Voor de kippeneigenaren op Bokt:
Over het vaccineren
Nederland mag hobbypluimvee en vrije-uitloopkippen vanaf maart inenten tegen vogelgriep. Veterinaire deskundigen van de Europese Unie zijn akkoord gegaan met een verzoek van minister Veerman van Landbouw. Ook Frankrijk kreeg goedkeuring voor bijna 1 miljoen eenden en ganzen in een zuidelijke regio. Nederland en Frankrijk zijn de eerste landen in de EU die pluimvee inenten tegen de oprukkende dierziekte. Het vaccineren in vraag en antwoord.
Is het vaccineren verplicht?
Nee, eigenaren van de circa één tot drie miljoen hobbykippen en vijf miljoen vrije-uitloopkippen in Nederland krijgen de keuze tussen ophokken of vaccineren.
Waarom is er zolang gewacht met vaccineren?
Tot nu toe overheerste de angst dat de export van kippenvlees en eieren, erg belangrijk voor de Nederlandse economie, door preventief vaccineren tegen de vogelgriep stil zou komen te liggen. Buitenlandse afnemers van onze producten zouden ze niet meer willen kopen. De reden: gevaccineerd vlees is moeilijk te onderscheiden van besmet vlees.
Het ministerie van Landbouw is daar nu minder bang voor dan bij de vorige uitbraak van vogelgriep in 2003. Toen was het vooral een Nederlands probleem. Nu heerst het over de hele wereld en praten ze in Rusland, de VS en China bijvoorbeeld ook over vaccineren.
Alle 25 EU-lidstaten zijn akkoord gegaan met het voorstel van minister Veerman, een doorbraak in het vaccinatiebeleid van de EU én een politiek succes voor de Nederlandse landbouwminister.
De eieren van de vrije-uitloopkippen mogen gewoon geëxporteerd worden (voornamelijk naar Duitsland). Als de kip klaar is met eieren leggen en wordt geslacht, mag hij echter niet worden uitgevoerd.
Tijdens de vorige vogelgriepepidemie in Nederland, in 2003, mocht er niet gevaccineerd worden. Tienduizenden hobbykippen en eenden moesten toen worden afgemaakt. De Dierenbescherming pleit voor het vaccineren van alle pluimvee, omdat daarmee veel dierenleed voorkomen kan worden.
Hoeveel kost het?
Voor totaal 100 tot 150 euro krijgen de kippen een vaccinatie. Dit bestaat uit twee inentingen en de controle door een dierenarts. De arts ringt ze ook, ter herkenning. Minister Veerman overlegt over de precieze uitvoering nog met de vereniging van hobbydierhouders.
Als overgegaan wordt tot vaccinatie van al het pluimvee (90 miljoen dieren) dan zijn daar waarschijnlijk vele miljoenen mee gemoeid.
Wie gaat dit betalen?
De boeren zelf. Het gaat wel om een bijzondere situatie: de volksgezondheid is in het geding en de ziekte komt over heel Europa heen. Boeren kunnen er zelf weinig aan doen. Misschien dat er extra middelen ter beschikking komen, mogelijk ook van de Europese Commissie. Landbouworganisatie LTO wil in ieder geval dat de overheid meebetaalt.
Overigens is het wel zo dat de pluimveesector zelf een diergezondheidsfonds heeft ingesteld om eventuele financiële klappen op te vangen en daar zitten de nodige miljoenen in.
Minister Veerman van Landbouw heeft geregeld gezegd dat de belastingbetaler niet mag opdraaien voor de kosten van dierziekten. Wel zou de consument de dure vaccinatiekosten kunnen terugvinden in een hogere prijs voor kip en eieren.
Hebben gevaccineerde kippen alle vrijheid?
Voor de ingeënte kippen blijven strenge veiligheids- en controlemaatregelen gelden. Zo mogen ze alleen binnen of onder een afdakje voer krijgen. Daarnaast komen er zogeheten verklikkerkippen: dieren die niet geënt zijn en getest worden op vogelgriep.
Waarom worden dierentuinvogels al wel gevaccineerd?
Ten eerste zijn deze vogels niet bedoeld als export-consumptieartikel. Ten tweede is vaccineren in dierentuinen veel makkelijker te beheersen dan in de gebieden erbuiten.
Dierentuinen mogen hun vogels, die gevoelig zijn voor vogelgriep en niet bedoeld zijn voor de productie van dierlijke producten, sinds 21 november 2005 vaccineren. Daarvoor moeten de dierentuinen een vaccinatieplan overleggen aan de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). Er kan tot vaccinatie worden overgegaan als de VWA dat plan heeft goedgekeurd.
Dierentuinen in hoog-risicogebieden buiten de bebouwde kom die hun vogelgriepgevoelige dieren niet vaccineren, moeten deze dieren afschermen. Dierentuinen buiten de hoog-risicogebieden en/of binnen de bebouwde kom zijn niet verplicht hun dieren af te schermen, ze mogen echter wel vaccineren.
Zijn de vogelvaccins makkelijk voorhanden?
Het ministerie gaat vaccins bestellen en een registratie opzetten. Daarvoor is enige tijd nodig.
Wereldwijd zijn er drie grote commerciële bedrijven die vogelgriepvaccins leveren voor dieren: het Frans-Amerikaanse Merial, het Amerikaanse Wyett en het Nederlandse Akzo Nobel.
Intervet, het diergeneesmiddelenonderdeel van Akzo Nobel, voert momenteel gesprekken met bijna alle Europese landen over de levering van vogelgriepvaccins. Intervet is qua omzet 's werelds derde speler op het gebied van veterinaire geneesmiddelen. Intervet produceert onder meer het Nobilis Avian Influenza-, ofwel AI-vaccin.
Daarvan heeft het een voorraad van tientallen miljoenen. Raakt de voorraad op, dan kunnen binnen enkele weken meer vaccins worden geleverd. De vaccins worden gemaakt in eieren.
Is het gevaarlijk om gevaccineerd vlees te eten?
Het productschap en het ministerie van Landbouw verzekeren van niet. "Het vlees van gevaccineerde dieren is veilig voor de consument", meldt de website van het ministerie. "Absoluut veilig", zegt ppk het Productschap Vee, Vlees en Eieren. Op dit moment wordt er al op grote schaal vlees van gevaccineerde dieren verkocht zoals Argentijns rundvlees. Ook wordt pluimvee standaard ingeënt tegen Newcastle Disease (NCD). In delen van Italië wordt pluimvee gevaccineerd tegen een minder gevaarlijke vorm van vogelgriep. Deze kippen en kalkoenen kunnen ook in Nederland op de markt komen.
Bron: NOS website