecteerd.

Met vriendelijke groet, namens www.petlook.nl en mogelijk gemaakt door www.sashasblend.nl en www.maoriplex.nl ,

Bulle Koster en Peter Klaver, dierenartsen.

ik heb het even gequot van een andere site, zodat jullie het ook kunnen lezen

Mist

Berichten: 9674
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Re:

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-06 21:16

er loopt al een topic over op "algemeen"