Onze geweldige 12-jarige hond (Stafford-mix) hebben we helaas moeten laten inslapen en nu kijken we voorzichtig rond voor een nieuwe hond. Via kennissen is er een pup van 13,5 week beschikbaar die nog een thuis zoekt. Het is een actieve mix die ons aanspreekt.
Ik heb eerder altijd pups direct uit het nest gehad en vraag me af hoe het zit met de socialisatieperiode van 8–12 weken. Deze pup zou na vakantie worden opgehaald, maar dat is niet gebeurd. Hij zit nog bij de fokker dus ik heb gevraagd wat er aan socialisatie is gedaan tot nu toe(wordt vervolgd).
Wij wonen op een erf met kippen, konijnen, paarden, katten en veel aanloop. Als de pup dat nog niet gewend is, is echt goede socialisatie op 14 weken dan nog goed mogelijk? Iemand ervaring?
Ik heb een pup van 6 maanden in huis gekregen. Was niks gewend. Op straat gevonden en daarna maanden in een soort opvang gewoond.
Kan prima met honden, katten, ratten en paarden. Allemaal binnen 3 weken geleerd.
Dus 14 weken is helemaal jong nog!
troi
Berichten: 17479
Geregistreerd: 12-09-08
Woonplaats: Boven Zwolle
Geplaatst: 22-04-25 18:12
Wij hebben 20 jaar terug hetzelfde gedaan en het enige dat we merktis dat de zindelijkheid echt langer duurde. Verder prima sociale hond geweest
noordje
Berichten: 2568
Geregistreerd: 11-01-09
Woonplaats: Åsvang,Noorwegen
Geplaatst: 22-04-25 18:14
Ik heb onze pup met 15 weken opgehaald uit DL vanwege de rabiës vaccinatie en zij is prima gesocialiseerd. Ik neem haar overal mee naartoe en destijds woonden wij ergens waar vrij veel rond het huis gebeurde.
gerpiegorp
Berichten: 1598
Geregistreerd: 15-01-15
Geplaatst: 22-04-25 18:17
Wij hebben ooit een pup van 16 week opgehaald, een kruising terriër. Wij waren al de 4e eigenaren. Hij heeft daar mentaal wel een klap van gehad, was erg angstig en onrustig. Maar nu (hij wordt dit jaar 9) is het een perfect lief en rustig hondje. Hartstikke braaf, ook rondom andere honden, katten, kippen, kinderen etc.
In mijn ogen hangen mensen echt veel te veel gewicht aan 'de' socialisatie periode vanaf 8 wk. Ik ken genoeg mensen die een hond uit Spanje, Roemenië etc. hebben die zich ook ontwikkeld hebben tot lieve en opgevoede honden. Je moet er alleen tijd in willen steken.
Vanillia
Berichten: 7714
Geregistreerd: 22-09-02
Geplaatst: 22-04-25 18:21
Ja wij kregen onze Beauceron pup met 14 weken. Die was vanuit de fokker amper iets gewend en dat is ook goedgekomen. Alleen zindelijk worden duurde inderdaad wat langer.
Leo
Berichten: 50870
Geregistreerd: 06-12-02
Geplaatst: 22-04-25 19:07
De socialisatie tussen 8 en 12+ weken die vaak wordt gedaan is voor veel pups juist enorm heftig / overrompelend. Vaak zie je dan juist honden ontstaan die moeilijk hun rust kunnen pakken, snel geprikkeld zijn en reactief raken op prikkels omdat ze denken er iets mee te moeten. Omdat wij als mensen geleerd hebben dat ze zo ontzettend veel moeten zien en leren die eerste weken.
Ze komen steeds meer terug van die socialisatie en het advies gaat steeds meer richting rust, rust, rust in die beginperiode, zodat de pup niet gaat slapen van uitputting/overprikkeling maar gewoon vanuit rust in het lichaam (en mentaal).
Ik zie dus zeker geen nadeel betreffende de socialisatie! Honden kunnen op iedere leeftijd nieuwe dingen leren en leren omgaan met nieuwe situaties. Ik denk zelfs dat de pup extra stabiel kan zijn.
Dat van die overprikkeling als pups in de eerste 8 weken steeds overal mee heen gesleept zijn dat heb ik ook gehoord. Ik denk dat het klopt.
Ik denk dat je naar de pup zelf moet kijken. Is hij ontspannen en heb je een klik met hem? Als hij nog van de fokker is dan zie ik het probleem niet.
Lindsey_99
Berichten: 3031
Geregistreerd: 20-12-14
Geplaatst: 22-04-25 19:44
Dat is toch geen enkel probleem? De pup is nog jong genoeg om alles te leren, en is al iets minder kwetsbaar. Gewoon doen als het karakter je verder aanspreekt.
eshz
Berichten: 238
Geregistreerd: 16-09-09
Geplaatst door de TopicStarter: 22-04-25 19:47
Bedankt voor de vele antwoorden! Ik ga de fokker haar antwoord afwachten en dan evt even kijken hoe de kleine is kwa karakter.
Het ligt ook aan de fokker, toch? Ik heb mijn hond met 12 weken opgehaald. Bij de fokker had ze al met verschillende honden kennis gemaakt, heel veel bezoek gehad van heel veel vreemde mensen, de fokkers maakten de pups al zindelijk, al met al een prima basis.
KimD
Berichten: 21049
Geregistreerd: 02-01-10
Woonplaats: Vijlen
Geplaatst: 22-04-25 20:47
Ik zou ze eigenlijk niet eerder willen dan 16 weken, voor die tijd is er geen ruk aan.
Kan prima! Ze hebben dan vaak nog niks geleden tenzij ze echt uit een afschuwelijke situatie komen.
Als het op dusdanig kort termijn is zou ik me eerder afvragen of je alles geregeld krijgt qua verlof voor de eerste periode.
Paellapan
Berichten: 898
Geregistreerd: 06-10-16
Woonplaats: In een dorp
Geplaatst: 22-04-25 21:03
Ik heb ooit een Golden retriever pup van 16 weken uit het asiel gehaald. Hij was de laatste die over was uit zijn nestje. Socialiseren was zo gebeurd. Hij was dol op katten en andere honden. Alleen zindelijk maken duurde iets langer.
Mijn huidige hond heb ik als bijna 4 jarige hier in Spanje uit het asiel gehaald. Ik weet niet wat zij in haar leventje allemaal heeft meegemaakt, maar daar heb ik echt een wereld hond aan.
Pup van 16 weken bij de fokker gedaan. Ideaal ze was al geheel zindelijk, meelopen aan de riem ging super. Super lieve sociale hond. Was overigens een boxer.
Franse bull met 11 weken bij fokker vandaan. Was terug gebracht omdat de hond de pup niet accepteerde. Enige wat lastig was, was de angst voor een halsband. Dit hebben we er in de 10 jaar bij ons niet uitgekeken. Enorm beschermend over mij. Maar voor de duvel niet bang.
Onze huidige Franse bull komt uit het asiel in het buitenland. Hij was net geen 5 maanden. Zindelijk maken duurde iets langer, maar daarin is een fb niet onbekend. Schat van een dier. Vriendjes met ieder mens en dier. Echt enorm sociaal. Indien we dat willen, kunnen hem overal mee naar toe nemen
Ik zou gewoon gaan kijken. Beeld zegt meer dan woorden.
Je ziet dan hoe er mee omgegaan wordt. Hoe de moeder hond is. En hoe de pup reageert.
eshz
Berichten: 238
Geregistreerd: 16-09-09
Geplaatst door de TopicStarter: 22-04-25 22:59
Fijne verhalen in ieder geval. Bedankt, ik wacht het antwoord van de fokker af. Heb nog niets gehoord, dat is lastig aan viavia want ik heb geen nummer van hun. Wel mijn nr gegeven dus wellicht bellen ze morgen. En misschien is hij wel niet meer beschikbaar. We zullen zien!
@KimD Verlof aanvragen is niet nodig, wij wonen en werken aan huis en het is voor mij gelukkig heel gemakkelijk om vrij te plannen voor de pup.
Nu ben ik wel benieuwd of je iets hebt gehoord inmiddels TS?
eshz
Berichten: 238
Geregistreerd: 16-09-09
Geplaatst door de TopicStarter: 25-04-25 22:57
Er waren andere mensen wezen kijken en de pup zou vandaag opgehaald worden. Fokker had sinds het kijken 1,5wk geleden alleen niets meer gehoord dus geen idee of pup ook is opgehaald. Zal het vast wel horen als het niet zo is. Fokker had nog wel een 26 weken oude pup, terug gekomen van ander nestje. Maar dat voelt wel weer erg oud dus daar moet ik nog even over denken.
Best raar om dan pup mee te geven met mensen die je anderhalve week niet meer hoort sinds het komen kijken...
Hopelijk een goed huisje, ik zou alweer in paniek schieten.
26 weken is niet oud maar natuurlijk ook niet meer echt kleine puppy. Het is dan inderdaad al wel een heus hondje maar ook dat kan zijn voordelen hebben.
Gewoon eens gaan kennis maken? Dan voel je gelijk of het wat wordt of niet?
anca
Berichten: 2079
Geregistreerd: 08-10-03
Woonplaats: drenthe
Geplaatst: 26-04-25 17:55
Als je een pup bij een buitenlandse fokker koopt zijn ze sowieso 15 weken oud. Eerder mogen ze de grens niet over.
Ik heb nu mijn 5e hond en heb altijd herplaatsers. De meeste waren rond de 12 maanden. Er zit soms wat extra werk in maar ik heb van ze genoten. En van de laatste nu ook al weer 7 jaar.
Dus ik zou het doen. Wel goed vragen waarom deze terug geplaatst is.
Mijn eerste hond was een boxer van 10 maanden die zwaar verwaarloosd in beslag genomen was bij een broodfokker. Op dat moment zo ondervoed dat lopen niet eens kon toen ze in het asiel terecht kwamen. Was super sociaal alleen oude mannen met petten op wou hij op eten. Verder 15 jaar zelf in asiel gewerkt en honden kunnen het prima aan over het algemeen. Mijn vriendin heeft een border collie x duitse herder van 6 maanden gehouden uit een nest wat ook in beslag genomen was op die leeftijd en leefden toen op koffie en brood. Mega leuke en ongecompliceerde hond geweest z'n hele leven lang. Mijn makkelijkste hond kwam op 3,5 jarige leeftijd brood en brood mager binnen ook inbeslagname. Zelfs die ontberingen maken honden vaak niet lastig. Huidig 2tal vanaf pup. Mijn herder kruising weet ik vanaf geboorte wat er mee gedaan is en kwam in onze sociale roedel terecht met 7,5 weken. Zo agressief naar alles en iedereen buiten eigen roedel heb ik nooit eerder een hond gehad. Dan heb ik echt een bak met ervaring, stabiele roedel en goed gefokte hond. Dit maakt dat we al 8 jaar zonder incidenten door het leven gaan maar wel met vele aanpassingen. Oftewel afkomst hoeft helemaal niets te zeggen en leeftijd zeker niet.
eshz
Berichten: 238
Geregistreerd: 16-09-09
Geplaatst door de TopicStarter: 26-04-25 21:47
De pup is niet opgehaald. Ik ga woensdag kijken bij beide. De 26wk oude pup is naar zeggen terug gegaan omdat hij te druk is voor de kinderen. Wil spelen met hun speelgoed, meerennen. Bijzondere reden, maargoed. Ben benieuwd naar beide hondjes.
Ze zijn op de leeftijd dat ze alles leuk vinden en met alles en iedereen willen spelen en bezig willen zijn en dan worden ze teruggestuurd naar de fokker.. Zo sneu..